Miért ad a Google a Wikipédiára találatokat?
Nézzenek ide:
Ahányszor szerkesztem a Wikipédiát, mindig Balázs6 blokkját sértem. Őszintén bevallom, hogy csak a Google találatai miatt foglalkozok a Wikipédiával.
"hogy egy olyan forrást kell megadni, mely Google-lal nem érhető el." Senki nem kényszerít olyan forrás megadására ami a Google-lal nem érhető el. Ezt honnan szedted, hogy "olyat kell megadni"? Miért kéne olyat megadni. Bármilyen forrás megadható, amelyik igazolja, hogy az adott téma "Wikipédiára való" (azaz a Wikipedia szóhasználatával nevezetes).
Az, meg hogy Te úgy áltál neki szerkeszteni 2009-ben a Wikipediát, hogy nem olvastad el a szabályokat arról miért mások tehetnek. Eleve amikor az ember regisztrál (és először én is 2009 körül regisztráltam) akkor egy olyan oldalra jutottam, ahol leírták szépen a szabályokat. Ez olyan, hogy ha bemegyünk valahova nem rontunk rá egyből mindenre és mindenkire, hanem tájékozódunk a szabályokról, hogy az adott helyen mi a szabály. Ez nem csak az online dolgokkal van így, hanem a való életben is. A való életben is kihajtiják az embert onnan ahol "nem tud viselkedni". A való életben ezt nehéz sokszor kitalálni (pl. egy Discoból néha látszólag érthetetlen okból jön a kidobó ember és kidobja azt aki nem oda illő), de pont a wikipédián nagyon szépen és világosan le van írva. Van kb. 10 alapvető szabály amit be kell tartani és akkor "békesség van". Ez több ezer szerkesztőnek sikerül is. Az, hogy van néhány akinek ez nem sikerül az nem a Wikipedia problémája. Szerinted hogyan lehetséges, hogy van most 510 000 darab (ötszáz-tízezer) nem törölt lap a Wikipédián. Azért csak sikerült a szerkesztőknek ezt a szintet elérniük, hogy 510 000 esetben nem törölték a lapjukat. És ahogy nézem a naponta születő szócikkek számához képest napi 2-3 lapot törölnek, de azt is korrekt megbeszélés után. Nyilván ez úgy lehetséges, hogy akik szerkesztik a Wikipédiát mielőtt(!!!) szerkesztenek elolvassák az útmutatókat. És tényleg nem sok.
Rögtön ahogy az ember megnyitja balra van egy olyan, hogy "kezdőknek" na itt le van írva minden amit tudni kell. Még több is, de ha acsak az első párat elolvassa az ember nem tiltják ki és nem törlik amit csinált.
És igen hamar eljut az ember ehhez a laphoz:
Ahol megint szépen le van írva minden. És ehhez nem 10 év kell, hanem kb. 10 perc, hogy az ember megtalálja. És másik kb. 10 perc, hogy el is olvassa, és másik 10 perc amíg meg is érti. Ez így kb. fél óra és megvannak az alapok. Hogy neked ehhez 10 év kellett, hogy rájöjjél sokadik figyelemztetés után, hogy tévúton jársz az nem a Wikipedia hibája.
És mi van ha valaki egy piros hivatkozásra kattint véletlenül? (bár én még soha nem kattintottam sehova véletlenül). Semmi nem történik van a böngészőben egy vissza gomb és a béke helyre állt.
Amúgy meg az interneten nagyon meg kell tanulni, hogy odafigyelünk és nem kattogtatunk mindenre ami link. Ez az első szabály amit az interneten meg kell tanulni. Ha az emberek ezt betartanák sokkal kevesebb vírus meg egyé dolog tudna terjedni a neten.
"de megcsúszik a keze" hát ne haragudj de ilyenről még nem hallottam. Pedig láttam már jó pár dolgot. Ismerek olyat akinek betegség miatt össze vissza mozog a keze, és alig tudja írányítani a kezét. És megkérdeztem még soha nem kattintott piros linkre "tévedésből" a wikipedián. És az is csak nagyon ritkán fordul elő vele, hogy oda kattint ahova nem akar.
Ennek így semmi értelme nincs emberek. Ugyanaz a végtelen ciklus indul újra és újra, mikor valaki meg akarja magyarázni a piros linkeket, és a végén az a válasz, hogy "de hát a piros linkek", amit újra meg akar valaki értetni vele, és annak az a vége, hogy "de hát a piros linkek", és megint kezdődik az egész ugyanonnan.
A kérdező nem klasszikus troll, de itt már tényleg az marad, hogy ha nem eteti senki, akkor nem tud reagálni sem, ha pedig újra és újra kiírja a kérdést, akkor tiltani fogják innen is.
Válasz 147-nek: szoftverüzemeltetői szakmát tanultam. Van OKJ-s vizsgám. Nem tudom a tudásomat alkalmazni. Sokáig úgy tudtam, hogy a piros hivatkozások azt jelzik, hogy a lapokat létre kell hozni. Azt viszont, hogy a nem nevezetes témákra vonatkozó hivatkozásokat arra a célra használják, hogy más lapokat díszítsen, csak akkor nem fogom látni, amikor már el leszek temetve.
Az a bajom, hogy amit az iskolában tanultam, azt nem tudom alkalmazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!