Kedves ateisták! Ti mért éreztek kényszert arra, hogy a vallási témákat érintő kérdésekbe gúnyosan beleszóljatok?
Miért kell provokálni, veszekedni, miért nem lehet tiszteletben tartani a másik ember hitét?
Mi értelme annak, hogy mindenbe beleszóltok, a Bibliát lemesekönyvezitek, a hívő embereket meg lehülyézitek?
Tisztelet a kivételnek, tudom, hogy vannak rendes, kultúrált ateisták is az oldalon.
Ez valláskritika, éppen erre szolgál, de annyit elismerek, hogy a stílus nem mindegy és a gúny nem szerencsés kommunikáció.
Személyesen rendkívül örülök ennek az oldalnak, mert itt ténylegesen meg lehet vitatni mindent a vallásos emberekkel és éppen pont el lehet kerülni a komolyabb konfliktusokat, amit a való életben aligha lehetne, így ott soha nem is feszegetek ilyen témákat.
Minden vallás folytat térítő tevékenységet, lényegében vallási propagandát, ki erősebben, ki kevésbé és miért ne lenne az ateistáknak egy felvilágosító törekvése, ami ezzel ellentétes?
Az ilyenekről beszélek. Feltesz valaki egy kérdést, és valaki közli, hogy ránkférne egy kényszerzubbony, mondván, hogy elmebrtegek vagyunk.
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..
Újabb kérdéseknél is volt, de már letörölték az olyan kommenteket a moderátorok. Már bánom, hogy nem screenshot-oltam le.
Azt hiszem, félreértitek, amit írtam. Én nem arról beszélek, amikor itt a valláskritika rovatban kultúráltan vitatkozunk, én is szeretek vitázni, szerintem tök jó, amikor kultúráltan cserélünk véleményt.
Én arról beszélek, amikor a vallás topikban a hívő tesz fel kérdést egy másik hívőnek, és jön az ateista veszekedni, hogy alapból hűlyeség az egész, stb...
"Nem a valláskritika, hanem a vallás topic az, amiről beszélek."
Írod mindezt a "Kultúra és közösség/Valláskritika" oldalán...
"miért ne lenne az ateistáknak egy felvilágosító törekvése, ami ezzel ellentétes?"
Miért kell a hívőket felvilágosítani? Miért gondolod, hogy te felvilágosultabb vagy, mint pl én? Miért nem tudod egyszerűen elfogadni, hogy én másképp gondolkodom?
Kedves Andizsuzsi!
"Miért kell a hívőket felvilágosítani? Miért gondolod, hogy te felvilágosultabb vagy, mint pl én? Miért nem tudod egyszerűen elfogadni, hogy én másképp gondolkodom?"
A gondolkodás szabadságával semmi baj, mindenki a saját képességei és beállítottsága szerint gondolkodhat, ezt tiszteletben illik és kell tartani, na meg nem is látszik senkin, hogy mit gondol (persze az arckifejezés sokszor magáért beszél, de az is egy kommunikációs forma).
A baj ott van, ha valaki nem elégszik meg a gondolatokkal, hanem például odamegy az iskola elé és széttárja a kabátját az arra járóknak, erre ugye azt mondják: szatír és büntethető!
Bizonyos fajtája a vallásos gondolkodásnak éppúgy hátrányos a közösség szempontjából, például amikor a kreacionista maszlagot szeretnék egyesek meghonosítani az iskolai oktatásban.
Vannak sokan ateisták, akik a tömény butaság, szűk látókörűség, elvakultság, fanatizmus hallatán sajnos nem tudnak megmaradni a higgadt érvelés szintjén, és bizony "lehülyézik" az olyan válaszokat adókat, akik a nyilvánvaló tényeket is letagadják, csak mert nem férnek bele a vallási világképükbe.
Visszatérve az eredetileg idézett válaszodra,
"Miért kell a hívőket felvilágosítani? Miért gondolod, hogy te felvilágosultabb vagy, mint pl én? ",
amennyiben az adott hívő vallásos elképzelései és a valóság nincsenek összhangban, amennyiben egy adott kérdésben van elfogadott, bizonyított tudományos válasz, akkor fel lehet és szerintem fel is kell hívni a figyelmet arra, hogy az illető egy már meghaladott, téves nézetet vall és sajnos nyíltan hirdet is (amíg csak gondolja, ez nem derül ki róla, de ő le is írja, közzé teszi).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!