Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Téríts meg! Képes vagy rá?

Téríts meg! Képes vagy rá?

Figyelt kérdés

Nyitottan állok a hithez.

Bármit elfogadok, ha igaznak tartom, de ehhez meg kell győződnöm 100%- ig, hogy igaz amit hallok. Minden kétségemre választ szeretnék kapni, mielőtt igaznak tartanám.

Téríts meg és válaszolj, hogy a kétség megszűnjön!

2010. júl. 11. 13:21
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/78 anonim ***** válasza:

Elnézést, de a kérdés nem az volt, hogy meg tud-e valaki téríteni? Én már egyszer írtam hogy szerintem nem. Egyébként Jézus maga mondta, amikor a tanítványok kérdezték az utolsó időkről: nem a ti dolgotok tudni azt, illetve: senki sem tudja, csak az Atya.

Most hinni akarsz, vagy körülményeskedni? Ha hinni, inkább olvass utána, mint itt kérdezgess xy felekezetű embereket.

2010. júl. 15. 09:54
 72/78 anonim ***** válasza:

Szia!

Röviden: az adventisták hisznek benne, a Jehova tanúi meg nem. Kicsit bővebben: az adventisták szerint a három isteni személy - az Atya, a Fiú és a Szentlélek - tökéletesen egy jellemében, szándékában és minden munkájában. Az isteni tulajdonságokban és a hatalomban is egyenlőek. A három isteni személy tökéletes egysége már önmagában is hirdeti, hogy Isten a szeretet.

Üdv. Péter

2010. júl. 15. 12:17
 73/78 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező.

Te most vallást akarsz felvenni, vagy egyszerűen Istent akarod magadban érezni? Van különbség, nem kicsi. :P

Nekem úgy tűnik az előbbi, mert nagyon kérdezősködsz, hogy melyik felekezet és hogyan...aki megtérni akar, az nem kérdezi meg ezeket, hanem egyenesbe Istenről érdeklődik...hiszen az a mérvadó a hitben. Isten a tiszta Lélek, minden alapja és léte. Gondolkozz el magadban, és kezdj neki újra, ha komoly a szándékod, mert így sokra nem fogsz menni, főleg úgy, hogy lényegtelen dolgokról faggatod a hívőket. Szerintem 3 főkérdés van, ami elindíthatja a folyamatot. :P

Mi Isten?

Mi a világ?

Mi az ember?

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. júl. 15. 12:32
 74/78 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat... :)
2010. júl. 15. 17:42
 75/78 anonim ***** válasza:

Legyen saját hited és ne várd, hogy bárki is megtérítsen, mert ez "hitszegénységre" utal!

A Földön ma kb 5400 féle nyelv létezik. Ha csak a fele rendelkezik saját szent könyvvel, az akkor is rengeteg. Ezek "értelem" szerinti elolvasásával és a közös jelenségek "rendbe" rakásával tudsz hitet értelmezni és sajátot kialakítani.

Csak néhány példa, az én hitem szerint:

- mindegyiknél létezik a teremtés töténete: valószínű, hogy a darwini elmélet nem működik, tehát "csináltak" bennünket,

- a tudomány megállapította, hogy az "első ember" néger lehetett valahol Afrikában: a Föld porából készült és ott a por fekete volt,

- minden népnél volt, van Isten (mindegy minek nevezik) és általában több: mivel az embert a saját képmására alkotta, tehát úgy néz(nek) ki mint mi,

- szerződést kötöttek az emberrel, hogy sokasodjunk és szaporodjunk: valószínű, hogy csak egy közönséges bioenergia tenyészet vagyunk,

- a lélek (szellem, energia stb.) csak "kölcsönbe" van nálunk: az ember a desztilláló készülék és finomítja a lelket, ha lefinomítottam, megértem a halálra,

- mindegyiknél létezik a túlvilág: ahova az utat csak a lélek ismeri, a test nem, valószínű, hogy a teremtőnek nincs rá szüksége,

- mennyország,-: ha lelkem tiszta és további "felhasználásra" alkalmas akkor odakerülök, pokol: ha beszennyeztem és nem nem lehet tovább használni akkor a pokolban a helyem, a tisztítótűzön,

- Ábrahámnak azt mondta Isten: ne maradjon a lelkem 120 évnél tovább az emberben ..., és a tudósok nem régiben igazolták ezen tényt,-

- "négyszín világ" (Bibliából indulva):

1. apokalipszis négy lova,-:

2. földi ember bőrszine,-:

3. csillagok (hidrogén - hélium összetételben) "élete",-:

4. Földön található tengerek elnevezése:

fekete, fehér (fakó), vörös és sárga!

