Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Az európai küzdősportok...

Az európai küzdősportok (boksz, birkózás, savate, sambo) tényleg sokkal többet érnek az ázsiaiaknál (karate, kungfu, aikido ju jitsu stb. )?

Figyelt kérdés

2014. dec. 6. 00:33
❮❮ ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... ❯❯
 121/233 anonim ***** válasza:
18%

Örülök hogy senki nem érti a szövegeimet. Ismételten megjegyzem: A stílusok különböző szinonimákkal való illetése elfogultságra utal ami az érvelést helytelenné teszi!

Nos. Nem véletlenül szedtem ki a harcművészeteket egy bizonyos szempont alapján. Olyan irányzat amiből van még nem sport oktatás is. Karatéból már Japánban sincs harcművész oktatás. Aikido-ból szintúgy. Wing Tsun-ból pedig egyedül Ip Man tanított harcművészetet, azóta csak küzdősport. A kifejtésekben kérném (segítek, hogy miben van, így egyszerűbb vitázni) a bokator, muay boran, muay thai (az eredeti, kenderrel bekötött kezed verziót), muay kodchasaan, kenjutsu, sambo (az eredeti orosz), jiu-jitsu, meyra yuth (nem a tomboló főnix-ből, hanem a tibeti verzió). Ezekről biztos hogy van még igazi harcművészeti oktatás ami védekezésen kívül csak és kizárólag fölösleges mozdulatok nélküli ölésre szánt mozdulatokat tanít. (UI: mint mondtam egy eredeti használatot vegyünk alapul, tehát jiu jitsu-nál ne azt amit edzésen, tv-ben meg videókon látni)

!Kamlyn - 52/F!

2014. dec. 14. 22:22
 122/233 anonim ***** válasza:
77%

https://www.youtube.com/watch?v=gFcp3ngjLGs

Tessék itt a bokatorod, ugyanúgy vannak benne fölösleges állatosformák. Hiába ütnek könyökkel, nagy széles mozdulatokkal operálnak, teljesen védtelenek, a lábmunkájuk pedig szar. Az ütéstechnikák bénák, alacsonyabb rendűek mint az ökölvívásé. Senki sem fog ráugrani az ellenfelére, hogy könyökkel fejbe csapja. Nem is tudna ráugrani, mert mindketten a földre kerülnének. A rúgások erősek, de SEMMIVEL sem jobbak, mint a muay thai-é. Ennyit az ősi harcmodorodról. Keménynek kemény, de ami kemény az nem feltétlenül hatékony.

2014. dec. 14. 22:33
 123/233 anonim ***** válasza:
56%

Miféle alapelv az, hogy ahol gyakorolnak 'állatformákat', az hatékony harcrendszer nem lehet?

Nem mindegy, hogy ki mivel fejleszti a mozgáskészségét? Ha már itt tartunk, a mozgékonyság mióta nem előny? A komplex mozdulatok könnyed kivitelezése harci taktikai előny, nehezen kiismerhető mozgást és meglepetést segíthet elő.

2014. dec. 14. 22:37
 124/233 anonim ***** válasza:
73%

"A komplex mozdulatok könnyed kivitelezése harci taktikai előny, nehezen kiismerhető mozgást és meglepetést segíthet elő."

Nem igaz, pont az ellenkezője. Minél komplexebb annál könnyebb elhibázni. Minek 5 felesleges mozdulatot bele tenni egy támadásba, csak azért mert az adott forma úgy kívánja meg?

2014. dec. 14. 23:02
 125/233 anonim ***** válasza:
73%
Valamint állatformákkal nem lehet a mozgást fejleszteni. Egy ember mozogjon úgy mint egy ember. A állatok utánzása természetellenes mozgásrendszer, ez pedig nem teszi lehetővé a hatékony harcot. Tovább bonyolítja csak a dolgokat, ezeknek a kivitelezésére pedig nem lesz idő harc közben. Amúgy is teljesen feleslegesen gyakorolják az állatformákat, ezek helyet például ütni kellene megtanulniuk normálisan.
2014. dec. 14. 23:06
 126/233 aikiboxer ***** válasza:
80%

