Ti értitek a szentháromságot?
Nem értem a szentháromságot.
Hogyan lehet Istennek fia?
Aztán ha Mária az anyja, akkor vagy felerészben az ő génjeivel rendelkezik Jézus, vagyis maximum félisten, ám ha olyasféle módon nemzette Isten, mint a modern klónozás, akkor Mária nem az anyja,
csak egy un. béranya akiben kifejlődött, vagyis az ő jelentősége redukálódik totálisan a lombik szerepére.
A kapcsolat Isten és Jézus között megint csak érdekes, mert ha mondjuk egy embert leklónozunk, akkor sem egyek, hiszen a klón születése után más dolgok történnek velük, két különböző lény fejlődik a különböző hatásokra.
Ha mondjuk Isten benne is van valamilyen módon Jézusban, Jézus nincs benne Istenben, hiszen ő a fiú, de ha mégis benne lenne, akkor az egész értelmetlen, akkor mondhatnánk azt is, hogy Isten megduplázta önmagát és nincs szükség sem Máriára, sem az atya - fiú bonyolításra.
Isten mégsem nemzhette saját magát és a szentlélek szerepe is furcsa, érthetetlen, mi szükség van rá.(?)
Azt vajon hogyan és miért teremtette Isten? Talán azért, hogy amikor a szentlélek megszáll valakit, akkor ne Isten legyen a befolyásoló, hiszen akkor sérülne a szabad akarat, de így Istennek csak közvetve van hozzá köze, bár ugye egylényegű vele, vagy mi a szösz.
A szentlélek ha akarom maga Isten, ha akarom nem és egy kissé ilyen Jézus is.
Úgy sejtem, az okozta a problémát, hogy a kereszténység a zsidók között alakult ki és a zsidó hitből fejlődött fokozatosan.
Egy idő múlva már szerettek volna tőle megszabadulni, de sajnos előzmény gyanánt az Ószövetség nem vehető ki a Bibliából, ezer szállal kapcsolódik hozzá, pedig a megbocsátó Jézus már nem a bosszúálló Jehova, vagy JHVH.
Az ariánusok ki is vették volna az Ószövetséget a Bibliából, de akkor sok minden nem lenne érthető, például a bűnbeesés és a többi is, így csak elterelik a figyelmet a teremtő Istenről Jézussal, aki csupán a kereszténység Istene, a zsidóké már nem.
Sokkal érthetőbb lenne a szerepe, ha csupán próféta maradt volna, mint Mohamed, de akkor a már meglévő zsidók által kreált és Jézus korára már elavult tanokat kellene tovább hinni, mert maga az Isten mégsem változhat csak úgy meg ripsz, ropsz.
Azt tudom, hogy nem minden felekezet hisz a szentháromságban, csak akkor meg miképpen beszélhetnek egyistenhitről, hiszen a fiú és az atya megnevezés kizárja azt, hogy ne több Istenről legyen szó.
Egyáltalán nem kekeckedésből írom ezt, kíváncsi lennék a magyarázataitokra, mert talán éppen ezért nem hiszek Istenben, mert akárhogyan is próbáltam ezt megemészteni, nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy ókori szakállas rabbik kitalációja ez az egész és lényegében semmi értelme nincs.
Csak azt nem értem, ezt miért nekünk mondod. Abban semmi erőltetés nincs, hogy látjuk, hogy a Biblia több helyen is szó szerint Istennek nevezi Jézust.
Az olyan példák ellenben igen erőltetettek,Jézus egyszer térdre borulva imádkozott, tehát a muszlimoknak van igaza. Vagy hogy az ember még egyes szavak jelentését is megpróbálja megmásítani (lásd a prófétákkal kapcsolatos vitát), csak hogy ezzel igazolja az állításait...
Azt pedig inkább nem is minősíteném, amikor valaki az ellenérveket, a rámutatást a tévedéseire elintézi annyival, hogy ez csak egy hamisítás, de egyetlen tényleges bizonyítékot nem tud felhozni mellette, csak vádaskodik...
