Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A "LIBERALIZMUS" az emberi...

A "LIBERALIZMUS" az emberi társadalom "RÁKJA"?

Figyelt kérdés

Hogyan "gondolkodik" egy ráksejt?

1. Teljes liberalizálást akarok, semmi ne akadályozza a sejtek teljesen szabad szaporodását.

2. Teljes szabadságot akarok, nekem az immunrendszer, és a neuroendokrin rendszer ne szabja meg, hogy hogyan, és miképpen növekedek.

3. Teljes "privatizációt" akarok, privatizálják az összes tápanyagot, az én javamra, mert a szervezet rossz gazda, hiszen nem növekedik állandóan.

Hogyan gondolkodik a liberális kapitalista ideologia?

1. Teljes liberalizálást akar, a semmi sem akadályozhatja a növkedést.

2. Az állami, törvényi, emberi, morális, etikai, szabályok, törvények ne korlátozzanak, mert ez fékezi a növekedést (a profit növelését)

3. Teljes privatizációt követel, mert az állam, és a társadalom rossz tulajdonos, a köztulajdon "ellenség".

Vajon nem feltűnő a párhuzam?

2011. júl. 5. 12:25
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/81 A kérdező kommentje:

",,Nem szünt meg a gyermekmunka.

Mindössze ma nem Europában végzik, hanem messze keleten "

Ott messze keleten, nem liberalizmus, hanem diktatúra van. Öngól, egyes leülhetsz. "

Valóban igaz.

Ehhez annyit tudok hozzátenni, hogy egyetlen komplex rendszerként érdemes nézni a mai világot, azért, mert egyre inkább az.

A nyugatias kapitalizmus legnagyobb szerencséje a szocializmus volt, mert konzervált elmaradottságával biztosította azt a hatalmas mennyiségű olcsó munkaerőt, ami ma jórészt mozgásban tartja a világgazdaságot.

A liberális világrendnek éppen úgy szüksége van a kínai diktatúrára, mint a bolhának a kutyára. A mi liberalizmusunk a kínai diktatúra haszonélvezője, és életbentartója.

Gondold el, hogyha minden liberális politikai követelés teljesülne, és holnap minden kínai állampolgár europai szintű jogokat kapna. Elég csak a szabad utazás jogára gondolni (a munkával arányos bért nem is említem).

Mit kezdene a liberális nyugat másnap az egymilliárd kínau bevándorlóval, vendégmunkással, menekülttel?

Azonfelül akkor ki gyártaná le fillérekért azt a rengeteg olcsó fogyasztási cikket, szemetet, kulturmocskot, amin ma a nyugati világ él?

"Nem érdekel mi van Kínában. Nem akarok úgy élni, mint a kínaiak. Ha te igen, költözz oda."

Magyar példák is léteztek (valamikor régen), csak éppen kína jutott eszembe.

Amúgy nem kell odaköltözni, mert Kína "házhoz jön", már meg is érkezett.

Éppen annak vagyunk tanúi, amint Kína felszippantja a piacokról a még meglévő nyersanyagokat, és olcsó árúval árasztja el a világot.

Hamarosan szinte ugyanazt a gazdasági gyarmatosítást viszi végbe nyugaton, mint amit a "fejlett nyugat" művelt Kelet-Europában. A módszerek szinte megegyeznek, Kína hamarosan elfoglalja azt a pozíciót, amit kétszáz éve betöltött. Kezdetben felvásárolja Afrikát és Dél-Amerikát (egész jól halad), végül európával is ezt teszi.

Sajnos fognak itt sokan egy marék rizsért dolgozni.

Legalábbis az én véleményem ez.

Marhaság. Van feleséged/barátnőd? Szerintem fejtsd ki neki, hogy a nők egyenjogúságáról milyen szép véleményed van. Biztos örülne.

A barátnőm nem szeretne egy másik nővel gyereket vállalni, egész nap a pénz után futni azért, hogy a gyerekünk a bébiszitterhez jobban kötődjön, mint őhozzá.

Szereti azt enni amit maga főz, mert abban legalább tudjuk (sejtjük) hogy mi van.

A szólásszabadság, mint mondtam nem létezik. Illetve létezik, de mivel mindenki egyszerre mondja el amit akar, senki meg sem hallja a másik embert, nem hogy értené. Talán nem is érdekli.

