Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Akik nem hisznek Istenben,...

Akik nem hisznek Istenben, mivel bizonyítják, hogy Isten nem létezik?

Figyelt kérdés

2013. dec. 24. 13:13
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯
 111/236 anonim ***** válasza:
100%

"Ha boldogulsz az életben, miért lenne ott minden problémánál, hogy segítsen? Vagy te sosem szeretnél önálló lenni? Ez ennyire egyszerű. De úgy látom mást hibáztatni mindenért még mindig a legegyszerűbb megoldások egyike, amit szívesen alkalmaznak az emberek. Ne vedd magadra, általánosságban értem.

"

Ja, de anyukám nem dobott ki a dzsungel közepére három éves koromban az oroszlánok közé. Egy normális teremtő sem olyan világot hozott volna létre, ahol a teremtmények csak egymás kárára élhetnek.

"Persze így is lehet értelmezni, de akkor miért ragaszkodsz egy háziállathoz, vagy bármely szerettedhez, hisz ők valójában nem szeretnek téged, csak olyan kémiai folyamatokat váltasz ki belőlük amitől ezt ők is és te is érzékeled? "

Akkor milyen a valódi szeretet? Együtt megyünk a misére, vagy az ezóboltba?

"- Ezt mondtam én is az előző válaszomban. Aki kijelenti, hogy Isten nem létezik, tarozik egy bizonyítással. "

Valami hülyeséget kitalálni nem kerül semennyibe, megcáfolni már annál nehezebb. Ugye erről szól a sok példamese, mint pl. Sagan meg a sárkány.

"- És miből gondolod, hogy a hívőknek nem volt tapasztalatuk, csak épp nem tudják "tudományosan" bizonyítani? "

A skizofrén meg hangokat hall, aki LSD-t szedett az meg mindenféle bizarr dolgot lát. A paranoid őrült is "megtapasztalja", hogy mindenki követi, meg üldözi a CIA. A helyzet az, hogy a paranoid nincs annyira elszakadva a valósától, mert tudjuk, hogy a CIA létezik, sőt azt is tudjuk, hogy szokott embereket figyelni. Persze konkrét esetben nyugodtan kijelenthetjük, hogy baromság, de mégis kisebb, mint a "skydaddy is watchin ya"

"Nagy ritkán fut bele az ember olyan ateistába aki ne akarna beszólni egy hívőnek, mert az ő világképe egészen más és nem utolsó sorban csakis az ő nézete lehet IGAZ. "

A vallásosak folyton amellett kardoskodnak, hogy joguk van "hirdetni az örömhírt" és a többi. Nekünk nincs jogunk felemelni a szavunk ez ellen? Mindig csak addig tart a jog, amíg nekem jó?

"- Ez mind szép és jó, de a vak emberhez visszatérve attól, hogy ő nem látja a színeket, még nincs igaza abban, hogy nem léteznek"

Ha mindenki vak lenne, akkor érdemben nem beszélhetnénk a színről. Ti ugye pont azt csináljátok, mintha tegyük fel a vakok világában a prédikátorok elkezdenék osztani az észt a színekről, de még ők se látták soha. Sőt, a fény hullámhosszát kimérni se mérték, úgyhogy így se tudják megközelíteni. De ennek ellenére azt mondanák, hogy csak a tőlük, drága pénzért megvásárolható színes festéket lehet használni, mert aki mást használ, az csúnya lesz.

"Ezt pedig illene tiszteletben tartani és nem hergelni őket azzal, hogy kijelentitek: Isten nem létezik. Mert ezt mint már kitárgyaltuk: Nem bizonyítható.

"

Szerinted létezik egy nagy teddimaci a Merkúrtól néhány millió nanométerre, ami egy hangszórón lovagol?

