Van egy nagyon komoly kérdésem: Ha megölök egy gyermeket abortusz előtt , akkor mi lesz a büntetésem?
Ez egy tényleg fontos kérdés és szeretnék rá rendes választ , ha valaki tud rá.
Szóval , tételezzük fel egy 8 hónapos terhes nő éppen abortuszra megy és miközben megy előugrok egy bokorból és megrúgom a hasát és ettől a gyermek meghal , ha ítéletet akarnak felettem hozni , akkor én gyilkosságot követtem el vagy , csak bántottam egy embert? Mi lehetne a büntetésem (az USA-ban és pl New Yorkban)?
"Ezt Spcoktól idézted mert ilyen robotos megfogalmazást tőle hallhattunk."
Nem ez nem egy "Spock-os idézet", hanem az egyik leghíresebb etikai gondolatkísérlet Judith Jarvis Thomsontól.
https://www.youtube.com/watch?v=c2PAajlHbnU&ab_channel=Philo..
"Nem kényszeríthet viszont nem kéne felelőtlenül emberek millióit megölni , még mindig nem érted én nem betiltani , hanem szigorítani akarok rajta."
Tehát akkor bizonyos esetben kényszeríthet, bizonyos esetekben meg nem. Jó, akkor máshogy teszem fel a kérdést: részegen vezetsz egy autót, jön a piroslámpa, látod hogy a gyerek megy át a zebrán, te jól megnyomod a gázt, elütöd, és még a biztonság kedvéért ki is szállsz az autóból, és fejbevágod szívlapáttal. Ilyenkor szerinted az igazságos, hogy az állam kötelez téged arra, hogy 9 hónapon keresztül rá legyél kötve?
#44 megint kérdezem: honnan veszed hogy az elvégzett abortuszok jelentős része azzal lett indokolva amit itt te felvázoltál? És ne linkeld megint ugyanazt a statisztikát mert abban nincs ilyen kategória.
Amúgy *kidobsz
De nem ellentmondásos. Ha rád kötnek egy másik embert, hogy neked kell életben tartanod, különben meghal, akkor neked maximálisan jogod van ahhoz, hogy úgy dönts, hogy te nem kérsz ebből. Szomorú, hogy a magzat nem képes önálló életre, mint ahogy az is szomorú, hogy a történetben a gyerek nem képes önálló életre. Ettől függetlenül ilyen esetben te nyugodtan mondhatod azt, hogy nem szeretnél egy másik embert életben tartani, mert neked a saját tested felett csak te rendelkezel. A magzatnak joga van az élethez, de ez a jog nem terjed ki addig, hogy az felülírja az anya önrendelkezési jogát.
Másik példa: egy sivatag kellős közepén vagy. Már jópár napja nem íttál vizet, és ha az elkövetkezendő napon belül nem iszol, akkor meghalsz. Egyszer csak találsz egy vityilót, ami jól láthatóan valakinek a lakhelye, de senki nincs otthon. Az ablakból látod, hogy van bent egy liter víz. Szerinted ilyenkor neked jogod van betörni valaki más házába? Végülis az élethez jogod van, nem? A probléma ezzel csupán annyi, hogy ezzel te megsérted valaki más tulajdonjogát, ami szintén alapvető emberi jog. Tehát nem, nincs jogod arra, hogy betörj valaki más házába, akkor sem, ha ezzel csupán az élethez való jogodat akarod érvényesíteni, mert a te jogaid addig és csak addig tartanak, ahol mások jogai kezdődnek. A magzat jogai ott érnek véget, ahol az anyáé kezdődnek: ha az anya nem kívánja többé hordani a magzatot, akkor maximálisan joga van ahhoz, hogy azt eltávolíttassa. Szomorú, hogy abba belehal a magzat, de ez van.
Ettől függetlenül a harmadik trimeszterben én is azt preferálom, hogy inkább indítsák be a szülést abortusz helyett, de ez nem minden esetben lehetséges, és a szülés egy sokkal veszélyesebb és jobban megterhelő procedúra, mint egy abortusz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!