Egyedül az internet az, ami interaktivitásánál fogva nehezebben korlátozható, de gondolom már dolgoznak a probléma megoldásán.

A média ma leginkább a tudat manipulálásának az eszköze.

Legtöbb esetben szinte csak azért van valami műsor a tv-ben, hogy két reklám között ne egy harmadik legyen.

A befolyásolás egyéb fogásairól ne is beszéljünk. Mindenesetre van az a "médianyomás" ami alklmas elnyomni a legtöbb alternatív véleményt, és gondolatot.

"A világ lakosságának 1%-a birtokolja, feléli, illetve összerabolja a világ erőforrásainak, 99%-át, miközben a világ lakosságának 99%-a osztozik a maradék 1% erőforráson. "

Lehet, hogy ez egy túlzás, de szerinted mennyivel lehet jobb ez az arány?

"Ha bedőlne a rendszer-de nem fog, ne reményked- neked is sokkal rosszabb lenne, ugyanis TE magad is a gyűlölt liberalizmus haszonélvezője vagy...elvégre jól élsz, internetezhetsz, hülyeségeket beszélhetsz...nem örülnél te annak, ha mind ez megváltozna. "

Ez teljesen igaz.

Viszont nem attól függ, hogy a rendszer meddig áll fenn, hogy én örülnék-e az összeomlásának.

"Ja. 100 éve biztosak voltak benne, hogy tragédia lesz, ha elfogy a szén. Aha, hát aztán meg mégse. ez van"

Erre azt tudom mondani, hogy a szénnél jobb alternatíva volt a kőolaj sok szempontból. (könnyebben kitermelhető, szállítható stb)

A kőolajnak viszont nincsen jelenleg versenyképes alternatívája (vagyis olyan energiaforrás, ami könnyebben hozzáférhető, szállítható, tárolható, hatékonyabban felhasználható, jobb hatásfokú.

Ezenfelül amúgy a szénkészleteket is nagyobbrészben feléltük.

Nem gondolom, hogy a rendszer összeomlana. Lényegében a rendszer az egyetlen ami megmarad. A rendszer nem változik, mert az emberi faj versengő természetén alapul.

Mindössze kimerülnek a készletek, tömegek fognak elpusztulni, illetve elvándorolni, a bolygó eltartó képessége lecsökken a kétszáz évvel ezelőttinek egy töredékére.

Természetesen továbbra is lesz például kő, amit lehet majd kapitalista-liberális üzleti szellemben adni-venni.

Persze, ha lesz még érdeklődő.

2011. júl. 7. 12:57
 72/81 A kérdező kommentje:

"messze keleten ROBBANÁSSZERŰEN NŐ AZ ÉLETSZÍNVONAL…"

Ez igaz, sőt, az utóbbi kétszáz évben mindenütt robbanásszerűen nőtt az életszínvonal. Előbb Európában, azután keleten. Nem is ez a probléma.

A probléma az, hogy közben az emberiség "véletlenül" felélte a bolygót.

Az energiaforrásokon kívül a termőföld, a víz, a levegő mind egyre inkább visszafordíthatatlan mértékben ki van zsigerelve.

Egyszerűen arról van szó hogy elképzelhető, hogy túl nagy árat fizetünk a "jólétért"

"Egy HEGEMONISZTIKUS társadalom a visszaélés melegágya…"

Ez igaz. Minden eddig fennálló birodalom ezért bukott el.

Mégis például az egyiptomi birodalom, vagy a kínai birodalom évezredekig állt fen, mielőtt elbukott volna.

A Római Birodalom is szép kort élt meg, mielőtt odalett (részben hasonló okokból).

Viszont a jelenleg regnáló "birodalo" egyiknek az élettartamát sem közelíti meg, és már felélte azokat az erőforrásokat, amik a létalapját jelentik.

A kínai korrupció, és az iszlám "hedonizmus" valóban érdekes.

Egyrészt ilyen mindíg is volt, de eddig nem irányította a rendszereket teljes egészében.

Másrészt ez részben a már oda is beszivárgó "modernitás" következménye.

Ezenkívül képmutatás mindíg is volt.

A szaudiak például csak otthon tartják a Korán vonatkozó utasításait, mert ezek a "szent földre" vonatkoznak, ami maga Szaud-Arábia.

Azután felülnek a magánrepülőikre, és átruccannak Dubai-ba, vagy Szíriába "mulatni"...