"- Nem, ezzel a kijelentéseddel a saját butaságod mutattad csak be. Köszönjük. "

Igaza van. Ha Isten nem mutat magáról semmi egyértelmű jelet, akkor vagy nem is akarja, hogy higgyünk benne és ezért rejtőzködik, vagy egyszerűen nem létezik.

"- Ismét nálad a pont. :) "

Az ember csak abból tud kiindulni, amit MA tud és tud vizsgálni. Amit majd jövőre tudunk vizsgálni, az alapján nem tudunk dolgozni. A következő havi fizetésemből sem tudok megvenni egy új tévét ma.

"- A fizikai világ már csak abból adódóan sem létezhet örökké, mert semmi sem örök"

Ez nagyon szép és jó, de

ad 1. Nem létezik örökké: Igen, és?

ad 2. Miért ne létezhetne? Attól, hogy a maitól jelentősen eltérne, még minden gond nélkül létezhet, csak teljesen más formában.

"- Érdekes, én eddig úgy tudtam, hogy az evolúció csak olyat hozott létre ami hasznos és szükségszerű az olyan pedig ami haszontalan, ment a sülyesztőbe. Kicsit ellentmondásos az amit állítasz nemde? " és a

"Közösségben élő állatok esetében az altruizmus megléte elősegíti a populáció fennmaradását."

Hónapokon keresztül mondom már neked, hogy a populáció könnyebben fennmarad, hogyha az egyedek vigyáznak egymásra és a közösségben sok esetben könnyebb a túlélés, arányaiban legalábbis, mintha egyedül próbálnád. És a szociális interakciók jóval hatékonyabbá válnak, ha az idegrendszer lehetővé teszi az önzetlenség jelenlétét. A mai lelkiismeret vastagon a szocializálódástól is függ, hiszen mást tart normálisnak egy polinéz kannibál mint egy magyar kisgyerek. Lényeg a lényeg az önzetlenség egyáltalán nem mond ellent az ösztönöknek, hiszen ez is a populáció fennmaradását segíti elő. A pókokat meg ne keverjük ide, neocortex-szel rendelkező emlősökről kell beszélnünk ennél a folyamatnál. Nyilván jöhetnénk azzal is, hogy a baktériumoknál sincs altruizmus, de azért az elég meredek és logikátlan analógia lenne.

De ha ezt nekem nem hiszed el, (mert ezt már legalább négyszer elmondtam neked) akkor nézz utána szakfolyóiratokban. Azt meg tudom, hogy úgyse fogsz.

"- Kár, hogy neked nehezedre esik meglátni a rendezettséget akár rendezett környezetben is. "

Fogalmam sincs miről beszélsz. Az ember alapvetően szeret belelátni bizonyos dolgokat a teljesen semleges környezetbe. Mi szeretjük a rendszert, a kiszámíthatóságot és igyekezzük azt meglátni a világban. Akkor is ha a világ egy sokszor kaotikus, értelmetlennek tűnő dolgokat produkáló rendszer.

"Bizony meditáció útján igencsak megvilágosodik az ember elméje és sokkal jobban átlátja a dolgokat...."

Sehogy nem tudod alátámasztani, hogy a ti élményeitek igazak, bezzeg amikor a Béla látja a nagy beszélő konzervesdobozt az nem igaz. Arról nem is beszélve, hogy pontosan tudjuk, hogy a pszichoaktív szerek konkrétan hogyan hatnak az agyra és milyen reakciókat indítanak el. Ha szerinted valamiféle kapcsolatot kreálnak az ember és a túlvilág között, akkor ennek a kapcsolatban vizsgálhatónak, mérhetőnek kéne lennie. Másrészt az elméletileg nem anyagi túlvilág hogyan hathat kölcsön az anyagi droggal?

Ha esetleg arra gondolsz, hogy a túlvilág ismerete ott van minden emberben, és a drog ezt csak valahogy felszínre hozza, akkor már közelebb vagy az igazsághoz. A túlvilágról szóló vágyképek ősidősek az emberiséggel és akármilyen kultúrkörnyezetből származik az illető, szinte biztos, hogy valamiféle túlvilágképük van.

