A magyarság miért ragaszkodik annyira a történelmi tévhiteihez, még akkor is, ha közben már 1000-szer megcáfolták azokat? Talán olyan jólesik ezeket hallani, hogy nincs szívünk elismerni, ezek valóban tévesek?
Ami forrást találtam róluk, csak egyről (Szörényvárról/Szörénytornyáról) olvastam, hogy magyar város lett volna. Tatárfehérvár pedig kétszer (Anjou Lajos, és Hunyadi Mátyás idején) volt magyar fennhatóság alatt.
Jászvásárt jászok lakták (mily meglepő) akik később beköltöztek Magyarországra. Egyéb kapcsolatot nem találtam.
Ezeket tudtam fellelni. De a kérdésem az volt, hogy alapvetően ezt a felsorolást hol olvastad? Mert gugliban is rájuk kerestem, de így együtt nem adott ki rájuk találatot. Gondolom, akkor valamilyen könyv lehet a forrás, és ha így van, tisztelj meg minket azzal, hogy kimásolod az erre vonatkozó szövegrészt. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akit ez esetleg érdekelne.
Üdvözletem.
ÉS dalold el nekem végre, nagyon szépen kérlek, hogy mikor a büdös életben volt pl. Bessarabia, vagy Moldva a Magyar Királyság része?
Ilyen alapon Magyarország 1945 és 1990 között a Szovjetunió része volt, ugye?
A térképed pedig már eleve ott csal, hogy a Nápolyi Királyságot mégcsak meg sem szálltuk. Vezettünk oda néhány hadjáratot. Nagy ügy. Sőt. Továbbmegyek. Nem is szerepelt a tervek között a megszállása.
Ha e-mentén a logika mentén haladunk, akkor a kalandozások idején Magyarország Galíciától Konstantinápolyig terjedt.
Kérlek, ne nevettesd már ki magad!
tegnap 19:05
A kép a gépemen volt lementve. Nem idéztem sehonnan amit leírtam az az idők folyamán összeszedett tudás volt.
Szörény a Szörényi bánság keretein belül tartozott Magyarországhoz . Gyakorlatilag 300 évig ami nem mondható el a Erdélyről románok részéről.
Havasalföld: [link]
Jászvásár valóban jász város volt de ez nem számított különösebben hiszen ahogyan a kunok is ők is genetikailag szinte magyarok voltak. Brailaban még a 19.században is sok magyar élt ahogy egész Romániában a székelyek migrációjának is még a középkorban történt térhódításnak köszönhetően. Argyasudarhely meg szimplán magyar fennhatóság alatt tartozott vagyis a magyar korona alárendeltje volt.
"A kép a gépemen volt lementve. Nem idéztem sehonnan amit leírtam az az idők folyamán összeszedett tudás volt." - Értem.
"Szörény a Szörényi bánság keretein belül tartozott Magyarországhoz." - Igen, ezt én is tudtam.
"Gyakorlatilag 300 évig ami nem mondható el a Erdélyről románok részéről." - Valóban nem, de ahogy itt már említve volt, "történelmi jog" nincs, annak van joga egy területhez, aki lakja. (Igen, nekünk Székelyföld, Vajdaság és Felvidék déli részével kapcsolatban ez a helyzet.)
"Jászvásár valóban jász város volt de ez nem számított különösebben hiszen ahogyan a kunok is ők is genetikailag szinte magyarok voltak." - Ebben azért találok némi kifogásolni valót.
1) A magyarok genetikailag már teljesen beleolvadtak a környező germán és szláv népekbe. Olyan, hogy "magyar gén" ma már nem létezik.
2) A kunok valóban rokonságban álltak a honfoglaló magyarsággal, mindkettő a türk népesség részét képezte, de a jászok indoirániak voltak, egyáltalán nem tartoztak ebbe. Sokkal közelebb álltak a perzsákhoz, szkítákhoz, szarmatákhoz és egyéb iráni népekhez.
3) A történelmi Románia területén sokáig kunok éltek, akik a mai románokba olvadtak bele. Tehát egyfelől bennük is van némi "türkség", mint bennünk (bennünk se sok már), másfelől ilyen alapon őnekik is "joguk van" a területhez.
"Brailaban még a 19.században is sok magyar élt" - Ezt nem tudtam, de majd utánanézek.
"ahogy egész Romániában a székelyek migrációjának is még a középkorban történt térhódításnak köszönhetően." - Ezzel kapcsolatban a csángók letelepítését ismerem, de amennyire tudom, nem volt túl sikeres kísérlet, ahogy az ma látható. Mivel már akkor is csak elenyésző számú telepest küldtek át (a mai csángók elődeit).
"Argyasudarhely meg szimplán magyar fennhatóság alatt tartozott vagyis a magyar korona alárendeltje volt." - Ennek is majd utánaolvasok.
Tatárfehérvár valóban volt kétszer is magyar érdekeltségben. Anjou Lajos és Hunyadi Mátyás idején.
"Jászvásár valóban jász város volt de ez nem számított különösebben hiszen ahogyan a kunok is ők is genetikailag szinte magyarok voltak."
Ja. Ahogy a Rajnától Tibetig mindenki. Álmodj csak királylány!
Mellesleg értsd már meg, hogy az, hogy valahol magyarok élnek, még nem jelenti azt, hogy a terület a magyar állam része is!
"Brailaban még a 19.században is sok magyar élt ahogy egész Romániában a székelyek migrációjának is még a középkorban történt térhódításnak köszönhetően."
Magyarországon meg a II. világháborúig rengeteg német élt. Azt Németország része voltunk?
"annak van joga egy területhez, aki lakja."
És aki politikailag és katonailag is meg tudja szerezni és meg tudja tartani. Ezt se felejtsd le!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!