Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az emeberek azért akarnak...

Openyoureye kérdése:

Az emeberek azért akarnak vallási közösségekhez tartozni, mert túl szegény a fantáziájuk, hogy maguknak kitaláljanak egyet?

Figyelt kérdés

Úgy vettem észre, hogy ha ellenkezik is az elveikkel néhány tanításuk (jelenlegi felekezetükkel) még akkor is behódolnak és inkább alkalmazkodnak. És szerintem pont ez az ami miatt nem fejlődőképes egyetlen vallás sem. Azt látom, hogy nem is igazán nyitottak az új fel/megismerésekre még akkor sem ha lennének ilyenek. Egy régi könyvből nem lehet újat kiolvasni, nehogy már az isten azt szerette volna(ha létezik), hogy agyatlanul kövessenek a hívei egy régi könyvet és ne akarjanak ettől többet megtudni. Ez számomra érthetetlen és nonszensz. Ha így működne a világ megállna a fejlődés.

Ti egy statikus istenképet próbáltok belepréselni egy dinamikus világba.

Az alap kérdés provokatívan próbálja felhívni a figyelmet, viszont a valódi kérdésem a következő lenne:

Hogy tudtok megelégedni egy mozdulatlan világképpel ahelyett, hogy valóban kutatnátok a miért-re a válaszokat, amit felteszek még nem igen tettetek fel magatoknak? Nem a hitetekkel van a baj, hanem azzal a megszilárdult szellemiséggel amit próbáltok még így 2000 vagy több év után is megőrizni. Belőletek hiányzik a tudásszomj, a tudni akarás. Már el is felejtettétek azt a szót, hogy: miért? MIÉRT?

2014. jún. 26. 20:46
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/77 A kérdező kommentje:

70-nek:

- Egyetértek veled. A fejlődés se nem olyan léptékű sem pedig olyan irányú, mint amilyennek lennie kellene. Véleményem szerint a jelenlegi fejlődési ütem is meghaladja az átlag emberek befogadó képességét, pedig olyan radikális fejlődésről szerintem nem beszélhetünk. Lehet csak azért mondom ezt mert még "fiatal" vagyok. Amíg gondot okoz 2014-ben a mai világban, hogy hogyan kell bekapcsolni egy tv-t, felkapcsolni egy villanyt, lehúzni egy klotyót(egy hotelban dolgozom és ezek mindennapos problémák) addig nem is csodálkozom azon, hogy még csak itt tartunk ahol(a béka segge alatt). A fejlődés a nagy koponyáknak köszönhető, de az átlag embernek még az apró cseprő dolgok is gondot jelentenek. Nagy a szakadék az értelmiségi és az átlagember között és bármennyire is húzná az "elit" az embert előre, inkább kettőt hátra és egyet előre módszerrel haladunk. Lehet furcsán hangzik de várom a mostani rendszer összeomlását, mert ami ma folyik a világban az már tarthatatlan. Viszont a technológia adott, hogy az újonan épülő világ egy jobb világ legyen. A környezetszennyezést megállítható sőt visszafordítható lenne, ami rossz azt el kell vetni és arra kellene törekedni, hogy együtt egy szebb jövőt építsünk.

Visszatérve a jelenlegi helyzetre: Arról nem tehetek, hogy ma a kizsákmányolásban látják sokan a megélhetés lehetőségét és több kárt, mint hasznot okozva egymáson keresztül próbálnak fentebb jutni és vagyont halmozni(amire igazából nem is lenne szüksége, mert van aki el sem tudná költeni). Amíg olyan emberek irányítanak akik hasonló problémákkal küzdenek, mint az átlag ember(egy lámpát nem tud felkapcsolni, mert arra is lusta, hogy megnézze, hogy kell) mert nem önerőből hanem apuci által kerültek oda, vagy protekcióval addig bizony nincs mit tenni. Meg kell várni, míg az átlagember eléri azt a szintet ami talán másnak alap de a legtöbbnek nem: Nem szemetelünk, nem húzunk le mást, segítek ha tudok, nem síránkozok, hogy milyen szar az élet hanem teszek ellene, stb.

Elismerem, hogy a kemény élethez az is közre játszik, hogy a média csak tovább butítja az embert, viszont az ember ha akarja és nem csak saját magával van elfoglalva, már eleve úgy nevelhetné a gyermekeit, hogy amit a tv-ben lát annak a 70% nem igaz. Sőt, sokan nagyra vannak milyen okosak is ők, akkor ezt meg is lehet mutatni: El lehet gondolkodni, hogy vajon a politikusok tényleg olyan hülyék e hogy nem jönnek rá arra a megoldásra (ki tudja hány éves tanulmányai után sem) amire a 8 általánost végzett pista bácsi igen. Vagy, hogy a pervoltól valóban újak lesznek e a ruhák mert a mosószer intelligens :) Ha ezekre rájövünk, akkor van esély, ha ezek újdonságok, akkor valszeg egy sor sem volt érthető abból amit írtam.(Bocs, ez nem neked szólt csak úgy általánosságban).

