Mit mondanak az evolúció tagadói és jehova tanúi ezekre a tényekre?
Az intelligens teremtést cáfolja, az evolúció elméletét alátámasztja az elcsökevényesedett, funkció nélküli lábcsontjai a bálnának. Ha valami felesleges, akkor miért lett megteremtve?
Ugyancsak érdekes dolog az állattenyésztőknél a mesterséges szelekció, a tudatos tenyésztés. Ha csak teremtéssel lehet létrehozni megfelelő élőlényt, akkor miként működhet a megfelelő vérvonal létrehozása, fenntartása a kiválasztott egyedek keresztezésével?
Ez maga a felgyorsított evolúció: [link]
Jehovások állításának cáfolására:
- Az eredmény, a változások megfigyelhetőek.
- Ellenőrzött körülmények között ismételhető.
- Megjósolható működésű, az új egyed a kívánt tulajdonságokat örökli.
Régen jártam erre, mert az időm nem engedte…
Kedves Istvan35. Írod:
„A "Biblia szerint a Föld lapos" című ateista érveléshez szeretnék hozzászólni.”
Ez nem ateizmus kérdése. Ha a Biblia lapos Földről ír, akkor arról ír, és kész. Ezt elfogadva is vannak hívő emberek, vagy más hívek egyszerűen nem hiszik el, hogy a Föld gömbölyű:
Ez egy több mint 20000 tagot számláló keresztény társulat honlapja, ami világméretű ateista átverésként mutatja be a tudomány azon megállapítását, hogy a Föld gömbölyű. Azt hirdetik, hogy a Bibliának van igaza, vagyis a Föld igenis lapos. Ők nem ugyanazt a Bibliát olvassák, mint te?
„Nos, a Bibliát Isten íratta le különböző emberekkel. Ők a földről nézve se laposnak, se gömbölyűnek nem láthatták a bolygót.”
Az év végi buli még odébb van, tehát nem állt módomban alaposan felönteni a garatra, így amikor legutóbb kimentem a szabadba, pontosan azt láttam, amit mindig is, hogy egy kör alakú lapos felszínen állok, amin hegyek, mélyedések stb. vannak, és amit egy félgömb alakú égi búra fed be. A biblikus korban nem olyan volt a földön állni, mint manapság?
„Viszont távolról nézve a gömb minden irányból kereknek látszik”
Ha minden irányból valami kereknek látszik, akkor arra azt mondjuk, hogy gömb, vagy golyó és nem azt, hogy kerek (tán már az óvoda alsó tagozatban sem kérdés ez). A Biblia is egyértelműen gömbről ír ott, ahol gömbről is beszél. A kerek világ kifejezésünk nyelvi örökség egy olyan korból, amikor még azt hitték, hogy a Föld lapos, korong alakú.
„Ha lapos lenne, akkor oldalról csak egy vonal látszódna.”
A jégkorongot téglalapként fogod látni oldalról, és nem vonalként, a teteje/felszíne pedig lapos és kör alakú. Egy halom akkori kultúra ilyesmi korongnak képzelte a Földet (bár néha négyszögletesnek is), és nem kétdimenziós síkidomnak. Akkoriban sem esett át az ásó a semmibe a földfelszínen keresztül, így a régiek is tapasztalhatták, hogy a földkéreg kellően vastag. Elárulom neked, hogy az igazi kétdimenziós világnak nincs vastagsága, tehát te nem látnál oldalról nem hogy vonalat, de semmit se, mert a valódi kör alakú kétdimenziós testnek pontosan 0 kiterjedése van vastagságilag.
„egyértelműen kiderül, hogy egyáltalán nem voktak az írói abban a tudatban, hogy a Föld lapos, ilyen pl. a Zsoltárok 103:12:
"Amilyen távol van napkelet napnyugattól, olyan messzire veti el vétkeinket!"”
