Az ázsiai harcművészetek/küzdősportok működnek egyáltalán a valóságban?
Néztem több videót, valamint birkózóként sparringoltam már kung-fusokkal, karatésokkal, ju-jutsusokkal (nem bjj) és taekwondósokkal is. Hát nagyon siralmasak voltak. Sehol sem láttam még olyat, ahol ázsiaiak tényleg tudják használni a tudásukat.
A boksz, kick-box, savate, birkózás, szambó, brazil jitsu az működik, ez tény. Talán a thai box az egyetlen ázsiai küzdőstílus, ami tényleg használható.
Az ilyen aikido, kung-fu, ju-jutsu, karate és társai ezek működnének éles küzdelemben. A karate az tánc, ezt tapasztaltam. Az ilyen kung-fus tigris, daru, sáska állások is elég nevetségesek.
Az oknyomozásom? Igazából annyi, hogy mindenki csak erősködik (ahogyan Te is), hogy "Ha látnád az igazi harcművészetet, akkor tudhatnád, hogy sokkal keményebb, mint bármelyik küzdősport".
A helyzet az, hogy oké, hogy nem láttam magyar viszonylatban ilyet. De a külföldi igaz mesterek is csak táncot mutatnak be.
"A harcművészetekhez nem kell erő, és nem számít, hogy az ellenfél mennyivel nagyobb".
Nekem ne mondja senki, hogy egy 60 kilós japán karate mester le fog teríteni egy rúgással 90-100 kilós fehérorosz birkózót vagy egy ugyanakkora méretű izombika feka állat bokszolót (mint pl.: Tyson). Ki van zárva.
A kínai csing-cung mestert is elkapják a lábánál fogva és beleépítik a betonba, még mielőtt az fel venné a "fél lábon álló szaró flamingó" állást és elkezdené áramoltatni a csí energiát. Ami nem is létezik. :D
Ezekben a keleti harcművészetekben sok időt fordítanak olyan dolgokra amikre semmi szükség egy harcban, ilyen a formagyakorlat. Meg a lassított felvételben történő gyakorlások.
Olyan dolgokról beszélsz, amikhez nem értesz, egyébként én nem erősködöm, de visszább is veszek.
Hogy érted azt, hogy táncot mutatnak be mesterek? A harctechnika mióta 'tánc'?
Kicsit el vagy csúszva szerintem. De biztosan a te felfogásod a helyes.
"Nekem ne mondja senki, hogy egy 60 kilós japán karate mester le fog teríteni egy rúgással 90-100 kilós fehérorosz birkózót "
Miért, egy 100 kilós ember torkának eltöréséhez mekkora erő kell? Egy 60 kilós karatemester szerinted nem tud akkorát ütni? Alakíts a világképeden, mert egyelőre értelmetlen hiedelmeid vannak. A fizikai test mérete, izomtömeg vajmi keveset számít. Persze képzetlen emberek között azt hihetnénk a nagyobb és erősebb hatékonyabb lesz harcban.
Valójában viszont az okosabb lesz a győztes, az aki leszúrja a másikat. A fegyver és annak használata a döntő, nem a testtömeg vagy az izomzat. A birkózót és a boxolót is le lehet szúrni, ha a reflexeiket kijátszod és betalálsz jó helyre.
A harcművészet sem más mint fegyver, a késhez hasonlóan. Mind csak fegyverek illetve a fegyver használata, álomvilágban élsz ha azt hiszed egy kisebb ember nem tud megölni egy nagyobbat.
"elkezdené áramoltatni a csí energiát. Ami nem is létezik. :D "
Kérdeztem hogy mennyi idős vagy. Úgy tűnik a biológiai ismereteid még sehol sincsenek. Csí energia nincs? Ez érdekes és öntelt kijelentés egy olyan dologról amihez pusztán nem értesz.
Ha nincs csí, akkor hogyan írsz a fórumra? Mi alkotja az ujjaidat, izmaidat, csontjaidat, mi mozgatja azokat, hogyan működik a számítógéped, az internet stb.
