Hívők, hogyan viszonyultok az evolúció-elmélethez?
"Ha utánnanézel a pillanatnyi becsült csillagszámnak, melyet a Hubble képei alapján becsülnek, és megnézed az aktuális univerzum korát, akkor egy egyszerű osztással ki fog jönni percenként kb 1,6 millió csillag. A novákat már ne is kalkuláljuk bele..."
Miért így számolsz?
"Igen, de hol a közepe?"
Ott a képlet. Minden véges testre, vagy testek együttesére értelmezhető a tömegközéppont. Nem számít, hogy egyben van, vagy külön, egy darabban van, vagy millió darabban, hogy egy, vagy millió testről van szó. Az számít, hogy tömege legyen. Ennyi. Ha a Földet felbontod képzeletben N darab tetszőleges testre, akkor az általuk okozott vonzás tökéletesen megegyezik azzal, mintha az egész Földdel egyben számoltál volna.
"Ugyanis egy kis porszemcsének van gravitációja, melynek közepe a poeszemcse közepe, de egy porhalmaznak, mely nincs összeállva, nincs gravitációs közepe."
Teljesen mindegy, hogy hol van és milyen gravitációs közép. Az a fontos, hogy az összes részecske vonzza az összes többit és a vonzás összeadódik. A porfelhő szélén lévő részecskét a tér egyik feléből több milliárd tonnányi másik részecske vonzza. Naná, hogy elindul feléjük. Ha most azt mondod, hogy homogén porfelhőről van szó, az sem számít. Annak is van széle, mert a világegyetem véges. Tehát a peremen lévőkre a világegyetem maradék része hat és húzná vissza.
Ha ezt nem érted, akkor nem érted. Nem fogok itt elemi matematikai/fizikai tudást tanítani, bérelj magántanárt, menj könyvtárba, vagy íratkozz be valami iskolába.
"Tegyél az asztalra két inhomogén elemet. Miről beszélünk?"
Szemmel láthatóan nem érted, amiről beszélsz. Ha meg érteni véled, rosszul érted.
"Házi feladat: Nézzél utánna, hogy hogyan változott a fény sebessége 1 évszázad alatt."
Szerinted mennyit változott? Mert szerintem semennyit. Az, hogy régen a mérések más értéket hoztak ki, teljesen más kérdés. Ezért mondtam a példát: ha én szemre azt mondom valamire, hogy 1 méter, majd megmérem mérőszalaggal és kijön, hogy 90 centi, akkor ez a tény nem azt jelenti, hogy az a valami összement 10 centit, hanem hogy az 1 méteres érték rossz becslés/mérés volt. Vagy legalább is pontatlanabb, mint a mérőszalagos. Az a valami ettől még végig ugyanakkora volt: lehet, hogy pont 90 centi és egy ezred milliméter.
Ha ezt nem érted, akkor alkalmatlan vagy a vitára.
Szia!
Biológus hallgató vagyok, most végzek az egyetemen. Sokat foglalkoztatott a kérdés.
Hiszek Istenben. És hiszek a teremtésben. Hiszem, hogy a körülöttünk lévő világ Isten műve. Mivel sokat tanultam az evolúcióval és könyveket is olvastam az evolúció mellett és ellen is, saját magam előtt megalapozott véleményem van. Hosszú idő volt, amig a mostani álláspontomra jutottam. Az evolúcióellenes érveket nem találtam elég megalapozottnak.
Én azt gondolom, kár alábecsülni Istent azzal, hogy azt gondoljuk, mindennek megadta a pontos formáját és szobrász módjára megadta az egyes állatok minden paraméterét. Szerintem Isten meghaladja a mi értelmünket és megalkotott egy teljes mértékben működő fizikai (kémiai, biológiai, ...) szabályrendszert, ami lehetővé tette az élet és az ember kialakulását. Az evolúció létrejöhetett, én hiszek benne, hogy az élőlények változékonyak (populációk szintjén értve), és hiszek benne, hogy Isten sokkal hatalmasabbat alkotott, mint csupán igen pontosan működő biológiai gépeket.
Sok anatómiai strukturának csak akkor van értelme, ha azt az evolúció szemszögéből nézzük: Isten nem alkot feleslegeset, mégis elég sok élőlényben találunk ilyeneket. Ha hiszünk az evolúcióban, azt láthatjuk, hogy ezek a szervek/szervrészek nem feleslegesek, csak később nyernek értelmet.
Az én szememben sokkal nagyobb intelligenciát feltételez, ha egy olyan Istenben hiszek, aki megalkotta azokat a szabályokat, amikben a Világunk és az élőlények folyamatosan alakulnak. Isten teremtette a világot ilyennek, Isten alkotta az élőlényeket, a pontos mód a Bibliában nem szerepel.