A Nap átkúszik egy nap alatt az égi burán a lapos korongföld keleti peremétől a szemben lévő másik peremig. Mi utal ebben a szövegben a Föld gömbölyű voltára? Mert szerintem az égvilágon semmi. Egyszerűen leírták a megfigyelők azt, amit láttak, oszt’ jónapot.
„Mit írt le itt Dávid, milyen távol van a napkeket a napnyugattól? Keleti irányba mehetsz életed végéig, soha nem "éred el"
Ugyanoda visszatérsz, nem? 80 nap alatta Föld körül? Csak van vége a Föld körüli utazásnak is.
Azt a távolságot írta le Dávid, ami az általa ismert világ legnagyobb távolsága (és akkoriban ez számára iszonyú nagy volt, kb. annyira, mint nekünk az ismert univerzum szélte-hossza). Amit te képzelsz bele, arról semmit , de semmit nem ír a Biblia. Hogy ne lásd lenyugodni a Napot, ahhoz a földfelszínen elképesztő sebességet kellene elérned keleti irányba.
„De pl. az Ószövetségben, Jób könyvében is említve van, hogy az óceánon a horizont gömbölyű”
Hűha! Mégis miképpen lehet a horizontot gömbölyűnek látni egy hajóról? Talán űrhajóról, nem? A gömb szót ismeri a Biblia, de sem a Föld alakját, sem a horizont ezzel a szóval nem jellemzi. A horizont két széle akkor is lehajlana, ha tényleg totál lapos lenne a Föld, mert az a perspektivikus látásmódból adódik. Ha a hajó fedélzetén te magad elfordulsz 90 fokkal, akkor a horizont pontosan ugyanolyan szemmagasságban lesz, mint az előző perspektívából. Guggolj bele egy magad köré rajzolt nagy körbe, és látni fogod magad elé nézve, hogy a kör azon szeletének szélei lefelé hajlanak, amit látsz a körből. Ha lassan kezdesz felállni, akkor azt fogod látni, hogy a körszelet szélei egyre jobban meghajlanak lefelé, pedig tudod, hogy egy sima, lapos körön állsz. És ezzel tisztában voltak az akkoriak is, és úgy tűnik, hogy jobban, mint egyes mai 21 sz-i emberek.
„akkor azt mondja, "azon a napon", majd nem sokkal később azt, hogy "azon az éjjelen", ezzel utalt arra, hogy a föld egyes pontjain más idő van.”
Ugyanaz. Inkább idézz pontosan, mert szerintem valamit nagyon elnéztél, félreértettél, mint a gömbölyű horizont esetén is.
„Egyébként pedig a magyar nyelvben sok más ilyen átvitt értelemben használatos kifejezés létezik, ilyen pl. hogy a nap felkel és lenyugszik, pedig tudjuk nagyon jól, hogy a föld forogása miatt van éjszaka és nappal”
Ezek megszemélyesítések, de ha valaki tanulmányozná a kultúránkat, akkor a leírásainkból piszok gyorsan rájönne, hogy ezt nem komolyan gondoljuk. Azért lehetett volna annyi esze a Biblia íróinak, hogy egy kissé komolyabban fejtsék ki a Föld alakjáról szóló elképzeléseiket, ha annyira másképpen látták, mint az akkori népek majd mindegyike. Az ógörögöknek ez miért jutott eszükbe? Ők miért helyeztek arra nagy hangsúlyt, hogy pontosan megértessék az olvasóval, mi a különbség a gömbölyű Föld és a lapos kör alakú Föld között??? Mégegyszer: a Bibliában előfordul a gömb szó használata. Ugyan mi a bánatért nem használta ezt a szót a Föld alakjának leírásakor is???
„Ezzel ellentétben Arisztotelész elvetette az űr fogalmát, pedig ő több mint 1200 évvel később élt!”
