Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért vádolják az ateisták...

Girgoy kérdése:

Miért vádolják az ateisták (főleg ateista természettudósok és azok laikus követői) nyílvánvaló képtelenségekkel a vallást és vallásosokat?

Figyelt kérdés
6 pontban összeszedtem az általam leggyakabban tapasztalt vádakat és azok (közérthetően megfogalmazott) cáfolatát. A buzgóbbak várják meg, amíg mind a 6-ot berakom, aztán jöhetnek a vélemények.

2013. aug. 14. 13:16
 31/91 A kérdező kommentje:

Kedves Tzolko! (Tartok tőle, ez megint hosszú lesz, így előre köszönöm és csodálom a kitartást, amellyel rászánod magad az elolvasásra. :) )

1.Nem igaz, hogy az egyház sohasem revideálta az álláspontját. Számos példa van erre, vagy arra, hoyg valahogy össze akarják passzítani a kettőt. De a vallásnak alapvetően örök értékekekt kell képviselnie, így azok természetszerűleg nem jó, ha revideáláson esnek át, mert akkor már nem tölri be a vallás a szerepét. És az se teljesen igaz, hogy a tudomány nem folyik bele a vallásba, Richard Dawkins pl. igencsak belekontárkodott abba, amihez nem ért (a vallás). De azt elismerem, hogy a legtöbb tudós azért marad a maga területén. Én úgy gondolom, hogy a mai világban a vallásnak sem kellene belefolynia a tudomány fejlődésébe, mert ebből sok gond származott. A Biblia pl. sosem zárta ki, hogy a Föld fizikailag keringhet a Nap körül, téves értelmezés miatt támadták az említett tudóst anno. A Biblia egyszerűen Isten szemszögét használja, aki számára a választottai a világ közepét jelentik, de ez nem fizikai nézőpont (és ezt a nézőpontot kellene megérteni a Biblia egyéb eseményeinél is, pl. az Özönvíznél). A tudomány egyszerűen haladjon a maga útján, majd a tudósok eldöntik, hogy mi a jó, mi a rossz. Ha az Egyház állást foglal pro vagy contra egy olyan elmélet mellett, amely nem ássa alá az ő alapjait, de lehet, hogy 20 év múlva maga a tudomány cáfolja meg, akkor az a vallás, amelynek az örök értékekeket kell képviselnie, egyszerűen emiatt veszít a hiteléből! De megjegyzem, ezt főleg a nyugati kereszténység csinálta, én keleti ortodox vagyok, az én vallásom leginkább csak etikai kérdésekben foglal állást a tudományról. Más a területünk, mások a módszereink. Nem mindig volt ez így, de ma így van, a cipész maradjon a kaptafánál! A tudomány se nyilatkozzon Istenről, mert sok értelmeset eddig se mondott róla!

2. Nem, a hit nem ellenőrizhetetlen, erről beszéltem eddig is! Lehet, hoyg nehezebb mérni a tudományos labormódszerekkel, mert azok csak legfeljebb a hit felszíni hatásait tudnák mérni, de a hit nagyon is ellenőrizhető a hívő számára, sőt arról írtam, hoyg egy hívő teljes életének minden óráját a hit „ellenőrzése” teszi ki. Igaz, hogy ehhez hívőnek kell lenni, de működik a dolog. Az erkölcsi tanítások és következményeik, a világról és erényekről szóló tanítás, az Istennel való kapcsolat, az ima mind-mind olyan dolgok, amiben a hívő ellenőrizheti, hogy a kapott tanítás tényleg működik-e a gyakorlatban. És működik! Az én életemből többezer példát tudnék felsorolni ami igazolta a keresztény tanítás igaz voltát! Pl. az igenis igazolható, hogy ha Isten segítségét kéred, akkor Ő segít. A dolog legfeljebb akkor nem „jön be”, ha valójában nem akarod, hogy Isten segítsen. De olyan nincs, hogy akarod és kéred és nem segít. És így tovább... De ez nem labor, hanem az élet maga a maga változatosságával együtt.