Sajnos nem csak a hívők utasítják el saját meggyőződésük miatt az evolúciós tanokat. Gyakran ateista kutatók ki is sajátítják az evolúciót és amig bizonyos emberek egyenesen azt vezetik le ezekből az elméletekből, hogy Isten nem létezik, addig nem csodálom, hogy sokan elvetik az ötletét is egy ilyan elméletnek.
Csak az iszonyúan buta emberek mondanak ilyet hogy a semmiből lett valami! A hívők érvelnek ezzel csak!
Mellesleg Darwin semmit nem vont vissza és nem is tudják megcáfolni már 150 éve!
Vidiripi
Csak az iszonyúan okos emberek tudják elmagyarázni azt hogy ,hogyan lett az univerzumnak tömege.
Vidiripi
Van már pelenka felnőtt méretben is. :)))
Kedves biológus hallgató!
Köszönöm a válaszod, teljesen egyetértek veled! Pont így gondolom.
Szomorú, hogy erről lassan már csak anyázás közepette lehet vitázni. És az elvakultságot sem tűröm, egyik irányban sem.
46
Ezt csak Te gondolod, és azok akik a teremtésben hisznek, hogy a semmiből lesz valami. Ez egy nagyon nagy tévedés, de csak így lehet megmagyarázni, ezzel az elmélettel, hogy van isten. Abban a pillanatban, ha az az állítás hogy a semmiből semmi nem lesz, már meg is van cáfolva ez a kedvesnek hitt öregúr! Akkor az az elmélet, hogy őt is valakinek megkellett teremteni, mert a semmiből nem lesz valami! Másképp is tudnék fogalmazni: istent ki teremtette és az összes univerzumot, ami létezik?(mert ő az univerzumban van állítólag!) Sajnos muszáj visszamenni a kezdet kezdetéig, mert másképp nem nagyon lehet eldönteni ezt a nagy vitát. A föld anyagai és az összes bólygó (a mi naprendszerünkben) anyagai is megvoltak, csak más formában! A fizikai és kémiai törvények sokasága hozta létre a földet, persze biztos, hogy van olyan törvény is köztük, amit nem ismer az emberiség! Ha más naprendszerbe szeretnél átmenni, akkor azt ki teremtette, stb.? Tehát nem a semmiből lett a föld sem! Ha ennyire hiszel istenben, akkor mond meg ő honnan lett, mert különben évekig vitatkozhatunk! Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az tutti, hogy egy nagy hazugság!! Maximális megmagyarázás esetében, igérem én is megtérek!!! GONDOLD VÉGIG! NEM IS OLYAN EGYSZERŰ MINT GONDOLOD!!! Különben én nem haragszom, sőt aranyosnak is tartalak, hogy nagyon harcolsz azért, ami beléd van programozva, de szerintem ráférne egy programfrissítés!!!
Vidiripi
Akkor frissüljünk. Töltsd fel azt a program frissítést!
Jaj nekem meg ne térj! Az én kedvemért ne térj meg! Azt majd te eldöntöd szabad akaratodból hogy akarsz e.
A Teremtő NEM ANYAGI lény. De képes arra hogy anyagot hozzon létre. Tehát van az anyagi világ ahol az ember él s van a NEM ANYAGI ahol a Teremtő "lakik".
49
Kedves Barátom!
Szépen beszélek veled, mert látom, hogy orvoshoz kellene menned!! Tényleg!! Nem akarlak megsérteni, de ezt úgy hívják, hogy betegség! Viszont értékelném a logikus válaszod az utolsó kommentre, ami Neked lett írva!! Mondok egy tanácsot: ha csak egysíkon gondolkodsz, akkor nagyon nehéz dolgod lesz az életben! Látom még nagyon fiatal vagy és semmit nem tudsz az életről! Te olyan ember vagy: 100-an állnak a szakadék szélén és azt mondja az egyik, hogy ugorjunk le.(a szakadék többszáz méter mély!!) Ez nagyon szuper, nagyon jó és nincs ettől jobb, egyszerűen nem létezik! Beugrik mind a 100 ember és maghalnak! Én viszont olyan, hogy százan állunk ott és mindenki rajtam kívűl beakar ugrani! Azt mondom nekik: NE ugorjatok be, mert meghaltok!! Lesz egy jópár ember akit megtudok menteni!!!! Azért ez nem mindegy! De ugorj csak, azok akik fentmaradtak,legalább jót nevetnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!