Ez a nagy időkülönbség neked hogy jött ki? Jób könyvéről:
„A modern bibliatudósok szerint azonban az a valószínű, hogy a teljes könyv valamikor a babiloni fogság után keletkezett (legkésőbb az i. e. 3. század végén, de inkább az 5. században)”
Vagyis kb. akkor, amikor Arisztotelész élt, vagy kb. 100-150 évvel régebben, de ő csak egy volt az ógörögök tudósok közül. A görögök igen gyorsan tisztába jöttek azzal, hogy az égitestek a „semmiben” függeszkednek, és bolygókat képzeltek a „semmibe”, amin akár más életek is lehetnek, mint a Földön. Tudjuk, hogy a görögök már az i.e. 6. sz-ban úgy képzelték, hogy a „levegőben” lebegnek azok a „tárgyak” (akkoriban nem gömbökben gondolkodtak ők sem), amiken lehet lakni, élni, és biztos, hogy már jóval korábban is ezt képzelték.
Mellesleg Arisztotelész azt állította, hogy a világegyetem körülhatárolt, és nem terjed a végtelenségbe (mint ahogy az utóbbit jelenleg is sok szakember véli, az előbbi pedig lehetőségként most is felmerül, igaz sporadikusan), de olyat nem állított, hogy a Föld ne lebegne ebben a térben. Ő az éterelmélet híve volt, de az, hogy a semmiben lebeg a Föld, na, olyat a ma tudománya se állít, mert egyszerűen a semmi az kb. olyannyira értelmezhetetlen emberi kitaláció, mint különálló természeti fogalomként kezelni az árnyékot. Ettől függetlenül, aligha kétséges, hogy bizony a görögöktől vette át a Biblia is saját értelmezéssel ezt a semmiben való függés képzetet. Elég nagyot tévedsz, ha azt hiszed, hogy a Biblia egyszer kb. 3500 évvel ezelőtt megíródott, aztán kész. A Bibliát alkotó írások közel 1500 éven keresztül folyamatosan születtek, és Jób írása csak egy volt ezek közül, amikben a görög tudományos ismeretek, nézetek, világfelfogás bővülve, változva újra és újra megjelent, akár az Újtestamentumban is.
„úgy utal Jehovára, mint aki „törvényt szabott a holdnak és a csillagoknak”
Azon túl, hogy ezt minden vallás minden istene ugyanúgy megtette, mennyiben igazolja ez, hogy a Biblia gömbölyű Földről ír? Maradjunk annyiban, hogy semennyire.
„Kepler és Newton bizonyította be végül, hogy a dolgokat ésszerű törvények irányítják.”
Komoly kijelentés. Bemutatnád nekem azt a világegyetemet, ahol törvények uralkodnak, de nem ésszerűek? Mellesleg milyen törvények uralkodnak az univerzumban? Bizonyos állapotai az emberi élet rövidségének tükrében állandónak tűnnek, de a valóság az, hogy az univerzum mindig változott, amiben még akár a fény sebessége se volt mindig ugyanaz.
„Egyszerű szavakkal a víz elpárolog a tengerből, felhőket alkot, csapadék formájában megöntözi a földet, és végül visszatér a tengerbe.”
Azért ezt észrevenni nem egy nagy durranás. A görögök, sőt, a sokkal régebbi babilóniai, egyiptomi tudományágak is egy kissé ennél tovább jutottak.
„Tehát mindent összefoglalva kijelenthetjük, hogy igenis vannak olyan részei a Szentírásnak, ahol tudományos kérdésekben nem csak hogy pontosan fogalmaz, de még a kor tudományos fejlettségi szintjét is messze meghaladják.”
Pontosan??? Szanaszét kell magyaráznod a szövegeket, hogy így meg úgy kell értelmezni, meg ha így olvassuk, meg ha úgy nézzük… A NASA jelentése! Na, az pontos! Vagy legalábbis látszik az ilyen irányú igyekezete… :D És a kor fejlettségét meghaladta? Minden tudományág a sokkal régebbi mezopotámiai, egyiptomi és később az ógörög stb. eredményekre támaszkodott, sőt, a Biblia is.