A legnagyobb bajt abban látom, hogy mindenki csak magával van elfoglalva de úgy, hogy igazából nem is törődik önmagával. Tudom, ez egy kis magyarázatra szorul: Mindenkinek a saját problémába a legnagyobb és ezt mindenkivel meg akarja osztani, hogy neki milyen szar az élete(az emberek imádnak panaszkodni) viszont ez ellen az ég világon semmit nem tesznek. Pl a dohányos köhög, majd kiköpi a tüdejét, de le nem tenné a cigit. A 8 általánost végzett munkás folyton kesereg a fizetése miatt, de tanulni már nem akar. Vannak akik a jólétben nem tudják már mit kezdjenek magukkal. Rohadt sok olyan ember van akinek a sok is kevés, még több kell nekik.

Bocs, már kicsit elkanyarodtam(ismét) a mondanivalómtól. Tehát valójában mindenki tudja mi a baja, sőt a másik problémáját egy pillanat alatt meg tudná oldani, a sajátja viszont kibogozhatatlan és megoldhatatlan feladatnak látszik számára. Azt is tapasztaltam, hogy mégcsak a jó tanácsot sem fogadják el ezek az emberek, mert imádnak panaszkodni. Gondolkodni pedig már luxus manapság, inkább az élj a mának vagy sodródj az árral szemlélet szerint éljük az életünk.

El lehetne erről mág beszélgetni oldalakon, de gondolom vágod miről beszélek.

A technikai fejlődés adott, a lelki van nagyon elmaradva. És igen, ezzel be kell ismernem, hogy a technikai fejlődés nem minden, viszont a kényelem és a szabadidő talán meghozza a várva várt áttörést és az emberek elkezdenek gondolkodni. Mert ugye robot közben az ember elméje nem tud szárnyalni, azért ennyivel már előrébb vagyunk.

Nos röviden ennyi, kíváncsian várom válaszod.

Addig is szép napot!

Openyoureye

2014. júl. 16. 06:20
 72/77 Pendulum92 ***** válasza:

Kedves Openyoureye,

Válaszolok szívesen, de egy kérdésre kérlek előbb válaszolj nekem.

Valóban kíváncsi vagy az én álláspontomra, a szubjektív véleményemre, valóban érdekel, mit gondolok?

Szívesen vitázok bárkivel a vita jó értelmét véve, ha annak van értelme, de megbeszéltük, hogy annyira más a szemléletünk, hogy lehet, hogy ugyanarra gondolunk(szerintem), de teljesen más úton közelítjük meg, így a vitának, mint álláspont közelítő tevékenységnek már nem lehet érdemi jogosultsága a jelenlegi helyzetben.

2014. júl. 16. 11:27
 73/77 A kérdező kommentje:

Szia Pendulum92,

Igen, kíváncsi vagyok, de meg kell mondjam csak önigazolás célzattal szeretném tudni, mert már előre "tudom" mi lehet a válaszod. Kíváncsi vagyok, hogy számodra a vallás egy teljesen a logikától elhatárolódó elképzelés e? A válaszod semmiben sem fogja befolyásolni a már kialakult képet rólad, hisz az eddigi beszélgetésből számomra kiderült, hogy te teljesen más oldalról közelíted meg a kérdést. A továbbiakban sem szeretném folytatni a vitát, mert nincs sok értelme, de ezen kérdés még fúrja az oldalam. Szóval halljuk...

2014. júl. 17. 07:30
 74/77 Pendulum92 ***** válasza:

Kedves Openyoureye,

(Szerintem mást értünk amúgy lélekfejlődésen :) )

Ahogy kivettem a szavaidból, szerinted az utóbbi, például 2000 évben nagyon sok fejlődés történt, bővült a tudásunk. Szerintem is, technikailag. A Biblia, még ha nem is hiszel benne, gondolom elismered, hogy az akkori emberek "lelkivilágát" jól reprezentálja, hiszen végül is akkor emberek írták le a gondolataikat. Én azt vettem észre, hogy az egyéni ember küzdelmei, problémái nem változtak azóta sem. Ugyanaz foglalkoztatja az embereket. Ha 2000 év alatt az ember jelentős lélekfelődésen esett volna át, ennek is láthatóan fejlődnie kellett volna. Mik ezek a problémák? Bármelyik mai embert nézve ki lehet találni: önbizalomhiány, sóvárgás a siker után, múltban és jövőben való egyedüli lét, és még sorolhatnám. 2000 év alatt a technika rengeteget fejlődött, a tudásunk a világról is, de ez nem érintette az egyéni ember belső világának gondjait. Ha mondjuk valaki úgy érzi, senkinek nem tud megfelelni, mindenki igazságtalanul bántja, teljesen mindegy, hogy a Földet laposnak vagy geoidnak hiszi.