Segítek. Ahol nincs rendes védőfelszerelés (a kenderrel bekötött muay boran meg a fakardos kenjutsu például) ott nem lehet full contactban edzeni, mert leamortizálnád a partneredet már az első edzésen. A boxedzésen se nyomják teljesen full contactban, de ott a védőfelszerelések miatt a szintedhez képest már eleresztheted magad -- megtanulsz védekezni, támadni, emiatt is természetes a box mozgása. Itt nincs rizsa, körítés, hadonászás, csak és kizárólag az, aminek értelme van. Máskülönben jön a pofon.

A karatésokat lepofozzák a ringben. Nagyon-nagyon gyorsan. Bármilyen szintű is egy karatés, gyakorlatilag nem ellenfél még egy középhaladó boxolónak sem. Hogy miért? Mert a box mozgáskultúrája természetesebb és hatékonyabb. Az ilyen "harctérre kifejlesztett" meg "az életükért küzdenek" stb. ezek már csak mítoszok. Miért, a méd, perzsa, főníciai, makedón, római stb. hadseregek katonái nem ölni voltak valók? Dehogynem. És mi volt a kiképzésük? Box és birkózás (pusztakézzel).

Tehát másképpen: ugyanaz a cél, sokféle az út. Az európai harcművészetek a box, birkózás, vívás. Becsüljük meg, amink van.

2014. dec. 15. 00:07
 127/233 anonim ***** válasza:
81%

Tudatnám veled, hogy tévedsz. Nem véletlenül beszéltem eredeti edzésről. A valós harcművészeti boran s kenjutsu edzésen nincs korlát! Tudom, én magam is jártam több helyen. Amikor belépsz tanulónak, aláírsz egy papírt, azon pedig jól láthatóan, már-már kiemelve ott van, hogy elfogadod, hogy az életedet vesztheted edzés közben! Azt pedig jól mondod, hogy leamortizálják egymást az első edzésen. Pontosabban az első harcedzésen. Először felerősítik megfelelő fizikumúra és mozgékonyságúra az illetőt, megtanítják neki a vdekező technikákat, pár támadót és 1-2 bontót (ezek összessge kb 1 hónap, addig nem harcol), aztán bedobják egy harcra egy olyannal aki legalább 1 évvel előtte kezdte (tehát másfél éve van ott). Ha kibír 5 percet, maradhat. Ha nem, akkor edzésenként 1 perccel nő az idő.

Ha sikertelenek a próbálkozások:

1. harc: 5 perc

2. harc: 6 perc

3. harc: 7 perc

...

És ez nem áll le mig ki nem bírja. Remélem azért leesett, hogy most egy boran edzésről van szó. De egybébként Kenjutsunál ugyanez van, a rendszer nagyjából ugyanez, csak ott nem a harcképtelenségig megy a dolog időre, hanem az első vérig! Nekem van egy gyönyörű sebhely az oldalamon, mert épphogy elléptem egy szúrás elől a 3. harcomnál!

Voltam már Iránban, beszéltem ottani történészekkel és harcművészekkel, tanultam is ott dolgokat. A médek és a perzsák egy kayche frohdu [käjse fródu] nevű harcművészetet használtak ami a lábmunkára épül. A történész hapsi valamit a csontok felületéről beszélt ezzel kapcsolatban amiből meg lehetett állapítani, hogy mijüket s hogyan használták a leggyakrabban, így kikövetkeztethető a stílus is. Nos akárhogy nézem, de ha a csontozat alapján a combjuk és a lábszáruk volt a legtöbbet használva hirtelen mozdításokra, míg a felső testüknél csak a felkar, megnézném hogy hogyan lehet az box. Pontosabban a médek és az óperzsák. A perzsákról még nem tudok, odáig nem jutottam, az biztos, hogy az ő harcmodoruk egy fojtó-dobó volt, de annak majd csak jövőre járok utána amikor újra átmegyek Iránba márciusban. (Jelenleg Malajziában tartózkodom)

!Kamlyn - 53/F!