"Mind az öt érzékszerved specializálódott valami érzékelésére. Semmi másra nem tudod használni csak arra amire specializálódott. Szóval ha lenne ezen kívül még másik 5 érzékelhető valami amihez viszont nem fejlődött ki semmilyen szerved, hogy akkarsz arról tudomást szerezni? "

Tudod az ember már ősidők óta próbál valamiféle eszközös kiterjesztést alkalmazni az érzékszerveire. És ma már rengeteg mindenről tudunk, amit amúgy nem érzékelnénk, csak a műszereink segítségével.

"Ha én azt állítom, hogy létezik, a reakciótok erre az, hogy akkor bizonyítsam be. De ha egyszer nincs hozzá megfelelő technika hogyan tegyem? Látjáok itt a bökkenő, de ezt valahogy senki nem akarja megérteni"

De hát, ha nem tudod vizsgálni a kamerával honnét a jó égből veszed, hogy létezik? Olcsó trükk ez, de a valóságban, ha van valami szuper, érzékelhetetlen dolog a világban és te azt állítod, hogy tudod érzékelni, de erről semmiféle bővebb, egzaktabb leírással nem rendelkezel, tudod mit mondanak?

2013. dec. 28. 10:07
 112/236 A kérdező kommentje:

Ha szabad olyat kérni, tegyük félre a sértegetést és a személyeskedést..

Nem egymás ellen harcolunk, hanem a tévedések ellen.

2013. dec. 28. 10:10
 113/236 A kérdező kommentje:
ezt nem az előzőre írtam:)
2013. dec. 28. 10:10
 114/236 anonim ***** válasza:
100%

openyoureye!

Írásodban én tőlem is idéztél, ezért reagálnék, ha nem gond.

"Valószínű, hogy kitalált "személyről" van szó, tekintve, hogy mennyi verzióban kaptuk meg a történelem során."

- Én nem így gondolom. Ha egy civilizációtól elzárt ember különböző nemzetiségű emberektől kérdezi meg milyen az a hely ahol élnek, mi van a " hegyeken túl" akkor különböző válaszokat kapna. Tehát ezek alapják kijelenthetné, hogy kamu és nincs semmi a hegyeken túl, mert eltérő válaszokat kapott ugyan arról, azaz mi van odaát? ""

Érdekes példa nem mondom, de képzelt azt a szituációt, hogy: Van 1000 ember. Mindegyik másmilyennek festi le a hegyen túli falut. Megkérdezed őket, hogy jártak-e már ott? Mindegyik azt mondja, hogy még nem. Erre jön az 1001. ember, aki szintén előáll valami illusztrációval. Én, jogosan kijelenthetem, hogy az se biztos, hogy létezik-e a falu, de azt végképp mondhatom, hogy min. 1000 ember téved, vagy mindegyik. A valószínűsége, hogy valamelyiknek igaza van mindenben a béka feneke alatt van. Lehetséges! De jogosan elutasítható.

"- A fizikai világ már csak abból adódóan sem létezhet örökké, mert semmi sem örök. Ugye hallottál már korrózióról, erózióról kopásról, stb. Nagyon sok romboló munka folyik folyamatosan a vilában. N napunk is ki fog hunyni egyszer. Ebből következtetve, semmi sem tart örökké azaz a fizikai világ egyszer megsemmisül."

Látom nem vagy tájékozott a fizikában és a földrajzban stb. stb.

1. Nincs olyan, hogy megsemmisülés, csak olyan, hogy változás.

2. Építő erők is vannak.

3. A pusztulás, illetve a kisebb energia szintre való törekvés, nem eredményezi azt, hogy az Univerzumnak vége szakad. A kezdetében sem vagyunk tisztában, nem hogy a végével.