3. Oh, a kétkedés legkövetkezetesebb módszerével jutott el Descartes Isten létének bizonyítékára! :) Nem hallottad? Mindent kétségbe vont, semmi sem biztos, lehet, hogy semmi sem létezik, de egyvalami akkor is biztos marad, az, hoyg én magam vonok kétségbe mindent. Innen jött a "cogito ergo sum" sarktétel. És aztán eljutott addig is, hogy ha Isten ideája bennem van, ami nagyobb nálam, akkor Ő létezik a valóságban is. De ez nagyon dióhéj. Azóta egyébként már még precízebb logikai bizonyíték is született Isten létére. Szerintem a legprecízebb ez:

[link]

De mint írtam, a vallás bizonyos szemszögből ott tart, ahová a tudomány csak lassan jut el, mert máshonnan más módszerekkel indul. Ezért látványosabb a tudomány haladása, és ezért tűnik állandóbbnak a vallás. Ha a vallás állandóan változna, nem lenne vallás, hiszen pont az a lényege, hogy magasabbrendű, állandóbb és kozmikusabb igazságokat képvisel, mint a résztudományok. Ezt nem pont a tudomány nyelvén fogalmazza meg, de minden területnek előjoga, hoyg a saját terminológiáját használja. A tudománytól sem kérjük számon, hogy miért nem teológiai fogalmakkal írja le a vizsgált területet és miért nem a vizsgált dolgokkal való imádságos kapcsolattal ismeri meg a viszgált tárgyait. MOndhatnám én is: ha nem létesít egy tudós imádságos kapcsolatot a vizsgált objektummal, már komolytalan és elvetendő az ő módszere és csak bizonytalan hülyeségeket beszél!

4. Azzal egyetértek, hogy mindenki feleljen a saját tetteiért, de azon meglepődtem, hoyg szerinted a kereszténység nem az emebrek pozitív átalakítását szeretné, dehogynem! Maga Jézus kifejezetten erőszak-ellenes volt, Pál Apostol is megmondta az Efezusi levélben, hogy a keresztényeknek szellemi fegyvereik vannak, amelyeket az ördögök ellen és nem embertársaink ellen kell fordítanunk. A nyugati középkori keresztények bekattantak olykor a hatalommal való összefonódásban, de ez nem érintette sem a kereszténység egészét, se a kereszténység alapvető tanítását. A keresztény alaptanítás kifejezetten békés, és ezt az alaptanítást a középkori nyugati egyházon kívül mindig képviselni tudta a kereszténység többsége, akik helyesen értelemzték saját tanításaikat, amely ebből a szempontból arról szól – ahogy Pál Apostol mondja – hogy amikor a leggyengébb vagyok, akkor vagyok a legerősebb! Nagy titok ez...

5. Na, erre már csak annyit, hogy ha egy leíró nyelvtankönyvön nem kérheted számon, hogy miért nincs benne autoszerelési útmutató vagy mikrobiológiai kísérletek, ugyanúgy a vallással, a Bibliával akkor lenne gond, ha részletes természettudományos kérdéseket boncolgatna (amik a hit szempontjából nem olyan lényegesek), és nem Isten emberrel való kapcsolatáról szólna. És Isten – mit csináljunk? – tényleg mindenható, örökké létező, stb. Vagy mondjad nyugodtan, hogy szar a nyelvtankönyv, mert csak annyit tud mondani, hogy alany, állítmány meg birtokos eset! Nem: a nyelvtankönyv pont ettől jó nyelvtankönyv! ;)

2013. aug. 15. 16:09
 32/91 anonim ***** válasza:
23%
Isten biztos segített annak a több millió embernek akik a világháború alatt estek el, vagy azoknak,akik kolerában vagy pestisben haltak meg. Persze lehet mondani,hogy valamit biztos nem jól csináltak..Nem hittek eléggé stb, dehát mivel a hitet nem lehet igazán jól mérni,ezért ez ugye nem igazolható..
2013. aug. 15. 16:21
 33/91 A kérdező kommentje:

Most láttam 29-30-at. Röviden mégegyszer:

1. Mind az ateista, mind a hívő fogad el pusztán tekintély alapján dolgokat, úgy hoyg nem igazolta le. Lehet, hoyg le tudná igazolni, de nem trszi ezt mindig.

2. A hit is leigazolható, ki lehet próbálni. De igazából nem laborkörülmények között , amik legfeljebb felszíni dolgokat képesek vizsgálni, hanem egy egész életformában.

