Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Melyik kung fu irányzat...

Melyik kung fu irányzat alkalmas harcra, önvédelemre?

Figyelt kérdés

2015. okt. 11. 21:11
 151/172 anonim ***** válasza:
100%
Tobi ushiro mawashi geri elvileg a tradiciós karateban nincs is. :) Tanítják, mert benne van az övvizsga követelményekben. Kyos versenyek nem ritka a tobi ushiro mawashi gerivel elért wazawri vagy jobb esetben ippon. Viszont egyetlen egy kataban sincs bent fejrúgás. Az, hogy valaki nem csak bemutatni tudja, hanem jó időzitéssel alkalmazni is, hát, az ügyes. Manapság nagyon divat lett a mawasi kaiten geri. Na én soha nem tudtam megcsinálni, nem is fogom talán mostmár sohasem, de ettől még karates vagyok aki inkább a budot tanulja. :)
2015. okt. 19. 14:27
 152/172 aikiboxer ***** válasza:
7%
Igen világos, én az aikidóban tapasztalom meg ugyanezt, hogy egy élet is kevés az aikido megértéséhez. Ez azonban már egy szofisztikált mozgáskultúra laudációja, inkább a művészet része mint a harcé. A harc – ha a cél az ellenfél legyőzése vagy netalán elpusztítása -- ennél jóval egyszerűbb. Szóval -- mondjuk más harcművészetből kiindulva. Egy profi versenyjudós mondjuk 25 évesen eléri ereje teljét és baromi jól tudja használni az 50-60 alapdobásból azt a 3-at, amely legjobban kézreáll neki (ez látható a versenyeken). Utána jön/jöhet 30-40 év, amikor úgymond elkezdheti megérteni a judót (spirituális értelemben), megérteni az anatómiáját, elmélyedni benne stb. DE a valódi harci készsége már nem fog sokat fejlődni, azaz hiába lesz nagy tudású mester 45 évesen, a 25 éves (frissen edzett, erős stb) harcosok le fogják győzni éles harcban. Az ember ereje véges, és kb 40 év felett le is hanyatlik.
2015. okt. 19. 15:23
 153/172 anonim ***** válasza:
71%

Mi kevés szóval tudjuk kifejezni magunkat angolban, de maga az angol nyelv nem szegényes. Baromira meg tudná különböztetni a harcművészet és a küzdősport kifejezéseket, ha lenne értelme. Nincs.. évekkel ezelőtt én is azt hittem hogy van különbség, a gyakorlatban mégsincs.

A gondolkodásban lehet különbség, van behatároló, elkülönítő gondolkodás, hogy vajon ennek van-e értelme.. most én nem fogom leírni, hogy nincs.

Harcművészet, küzdősport, az emberi testet használják harcra. (pont)

Ha különbség van, akkor az statisztikai jellegű lehet pusztán: mondjuk hogy a hagyományos harcművészeket elverik a küzdősportolók mert az előbbit ergyán oktatják, vagy tényleg elavultak az edzésmódszerek (amit nem igazán gondolok)

2015. okt. 19. 15:42
 154/172 A kérdező kommentje:

Jómagam - mint ahogy említettem is párszor - 6 évet lehúztam az adott kungfu irányzatban. Heti 4-5x edzés, 1 edzés pedig 2-2,5 órás volt (mikor hogy jött ki a lépés).

Akármilyen tradicionális harcművészetben kell minimum 4 év, hogy az alapokat megtanulja az ember. Persze ez edző és tehetség függő is! Akik pedig gagyi edzésre járnak, azok járhatnak 20 évig is edzeni, nem fognak semmit sem tudni. Hozzánk jött le olyan manus aki 12 évet kickboxolt, mégis leverték őt a 2-3 éve kungfuzó emberkék. De ismerek olyat is, aki a 7 év aikidójával két embert levert a kocsmában. Én is rugdostam le 3 danos kyokushinost, de engemet pedig egy 3 éve hung gar-t gyakorló srác pofozott le. Nem csak az adott harci stílust kell nézni, fontos az edzés színvonala és a mester tudása, illetve a mester oktatási módszerei is!

2015. okt. 19. 18:34
 155/172 aikiboxer ***** válasza:
21%

Ha csak 6 évet húztál le a kung-fuban, akkor még kezdőnek sem vagy nevezhető. Majd 30 év múlva jön a megvilágosodás.*

* Csak trollkodom. Jó éjszakát mindenkinek! :)

2015. okt. 19. 20:35
 156/172 anonim ***** válasza:
100%
Aikinek lehet! :D
2015. okt. 20. 09:52
 157/172 anonim ***** válasza:

"Mi az hogy én nem hiszek azoknak a stílusoknak ahol 4-5 év gyakorlás semmi..."

Egy jó autószerelő, szakács mögött is a szakma kitanulása (3 év) után több évnyi tapasztalat van (6-7) mire profi lesz. Valamint kiemelném azt a tényt, hogy a Kung Fu-t azt Kínában 3 éves kortól tanulják így akik most felnőttek mögöttük se 4-5 év van. Amúgy meg ha a box olyan istenkirály lenne akkor Bruce Lee is abban tevékenykedett volna. Ehelyett csak vett belőle pár órát pár évig tanulmányozta. Azt is írta egy könyvben hogy a box ütése nem az igazi, így ezt is módosította.