Belemehetünk a csí lényegébe akár a tested, akár az anyag, akár a hullámok példáján, de amikor kijelented hogy nincs, olyan szegénységi bizonyítványról adsz tanúbizonyságot amit hogy is mondjak.. óvodások nem járnak egyetemi előadásokra. Előbb tanulj, aztán lesz miről beszélni.
Amíg fogalmad sincs a keleti harcművészetekről, keleti tudományokról, addig hogyan akarsz beszélni róluk?
Feltettél egy kérdést, kaptál rá választ, most pedig firtatod a válasz(ok) igazát.
Menj le egy komoly edzésre vagy valahol próbálj meg tanulni ha érdekel a téma, ámbár tudom ezekről nem könnyű tanulni mert többnyire csak hobbi edzések, képzések vannak.. Hát így jártál.
De abba értelmetlen elringatnod magad, hogy a keleti harcművészetek nem effektívek, csak mert téged még nem vert el senki.
Nem tudom, sparringolj erős aikidóssal, találj igazi hozzáértőt, írtam már hogy ne gyengékre alapozz mert ők nyilván nem a saját stílusukat reprezentálják.
A combat samboban bizony sok jujutsu-ban technika megtalálható azon túl, hogy az alapja a birkózás a kettő ötvözetének is lehet tekinteni így átgondolva. A systema meg sokkal feltűnőbben lágy stílus, mint a sambo érdemes ránézned.
"Ahogy karddal a kézben vagy kalapáccsal a kézben sem lehet egy pusztakezes ütést megcsinálni, mert valami van a kézben ami miatt egészen más lesz a helyzet."
Ez részben igaz, de egyre inkább azt fedezem fel, hogy a jujutsu kéztechnikái -kard nélküli kardvívás- (igazi zen feladvány ezt megfejteni) van olyan amit könnyű felfedezni, de van olyan ami el van bújva, de tök izgalmas felfedezni.
"Kérdeztem hogy mennyi idős vagy. Úgy tűnik a biológiai ismereteid még sehol sincsenek. Csí energia nincs? Ez érdekes és öntelt kijelentés egy olyan dologról amihez pusztán nem értesz.
Ha nincs csí, akkor hogyan írsz a fórumra? Mi alkotja az ujjaidat, izmaidat, csontjaidat, mi mozgatja azokat, hogyan működik a számítógéped, az internet stb. "
És kezdődik! Jön a bizonygatás arról amit még a tudomány sem bizonyított be, de a keleti spiritualitás az tudja, hogy van a "belső erő". Persze ez csak egy ezotériás baromság. Inkább az az ostoba aki ezt elhiszi! Ez probléma nincsen realitás benne semmi, csak képzelgések és kifogások, amikor pedig ott a lehetőség a bizonyításra, akkor tízből húsz alkalommal beégnek a tudományukkal.
Persze át lehet ültetni a fegyveres harcmodor mozdulatait fegyvertelen harcba.
A xingyiről is mondják hogy lándzsavívás végső soron, puszta kézzel is.. csak ott nincs lándzsa.
De amikor szerencsétlen kis kungfusokra nagy kesztyűt adnak, ááá.. még ha be is találnak általában nincs igazi ütésük. És valahogy elfelejtik hogyan kell rendes ütést bevinni, hogyan kell lehúzni a kettős fedezéket stb.
Mindegy, ahol komolyan veszik az edzést ott ezek sem akadályok, ahol pedig csak hobbiznak, ott nem az a cél, hogy küzdősportolókkal engedjék össze a tanulókat, hanem hogy edzegessenek egy jót és kész.
De nem érdemes az ilyen edzegetős dolgokat alapnak tekinteni. Ezek csak azért vannak, mert az emberek lusták, de azért valamit akarnak tanulni, heti 1-2 edzésben lemennek és karatéjoznak kicsit, mert jólesik nekik. Ennél nyilvánvaló hogy többet érne ha boxolnának vagy birkóznának, de hát most beszéljen valaki zumbások, flabéloszosok vagy karatésok, wingtsun kunfusok fejével.. minek? Úgy sem értik.. had csinálják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!