Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves hívők, miért hisztek?

Kedves hívők, miért hisztek?

Figyelt kérdés

A kérdés roppant egyszerű.

Spirituális élmény?

Belétek nevelt dolog?

Meg"világos"odás? - (ha így van, mi miatt?)

Velem egyik sem történt meg, így ateista vagyok. Tehát nem látok okot a hitre. Ha látnék, elkezdenék hinni, de mivel nincs okom hogy így tegyek = ateista lettem.

2014. jan. 12. 20:14
 61/111 anonim ***** válasza:
30%

"Van bizonyítékod, hogy unikornisok nem léteznek? Nincs. Van bizonyítékod, hogy Zeusz nem létezik? Nincs. Van bizonyítékod, hogy Quetzalcoatl nem létezik? Nincs.

Van bizonyítékod, hogy a repülő spagettiszörny nem létezik? Nincs"

A logikád kifogástalan, azonban szerintem figyelmen kívül hagysz egy lényeges szempontot.

Most Istenről beszélünk, ami az egész világegyetem kezdetével, saját létünk eredetével, az egész emberi fejlődés kezdetével és végével kapcsolatos kérdéskör. Ez egy nagy horderejű kérdés (ha nem a legnagyobb horderejű).

Nem lehet összemosni ezt a vitát és a spagettiszörny kérdéskörét.

A kettő nemhogy nincs egy súlycsoportban.

Természetesen az utóbbi (a spgettiszörny) létezésével kapcsolatosan sem tudok semmi biztosat. Azonban az nyilvánvaló, hogy egészen más következik abból, hogy Isten létezik-e, és más abból, hogy a spagettiszörny létezik-e.

Isten létezésének kérdése alapjaiban érinti emberi létünket (ha nem létezik az is) és alapjaiban rengeti meg jól megszokott világképünket.

A spagettiszörny létezéséből (számomra) csak az következne, hogy ezután elkerülöm a spagettis részleget a Tescoban.

Ha nem sikerült világosan kifejeznem magam, még esetleg egy hasonlatot is írok, bár lehet, hogy nem túl jó:

Két ember éhezve és szinte teljesen kiszáradva megy a sivatagban és az egyik azt mondja egy dombra mutatva:

"Úgy hiszem, hogy azon a dombon túl van egy oázis".

A másik (mivel a tudás és nem a hit híve) azt mondja:

"Van rá bizonyítékod? Mert ha nincs, minek higgyek benne?

Mi van ha csak egy kidobott vécécsésze van a domb mögött? Ezt sem tudjuk cáfolni. Ebben is hihetnénk. Tehát bolondság arra menni".

Tulajdonképpen logikusan gondolkodik a második, csakhogy az egész helyzetet tragikusságát látva szerintem az oázisról szóló hitet nem szabadna figyelmen kívül hagyni, mert az élet múlhat rajta.

Ha körbe nézel a világban, és meglátod, hogy milyen szakadék felé rohan, ha megnézed az embereket, hogy mennyire "ki vannak száradva", ami az erkölcsöt, a szeretetet és a jóra való hajlandóságot illeti (az állati szint felé sodródnak), szerintem te is egyetértesz, hogy az a világkép, amit oly biztosnak és megkérdőjelezhetetlennek hiszünk, és amit annyira megszoktunk már..., bizony gyökeres átalakításra vár.

Újra kell gondolni a logika tévedhetetlenségét, és át kell gondolnunk azt a hitünket, hogy a racionális ész minden problémánkra megoldást talál.

2014. jan. 13. 22:34
 62/111 anonim ***** válasza:
36%

Javítás:

"A kettő nemhogy nincs egy súlycsoportban, hanem szinte két véglet, ami a következményeik jelentőségét illeti."

2014. jan. 13. 22:36
 63/111 anonim ***** válasza:
80%

"A logikád kifogástalan, azonban szerintem figyelmen kívül hagysz egy lényeges szempontot.

Most Istenről beszélünk, ami az egész világegyetem kezdetével, saját létünk eredetével, az egész emberi fejlődés kezdetével és végével kapcsolatos kérdéskör. Ez egy nagy horderejű kérdés (ha nem a legnagyobb horderejű). "

Semmilyen alapja nincs annak, hogy kiragadod a te istenedet a sok más isten és természetfeletti lény közül, főleg azért, mert egyszerű definiálással ki lehet találni újakat. PL. én mondhatom, hogy az én istenem az egy metaisten és a te istenednél és istendefiníciódnál erősebb. Megismerés szepontjából pedig semmi különbség nincs a keresztény Isten és a spagettiszörny között. Mindkettőhöz hit kell, azonban a hit nem létező megismerési rendszere miatt nem lehet eldönteni, hogy két hit között melyik az igazi.