2016. júl. 20. 18:36
 158/172 anonim ***** válasza:
Aikiboxer-rel az a baj ami a Karatekölyökkel a filmben, türelmetlen volt ő is. Egyből pusztakezes fegyvermester akart lenni. :))
2016. júl. 20. 18:37
 159/172 aikiboxer ***** válasza:
100%
Én a Bruce Lee életrajzban azt olvastam, hogy kiment amcsiba, beiratkozott az egyetemre azt hiszem filozófia szakra, és megnyitotta kung-fu iskoláját, ahol hamar rájött arra, hogy a kung-fu az amerikai hústornyok ellen lófütyit sem ér. Ezért alapította meg a jeet kune dot, védőfelszereléssel stb és ezáltal a kick-boxot is. És lám csak, a kick-box is a rendes box ütéseket vette át, nem a kung-fusokat.
2016. júl. 20. 19:09
 160/172 anonim ***** válasza:
100%

Pontosabban szólva:

Rájött hogy a Wing Chin tapadós kéz nevezetű technikája nem jön be a 2 méteres koxos nig-gerek ellen. Így ezt elvetette. Majd pedig megismerkedett a box-al, csnálta azt hiszem 1-2 évig és bevette a Jeet Kune Do-ba átalakítva persze. De még ezek előtt tanulta a Wing Chun-t és a Muay Thai-t. Hivatalosan ezeket űzte. A Karate-t, Birkózást és a Judo-t könyv olvasás szintjén űzte. Mindezek mellett űzte a Saskarom és a Sáska stílusokat. Tehát sokkal több kínai Kung-Fu harci ágat űzött semmint nyugatit.

A box-t pedig nem kell túlbecsülni.

Jól ütnek és jól védik a fejüket.

A Kung Fu-sok testét pedig keményebbre fel lehet edzeni a speciális módszerek miatt mint mondjuk egy Muay Thai-osét. A Shaolin-ok például betont törnek egymás koponyáján, felakasszák magukat illetve gerendát törnek egymás hasán. A K1-ben ha már mindenki akkora K1 bu-zi már attól térdre rogyott a boxoló és fel se kelt percekig hogy a másik kesztyűvel hasba vágta. Mit szólt volna ha gerendát törnek szét a hasán vagy egy téglát a fején? De ott van Yi Long is aki jó párszor hagyta, hogy az ellenség üsse a fejét és meg se kottyant neki. Persze volt hogy kiütötték amikor állon találták. De ha ő veszített az csak lepontozás miatt volt illetve amiatt hogy állon vágták. Sajnos a boxolók teste nem olyan tuti védelem terén. Ha hasba vágják kék-lila foltos lesz és térdre rogy, ha bordán akkor azért, ha ágyékon akkor azért. A Kung Fu-ban ilyen nincs. Van olyan mester aki hagyja, hogy tökön rúgják sípcsonttal. Én beismerem, hogy jól ütnek a boxolók de ennyi. Ha egy Kung Fu-s megtanulja védeni a fejét akkor a boxoló nem ér sokat.

A K1-ben attól térdre rogyott a boxoló, hogy jól kibélelt kesztyűben hasba vágták. Itt még kesztyű sincs:

https://www.youtube.com/attribution_link?a=3IVkjUpQP7g&u=%2F..

Én elhiszem hogy vannak emberek akik kifogtak rossz edzést és 5 év múlva megelégelték és azóta is azt mondják, hogy minden rossz ami nem K1, MMA, meg keleti harci rendszer de azért nem árt nem ítélkezni előre. vannak olyanok akik felmennek a Youtube-ra és megnéznek egy meditációs mozdulatsort. Aztán elkezdenek nevetni, hogy ezzel akarsz valakit legyőzni te csicska!

Szóval van úgy hogy tévesen ítélkezünk.

Erre persze lehet az a válasz, hogy a hazai színvonal, de nem. Két Kung-Fu irányzatot is ismerek ami minőségi. Hung Gar és Chow Gar és a kínai nagymesterek is sokat edzenek itt Magyarországon. Persze ha valaki azt hiszi hogy a Kung-Fu egyenlő a Máday kínzással ahol 10000ft per hó az nyilván megbélyegzi a Kung-Fu-t. De a legtöbb edzéssel mégis az a baj, hogy nem a bunyóra koncentrálnak hanem a versenyekre. Ezen versenyeken a formagyakorlatokért jár díj. De nem minden Kung-Fu iskola ilyen. A Hung Gar például annyira jó, hogy Amerikában sok nig-ger is űzi. A nig-gerek pedig köztudottan boxbu-zik és erőszakpártiak harc terén. Úgyhogy ez nem egy rossz stílus semmiképpen. Én azt mondom hogy ha nem hiszel a Kung-Fu-ban akkor ott van Lu csaba a Yiwutang-tól őt kihívhatod. Hiszen te ha jól tuzdom 10 éve harcolsz hát őmögötte is van legalább 10-20 év. Így pontot lehetne tenni a Box VS Kung-Fu vitára, de videó nem ártana az eredményről. Ha azt mondod erre hogy nem hívod ki vagy hogy nem ment bele (hát Istenem akkor megtámadod XD) akkor én meg azt mondom hogy amíg nem lesz egy ilyen 10 évnyi múlt VS 10 évnyi múlt Box és Kung-Fu videó egymás ellen addig az, hogy melyik a jobb csak elmélet lesz. Mert hát a Youtube-n mindig az van hogy tapasztalt boxoló VS fehér öves karatés.

2016. júl. 20. 19:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!