Félreértések elkerülése végett, nem támadni akarom a Bibliát. Istennek semmiféle olyan szándéka nem volt, hogy tudományos világképet tárjon elénk. Ha valaki csak úgy tud hinni Istenben, hogy belemagyaráz a Bibliába olyanokat, amit az sosem állított, az inkább csak azt igazolja, hogy bizonytalan a hitében.
„Ez épp az Istentől való ihletettségét, vagyis a hitelességét bizonyítja, hiszen honnan tuhattak volna ilyeneket 3-4000 ével ezelőtt élt emberek, ha nem Istentől?!”
Csak hát az égvilágon semmi olyasmire nem mutattál a Bibliában, amit az akkori emberek ne tudhattak volna mindenféle isteni segítségnyújtás nélkül is.
#449(Istvan35)
„Másrészről pedig a γωνία (gónia) jelenthet sarkot, szegletet, zugot és égtájat is:”
Itt nem írják, hogy a szó jelentene égtájat is:
Itt sem:
Azt sem értem, hogy ha szerinted jelent égtájat is, akkor most mégsem jelképekről van szó, csak rosszul fordítottak?
És miért ragaszkodnak az újabb Bibliafordítások is annyira a „föld négy sarkán” kifejezéshez, ha szerinted inkább égtájakról van szó?
Azt látom inkább, hogy nagyon szerettek ti játszadozni a szavak értelmével, és az önjelölt bibliafordítók a szavakat úgy fordítják, ahogy éppen az alkalmi ideáiknak kedvez.
Az alábbiban linkelt megjegyzésben korábban azt állította egy hozzád hasonló hívő lélek, hogy a Bibliában a Föld alakját jelölő héber ’chug’ szó nemcsak kört jelent, hanem golyót is.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Ugyanitt a #204-ben rámutattam, hogy én nem találtam semmiféle olyan autentikus oldalra, ahol ezt megerősítették volna.
Később, aki azt állította, hogy golyót is jelent a szó (egyébként megkockáztatom, hogy nincs olyan nyelv a Földön, amelyik könnyedén szinonimaként használná a kör és gömb szavakat, mint ahogy azt a Biblia sem teszi) becsületesen beismerte, hogy nem talált olyan valódi szakértői oldalt, ahol megerősítették volna az állítását. Kíváncsi lennék a te becsületességedre is. Oszlasd el, kérlek a rosszmájú gyanúmat azzal, hogy autentikus oldalon rámutatsz, miszerint az általad bemutatott szónak van égtáj jelentése is.
Az égtáj ez görögül:
„Ezek után láték négy angyalt állani a földnek négy égtáján”
Mindjárt bemutathatnád azt is, hogy hol, és melyik modern bibliafordításban is szerepel ez a mondat így. Ugye ezt nem valami zugfirkász fabrikálta inkább össze a magán weboldalán?
Az is baj, tudod, hogy néhány más akkori mítoszban is előfordul a Föld lapos ábrázolása nem kerek, hanem négyszögletes formában (pl. mezopotámiai Shamas himnuszokban), és egyáltalán nem jelképesen. Tudod, nekem kissé meredek állítás az a részedről, hogy bár a Biblia írói tök ugyanazt írják, mint az akkori más kultúrák világ-elképzelései, de valamiért el kell fogadnunk, hogy a Biblia esetében ezek csak jelképek, és csak másoknál nem.
„Hiszen a szerző maga mondja el, hogy jelekben, azaz jelképekben íródik az egész.”
Bocsáss meg, de isteni jelekről van szó, és nem jelképekről. Az író nagyon is plasztikusan leírja azt, amit látott. Úgy érzem, hogy ha a túl-mély-hívő érdeke úgy kívánja, akkor szó szerint veszi a Bibliát, ha meg éppen nem kedvez neki, akkor kitalálja, hogy jelképesek a szövegek… Kár! Nagy kár! És nem vagyok biztos abban, hogy ez Istennek tetsző hozzáállás… és az sem, hogy az ilyen túl-mély-hívők mindent leateistáznak, ami éppen nem arról szól, ahogy ők akarják érteni a Biblia szövegeit.