141-es (jaj 141! ebből a meddő vitából!)
Nekem mindegy "nem fáj" és nem "igazság" (btw lapos, közhelyes kifejezéseid nem szégyelled?), nem fáj, amit itt szerencsétlenkedtek, teljesen mindegy, hogy egy műveletlen, sötét alak lepoliteistázza a kereszténységet és a keresztényeket - ettől nem fog változni semmi, arra mérget vehettek, legfelejbb szánakozva tekinünk rátok.
Van elég nagy keresztény, aki életével ÉS tetteivel és ALKOTÁSAIVAL bebizonyította, hogy Istenhez vezető úton járt (nem istenekhez, nem bálványokhoz, hanem az Abszolútumhoz, az Egyhez, Jézus Krisztushoz) A görögben a korai keresztény íróknál az "Egy" = Istenszinonima.
Nem hiszem, hogy egy ateista. v egy muszlim megvilágosodik ettől, nem próbálkozunk görcsösen, de olvassatok már bele a régi nagyok írásaiba (idéztem eleget, ajánlottam eleget, unom eléggé:), olvassatok bele a skolasztikusok, egyházatyák, misztikusok írásaiba - nem kell itt görcsölnötök.
És nem hiszem, hogy pl a kereszténységet azért hagyja el valaki, mert nem hiszi a Szentháromságot, mert teológiai képtelenségnek tartja - más okok vannak ott. Amit titkoltok persze, mert kiderülne, hogy gőzötök nincs, mi a kereszténység, s hogy mit jelent Krisztus követése.
*
Albert Schweitzer (az igazi keresztény) Bachot (a mélyen hívő, igazi keresztény zeneszerzőt) játszik (kérünk hasonló magas szintű művészt ateista v muszlim oldalról - naugyenaugye)
"Csak azt nem értem, ezt miért nekünk mondod. Abban semmi erőltetés nincs,"
Pedig nagyon egyszerű, és biztosan tudod is miért mondják neked csak nem akarod elfogadni. Benne van még a nevében is hogy három, szentháromság, ami nem lehet egy. Szentnek nevezett emberekhez imádkoztok és még a sátannak is isteni erőt tulajdonítotok aztán meg csodálkozol hogy politeistának neveznek titeket? Ezek a válaszok amiket adtatok nevetségesek. Szerintem sok keresztény nincs is ezekkel tisztában mert ha így lenne csak néhány elvakult emberen kívül senki nem maradna.
Úgy látom az elvakultság is rád jellemző, amikor teljesen tudatlanul próbálsz másokat befeketíteni. Jelen esetben fogalmad sincs hogy katulikus vagyok-e (egyébként nem), de egyből rámfogod hogy szentekhez imádkozok, csak mert rámutattam mekkora ostobaságokat hordott itt össze a muszlim kommentelő.
Az meg hogy hiába cáfolták meg többször is ezt a "három nem lehet egy" sületlenségedet, de csakazértis ezzel jössz, szintén csak azt támasztja alá hogy nemhogy nem vagy képben, még a válaszokat sem olvastad el, és csak okoskodni próbálsz...
Az állításodat több példa is cáfolta már a vita során, ha tényleg érdekel az igazság, keresd vissza ezeket, ott a válasz. Ha meg csak valami egyéni sérelmedet akarod kiérni, hogy olyan témákat pocskondiázol, amikhez vajmi keveset értesz, az egyrészről felesleges, másrészről a tudatlan okoskodással csak magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt, a keresztény tanokat nem fogod vele megingatni.
#141-nek
@ Nem tudom miért erőltetitek.
Mert abból indulunk ki, hogy a Biblia igaz. Persze lehet, hogy hamisítás az egész. Te miért erőlteted a Koránt? Lehet, hogy az a hamisítás. A helyzet az, hogy mindenki ragaszkodik a hitéhez, akár hamis akár nem. Baj az ha valaki hűséges valamihez, ami meggyőződése szerint igaz?