Ezzel együtt egy hétköznapi arab még mindig sokkal hagyománytisztelőbb, konzervatívabb, mint az átleg európai.

TB, nyugdíj nincsen, az öregeket a "nagycsalád" tartja el.

"Az életszínvonalat – a jelenleg alárendelt szerepet játszó – KAPITALISTA TERMELÉSI MÓD tartja fenn… "

Azt gondolom, midegy a termelés módja. Legálábbis ebben a példában.

Azért, mert módszertől függetlenül lenullázná a termelést a nyersanyagok, vagy a szabad energiaforrások kimerülése, lehet bármilyen hatékony a módszer.

2011. júl. 7. 13:15
 73/81 anonim ***** válasza:
akkor nincs remény:)))
2011. júl. 7. 13:26
 74/81 anonim ***** válasza:
BaracsiAttila válasza.: kellett ez nekünk?
2011. júl. 7. 16:26
 75/81 A kérdező kommentje:

Szerintem ez egy elkerülhetetlen folyamat, amit nem a rosszindulat, hanem a tudatlanság, idézett elő.

A tudatlanság a tudomány haladásával egyre csökken, és valóban szédületesen gyors technológiai fejlődés, és hatékonyságnövekedés fut ma versenyt a klímaváltozással, egyre pontosabban felismerve a problémát.

Azt, hogy ennek a versenyfutásnak melyik lesz a befutója, azt talán senki nem tudja.

Ugyanakkor a problémák is jó ütemben nőnek.

A "Jó" hír, hogy ezek a hatások jelenleg még Europától távol éreztetik a hatásukat, ma még úgytűnik, hogy a legnagyobb vesztesek azok lesznek, akik eddig is vesztesek voltak.

A rossz hír, hogy akkora léptékűek lehetnek a változások, amik nem hagyhatják érintetlenül Europát.

A végkifejlet ma még nem látható, de az előjelek elég baljósak.

Végül úgyis meglátjuk a szép új világot, akármilyen is legyen (ha szerencsénk van)...

2011. júl. 7. 20:22
 76/81 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, te milyen alternatívát javasolnál a liberalizmus helyett? Nagyon kíváncsi lennék rá, mert eddig csak a liberalizmus ócsárlását hallottam. Majd írok olyan szép kérdéseket, mint pl. "Szerintetek is ez a konzervativizmus?", és kifejtenék olyan dolgokat, mint pl. a vallás erőltetése, nagy abortuszellenesség, közben meg sok a halálbüntetést visszakívánó ember.
2011. júl. 9. 00:44
 77/81 A kérdező kommentje:

Azt gondolom, hogy én nem ócsároltam senkit, mindössze egy (szerintem) jogos kritikát fogalmaztam meg.

A kérdéseidre pedig nyitott vagyok, nagyon szivesen ismerek meg új álláspontokat, szívesen vitázom az arra érdemes partnerekkel.

Alternatív megoldást a liberalizmus "helyett" tőlem ne várj, mert nem biztos hogy én személyesen meg tudom találni azt, amit lassan egy fél világ keres.

Az is egy eredmény, ha a probléma felismeréséig eljut az ember a megoldás onnan már közelebb van.

2011. júl. 9. 11:13
 78/81 anonim ***** válasza:

kevered a szezont a fazonnal

a piaci kudarcot az állami kudarccal

a korporatív vegyes gazdaságot a kapitalizmussal

a liberalizmust a szociál-liberális kollektivista progresszivizmussal

2011. júl. 9. 11:58
 79/81 anonim ***** válasza:

Az „arabok” kapcsán belinkelek még néhány gyönyörű videót (a sok közül), hogy megzavarjam a kialakult kliséket:)

Magical Dhofar

http://www.youtube.com/watch?v=i5E2QsVNKq0

Oman Tourism - Wild Oman

http://www.youtube.com/watch?v=5ythCnxA8Hw

Diving in Oman

http://www.youtube.com/watch?v=o8UzpYbhiP8

PS: egyébként ezek minden további nélkül beillenek a piaci alapon megvalósított fenntartható fejlődés témakörbe.

2011. júl. 9. 12:30
 80/81 anonim ***** válasza:

egy idézet a "rákos burjánzás" gondolathoz

[link]

2011. júl. 9. 12:40
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!