Véletlen? Lehet, de a kódolás is benne van.

Mivel nem ehettünk az örök élet fájáról, a jelenlegi 120 esztendős életkorunkba nem fér bele a megfejtés, a térítés és a meggyőzés teljessége.

Olvassál töbféle vallási szent könyvet, értelmezd az eszeddel és a végén lesz saját hited, amivel te fogsz másokat meggyőzni.

2010. júl. 17. 22:22
 76/78 anonim ***** válasza:

"Én azt mondtam, hogyha az ökumenikus keresztény elveket, és a Bibliát megismeri, akkor választhat egy olyan gyülekezetet, amely nézetével (így a Bibliával is harmónikus opiniójával) egyezik. A valláshoz is tiszta gondolkodás kell, ezt megint el szokták felejteni."

A második mondatoddal teljesen egyet is értek, ezért idéztem.

Az elsővel az a baj, hogy a Biblia semmiképpen sem támogatja az "ökumenikus keresztény elveket"!

Többek között kifogásként azt hozzák fel Jehova Tanúi ellen, hogy visszautasítják az ökumenikus mozgalomban való részvételt és olyan tevékenységet folytatnak, ami „erőszakos térítésnek” minősül. Ilyen szemrehányásokkal illették a korai keresztényeket is. Kétségbevonhatatlan, hogy a kereszténység, a katolikus, ortodox és protestáns alkotóelemeivel együtt része e világnak. Jézushoz hasonlóan Jehova Tanúi „nem e világból valók” (János 17:14). Hogyan is tudnának vallásközi mozgalmak által olyan vallásszervezetekkel társulni, amelyek keresztényekhez nem illő magatartást és hittételeket támogatnak?

Ki bírálhatja jogosan Jehova Tanúit, amiért — a korai keresztényekhez hasonlóan — meggyőződésük, hogy egyedül ők gyakorolják az igaz vallást? Még a katolikus egyház is kijelenti, miközben képmutatóan azt állítja, hogy együttműködik az ökumenikus mozgalommal: „Hitünk tárgya, hogy ez az egyedül igaz vallás a katolikus és apostoli egyházban áll fenn, és hogy ezt az egyházat bízta meg az Úr Jézus: vigye el az igaz vallást minden emberhez. Az apostoloknak ugyanis ezt mondotta: ’Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket’ ” (II. Vatikáni Zsinat, „Nyilatkozat a vallásszabadságról”). Úgy tűnik, ez a hit mégsem ösztönzi eléggé a katolikusokat arra, hogy fáradhatatlan buzgalommal menjenek tanítványokat képezni.

Tanúskodásuk buzgó, de nem erőszakos. Az embertársaik iránti szeretetből, és nem az emberiség iránti gyűlöletből fakad. Remélik, hogy az emberiségből a lehető legtöbben fognak megmentésben részesülni (1Timótheus 4:16). A korai keresztényekhez hasonlóan arra törekednek, hogy ’minden emberrel békességesen éljenek’ (Róma 12:18).

2010. júl. 18. 13:23
 77/78 anonim ***** válasza:

Ironikus, hogy a Római Birodalomban a korai keresztények ellen felhozott vádak egyike az volt, hogy ateisták. Dr. Augustus Neander ezt írja: „Az istenek tagadói, az ateisták . . . volt az általános elnevezés az emberek körében, mellyel a keresztényeket jelölték.” Mily különös, hogy a keresztényeket, akik az élő Teremtőt, nem pedig az istenek sokaságát imádták, ateistáknak kiáltották ki azok a pogányok, akik ’nem isteneket imádtak, hanem emberi kéznek csinálmányát, fát és követ’ (Ésaiás 37:19).

Ugyanilyen ironikus az a tény is, hogy napjainkban a kereszténység néhány szaktekintélye tagadja, hogy Jehova Tanúi keresztények lennének. Miért? Mert a Tanúk elutasítják a háromságtant. A kereszténység elfogult meghatározása szerint: „keresztények azok, akik Krisztust Istenként fogadják el.” Ezzel ellentétben egy modern szótár meghatározása szerint a ’keresztény’ főnév „olyan személyre utal, aki hisz Jézus Krisztusban és követi tanításait”, a ’keresztényiség’ pedig „egy vallás, amely Jézus Krisztus tanításain alapul és azon a hiten, hogy ő volt Isten Fia”. Melyik csoport felel meg jobban ennek a meghatározásnak?