"Nem volt túl meggyőző.."
Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy konkrétum egy darab sem volt benne, csak ravaszkodó védőügyvédi belemagyarázások, megspékelve hamis adatokkal.
„akkor azt mondja, "azon a napon", majd nem sokkal később azt, hogy "azon az éjjelen", ezzel utalt arra, hogy a föld egyes pontjain más idő van.”
Ugyanaz. Inkább idézz pontosan, mert szerintem valamit nagyon elnéztél, félreértettél, mint a gömbölyű horizont esetén is."
"Ugyanígy lesz azon a napon is, amelyen az Emberfia megjelenik. Aki azon a napon a háztetőn lesz, a holmija pedig a házban, ne jöjjön le, hogy elvigye, és aki a mezőn lesz, az se forduljon vissza. Emlékezzetek Lót feleségére! Aki meg akarja tartani az életét, elveszti, aki pedig elveszti, megtartja azt. Mondom nektek: azon az éjszakán ketten lesznek egy ágyban, az egyik felvétetik, a másik pedig ott hagyatik." (Máté 17:30-35)
Vagyis Jézus tudta, hogy a Föld gömbölyű, és eljövetelekor lesz olyan rész a Földön, ahol éjszaka lesz, de természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az ószövetségben is gömböt értettek volna alatta. Viszont ha jól tudom, még a középkorban élt tudósok közül is sokan laposnak hitték a földet.
"És a kor fejlettségét meghaladta? Minden tudományág a sokkal régebbi mezopotámiai, egyiptomi és később az ógörög stb. eredményekre támaszkodott, sőt, a Biblia is."
És mi a helyzet az egéségügyi utasításokkal, amik Mózes 3. könyvében szerepelnek? Azok sem haladták meg a kor fejletségi szintjét? Kétlem. Az étrendre, a betegségre, a karanténra és a holttestekkel kapcsolatos bánásmódra vonatkozó rendszabályok olyan tények ismeretét mutatták, amelyeket az orvostudomány emberei csak évezredekkel később fedeztek fel. Istennek a tisztátalan állatok elfogyasztását tiltó törvénye utazásuk alatt megvédte az izraelitákat. Megvédte őket, nehogy trichinosist kapjanak a disznóhústól, tífuszt és tífusszerű betegségeket a halak bizonyos fajtájától és a már holtan talált állatoktól származó fertőzéstől. Ezek a gyakorlati törvények tehát a vallásuk és az életük irányítására szolgáltak, valamint arra, hogy szent nemzet maradhassanak, s elérhessék és örökölhessék az Ígéret földjét. A történelem azt mutatja, hogy a Jehova által adott egészségügyi szabályok más népekhez viszonyítva határozottan a zsidók előnyére szolgáltak. De persze honnan is tudhatott Ilyeneket a pusztában vándorló zsidó, birkapásztor nép, ha nem Istentől?
"Istennek semmiféle olyan szándéka nem volt, hogy tudományos világképet tárjon elénk. Ha valaki csak úgy tud hinni Istenben, hogy belemagyaráz a Bibliába olyanokat, amit az sosem állított, az inkább csak azt igazolja, hogy bizonytalan a hitében."
Végül is igazad van, nem mindent kell szószerint vennünk az Ószövetségből, az én hitembe simán belefér az is, ha akkoriban tényleg laposnak hitték a Földet, Istennek valószínűleg nem volt fontos, hogy minden zsidó tisztában legyen a relativitás elméletével, beérte volna Ő azzal is, ha hallgatnak rá és nem imádnak hamis isteneket stb...