4. Elméletileg, e a gyakorlatban se nagyon, találtunk olyan őőőő "adatokat" melyek akadályoznák az anyag és energia öröktől fogva tartó létezését.

"- Érdekes, én eddig úgy tudtam, hogy az evolúció csak olyat hozott létre ami hasznos és szükségszerű az olyan pedig ami haszontalan, ment a sülyesztőbe. Kicsit ellentmondásos az amit állítasz nemde? "

Az evolúció alkot pozitív, negatív és semleges mutációkat, illetve változásokat, szóval nincs itt ellentmondás. Jelen esetünkben az evolúció, olyat hozott létre ami HASZNOS, de nem feltétlenül szükséges. Sok ilyet ismerünk, de csak, hogy mondjak egy hétköznapi példát:

Ugyebár tudsz kézzel írni. Ha sokat gyakorolsz, akkor gépi nyomtatott betűkkel is. A feladat a következő: Készíts 500 példányban, valamilyen írást. Megtudod csinálni nyomtató nélkül, szóval a nyomtató NEM szükséges, de rendkívül hasznos s, ezért használod. Senki se von kérdőre, hogy ha nem volt szükséges, akkor miért használtad, nemde? :)

"A te szemszögedből az Ősrobbanás valóban csak is rendezetlen lehet,,,de tudod, hogy nagyon kupis szobában is van rendszer, csak éppenséggel te nem tudod."

""- Egy kupis szobában nincs rendszer, éppen ezért nevezzük kupisnak(rendetlennek) vagy te nem így gondolod? ""

Nem. Ugyanis a saját kupis szobámban tudom mi hol van, azaz van egy rendszerem, amiben eltudom helyezni a tárgyakat. A példa arra szolgált, hogy attól még, hogy te nem látod/érted a rendszert, az attól még egy működő, adott esetben kifinomult rendszer. (lehet)

És kb. ennyi. :-)

2013. dec. 28. 10:35
 115/236 anonim ***** válasza:
100%
Én pedig azt kérdezem, hogy "hiszed", vagy pedig "tudod", hogy van isten? A kettő nagy különbség. Ha hiszel, akkor nem tudod, csak reméled. De ha tudod, akkor meg már nem hit, hanem tudás. A hit a tudás hiánya, pusztán elméleti töltelék anyag. A tudás jelenléténél viszont a hit egy nem létező fogalom.
2013. dec. 28. 13:33
 116/236 A kérdező kommentje:

"Én pedig azt kérdezem, hogy "hiszed", vagy pedig "tudod", hogy van isten? A kettő nagy különbség. Ha hiszel, akkor nem tudod, csak reméled. De ha tudod, akkor meg már nem hit, hanem tudás. A hit a tudás hiánya, pusztán elméleti töltelék anyag. A tudás jelenléténél viszont a hit egy nem létező fogalom."

Ezzel teljesen egyet lehet érteni.

És ugyanígy meg lehet kérdezni, hogy:

"hiszed vagy tudod, hogy nincs Isten?"

2013. dec. 28. 14:16
 117/236 A kérdező kommentje:

"Akkor milyen a valódi szeretet? Együtt megyünk a misére, vagy az ezóboltba?"

Ha te a szeretet fogalmát ennél jobban nem tudod kitágítani, akkor neked ez lesz a maximum. Rajtad múlik, hogy milyen a valódi szeretet.

-

"A skizofrén meg hangokat hall, aki LSD-t szedett az meg mindenféle bizarr dolgot lát. A paranoid őrült is "megtapasztalja", hogy mindenki követi, meg üldözi a CIA. A helyzet az, hogy a paranoid nincs annyira elszakadva a valóságtól, mert tudjuk, hogy a CIA létezik, sőt azt is tudjuk, hogy szokott embereket figyelni. Persze konkrét esetben nyugodtan kijelenthetjük, hogy baromság, de mégis kisebb, mint a "skydaddy is watchin ya"

"

Sőt olyan mentális beteg is van, aki Isten véli látni, sőt olyan is, aki magát hiszi Istennek, de ez nem érv Isten nemléte mellett.