Miben nyilvánul meg a lélekfejlődés? Például az ember képes lenne betartani azt az egyszerű erkölcsi "törvényt", hogy amit magadnak nem kívánsz, azt ne tedd mással sem. Ez 2000 éve is gond volt, és gond ma is, maximum az változott, ez miképpen fejeződik ki.

Az ember folyton agyal. Hogyan gazdagodhatnék meg, hogyan szívassam meg a köcsög szomszédot aki üvölteti a zenét, hogyan vívhatnám ki a többi ember megbecsülését, hogyan lehetne igazi, stabil önbizalmam, hogyan érhetném el, hogy mindig nekem legyen igazam(ez már tudattalan vágy), stb.

A meditáció lecsendesíti az elmét, elvonja a fenti "gondolatparavánt", kitisztítja a tudatot a hasztalan és káros gondolatoktól, ami utána már hasznosabb dolgokat is szülhet.

Úgymond elvonszolja a fő akadályt, ami gátolja a lelki fejlődést.

És ez nagyon nehéz. Ezzel nem kell kizárni semmi értékeset, csak a hasztalan elme zakatolást.

A világ akkor fog változni, ha az emberek belső világa változik. Nem a politikusok felelnek a mai világ helyzetéért, és nem is a vallás, és semmi eszme sem.

A meditáció csupán átalakító tényező, és nem a fogalom a lényeg, hanem a tevékenység, amire mutat: jelenben lenni, egy időre kizárni mindent, nem gondolkozni. Ez segít abban, hogy az egós elme ne tudja úgymond átvenni az uralmat.

Tehát a meditáció, a vallás nem kizáródás a világból, hanem egy gyógyír az ember évezredek óta fennálló belső problémáira.

És itt nem arra a vallásra gondolok, amit ma sokan annak tartanak. Az valóban "logikátlan". Én a gyökérre, az összes vallásban jelenlévő közös nevezőre gondolok. Sajnos ezek az évezredek alatt annyira elferdültek, hogy megértem, néhány "kívülálló" egyenesen felháborítónak tartja a nagy vallásokat.

Egyes, magukat vallásosnak tartott emberek nem jobbak, mint bármelyik, általuk bírált ateista ember. Ilyen esetben csupán a vallás egy identitást adó fogalommá redukálódik, nem tudják átérezni a lényegét gyűlölködve.

2014. júl. 17. 21:37
 75/77 Pendulum92 ***** válasza:

"Tehát a meditáció, a vallás nem kizáródás a világból, hanem egy gyógyír az ember évezredek óta fennálló belső problémáira. "

És az, hogy ezeket az emberek nem használják(mert például nehéz megtalálni a sallang alatti lényeget), vagy (sajnos) rosszul próbálják használni, még nem a "gyógyszer" hibája.

2014. júl. 17. 21:43
 76/77 A kérdező kommentje:

Pendulum92-nek:

- Kedves barátom, asszem vitánk végére is értünk, hisz 74-es kommentedből kiderül, hogy nagyon jól gondolkodsz. Teljes mértékben el tudom fogadni amit írtál. Tudod elbeszéltünk egymás mellett, te aról beszéltél hogyan fejlődhetünk, én pedig arról, hogyan ismerhetjük meg azt aki a világot teremtette. Valóban sürgető probléma végre elcsendesíteni a fejekben felgyülemlett gondolatokat, érzelmeket és arra koncentrálni ami neked és ez által másnak is jó. Úgy vélem hogy épp ideje volt végre átlépni az "aranykorba", mert ettől a szinttől lejebb nincs hová sülyedni. Jó valaki olyasvalakivel találkozni, aki ezt már megértette és próbálja az emberek szemét felnyitni és a figyelmüket erre öszpontosítani. Kívánok a továbbiakhoz kitartást és amennyiben kell akár segítséget is kérhetsz bármilyen formában!

Üdv,

Openyoureye

2014. júl. 18. 15:10
 77/77 Pendulum92 ***** válasza:

Örülök, hogy a vitánknak, volt értelme, és rájöttünk, hogy ugyanarról a dologról beszélünk, sikerült egy nevezőre jutnunk.

Én is sok sikert kívánok ahhoz, amit helyesnek gondolsz.

üdv,

Pendulum

2014. júl. 30. 17:12
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!