Te is nuygodtan hívő lehetsz és rá fogsz jönni: nem hülyeségekben hiszenk a hívők, hanem olyan dolgokban, amik működnek. Akárcsak Pythagorasz tétel. És az sem igaz, hogy a keresztény életben nincs fejlődés, nincs a tudás bővítése! A végteleneig lehet fejlődni! Persze a hívők többsége sajnos megmarad valami vegetatív, formális hit szintjén, aztán az első megpróbáltatásban elvéreznek, de ha valaki komolyan veszi a vallást, az elképesztő dolgokat ismerhet meg benne! Ehhez viszont hívőnek kell lenni, elismerem, hogy a "teszteléshez" kissé nagyobb lépést kell megtenni, mint bemenni egy Planetáriumba. De hát - ha megértetted azt, amiről eddig is beszéltem - ez logikus, hiszen a vallás nagyobb igazságokról szól, mint a tudományos igazságok. Annyit szerettem volna jelezni, hogy ezek nem hazugságok, hanem bizonyos, a tudományos vizsgálattól eltérő körülmények között nagyonis letesztelhetőek és megállják a helyüket!

2013. aug. 15. 16:22
 34/91 A kérdező kommentje:

32. Provokatív vakkantásokra nem nagyon reagálok, de addig 3 kérdés:

1. Légbőlkapott spekulációk helyett Ismersz olyat Te személyesen, aki kérte Istent, akarta is hogy Isten segítsen és Isten nem segített rajta (néha bölcsebben, mint az illető kérte, de Isten már csak bölcsebb az embernél)?

2. Honnan veszed, hogy a vallás egyetlen célja a jelen földi életben való mindenáron történő túlélés? Gyakorlatilag mindegyik A vallás ennek pont az ellenkezőjéről szól! És ezt nem cinikusan mondom.

2013. aug. 15. 16:34
 35/91 A kérdező kommentje:
Úgy értem 2 kérdés. Na, megyek inkább megint melózni. :)
2013. aug. 15. 16:34
 36/91 anonim ***** válasza:
100%

1, Dawkins a saját nevében támadta a vallást, bár kétségtelenül felhasználta tudományos képzettségét érvei megalkotásában. Az egyházak viszont szervezetileg támadták és támadják a tudomány tételeit.

A normálisabb egyházak törekvése kétségtelen, hogy próbálják a tudományos eredményeket elfogadni, hiszen ez saját érdekük, hogy ne veszítsenek híveket, hogy tanításaik igazak maradjanak, de ez elég nehézkes, mert egyre több a sarkalatos ellentmondás.

2, A szubjektív és az objektív véleményalkotás különbsége nyilvánvaló, nem részletezem. A bizonyítási módszer csak akkor releváns, ha kétséget kizáróan bizonyít és nem lehetséges más magyarázat.

3, Gödel tétele feltételezésre épül, túlságosan sokszor szerepel benne a "ha" szócska, továbbá nem vesz figyelembe egy sajátos számot. Ez pedig a nulla. (0)

A vallás kénytelen követni a tudományt és a teológia valóban rendkívüli erőfeszítéseket tesz ez irányban, de előbb, utóbb kénytelen lesz egy olyan eljárást alkalmazni, amelynek neve: mindent átfogó és teljes reform.

4, Általában igen, Jézus valóban toleráns, de nem mindig. Előfordul, hogy azt hangoztatja, hogy a széthúzás erősítésére jött a Földre, a családok szétbontására, továbbá kijelenti magáról, hogy éles kard, lándzsa és kétséget nem hagy afelől, hogy használja is az öldöklés eszközét.

Mindezek mellett az utolsó ítélet próféciájában az szerepel, hogy kevesek fognak üdvözülni, ezért ez már eleve meghatározott, ez ellen semmit sem tehetünk, ha csak nem akarnánk valótlannak beállítani a Biblia szavait. Mivel így lehetetlenné van téve a nagyarányú változás, a jobbítási kísérletek eleve kudarcra vannak ítélve, az emberiség túlnyomó része menthetetlenné válik és ez nem ellentétes Isten szándékával, különben nem prófétálta volna meg.

5, Sajnos a Biblia kimond és tanít olyan dolgokat, amiket részletes útmutatás gyanánt fognak fel a hívők és ezek miatt tagadják a természettudomány eredményeit.

A továbbiakhoz.

