Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták ti miért nem gondolko...

Ateisták ti miért nem gondolkodtok mielőtt beszéltek?

Figyelt kérdés
Szerintetek az ember találta ki Istent, de ezt csak úgy tehette, hogy elkezdett gondolkodni. Ti mégis azzal vádoljátok a hívőket, hogy nem gondolkodnak. Akkor hogy van hát. Nem a hívők mondják, hogy gondolkodás által ismerték meg Istent, mert szerintük Isten volt a kezdeményező, így jogosan mondhatnátok, hogy nem gondolkodnak, de ezzel magatok alatt vágjátok el a fát.

2015. máj. 20. 22:49
1 2
 1/19 piriiiii ***** válasza:
89%
És te miért nem gondolkodsz, mielőtt írsz? :)
2015. máj. 20. 22:58
 2/19 anonim ***** válasza:
89%
Ez valami fogyatékos?
2015. máj. 20. 23:00
 3/19 anonim ***** válasza:
85%
mintha nemegészen ez lenne az ateizmus alaptétele:D
2015. máj. 20. 23:03
 4/19 anonim ***** válasza:
37%

tetszik amit írsz:) Igen, összefügg a teológiai kérdésekkel, hogy az embernek vannak ontológiai és gnoszeológiai kérdései - a világról és önmagáról

Gondolataival, szavával, teremtő képzeletével részese lehet a teremtésnek, az ember Isten gyermeke.

És hát gondolkodásunkkal, képzeletünkkel, figyelmünkkel "még nem nyilvánvaló, mik leszünk" :) A Logosz bennünk van - csak rajtunk múlik...

*

Nézzétek, mekkora szeretettel van irántunk az Atya: Isten gyermekeinek hívnak minket, és azok is vagyunk. Azért nem ismer minket a világ, mert őt sem ismeri. Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem nyilvánvaló, hogy mik leszünk 1Jn3,1-2

2015. máj. 20. 23:30
 5/19 anonim ***** válasza:
65%

Vallás lényege:

csávónak eltörik a lába... Ez isten akarata !

csávónak az orvosok meggyógyítják a lábát... Ez isten akarata !

röviden tömören leírtam a lényegét. Buta vagy,és olyan dolgokról magyarázol,amikről fogalmad sincs. Tudod miért Jézus a pásztorod? Mert birka vagy...a birkának kell pásztor.

2015. máj. 20. 23:36
 6/19 Ozmium42 ***** válasza:
74%
Igen, az ember gondolkodott, kitalált isteneket, majd ahogy egyre nőtt az ismerete, rájött, hogy tévedett. Ennyi a történet.
2015. máj. 21. 00:32
 7/19 anonim ***** válasza:
88%

Elgurult a gyógyszerem... Ez isten akarata! :))

Viccen kívül, kérdező, miért van benned ennyi feszültség? Fröcsög a kérdésedből a gyűlölet. Először is, az ateista nem szeret vitázni vallási kérdésekről, az az antiteista. Sajnos sokan magukról sem tudják, hogy azok. (Meg vannak még a sima trollok.) Az ateista egyszerűen nem hisz semmilyen istenben, és ezzel részéről le van zárva a téma. Te meg nekiállsz provokálni őket, és csodálkozol, hogy ha szemellenzősnek vagy bigottnak neveznek. Pedig egy valódi ateista tisztelheti is a hívőket, ha a hívőknek ez elég lenne.

Lazíts, és gondold végig, mit is tanít neked a hited. Például gyűlölet, szeretet, ilyenek. :)

(Egy ateista.)

2015. máj. 21. 00:46
 8/19 anonim ***** válasza:
81%

Ó, te tényleg azt hiszed, hogy én azt feltételezném, hogy ti nem gondolkodtok? És hogy én nem gondolkodom? Ez nagyon kedves tőled. :)

A tény az, hogy egyik sem igaz. Nem túl hajlott korom ellenére rengeteget gondolkozom a különböző vallásokon. Persze mondhatjátok, 15 évesen nem értem, én inkább azt mondanám, hogy máshogy értem.

Szerintem igen, a hit az emberi elme egy különlegessége, amire a képesség mindenkiben megvan. És itt a hit alatt nem a vallásokat értem, hanem csak úgy általában: hiszünk az embereknek, hiszünk abban, amit a szemünkkel látunk, hiszünk magunknak, stb. Az a helyzet, hogy akik a vallásokat kitalálták nagyon jó filozófusok voltak, ami abban a korban tökéletes magyarázat volt mindenre. Persze azóta átalakultak a dolgok, így a Bibliát, a Koránt meg az egyéb vallási alapkönyveket át kell értelmezniük a hívőknek. Rengeteg embert ismerek, aki így teszi, gyakran tudósok is (pl. a Steven Hawking féle istenkép ellen nincs ellenérvem), a probléma azzal a pár emberrel van, akik őrülten ragaszkodnak az eredeti szöveghez, és nem fogadják el, hogy más másban hisz. Pedig ez lehetne az emberiségnek egy jó pont: a társadalom már engedi, csak néhány ember ellenzi: ha én hiszek valamiben az az én dolgom, ha te hiszel valamiben, az a tiéd. Nem kell egymásra erőltetni az akaratunkat.

15/L (ateista)

2015. máj. 21. 05:46
 9/19 anonim ***** válasza:
75%

"Nem a hívők mondják, hogy gondolkodás által ismerték meg Istent, mert szerintük Isten volt a kezdeményező"

A kérdésben benne van a válasz, magad adtad meg!

Isten volt a kezdeményző, tehát már eleve hinnünk kellene, hogy létezik?

Ez egy hamis kiindulópont, ami nem bizonyít semmit, és ami nincs bizonyítva.

Hagyjátok már békén az ateistákat örökös provokációitokkal! Imádkozzatok, hogy "Isten világosítsa meg az elméteket".

Ami soha nem következhet be, mert ha tényleg létezne, ezzel ő "vágná saját maga alatt a fát"...

2015. máj. 21. 08:02
 10/19 anonim ***** válasza:
77%

"Szerintetek az ember találta ki Istent, de ezt csak úgy tehette, hogy elkezdett gondolkodni. Ti mégis azzal vádoljátok a hívőket, hogy nem gondolkodnak."

[link]

*2

Az ember találta ki istent, ez nyilván lehetetlen lenne mindennemű gondolkodás nélkül. De nem is azzal szoktuk vádolni a hívőket, hogy semmilyen gondolatuk nincs semmiről. Inkább azzal, hogy nem gondolkodnak kritikusan a hitükkel kapcsolatban. Tehát a két mondatban a "gondolkodás" teljesen másra utal. Aztán az ember/hívő is, kb egyenlőségjelet teszel közéjük, pedig ezzel vagy tízezer évet csúsztatsz. Az ember találta ki istent, de nem a mai hívők. Több ezer éve történt a dolog. Azok, akik kitalálták, azok gondolkodtak (azt is megkockáztatom, hogy kritikusan, csak épp jóval kevesebb ismeret alapján), de ebből nem következik, hogy ti is. Ti csak elhiszitek több száz generáción keresztül amit valakik régen kitaláltak.

"Nem a hívők mondják, hogy gondolkodás által ismerték meg Istent"

De azt igen, hogy a gondolkodás által bizonyítani tudják a létét. Azt mi is tudjuk, hogy nem gondolkodás, hanem indoktrináció által "ismerték meg istent".

2015. máj. 21. 10:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!