2014. dec. 15. 06:09
 128/233 anonim ***** válasza:
69%

"Minél komplexebb annál könnyebb elhibázni."

Igen, a kivédését.

"Valamint állatformákkal nem lehet a mozgást fejleszteni. Egy ember mozogjon úgy mint egy ember."

Nem értek egyet. Mozgáskultúrát és mozgáskoordinációt sok gyakorlattal lehet fejleszteni. És egy ember hogy mozog? Ha csak a legegyszerűbb mozdulatsorokat végzed, akkor beszűkül az ízületeid mozgástartománya, aztán tényleg csak korlátozott mozgásra leszel képes.

"A állatok utánzása természetellenes mozgásrendszer"

Nem, az emberi mozgástartomány részét képezik. Kivéve, ha valaki szegényes mozgást végez, és csökken a szabad mozgástartománya. De ne a kórosat vegyük természetesnek.

"feleslegesen gyakorolják az állatformákat, ezek helyet például ütni kellene megtanulniuk normálisan."

Jogos. Gondolom jó edzésen megtanulnak, nem kell féltened őket. Egy MMA-snak sem mondod, hogy most hagyja a földharcot vagy a nyújtást, inkább üssön. Mindenre szükség van, hiába üt jól, ha földön nem mozgékony, nem laza és összetörik.

Akkor harcművészetek mozgásfejlesztő gyakorlataiba mi ez a nagy beleszólás? Szubjektív módon nem tetszik? Nem azt az egyenes ütést gyakorolja ami a te kedvenced? És?

Volt valami videó itt korábban, azt néztem hogy valami 8-9 éves forma kínai gyerek ugrált benne. Az feltűnt, hogy valószínűleg ügyesebben mozog, mint itt a legtöbbünk?

2014. dec. 15. 07:42
 129/233 aikiboxer ***** válasza:
81%

Régészeti bizonyítékaink vannak arra, hogy Egyiptomtól a Földközi tenger térségén keresztül egészen Mezopotámiáig védőfelszerelésben boxoltak már az ie. XVI. század környékén; és a birkózásra még régebbi bizonyítékaink vannak. Philostratustól tudjuk, hogy a spártaiak is box-szal edzettek. A box amúgy szerepel a Bibliában is. Teljesen kizártnak tartom, hogy miután a világ akkori vezető hadseregei kifejlesztették és bevezették a boxot, pont a szintén vezető haderőt jelentő perzsa hadsereg valamilyen evolúciósan alacsonyabb rendű, állatformákat utánzó, vagy bonyolult formagyakorlatokat felvonultató harcművészettek álljon elő. A hadászati kiképzés egyébként is mindig a legcélravezetőbb módszert veszi elő, ott nincs idő 18 éven keresztül katázgatni, mire a hadszíntérre küldik a katonákat.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy a Földközi tenger térségében sok száz évvel előrébb járt a pusztakezes küzdelem evolúciója, mint a Távol-keleten.

2014. dec. 15. 08:14
 130/233 anonim ***** válasza:
53%

Érdekes, hogy az evolúció elmélettel együtt mindig előkerül más rendszerek/fajok/gondolatok ledegradálása, visszamaradottnak nyilvánítása.

Holott az evolúció csak egy elmélet, a gyakorlatban semmi bizonyíték nincsen rá, pusztán a mikroevolúcióra. Annak viszont nincsen (sok) értelme, hogy 'mikroevolúciósan alacsonyabb rendű', mivel ez csak adaptációt, kis változást jelent.

Az 'evolúciósan alacsonyabb rendű' leminősítés pedig teljesen értelmetlen. Evolúciósan semmi sem lehet lemaradva, mivel nincsen evolúció (legalábbis tudományos értelemben nincs). Így ilyen szempontból alacsonyabb vagy magasabb rendű dolgok sincsenek.

Egyébként pont az ökölvívás lenne viszonylagosan.. "egyszerű", de én a viszonylagos egyszerűséget nem tekintem alacsonyabb rendűségnek. Hiszen az ökölvívás is bonyolult a maga nemében.

2014. dec. 15. 08:28
❮❮ ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!