Miért mondják, hogy a nem igazságos választási rendszer miatt maradhat a Fidesz?
Kedves Patria!
(Csak mert úgy látom, ma kedved van velem egyéni vitát folytatni, de nem bánom). Ajánlom figyelmedbe az utolsó 2 mondatomat.
Az utolsó két sor velem egyetértésben való megfogalmazása nem írja felül azt, hogy szándékosan torzítasz, hogy ezzel véleményeket formálj át egy bizonyos irányba:
"Az eredmény: 43 százalékkal kétharmados többség."
Holott írhatnánk azt is: Az eredmény: 106 választási körzetből 96-ban való győzelem, ami után furcsa, hogy mégsincs 91%-os többsége a kormánynak az országgyűlésben.
Mind a kettő ugyanannyira hamis lenne, és célirányosan ferdíti a tényeket. A kettő együtt adja ki a választási rendszer eredményét.
PS.: A Fidesz-KDNP-nek amúgy nincs meg a kétharmada az országgyűlésben. Az abszolút többsége pedig jóval kevesebb százalékkal, még 51%-kal is meglenne számára; vagyis mit is panaszolsz?
2/3-os törvényekhez nincs meg a kétharmada, általános törvényekhez pedig jóval kevesebbel is meglenne a százaléka.
Mi az, amit megtehet most - a kétharmad hiányával -, és nem tehetné kevesebb százalékkal?
A" Fidesz-KDNP-nek amúgy nincs meg a kétharmada az országgyűlésben"
Már nincs.
Amúgy semmit sem panaszoltam. Válaszoltam a kérdésre. Bármilyen furcsa neked, politikai hovatartozásomtól függetlenül próbálok olyan kérdésekre válaszolni, amik valamilyen konkrét kérdést fogalmaznak meg.
Az volt a kérdés, hogy miért mondják....stb. Azért mondják, amit leírtam. Mert relatíve kis társadalmi támogatottsággal lehet elsöprő parlamenti helyet megszerezni. És igen, ez fogja előbb-utóbb a Fidesz bukását is okozni.
"Bármilyen furcsa neked, politikai hovatartozásomtól függetlenül próbálok olyan kérdésekre válaszolni, amik valamilyen konkrét kérdést fogalmaznak meg."
- Jaj, hagyd már ezt a színházias álszentséget... Külön rámutattam, hogy mennyire nem a valóság felfedése volt a célod, hanem az egyoldalú közlés, ez pedig manipulatív.
"Az volt a kérdés, hogy miért mondják....stb. Azért mondják, amit leírtam."
- Nem, te megismételtél egy hamis érvelési alapot, amire hivatkoznak, de nem tetted hozzá, hogy ez téves, és nem javítottad ki - ahogyan én megtettem helyetted -, vagyis nem úgy kezdted a hozzászólásodat, hogy "azért hiszik", hanem hogy "azért, mert", és így pedig hazugan azt a látszatot keltetted, hogy ez volna valós alapra helyezett oka. Ez nem az oka. Ez az ürügye.
"Mert relatíve kis társadalmi támogatottsággal lehet elsöprő parlamenti helyet megszerezni. És igen, ez fogja előbb-utóbb a Fidesz bukását is okozni."
- A politika a részvételiségen alapul.
Aki nem vesz részt benne, az a politikában nincs. Aki nem szavaz sem a kormányra, sem az ellenzéki pártok valamelyikére, azt nem lehet jótékonyan az "ellenzékbe" sorolni. Mert azokkal szemben is közömbös.
Nem volt olyan a jelenkori parlamentarizmus történetében Magyarországon, hogy a választásra jogosult népesség 50%-a +1 fő szavazott volna egy kormányra.
Erre csak azok hivatkoznak, akik valahogy tompítani akarják azt a tényt, hogy 11 éve nem volt bármilyen intézmény által közzétett közvéleménykutatás, amiben akár csak az adott hónapra bármelyik párt beérte volna a Fidesz-KDNP támogatottságát, megszakítatlanul, hangsúlyozom, több mint tíz éve. Hogy nem volt még olyan, hogy egy kormány a választások félidejében növelni tudta a népszerűségét, és olyan sem, hogy az ellenzék nem tudta növelni. Ahogyan az is első példa, hogy egy kormány három cikluson keresztül is nyerjen, ahogyan az esélyesnek tűnik szűk egy év múlva.