2014. jan. 13. 23:44
 64/111 anonim válasza:
35%

Kedves kérdező!

Úgy tűnik, hogy te nem új ismeretek birtokában akarod fontolóra venni a dolgokat, hanem kiszemezgeted azok válaszát, akik alátámasztják az eddigi elképzelésedet, hogy megnyugodhass. Aki nyitott, az vállal mindent azért, hogy a meglátott jót képviselje, de ha jobbat hall lecseréli azt. E téren magadnak kell bevallani, hogy nyitott vagy e vagy sem.

Az ember nem csak test, vagyis anyag. Aki ezt nem fogadja el, azzal spirituális témában nem lehet mit kezdeni! Ha te azt mondod, hogy a hullaházban ugyanolyan emberek vannak, mint az utcán, akkor biztos úgy van...

Nem állítottam, hogy a halál utáni dolgok miatt akarok erkölcsös lenni. De még csak azt se, hogy az én erkölcsösségemért cserébe bárkitől is várok valamit. Nem. Azt állítottam, ha hinném, hogy nincs halál után semmi, akkor én ennek a hitvilágnak fényében élnék, tehát ettől a földi élettől várnám, hogy a legboldogabb, legkényelmesebb, legélvezetesebb életet éljem, amíg csak lehet. Tehát nem az lenne a célom, hogy másokat földbe tiporjak és erkölcstelen legyek DE EZ SZÜKSÉGSZERŰ KÖVETKEZMÉNYE lenne ennek. Az nem igaz, hogy milliók élnek erkölcsös életet túlvilágba vagy Istenbe vetett hit nélkül. Ez egy erkölcstelen világ, csak nem vesszük észre. Illetve, a legtöbben halálukig nem veszik észre. De akkor igen.

Most elmondom én mit gondolok Istenről és aki nem így gondolja azt tiszteletben tartom, legyen szíves ugyanezt tenni. Elsősorban a kérdezőnek válaszolok és semmi értelme érvelésen kívül vitatkozni. Főleg itt...

Azért hit a hit, mert 100%-ra nem tudod bebizonyítani. Nyilván ezért nevezik hitnek. Mert hiszed és nem pedig tudod. Alapvetően így indítja az ember a földi életét. Hogy miért rendezte így Isten, ha létezik? Azért, mert a mi életünk nem a születéssel kezdődött. A szabad akarattal teremtett lelkek egy része Istent elutasította még anno. Ezeknek a lelkeknek nagy része megbánta még odaát, de már nem tudta úgy visszaölelni Istent, mint azelőtt, mert rossz érzésből, hogy hát "mégis csak szeretni kéne, mert jó Ő" nem lehet tökéletesen szeretni. Mindig ott lesz a gondolat, hogy valami miatt döntöttél mégis így. Ezért is igaz, hogy félelemből nem lehet megtérni, nem lehet szeretni. Ezért nem emlékszel semmire és nem tudod, hogy van egy mennyei Atyád, aki szeret és hogy Jézus valóban az Ő Fia e. Jézust leküldte, hogy megmutassa, mi is az igazi szeretet, hogyan kell embernek lenni, hogyan kell szeretni és hogy az Atya hogyan szeret minket. Aki elfogadja elfogadja, aki nem, az nem. Én nem azért fogadom el Jézust, mert Ő azt mondta, hogy aki engem lát látja az Atyát, meg hogy Ő az Isten fia, ezt mindenki mondhatja, sőt lesznek/vannak is olyanok, akik ezt mondják magukról. Azért fogadom el, mert számomra Ő mutatta be legjobban hiba (bűn) nélkül, mi is a szeretet. Ha jobbat találok, lecserélem. De ezt azért erősen kétlem. Ha meghalsz a színről-színre való látásban, ahol nincs hit, hanem tiszta látás, ott majd visszatekintesz az életedre és látod, hogy ezt a kapott kegyelmet, a földi életet, nem az örök boldogságod érdekében használtad fel, hanem másra. Rengeteg keresztény meg más vallásos ember van, aki csak azért az, hogy legyen a tarsolyában egy ilyen is szükség esetére, meg odaát tudjon hivatkozni arra, hogy ő istenhívő volt, vagy hitt Jézusban ezért várja is az üdvösségét, csakhogy Ő nem csak az Élet, meg Igazság, de ÚT is. Még annyit hozzátennék, hogy sajnos a legtöbb, magát kereszténynek mondó ember úgy gondolja, hogy a hitet Isten adja. Ha így lenne Jézus nem mondhatta volna a tanítványainak azt, hogy "Ó ti kis hitűek", meg hogy "ha eljövök találok e hitet..." Tehát ez rajtunk áll, hogy miben hiszünk és minek fényében élünk, de azt azért tényleg ne higgyük, hogy tengés-lengéssel is lehetünk szeretet teljesek meg erkölcsösek, maximum ál-erkölcsösek.