Azzal, hogy felhívod a figyelmünket egy betegségtünetre, továbbra sem bizonyítod Isten nemlétét.

ABBÓL, hogy valaki tapasztal olyan dolgokat, amit a többi ember nem, (hallucinációk), még nem következik, hogy nem lehetséges egy teremtő létezése és megtapasztalása.

-

"A vallásosak folyton amellett kardoskodnak, hogy joguk van "hirdetni az örömhírt" és a többi. Nekünk nincs jogunk felemelni a szavunk ez ellen? Mindig csak addig tart a jog, amíg nekem jó?

"

Mindenkinek van joga kimondani a véleményét, ez természetes. A probléma pont ott van, amire az eredeti kérdés vonatkozik.

Ha ugyanis egy ateista tudatában van annak, hogy „csak hiszi”, hogy nincs Isten, akkor elfogadóbb lesz egy hívővel szemben. Mert átlátja, hogy mind az ő ateizmus, mind a hívő hite CSAK HIT, AMI MÉG VÁR A BIZONYÍTÁSRA. Ezért a hívő álláspontját nem a sajátjával ellentétesként éli meg, hanem mint egy másik válaszlehetőséget az élet egy nagy kérdésére.

Ha viszont azt képzeli, hogy tudja, hogy nincs Isten, akkor a hívő álláspontját a sajátjával ellentétesnek látja és így magát a hívőt is olyan embernek tekinti, aki az ő világképével ellentétes, aki akár még ellenség is lehet.

Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy valaki tudja magáról, hogy csak hisz, vagy azt hiszi, hogy tud.

Mivel más lelkiállapot, más lelki hozzáállás származik az egyikből és a másikból.

-

"

Ha mindenki vak lenne, akkor érdemben nem beszélhetnénk a színről. Ti ugye pont azt csináljátok, mintha tegyük fel a vakok világában a prédikátorok elkezdenék osztani az észt a színekről, de még ők se látták soha.

"

Ha mindenki vak lenne és egy prédikátor elkezdene a színekről beszélni, akkor én kíváncsi lennék a színekre, és keresném az okát, hogy miért nem látom. A hasonlatnál maradva, az ateisták azok, akik megtiltanák a prédikátornak, hogy beszéljen, mert a színek létezése ugye „lehetetlen”...

2013. dec. 28. 14:48
 118/236 anonim ***** válasza:

"És ugyanígy meg lehet kérdezni, hogy:

"hiszed vagy tudod, hogy nincs Isten?""

Komolyan ezredszerre is leírom: valaminek a nem létét nem lehet bizonyítani. Nem tudom bebizonyítani, hogy nincs isten, de ugyan úgy azt sem tudom bebizonyítani, hogy nincsen jeti, ettől függetlenül remélem az összes jelenlévőnek nyilvánvaló, hogy nem létezik a jeti, pedig sokkal több "bizonyíték" támasztja alá a létezését... (Remélem most jön valaki, aki szerint létezik a szőrös nagy emberke.)

2013. dec. 28. 15:46
 119/236 A kérdező kommentje:

"Az ember csak abból tud kiindulni, amit MA tud és tud vizsgálni. Amit majd jövőre tudunk vizsgálni, az alapján nem tudunk dolgozni. A következő havi fizetésemből sem tudok megvenni egy új tévét ma."

A gond az, hogy a mai materialista természettudomány eleve kizárja, hogy a jövőben lesz más módszer a világ vizsgálatára, azokon a módszereken kívül, amit most használ.

A fizetéses hasonlatnál maradva ez olyan, mintha csak az e havi fizetésemből próbálnék élni, mert fel sem tételezem, hogy jövő hónapban kapok fizetést, eleve kizárom, meg se nézem a számlámat stb.

