Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Szerinted az ukránoknak joga...

Szerinted az ukránoknak joga van önálló államiságra?

Figyelt kérdés

2023. aug. 26. 16:18
 81/109 Jeffrey Spender ***** válasza:

Lengyelországot felosztották, de attól még a lengyel nemzetiséget már - aki, de elismerte, és úgy tovább létezhettek. A lengyel nyelv elég egyedi, azt elég nehéz megsemmisíteni.

Németország az 1945 után feketén - fehéren bábállam lett szovjet, amerikai, és brit megszállási övezetekkel. Sem Honecker, sem a Nyugati megfelelőik nem saját kezdeményezés nyomán politizáltak, és nem is a német nép érdekét szolgálták, hanem a külföldi megszállóikét.

És most is vannak anomáliák a belpolitikájukban.

2023. szept. 12. 18:07
 82/109 A kérdező kommentje:

79:

Szándékosan fogalmaztam a kérdést úgy, ahogy.

A terület kérdése egy külön alkérdés, aminek viszont csak akkor van létjogosultsága, ha elfogadjuk, hogy helyes, ha az ukrán népnek van önálló állama.

Nekem pl. egyáltalán nem tabu a II. vh. utáni, vagy a 91-ben meghúzott államhatárok megváltoztatása. Legyen az akár az ukrán, akár az orosz vagy a spanyol határ. Szerintem helytelen, hogy nincs egy kialakult jogszerű mechanizmus arra, hogy nemzetek, nemzettestek korrekt és ellenőrzött körülmények gyakorolhassák az önrendelkezési jogukat, legyenek akár ukrajnai oroszok, oroszországi csecsenek vagy burjátok, romániai székelyek, szíriai vagy törökországi kurdok, kínai tibetiek vagy ujgurok, vagy spanyolországi katalánok.

2023. szept. 12. 18:15
 83/109 Jeffrey Spender ***** válasza:

Na, talán kezd finomodni a dolog, nekem is problémám, sokak úgy tesznek, hogy tabu az 1991 utáni területek farigcsálása, finomítása, és nekem ez a merev bebetonozás és a más vélemény letiltása nem tetszik.

Nem pedig csak az ukránok szidása megy.

Én pl. simán elengedném a csecseneket, menjenek az útjukra.

Vagy az oroszokon kívül is valóban sok más országot lehetne korrektebbül újra rajzolni.

2023. szept. 12. 18:34
 84/109 A kérdező kommentje:

83:

Nem “kezd” finomodni, én mióta foglalkozom a kérdéssel, mindig is így közelitettem a problémához.

Persze nem könnyű a kérdés korrekt rendezése, mert pl. felmerül a dilemma, hogy pl. az etnikai tisztogatáson átesett területeken (pl. Krím) a jelenlegi többség dönthessen, ezzel törvényesítve az emberiség elleni bűntetteket, vagy más faktorok is figyelembevételre kerüljenek a terület sorsának rendezése során.

De legalább az egyértelmű helyzetekben nem kéne a határok fetisizálásával elzárni a nemzeteket az akár szeparatizmust is eredményező önrendelkezéstől.

Pl. Európa (és a világ) közönye a katalán önállósági törekvésekkel szemben szomorú, mint ahogy az agresszív orosz fellépés is az a volt szovjet területek önrendelkezésével szemben.

2023. szept. 12. 19:16
 85/109 A kérdező kommentje:

81:

Írod: “Lengyelországot felosztották, de attól még a lengyel nemzetiséget már - aki, de elismerte, és úgy tovább létezhettek.”

És az ukrán nemzetiség (a zaporizzsjai kozákság) szerinted nem létezett a lengyel uralom idején? Dehogynem.

Írod: “A lengyel nyelv elég egyedi, azt elég nehéz megsemmisíteni.”

Az ukrán nyelv orosztól való különbözősége kisebb fokú, de a cár valamiért csak szükségesnek érezte tiltani a - szerinted nyilván nem is létező - ukrán nyelvet.