2014. jan. 14. 13:43
 65/111 anonim ***** válasza:
64%

"Nem lehet összemosni ezt a vitát és a spagettiszörny kérdéskörét. "

Miért ne lehetne? Az egyik vallás azt mondja, hogy e repülő spagettiszörny teremtette a világot (úgy vettem észre, nem ismerted ezt a sztorit. Ez egy létező vallás, a pasztafarianizmus.) A másik azt, hogy Isten teremtette.

Így természetesen egy súlycsoportban vannak. Neked pont ugyanannyi bizonyítékod van, mint nekem. De te csak az egyikben hiszel, én pedig egyikben sem. Miért nem hiszel a repülő spagettiszörnyben? Mert szerinted ez egy nevetséges, kitalált lény. Mi, emberek találtuk ki. Lényegében egy vicc. Én ugyanezt gondolom a te istenedről, a keresztény istenről is.

2014. jan. 14. 17:36
 66/111 anonim ***** válasza:
38%

"Azért hit a hit, mert 100%-ra nem tudod bebizonyítani."

A hit szó (angolul 'faith') definíciója nem ez. A hit: hinni valamiben aminek nincs logikus vagy anyagi magyarázata.

Tehát aminek egyáltalán nincsen, mint például a keresztény isten létezése. Itt nem arról van szó, hogy nem tudod 100%-osan bizonyítani, hanem hogy konkrétan 0 bizonyíték van, de hiszel benne.

2014. jan. 14. 17:40
 67/111 anonim ***** válasza:
11%

"Nem lehet összemosni" - igazad van, nem lehet egy világvallást - melyen a két évezredes európai kultúra alapul - összemosni egy gyengécske, humortalan, wc ajtóra mázolt viccel.

A hit definíciója: elővételezett bizonyosság

- tudati átélésben ezt éli mindenki, aki hisz (nemcsak vallás, minden hit). Pont.

2014. jan. 14. 18:30
 68/111 anonim ***** válasza:
62%

"igazad van, nem lehet egy világvallást - melyen a két évezredes európai kultúra alapul - összemosni egy gyengécske, humortalan, wc ajtóra mázolt viccel. "

Vallás, vallás. Mindkettő ugyanúgy hiten alapul. A vallás követőinek száma határozza meg, hogy melyik vallás 'igazabb'? A vallás kora határozza meg, hogy melyik vallás 'igazabb'? Te is elfogult vagy a saját vallásod iránt, ahogy minden más vallásos ember is az.

Számodra a kereszténység az igaz hit, egy muszlimnak az iszlám, egy pasztafariánusnak pedig a Repülő Spagettiszörny az isten.

Éppen ezért mosható össze a vita a spagettiszörnnyel.

Te mit szólnál, ha a kereszténységet egy WC ajtóra mázolt viccnek neveznék? Nem hiszem, hogy kitörő örömmel fogadnád. Hogy jössz te ahhoz, hogy más vallását sértegesd? Hogy jössz te ahhoz, hogy kijelentsd, a te hited az igaz hit, a többi nem az? Mennyivel van több bizonyítékod a keresztény isten létezésére, mint a repülő spagettiszörnyére?

"elővételezett bizonyosság "... Ugyanúgy, ahogy a keresztény istennek elővételezed ezt a bizonyosságot, megteheted az unikornisoknak, a fogtündérnek is. Bennük hiszel? Miért nem? És Zeuszban? Ő még isten(ség) is.

Neki miért nem? Neki miért nem 'vételezed elő' a bizonyosságot? Mert elfogult vagy.

És ismét, ezért mosható össze a két dolog: mert minden kitalált dologban lehet hinni, mindennek 'elővételezhető' a bizonyosság,legyen az egy világvallás vagy egy nevetségesnek tűnő, tizen-akárhány éves 'wc ajtóra mázolt vicc'. Amíg nincs semmi bizonyítékod, egyenrangú dolgokról beszélünk.

2014. jan. 14. 19:53
 69/111 anonim ***** válasza:
36%

"Amíg nincs semmi bizonyítékod, egyenrangú dolgokról beszélünk."

Viszont neked sincs bizonyítékod arra, hogy Isten nem létezik.

Tehát a logika szabályai szerint a te állításod is egyenrangú azzal, hogy létezik spagettiszörny.

2014. jan. 14. 20:59
 70/111 anonim ***** válasza:
4%
Mármint melyik állításom?
2014. jan. 14. 21:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!