A Fidesz-KDNP támogatottsága magában akkora, mint a két legnagyobb utána következő politikai tényező (egyben számolva a baloldal mindenféle halmazát) együttvéve.
A társadalmi támogatottságról annyit, hogy jelenleg +egymillió szavazat hiányzik az ellenzékről, hogy beérje a kormánypártokat.
A szomorú tények ezek, és ezek nem fognak mássá lenni attól, ha elmismásoljuk, felesen közöljük, egyoldalúan mutatjuk be, és tompítjuk. A dolgok szőnyeg alá sepréséből nem lesz kormányváltás, ideje lenne ezt felfogni.
Ahhoz az kell, hogy az ellenzék megértse a társadalmi igényt, ugyanis az ennek való megfelelés tartja kormányban a jelenlegit, és amíg ez nem változik, a kormány sem fog.
Erre kellene fókuszálni, nem a valóság érzékelését elfojtani.
"míg a másik oldalnak ami viszont ezer darabban van együtt mégis csak több támogatottságú lenne mint a Fidesz. Eddig világos?"
- Világos volna, csak nem igaz. Csak ennél a kérdésnél többször volt róla szó, kimásolom magamt megint:
2014-ben együtt indult az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, az MLP, a teljes baloldal, és _így_ lett az eredmény 1.290.806 fő. Ha ehhez LMP-t is hozzávennénk, akkor is messze kevés egy kormányváltáshoz.
Ilyen klisés önvígasztalás helyett a valóság tudatosítása vezetne el valamerre az egyhelyben toporgásból.
"De így viszont a nép akarat valóban nagyobb fele nem érvényesül. Túl magas parlamenti küszöb, így egy jó darabja nem is kerül a parlamentbe a nép akaratnak. Például."
- Kik pontosan? Még az LMP is elérte az 5%-ot. Tehát kik? A kétfarkú kutyapárton kívül más párt nem jut eszembe, amk jelen van a politikában, és kimaradt a felsorolásból.
"Ja igen, a választó körzetek száma és felosztása is aránytalanságot okoz, ebben a helyzetben főleg. Így az ebben való győzelme továbbra sem legitim a Fidesznek."
- Ezt már hallottam. Viszont eddig még nem, hogy pontosan miben.
akár kimásolhatod ezerszer is , nem változtat ezen. Én csak ezt mondtam el.
Hogy hogy kik? Kis pártok egy része be sem jut, nem érik el a küszöböt. Pedig ha egy százalékban is de legitim része lennének a parlamentnek. 1% akarata is akarat. Csak kényszer együttműködések árán. Szándékosan.
"Az adatfelvétel ideje: 2017. augusztus 10-17. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik."
Ezt már tekinthetjük reprezentatív eredménynek?
Akkor engedelmeddel:
Erről a tanulmányról írta valaki egy másik fórumon:
- 45% stabilitást szeretne, 50% változást (16. oldal)
Ebből az 50%-nyi változást akaróból 23% szerint elég lenne a kormányon belül változtatni, 39% akar ellenzéki kormányt, 38% ezen túlmutató változást.
Ergo 45%+0.5*23%=56,5% szerint maradhat a kormány, legfeljebb itt-ott alakítsanak rajta.
Mondok számodra valami újat. A bejutási küszöböt nem most találták ki, sőt, még csak nem is változott az új választási rendszerben, eddig is 5% volt.
Ennyi pedig indokolt is. Vagy ha nincs küszöb egy igazi demokráciában, mint te mondod, akár 1% is a "népakarat" része - hol húzzuk meg a határt? -, akkor eljutunk kb oda limitek nélkül, hogy egyetlen képviselő magát szavazza be a helyek közé. Ő is a népakarat egy alkotórésze. Reálisan kell meghúzni egy bejutási határt minden párt számára. Az 5% ilyen.
Ettől függetlenül az önkormányzatok képviselői testületében, lokális érdekeltségi körben képviseltetheti magát bárki, akit elfogadnak. Folytathat politikai tevékenységet. A település ügyeit érintően.
De nem az országgyűlésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!