Melyik kung fu irányzat alkalmas harcra, önvédelemre?
...pont ezért teljesen alkalmatlan utcai harcra a BJJ. Senki sem fog a betonon hemperegni, csak azért mert egy karfeszítő technika úgy kívánja meg. Elárulok még valamit, a BJJ-sek esni és tompítani sem tudnak jól. (kivéve azok a BJJ-sek akinek van birkózó vagy judo múltjuk. Vagy BJJ-mellett mma-znak, mma edzéseken pedig tanulnak birkózó technikákat is, ott pedig alap, hogy tudniuk kell esni is.)
A natúr BJJ-s, nem tud gáncsolni, sem dobni, sem esni. Voltam 2-3 BJJ edzésen (csak kíváncsiságból kipróbálás szintjén), földharcban szétszedtek, de amikor állásból indult a küzdelem nem is tudtak földrevinni. Haha nem is olyan rossz, a kungfus stabil lóállás.
Egyébként sem a karate, sem a ju jutsu, sem az aikido nem "authentikus harcművészetek", ezek mind modern rendszerek. Még a magát authentikusnak hirdető aikibudo aikijujutsu sem authentikus harcművészet, hanem átcimkézett aikido.
Esetleg az un. "háború előtti" aikido volt authentikus harcművészetnek nevezhető, a "háború utáni" már semmiképpen sem. De a "háború előtti" rendszer is egy egyéni értelmezése volt a korábbi hagyományoknak.
A karate is korábbi hagyományokból származó ötvözet, de valójában modern versenysport.
A ju jutsu meg vegyesfelvágott, úgy authentikus, ahogyan én meg a veresegyházi asszonykórus varrónője. :))
"Na látod te is a judósokat, birkózókat, szambósokat, azaz valódi testharcos stílusokat hozol fel példaként. Apropó -- mi ezeknek a stílusoknak a kínai megfelelőjük? Gondolom ott is testharcoltak. Shuai Jiao? "
Naná, hogy felhozom a testharcos stílusokat, hiszen magam is olyan kungfu stílust gyakoroltam, ami 60%-ban testharcot alkalmaz. A chang dung sheng-féle kungfu tartalmazza a kínai birkózás technikáit, ahogyan a Hung Gar kungfu is. Ezért is írtam pár oldallal korábban, hogy ne általánosítsuk a kungfukat, mert valamelyik kungfu irányzatban csak ütnek, valahol inkább birkóznak, valamelyik pedig "taekwondo". :)
Akkor Neked mi a válaszod a saját kérdésedre? Melyik kung-fu irányzat alkalmas önvédelemre?
Szerintem önvédelemre a legjobb egy box + krav maga vagy defendo kombináció néhány év judo/birkózás keresztedzéssel.
"Egyébként sem a karate, sem a ju jutsu, sem az aikido nem "authentikus harcművészetek", ezek mind modern rendszerek. "
A karate valóban fiatalabb harcművészet. Ott az eredeti Okinawa-i karaték számítanak autentikusnak. Magyarán azok a karaték amiket, harcművészetként gyakorolnak és nem sportként (pl: kyokushin).
Persze már a trad. karatéknak is vannak versenyei, pl: shotokan.
Az aikido is fiatal rendszer, de semmiképpen sem sport, bár már vannak aikido versenyek is.
A jujutsu viszont autentikus, persze nem a Kelemen-ryura meg a többi mai hidrid (karate+judo)-féle jujutsukra gondolok, hanem pl: Daito-ryu, Hakku-ryu, Takeda-ryu, Kaito-ryu (lehet rosszul írtam!)...stb.
Az Oyama féle karate pont nem authentikus semmilyen szempontból, hiszen éppenhogy a tradicionális karaték továbbfejlesztése valamint versenysport is.
Ha az authenticitás fokmérője az, hogy mennyire őrizte meg az eredeti formavilágot, akkor a shotokan A karate. Bár azt ma sem értem, hogy lett a kung-fu organikus mozgásvilágából ez a szögletes robotember mozgáskultúra, de valahogy lett. :)
Ha az, hogy nincsenek benne versenyek, akkor egyik karate sem harcművészet, mindenhol vannak versenyek.
Szerintem ma már authentikus ju jutsu nem létezik, de ez végül is nem baj, az authentikusság csak a hagyományőrzők meg néprajzkutatók számára érték. Az authentikus ju jutsut valószínűleg a judo katákban kell keresnünk, Kano mester oda gyűjtőtte össze őket.
"Akkor Neked mi a válaszod a saját kérdésedre? Melyik kung-fu irányzat alkalmas önvédelemre?"
Amit anno tanultam, a Chang dung sheng-féle kungfu az alkalmas önvédelemre (csak ez az edzés megszűnt sajnos :( ), tudom mert tapasztaltam. Használható még a Hung gar és a Choy li fut is. A wudang sem rossz, amit láttam belőle. Természetesen nem vagyok fanatikus kungfub*zi. A wing tsunt (-> ezt is gyakoroltam) és még jó pár kungfu stílust magam sem tartok alkalmasnak, harcra.
"Az Oyama féle karate pont nem authentikus semmilyen szempontból, hiszen éppenhogy a tradicionális karaték továbbfejlesztése valamint versenysport is.
Ha az authenticitás fokmérője az, hogy mennyire őrizte meg az eredeti formavilágot, akkor a shotokan A karate. "
Ugyanezt írtam én is. :D
"Ott az eredeti Okinawa-i karaték számítanak autentikusnak. Magyarán azok a karaték amiket, harcművészetként gyakorolnak és nem sportként (pl: kyokushin). "
Csak elfelejtettem kiemelni, hogy sportként a kyo-t gyakorolják. Bocs, félreérthetően fejeztem ki magamat.
"Ha az, hogy nincsenek benne versenyek, akkor egyik karate sem harcművészet, mindenhol vannak versenyek."
Na ez mondjuk igaz! Itt igazából magán az egyénen múlik. Ha valaki nem akar versenyszerűen karatézni, akkor az nem lesz sportkaratés, hanem "harcművész" karatés. Karaténál a fene sem tudja már, hogy hogy van ez. Kungfuknál ez még jól elkülöníthető, de 10 év múlva szerintem már ott sem sokáig. :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!