Jehova Tanúi elfogadják Jézus saját tanúbizonyságát kilétével kapcsolatban. Ő azt mondta: „Isten Fia vagyok”, s nem azt, hogy „Fiúisten vagyok” (János 10:36; Vö. János 20:31). Elfogadják Pál apostol Krisztusra vonatkozó ihletett kijelentését: „Aki, amikor isteni formában volt, nem tekintette az Istennel való egyenlőséget olyasminak, amit meg kellene ragadnia” (Filippi 2:6, The New Jerusalem Bible). A The Paganism in Our Christianity című könyv megállapítja: „Jézus Krisztus sohasem említett ilyen jelenséget [egyenrangú személyekből álló Háromságot], és az Újszövetségben sehol sem fordul elő a ’Háromság’ szó. Az egyház csak Urunk halála után háromszáz évvel vette át ezt az eszmét; és ez az elképzelés teljesen pogány eredetű.” Jehova Tanúi elfogadják a Krisztusról szóló bibliai tanítást. Ők keresztények, nem pedig háromsághívők.

2010. júl. 18. 13:26
 78/78 anonim ***** válasza:

Egység esetén fennmaradunk, megosztottság esetén elbukunk!

A skóciai Edinburghben protestáns misszionáriusi társaságok által 1910-ben rendezett konferencián született meg a modern ökumenikus mozgalom. Ez a mozgalom felerősödött az utóbbi időkben azáltal, hogy megkísérli előmozdítani a vallási együttműködést és a kölcsönös egyetértést, lehetőséget teremtve „a keresztény vallás” számára, hogy egyhangúlag beszéljen.

Az ökumenikus mozgalom számos formát ölt magára. Jelentős lépést tett Amszterdamban, amikor 1948-ban megalakult az Egyházak Világtanácsa. A tanács eredetileg mintegy 150 protestáns, anglikán és ortodox egyházból tevődik össze, napjainkban ennek a számnak a kétszeresével dicsekszik.

Noha a római katolikus egyház nem tagja az Egyházak Világtanácsának, úgy tűnik egyre inkább abba az irányba tart. 1984-ben a tanács svájci székhelyén [II.]János Pál pápa csatlakozott a tanács leköszönő főtitkárához egy ökumenikus istentisztelet vezetésében. Továbbá 1989 májusában a svájci Bázelben megtartott tanácskozásra összegyűlt több mint 700 európai lelkész között katolikusok is voltak. Az egyik újság úgy jellemezte, hogy ez volt a „legnagyobb ökumenikus esemény a reformáció óta”.

Ez a megegyezésre való hajlandóság az 1930-as évek közepétől vált hangsúlyozottabbá, mert egyre inkább teret nyert az az eszme, hogy minden „keresztény” vallásban egyfajta Isten adta egység rejlik. A benne rejlő egység „bizonyítékaként” az Egyházak Világtanácsa azt hangsúlyozta, hogy minden tagja elfogadja a háromságtant és „Jézus Krisztust Istenként és Megváltóként” ismeri el.

A kereszténység párbeszédet folytatott nem keresztény vallásokkal is. A The Encyclopedia of Religion szerint ezt azért tették, hogy lehetőséget találjanak a megegyezésre. „A teológiai imperializmus irányzata — amely szerint, ha az egyik hit az igaz, akkor a többi hitnek nincs joga a létezéshez — és a szinkretizmus között, amely azt állítja, hogy a hitek közötti eltérések nem olyan nagyok, hogy abból vitakérdést kellene csinálni, és az összes vallás valamiféle egybeolvasztásával egy új hitet lehetne teremteni a jövőben”.

Valójában a hamis vallás olyan, mint egy sok szálból sodort kötél, amelyben mindegyik szál különböző irányba húz. Ez pedig egy katasztrófa előjele, ugyanis Jézus szavai megcáfolhatatlanok: „Minden királyság amely önmagával meghasonlik, elpusztul, és egyetlen önmagával meghasonlott város vagy ház sem állhat meg” (Máté 12:25).

2010. júl. 18. 13:33
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!