A világ katasztrofális helyzetéből látszik is, hogy a mai vizsgálati módszerek nem elegendőek a világ megismeréséhez.

-

"Lényeg a lényeg az önzetlenség egyáltalán nem mond ellent az ösztönöknek, hiszen ez is a populáció fennmaradását segíti elő."

Az állatoknál lehet, hogy fel lehet fedezni önzetlenségnek tűnő, ösztönből eredő viselkedésformákat.

Sőt, mondhatjuk is rá, hogy önzetlenség.

De ne keverjük ezt össze az emberi önzetlenséggel. Egy állat nem dönti el, hogy önzetlen lesz-e, míg az ember dönthet úgy is, hogy önzetlen lesz és úgy is, hogy önző.

Tehát nem az a kérdés, hogy az önzetlenség honnan ered, mert az látjuk, hogy egy döntésből.

Az a fő kérdés, hogy hogyan születik meg a döntés az emberben. Ez is kémiai-fizikai reakciók eredménye, vagy éppen hogy egy anyagtól független tudat szabad mozdulata?

-

"Másrészt az elméletileg nem anyagi túlvilág hogyan hathat kölcsön az anyagi droggal?"

Attól, hogy egy drog képes az ember tudatában hallucinációkat előidézni, hogy következik, hogy nem létezik semmi anyagtalan?

Minden ember egy képet alkot a világról. A kép maga nem azonos a világgal. Hiszen az ember hangulatától is függ, hogy milyen maga a kép, amit a világról alkotott.

A drog csak tovább torzítja a képet.

De akár tiszta tudattal nézzük a képet, akár drog hatására, nem a teljes valóságot látjuk.

Az a kérdés, hogy hogyan tudunk úgy a világra nézni, hogy sem drog, sem a saját személyünk nem befolyásolják a képet. Pontosabban, hogyan tudjuk a világról alkotott kép helyett, hanem magát a világot érzékelni.

2013. dec. 28. 16:21
 120/236 A kérdező kommentje:

"

"Valószínű, hogy kitalált "személyről" van szó, tekintve, hogy mennyi verzióban kaptuk meg a történelem során."

- Én nem így gondolom. Ha egy civilizációtól elzárt ember különböző nemzetiségű emberektől kérdezi meg milyen az a hely ahol élnek, mi van a " hegyeken túl" akkor különböző válaszokat kapna. Tehát ezek alapják kijelenthetné, hogy kamu és nincs semmi a hegyeken túl, mert eltérő válaszokat kapott ugyan arról, azaz mi van odaát? ""

Érdekes példa nem mondom, de képzelt azt a szituációt, hogy: Van 1000 ember. Mindegyik másmilyennek festi le a hegyen túli falut. Megkérdezed őket, hogy jártak-e már ott? Mindegyik azt mondja, hogy még nem. Erre jön az 1001. ember, aki szintén előáll valami illusztrációval. Én, jogosan kijelenthetem, hogy az se biztos, hogy létezik-e a falu, de azt végképp mondhatom, hogy min. 1000 ember téved, vagy mindegyik. A valószínűsége, hogy valamelyiknek igaza van mindenben a béka feneke alatt van. Lehetséges! De jogosan elutasítható.

"

Csak az a gond, hogy nem egyről beszéltek.

Openyoureye (108.) arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ABBÓL, hogy egy jelenséget sokan sokféleképpen mondanak el (mivel mindegyiknek saját, egyedi tapasztalata van), MÉG NEM KÖVETKEZIK, hogy a jelenség nem létezik.

És ez logikus is.

Te azt magyarázod, hogy HA valamit nagyon sokan állítanak (ráadásul anélkül, hogy saját tapasztalatuk lenne) , abból még nem következik, hogy igaz.

Ez is logikus de nem ellenérv a falus példára, mert az másról szól.

2013. dec. 28. 19:02
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!