Ezen kívül az Ószövetségben máshol is felfedezhető, hogy a zsidókat éppen annyira tájékoztatta Isten, amennyire szükséges volt, tessék egy példa szintén Ézsaiás könyvéből:
"Nem lesz ott olyan csecsemő, aki csak néhány napig él, sem öreg ember, aki magas kort nem ér. Mert a legfiatalabb is százéves korában hal meg, és aki nem ér meg száz évet, átkozottnak számít. Házakat építenek, és laknak bennük, szőlőket ültetnek, és élvezik gyümölcsüket. Nem úgy építenek, hogy más lakjék benne, nem úgy ültetnek, hogy más élvezze. Mert népem élete oly hosszú lesz, mint a fáké. Választottaim maguk élnek munkájuk eredményéből. Nem hiába fáradoznak, nem veszedelemre szülnek, mert az ÚR áldott népe ez, ivadékaival együtt. Mielőtt kiáltanak, én már válaszolok, még beszélnek, én már meghallgatom. A farkas a báránnyal együtt legel, az oroszlán szalmát eszik, mint a marha, és a kígyónak por lesz a kenyere. Nem árt és nem pusztít szent hegyemen senki - mondja az ÚR." (Ézsaiás 65:21- 25)
Nos, tele van az Újszövetség olyan kijelentésekkel, hogy örökké fogunk élni, a halál pedig le lesz győzve, pl.:
„A bűn zsoldja a halál, az ajándék pedig, amelyet az Isten ad, örök élet Krisztus Jézus, a mi Urunk által” (Róma 6:23).
„[Isten] letöröl minden könnyet a szemükről, és nem lesz többé halál, sem kesergés, sem kiáltás, sem fájdalom nem lesz többé. A korábbi dolgok elmúltak” ( Jelenések 21:4 ).
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Ézsaiás ellentmondana Jézus tanításainak, hiszen pontosan Ézsaiás próféta volt az, aki a legpontosabban megjövendölte Jézus születésének, életének és halálának körülményeit. Ezen kívül maga Jézus is idézte Ézsaiást, és a többi ószövetségi prófétát, ezzel hitelesítve az teljes Ószövetséget.
Inkább arról van itt szó, hogy az Ószövetség úgy beszél az új világról, ahogyan a zsidó "birkapásztorok" is megértik. Jókat eszünk, nem kell félni se az állatoktól, se a háborúktól. Gyerekeket nemzünk, s legalább 100 évig élünk.
"Kíváncsi lennék a te becsületességedre is. Oszlasd el, kérlek a rosszmájú gyanúmat azzal, hogy autentikus oldalon rámutatsz, miszerint az általad bemutatott szónak van égtáj jelentése is."
És ha én sem tudok ilyet mutatni? Nos nagyon úgy látszik, hogy ugyanabba a hibába estem, mint Ő, mert én is csak egy másik gyk-s felhasználótól vettem át, amit írtam. Sajnos nem ellenőriztem vissza, ráadásul ezt a hibát már máshol is elkövettem, elnézést!
Ugyanakkor ennek sincs nagy jelentősége, ugyanis csak a vak nem látja, hogy a Jelenések könyvében kevés kivételtől eltekintve szinte minden jelképes, így nem meglepő, hogy a Földnek négy sarkáról beszél. A kerek Földnek...
# 456(Istvan35)
„Ugyanígy lesz azon a napon is, amelyen az Emberfia megjelenik.”
Úgy gondolod, hogy itt a nappalt kell értenünk? Ha ma azt mondjuk, ezen a napon, akkor azt reggeltől estig bezárólag gondoljuk, nem pedig kizárólagossággal kezeljük ilyenkor a nappali időszakot. Állítod, hogy itt a Biblia csak nappali időszakról beszél? – vagy nem értettem meg az idézett szöveget?
„És mi a helyzet az egéségügyi utasításokkal, amik Mózes 3. könyvében szerepelnek?... olyan tények ismeretét mutatták, amelyeket az orvostudomány emberei csak évezredekkel később fedeztek fel.”