A triviális dolgokat valóban nem mindig ellenőrzik le, de megtehetnék, csak ez a műveltség egy bizonyos fokán már gyakran nem szükségszerű. Elegendő a közvetett bizonyítás időnként. Ez nem tekintélyelv és hangsúlyozom, minden leellenőrizhető. Tudsz valamilyen példát, ami nem?

A vallás esetében én számos példát mondhatok.

A hit bizonyításai soha nem egyértelműek.

Az általad felhozott példa: Ha valamit nagyon szeretne valaki elérni, annyira, hogy hívő létére Istenhez imádkozik érte, nyilván maga is mindent megtesz ennek elérésére és erősen kétséges, a pozitív eredmény bekövetkeztének az értékelése. Segíts magadon, az Isten is megsegít, tartja a mondás, de akkor már szükségtelen Isten segítsége, ha magam segítek magamon.

34/2 pontot nem értem világosan, ha kifejtenéd bővebben, megköszönném.

2013. aug. 15. 18:15
 37/91 Komlós Henrietta ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Lenne néhány kérdésem:

Szerinted:...

1. Az Újszövettség felülírja az Ószövettséget, vagy a lényeges kérdésekben (pl. Isten személye, szándéka, a világ keletkezése stb.) nem változott a tanítása?

2. Van Istennek neve a Biblia szerint?

3. Isten szeretné, ha EGY vallásban egyesíthetné az emberiséget, hogy mindenki tisztában legyen az Igazsággal, vagy a világon valójában nem létezik olyan, hogy "az Igazság", hanem csupán több részigazságról beszélhetünk?

2013. aug. 16. 12:20
 38/91 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Kicsit szemet szúrt engem néhány írásod...főképp a linkkel kapcsolatban.

Megmondom miért:

"Nincs erre link, ezeket én írtam."

Aztán kiderült,hogy van.

"Hí, most néztem meg alinkedet! Lenyúlták.Más fórumon is betettem már, de nem tudtam, hogy még megvan."

Most azt mondod,hogy lenyúlták az 1 ÉVVEL ezelőtti írásodat,hisz más hova is írtad már ezt.1 év alatt még nem kaptál ezekre választ? Jó sokszor írhattad meg :)

"Kedves Somewhere! Idézd ezt magadnak. Én nem hazudtam, és ott van a nevem a postjaimnál, ha le karod csekkolni."

Itt azt mondom,hogy igenis tudtad,hogy "lenyúlták" sőt hozzá is szóltál (amit nem találtam meg)Persze aki figyelt az láthatja,hogy már most ellentmondtál egyszer magadnak. Jah és persze úgy tűnik ezalatt a hosszú év alatt 1 szót SE változtattál az írásodon...

Meg még ott vannak az időpontok is.

Max. 1 perces különbséggel másoltad be a pontokat,ami nagy valószínűséggel úgy történt,hogy -fogtad-bejelöltet-másolás-másik ablakra átugrás-beillesztés... ha 2 külön oldalon dolgozunk ez beletelhet 1 perce tekintve,hogy szépen kell másolni (és hogy nem tudjuk mikor nyomták meg a stopper órát) :)

Most kitérnék magára az írásra.(de nem tartalmilag)

Megfigyelhető,hogy az összes pont (számozás) mellett ott van az egyik alcím,illetve a téma összefoglaló neve.(a vádak)

Megfigyelhetőek az alcímek alatt az elválasztó fekete vonalak, ÉPP úgy mint a linkben :)

Meg hát persze aki kiírta ezeket a pontokat a linkben,az is azt állítja,hogy saját szerzemény az írás...

Kérem szépen,itt most vagy életem egyik legjobb "lenyúlását" figyelhettem meg(a link részéről),vagy kedves kérdező,te füllentesz.

2013. aug. 19. 00:48
 39/91 anonim ***** válasza:

Sörpocak

Te komolyan képes vagy hajnali egykor nyomozósdit játszani?Én is csak azért vagyok fenn mert szervezek egy utazást,és néha ránézek a megválaszolt kérdésekre.Na mindegy,különben eléggé jól látod.A kérdező szerintem is csak copyrightolt.

2013. aug. 19. 01:11
 40/91 anonim ***** válasza:
100%
Nyomozósdit? :) Olyan éjfél után már az én agyam se működik normálisan...úgy tűnik most így félkómában átváltoztam Sherlock Holmes-ba :D
2013. aug. 19. 11:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!