De ha teljesen azonos is lenne a két nyelv és meg is szűnt volna (vagy sosem létezett volna) az ukrán nemzet, és az oroszok és magyar talpnyalóik által “hoholok”-nak csúfolt ukránok valójában oroszok lennének, az még akkor is tagadhatatlan tény, hogy jelenleg Ukrajna területén olyan emberek élnek, akiknek a túlnyomó többsége nem akar a Putyini Oroszország szabályai szerint élni, vagy csatlakozni hozzá. Milyen alapon várod ezt el tőlük mégis? Milyen alapon preferálod a Moszkva-központú államban élő keletiszláv nép expanziós (revíziós) törekvéseit a Kijev-központú államban élő (akár azonos, akár különböző) keletiszláv nép önállósági/(Moszkvától való) függetlenségi törekvéséhez képest?

2023. szept. 13. 16:00
 86/109 Jeffrey Spender ***** válasza:

Én azt nem értem, a kozákságból miért szeretnél egyenes ági ukrán igényeket húzni ? Miért nem a Kijevi Ruszra meg Kijevi Anasztáziára alapozod ennyi erővel a történelmüket ?

A kozák kifejezés az türk - tatár - kun eredetű, akkor most az ukránok valójában kunok ?

A kozákok annyira voltak egységesek, mint az afgánok. Vagyis semennyire.

Neked miért mániád a Moszkva-központúság ? Az ukránkodást pont a Szentpétervár-központúság alatt tagadták, teljes erőből, addig Moszkvából meg támogatták az ukrán nacionalizmust ?

Miért vérzik neked ennyire a szíved az ukrán nacionalizmusért ?

Mit tudsz tenni érte, a kommentelésen kívül, és azonkívül, hogy ugyanazt leírod 1000-szerre ?

Tegyük fel, az ukránok háborút veszítenek, akkor mihez fogsz kezdeni ? A fórumon / oldalon folytatólagosan abban a témában fogsz siránokzni ?

Az ukránokkal az a baj, hogy politikailag és gazdaságilag Moldova alatt vannak, orosz / EU-s / amerikai pénzek nélkül képtelenek országot működtetni, akkor mégis mit akarnak ?

Addig az oroszok, velük ellentétben képesek összetartani, alkalmazkodni, és túlélni. Amerikai elemzők, vágyálmokat dédelgetve már 1997-ben azt írták a jelentésekbe, hogy Oroszország a szó szerinti összeomlás szélén van, és megszűnik országnak lenni. Nem jött be ez a jóslatuk / vágyakozásuk. Pedig biztos örültetek volna neki ?

Mire jó, hogy az ukránok teljesen mesterségesen felturbózott indulatokkal azon keseregnek, hogy mi volt 350 vagy 500 éve ? A múltba révedés helyett tetszett volna a jelenben élhető, és öntudatos országot csinálni. De nem sikerült.

Amúgy kérdező, a nagy Nyugati támogatás a havi 4 Leopárd 2-es harckocsi, 6 Marder csapatszállító, és 5 M109-es Paladin önjáró tüzérség adományozásában merül ki.

Vagy 30 - 40 ország elítéli Oroszország háborús műveletét az ENSZ-ben, és 3 - 4x annyi meg tartózkodik. És van is olyan, mint Kína, amely meg elismeri az orosz területszerzést vagy területi revíziót.

Az ENSZ az oda jutott, mint a Népszövetség, vagyis működésképtelen és súlytalan nemzetközi szervezet lett.

2023. szept. 13. 16:13
 87/109 Jeffrey Spender ***** válasza:

A másik, miért talpnyalózod, aki az orosz álláspontot fogadja el ?

Ennyi erővel a másikra is lehet mutogatni, hogy ukrán vagy nem is tudom milyen, de talpnyaló ?

A másik talpnyalózásával kibújt a szög a zsákból, hogy ez nem kérdés, hanem csak a más véleményen levőket szeretnéd egy kiadósat szidni.

2023. szept. 13. 16:57
 88/109 A kérdező kommentje:

86:

Írod: “Én azt nem értem, a kozákságból miért szeretnél egyenes ági ukrán igényeket húzni ?”

Maga Putyin érezteti az ukránokat a (zaporizzsjai) kozákságtól (ld. a cikkét Oroszorszag és Ukrajna történelmi egységéről) meg mindazok akik hoholnak gúnyolják őket, hiszen az utóbbi is a kozákság gúnyneve volt.

Írod: “A kozák kifejezés az türk - tatár - kun eredetű, akkor most az ukránok valójában kunok ? A kozákok annyira voltak egységesek, mint az afgánok. Vagyis semennyire.”

