Hogy lehet az hogy sok alkalmazottnak elnyomottként tetszik a mai kizsákmányoló kapitalizmus?
Néhány dolgozó úgy beszél a mai kapitalizmusról és az egykori szocializmusról, mint ha a szocializmusban ő lett volna a gályarabságra ítélt Ben Hur, ma meg mint ha ő lenne egy multinacionális világcég 100 %-os tulajdonosa.
Ezt azért nem tudom megérteni mert én a szüleimmel pont fordított helyzetben voltam. Vagyis a szocializmusban igaz hogy évi 365 nap kemény munkát végeztünk a TSZ-ben, de cserébe az volt a társadalom elitje aki a munkájával legtöbbet tette a társadalom jólétéért. Ma meg az a milliárdos aki a legtöbbet ügyeskedett, a legtöbb kiskapun bújt át, a legkorruptabb, stb. Miért jó az egy keleti bérrel fizetett munkásnak, ha a tulajdonos luxusmercivel jár és százmilliói vannak az ő munkájából? Vagyis hogy mások gazdagodnak a munkájából? Árulják már el hogy csinálják, vagy csak hazudnak?
Te most M.o.-ról beszélsz. Nyugaton picit másképpen van. Tapasztalat. Elismernek, megfizetnek.
Magyarországon nem volt, nincs és soha nem is lesz kapitalizmus :D
Mert megertettek hogy mindenki a sajat dolgaval kell foglalkozzon, es oruljon ha van munkaja.
Alapveto felreertes egyebkent hogy a gazdag tulajdonosnak az alkalmazott munkajabol vannak a millioi. A fenet.
A gazdag tulajdonosnak a sajat munkajabol van a penze. Mert o szervezte a ceget, o iranyitja, o szerzi a munkat, nelkule az alkalmazottai mehetnenek kozmunkasnak.
Szoval realitaserzek az nem art, neked kedves kerdezo meg nincs.
"A gazdag tulajdonosnak a sajat munkajabol van a penze."
Ha valaki például több tízmilliós mezőgazdasági támogatást vesz fel, azt az összeget a tisztelt dolgozó adófizető termelte ki, nem a tőkés.
Vagy ha kartellezéssel zsíros állami megbízást vállal egy magáncég, akkor azt a többszörös felárat és a mutyi kenőpénzeket is a szegény melós termeli ki az adójával.
Egyetlen stadionért sem izzadt meg egyetlen tőkés sem. Hacsak nem akkor amikor jólétében egy konditeremben kitombolja magát.
"Akkor a munkájukból tetőteres házat építettek és új Ladát vettek. Ma egy nyikorgó rozsdás biciklijük van."
ez egy eleg korlatolt megkozelites.
"Ha valaki például több tízmilliós mezőgazdasági támogatást vesz fel, azt az összeget a tisztelt dolgozó adófizető termelte ki, nem a tőkés. "
Naja, csak nem a magyar, mivel a mezogazdasagi tamogatasok az EUbol jonnek.
A tobbi meg siman csak populista hadovalas a reszedrol.
Nem volt tetőteres háza közel sem mindenkinek a szocializmusban. Akkor épült az a sok kaptár, lakótelep, sokan ott élték le az életüket. Én is szobakonyhába születtem a '70 - es évek közepén. Még fürdőkádunk sem volt, budi az udvaron és ez nem volt kirívó akkor. Sok fiatalnak melósnak csak a munkásszálló jutott évekig.
Telefonunk pl. csak '90 után lett.
Az összes xarságával együtt jobb ma. A cégtulajdonos Mercivel jár, mert valószínűleg többet tanult, dolgozott mint az átlag. Utána kell csinálni. A szociban is megvolt az elit, ne félj, akkor is Mercivel jártak a funkcionáriusok, a Kútvölgyiben kezelték őket stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!