@ Sok minden elhangzott amiből mindenki számára világos hogy a szentháromság pogány eredetű,
Nem tudom melyik vallás tanít háromszemélyű egyetlen Istent. Ez abszolút eredeti, ilyen hit nincs még egy a világon. És miért lenne mindenkinek számára világos? Ha így lenne akkor senki nem lenne jó lelkiismerettel keresztény. Vagy úgy gondolod, hogy minden szentháromsághívő gonosz ember?
@ aki pedig ebben hisz az politeista.
Ezt nem egészen értem, hogy milyen jogon mondod. Azt mondhatod, hogy szerinted ilyen nincs, hogy hülyeség, hogy nem érted, hogy hazugság, de nem mondhatod, hogy három istent hisznek, ha egyszer ők azt mondják, hogy nem abban hisznek. A keresztények egy olyan Istenben hisznek, amely egy, de nem személyében egy, többszemélyű, egész pontosan háromszemélyű egyetlen Istent vallanak. Gondolom téged is felháborítana, ha kitalálná valaki, hogy 99 istent hiszel, mert a 99 isteni tulajdonságot nem tudja elképzelni egyetlen Isten tulajdonságaként.
@ Nem tudjátok megmagyarázni csak erőltetett görcsös próbálkozásokat látok
A Szentháromság valóban egy misztérium, s nem lehet teljes egészében felfogni, de nem igaz, hogy semmit nem lehet belőle érteni. Az persze megint más kérdés, hogy a Biblia valóban egy ilyen Istenről ír-e, s megint más hogy tényleg igaz-e.
Mi abban a felfoghatatlan és az érthetetlen, hogy több személy alkot egyetlen egységet? Ott van például a család, persze a családtagok nem teljesen egyek, hiszen mindegyiknek van például külön teste. De ott van például a kétfejű egy testű sziámi ikrek esete, ugye ők már eléggé egyek, de mégis kétszemélyűek. Nos a keresztények Istene nem sziámi iker, hiszen Istennek nincsen teste, de két személy birtokolja ugyanazt az egyetlen mindenható és teremtőképes isteni szellemet vagy más szóval lelket. Az Atya és a Fiú két különböző személy, akik a Szentlélekben teljesen egyek. A kettő nem csak kettő hanem tökéletesen egy is, ami már egy harmadik.
Lehet, hogy bonyolultan hangzik. Mindenesetre azért van ez így, mert a keresztények Istene a szeretet. Az igazi szeretet mindig egy másik személyre irányul, az igazi szeretet kölcsönös önátadás, s a személyek egyesülése és tökéletes egysége. Az Isten ilyen, mondhatod a Korán alapján, hogy ez hülyeség, a Biblia szerint azonban nem az, és én ha megbocsájtasz abban hiszek.
@ és agresszív sértegetéseket.
Ha ezt tapasztaltad az nagyon rossz. Bocsánatot kérek minden szentháromsághívő nevében. De te is megérthetnéd, hogy a szenvedélyes hitvédőket ha valaki politeizmussal, bálványimádással, hazug és meghamisított Bibliával meg ilyesmivel vádolja, az esetleg hasonló stílusú támadó válaszokat szülhetnek.
@ Tudom hogy fáj az igazság, így megértem de azért mindennek van határa.
Elhiheted nekem személy szerint egyáltalán nem fáj a muzulmánok igazsága, de valóban kell legyen határa a vallásai vitáknak. Valaki érzékenyebb valaki kevésbé, ezt illik figyelembe venni.
Minden jót.
jelentgessél - ahhoz értesz valószínűleg, a teológiához nem,
btw ezt nem jelentgetted 68%-on álló?
"amiből mindenki számára világos hogy a szentháromság pogány eredetű, aki pedig ebben hisz az politeista."
- mert ha valami, ez provokatív és végtelenül ostoba
Ki az a "mindenki"???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!