Én is úgy tudom; hogy a kozákság egy multietnikus nép volt, szláv, sztyeppei és türk népek keveredtek ott. Ha viszont ez igy van, az tovább gyengíti azt az orosz érvet, miszerint az ukránok voltaképpen oroszok, nem?

Írod: “Neked miért mániád a Moszkva-központúság ? Az ukránkodást pont a Szentpétervár-központúság alatt tagadták, teljes erőből, addig Moszkvából meg támogatták az ukrán nacionalizmust ?”

Nem mániám, viszont tény, hogy a jelenleg legnagyobb létszámú keletiszláv nép jelenleg Moszkva-központú. Ezt talán csak nem vitatod.

Írod: “Miért vérzik neked ennyire a szíved az ukrán nacionalizmusért ?”

Minden nemzetért vérzik a szívem, amelyet meg akarnak fosztani a szuverenitásuktól. Az oroszokért is vérzene, ha ilyen helyzetbe kerülnének.

Írod:’”Az ukránokkal az a baj, hogy politikailag és gazdaságilag Moldova alatt vannak, orosz / EU-s / amerikai pénzek nélkül képtelenek országot működtetni, akkor mégis mit akarnak ?”

Egy biztos, nem a Putyini modell irányában szeretnének ebből kilépni. Oroszországnak ezt el kellene tudni fogadnia.

Írod: “Mire jó, hogy az ukránok teljesen mesterségesen felturbózott indulatokkal azon keseregnek, hogy mi volt 350 vagy 500 éve ? A múltba révedés helyett tetszett volna a jelenben élhető, és öntudatos országot csinálni. De nem sikerült.”

Én úgy latom, hogy éppen az oroszok azok, akik képtelenek túllépni a több évszázados birodalmi lét emlékén, és kergetik a - hol a Nagy Péter-i, hol a Nagy Katalin-i, hol a Sztálini idők - birodalmi ábrándjait. Az ukránok csak létezni szeretnének, a mongol mintára despotikus berendezkedésű orosz modell helyett egy nyugatiasabb modell keretei között.

Írod: “Amúgy kérdező, a nagy Nyugati támogatás a havi 4 Leopárd 2-es harckocsi, 6 Marder csapatszállító, és 5 M109-es Paladin önjáró tüzérség adományozásában merül ki.”

Ez annál inkább elismerésre méltóvá teszi az ukrán ellenállás sikerét. Sok oroszpárti pont azon siránkozik, hogy tul sok a nyugati segítség az ukránoknak.

Írod: “Az ENSZ az oda jutott, mint a Népszövetség, vagyis működésképtelen és súlytalan nemzetközi szervezet lett.”

Ebben egyetértünk. De legyél őszinte magadhoz: szeretnél egy olyan ENSZ BT-t, amelyet nem bénít meg Oroszország vétója? Na látod..

2023. szept. 14. 15:35
 89/109 A kérdező kommentje:

Írod: “miért talpnyalózod, aki az orosz álláspontot fogadja el ?”

Nem ezt mondtam, hanem azt, hogy a Putyinista talpnyalók (is) eloszeretettel hoholozzák az ukránokat.

Ez nekem nem szimpatikus, de hozzateszem h az sem, hogy ha vki ork-nak nevezi az oroszokat.

Ezt kritizáltam is a HVG kommentmezejében, aminek (valamint annak, hogy egyszer petárdának minősítettem egy ukrán drónos gránátot) végül az lett a vége, hogy mint Kreml-propagandistát, kitiltottak onnan.

Ezt csak azért írom, hogy lásd: egyáltalán nem vagyok az ukránok feltétlen és kritikátlan csodálója, vagy az oroszok zsigeri gyűlölője.

Mindkét nép önállóságának és szuverenitásának a támogatója vagyok, ahol egyik sem formálhat jogot a másik feletti uralomra.

Te ugyanezt el tudod mondani magadrol?

2023. szept. 14. 15:43
 90/109 Jeffrey Spender ***** válasza:
A Hohol az a magyar nyelvben értelmetlen kifejezés, én amerikai eredetű szóval Redneck-nek tudnám hívni a nekem nem szimpatikusokat :D
2023. szept. 14. 15:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!