Tudvalevő, hogy Egyiptom igen nagy hatással volt a Biblia népére, márpedig az egyiptomi orvoslás volt az, ami a régióban a legmagasabb szintre jutott, és minden hókusz-pókuszos démonűzős, meg varázslásos tevékenységük mellett a valódi orvoslást olyan magas szintre emelték, ami nagyon megelőzte a saját korát, akár több száz éves szinten is. Olvasd, kérlek ezeket:
Ollózva:
"A szakrális életben nagy jelentőséget tulajdonítottak a test és a szent tárgyak tisztán tartásának, ezért előfordult, hogy naponta többször is fürödtek, lakásukat rendszeresen szellőztették, illatos növényekkel kifüstölték. Járványos betegségek idején a füstölésnek még nagyobb jelentőséget tulajdonítottak: az utcasarkokon máglyákat raktak, ennek segítségével egyrészt a betegségeket hordozó tárgyakat, ruhákat stb. elégették, másrészt a füst révén a betegséget is semlegesíthetőnek tartották.
A tisztaság ösztönözte az ókori egyiptomiak arra, hogy a pap- és katonagyermekeket körülmetéljék (ez már a zsidókkal való kapcsolat előtt is általános szokás volt), magát a szertartást-orvosi műveletet tűzkőből készített késsel végezték"
Vagy:
„Az egyiptomiaknak remek sebészeik voltak, meglepően pontos anatómiai ismeretekkel bírtak, és igen nagy volt a jártasságuk a gyógynövényhasználat terén. Gyakorolták a koponyalékeléssel járó agyműtétet, ismerték az artériákat és az emberi test egész felépítését. Pontosan diagnosztizálták és prognosztizálták a különféle daganatos megbetegedéseket, bélbántalmakat és a járványokat.”
Bármerre keresel rá az ókori Egyiptom orvoslási teljesítményét leíró értékelésekben, ott csak szuperlatívuszokkal fogsz találkozni.
„De persze honnan is tudhatott Ilyeneket a pusztában vándorló zsidó, birkapásztor nép, ha nem Istentől? „
Sajna, igen komoly esélye van annak, hogy legalábbis az egyiptomi orvosoktól is. Ráadásul nem csak ez volt hatással rájuk Egyiptomban, hanem bizony az étkezésük is. Egyiptomban is ugyanúgy pl. a sertés tisztátalan állatnak számított, bár háziállatként tartották, ám fogyasztása mindig „vitatott” volt náluk is, egyébként a hallal együtt. Sőt! Egyiptom vallási formáiból is sok mindent átvettek, persze a saját képükre formázottan. Ez utóbbit nyilván hevesen tagadni próbálod majd, de ez egy másik vitatéma lenne… Minden esetre ez a tudomány általános véleménye.
„Végül is igazad van, nem mindent kell szószerint vennünk az Ószövetségből, az én hitembe simán belefér az is, ha akkoriban tényleg laposnak hitték a Földet”
Ejha! Azt hittem, hogy egy elvakulttal lesz dolgom. Elnézést kérek, és javaslom, hogy maradjunk akkor abban, hogy a hit a fontos, és a Biblia szellemisége. Bár jómagam csak módjával vagyok hívő (ill. olyan furcsa módon), de tudok veled azonosulni. :)
Kellemes ünnepeket kívánok neked, és ne zavarjon meg a Karácsony tiszteletében az olyan szkeptikusok mormogása sem, mint amilyen az enyém…. de már befejeztem.
"És mi a helyzet az egéségügyi utasításokkal, amik Mózes 3. könyvében szerepelnek? Azok sem haladták meg a kor fejletségi szintjét? Kétlem."
Kedves István35 másutt is találunk bizonyítékokat arra hogy egy adott népcsoport aránylag fejlett volt ez ügyben. Így az "ábrahámi" Isten kiválasztott népe egyáltalán nem számított különlegesnek. Természetesen ettől még nem elhanyagolható az akkori tudásuk.
A Közel-Kelettől távolabb az indiai szubkontinensen is igen magas fejlettségi szintet értek el régebben.
Lásd: Harappa civilizáció (csatornázás, vízöblítéses wc)
Orvoslás terén sem voltak lemaradva.
A témába vág:
Kedves Apexus!
És mi nem lett megcáfolva itt eddig az ajánlásodból?
(megelőlegezve a válaszod: Semmi!)
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!