Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hívők, hogyan viszonyultok az...

Hívők, hogyan viszonyultok az evolúció-elmélethez?

Figyelt kérdés
Van köztetek olyan aki teljesen mesének tartja az evolúciót és a Teremtés könyvében hisz?
2012. jan. 18. 18:51
1 2 3 4 5 6 7
 21/70 A kérdező kommentje:

Én elfogadom a hiteteket, bár magam nem vallom. Elhiszem, hogy élt valaha egy Jézus nevű ember, gondolom nem is volt akárki, biztosan fontos tettek kötődtek a nevéhez. De, hogy minden úgy lett volna..

Mindegy én nem veszekedeni jöttem.

Csak még egy kérdés, amit nem tudok, valószínűleg nem olvastam elég figyelmesen a Bibliát. Ha az evolúció emberi kitaláció, meg tudja valaki mondani, hogy ki írta a Bibliát?

Félreértés ne essék, a kérdés nem szarkasztikus, komolyan érdekel, benne van valahol a Bibliában magának a könyvnek a származása? Mert ha nem Isten írta a lúdtollával, akkor az hogy-hogy nem emberi kitaláció?

2012. jan. 19. 14:53
 22/70 anonim ***** válasza:
63%

A vilag es a sok eloleny csodalatos, bonyorult rendszert alkot.... lehet rajta csodazni. De lehet dolgozni azon, hoy megertsuk, es akkor a gondolkodo, vizsgalo elme valaszokat kap!!! Megert dolgokat, megerti, hogy miert olyan palyan repul az eldobott ko, amilyen. Megerti, hogy miert vannak a csillagok mindig ugyanott az egen, mig egyes vilagito pontok valtoztatjak helyuket, megerti, hogy miert valtoznak az evszakok, megerti, hogy amikor az ember beteg lesz mi tortenik. Es megerti, hogy az egyes fajok miert hasonlitanak jobban egymasra, mint masok, megerti, hogy a kovekben rejtozo osmaradvanyok, miert kulonboznek minden megfigyelheto elolenytol, es megerti, hogy a szulok tulajdonsagai miert jelennek meg az utodokban.

A tudomany valaszokat ad. Aki elfogadja a tudomany valaszait a gravitaciora, elektromossagra, fiziologiara, az elfogadhatja a valaszat az elovilag fejlodesere is. Ugyan az a tudomany, ugyan azon tudomanyos modszereket felhasznalva, ugyan olyan megbizhato eredmenyre jutott.

Amikor valaki azt allitja, hogy az evolucio nem bizonyithato, csak es kizarolag a hiten alapul, az csak azt mutatja, hogy mennyire nem erti az egeszet, mennyire nincs tisztaban az elmeletet alatamaszto bizonyitekokkal.

Persze eros, bigott hit eseten nem is lehet elvarni, hogy barmilyen tudomanyos cafolat meggyozze a hivot, mert az elmeben ebredo kognitiv disszonanacia ugy sem hagyja, hogy az eszervek kerekedjenek felul az erzelmeken. Szoval marad a termeszet passziv csodalata, es onnmagunk becsapasa, hogy ez egy "megerthetelen" "isteni csoda" eredmenye.

Mindenki maga dont, hogy mi a jo neki...

2012. jan. 19. 18:37
 23/70 eric_one ***** válasza:
75%

Kedves Kérdező!

Idézlek:

"Még mindig az érdekelne, hogy az evolúcióban nem hívő emberek mit gondolnak a tudományos életről és hivatásokról?"

-Mint hívő nem gondolom hogy ne lenne az életünk fontos része a tudomány, a körülöttünk lévő világ megértése. A tudomány mint az emberi tudás globális halmaza, tulajdonképpen úgy tud előre jutni hogy bebizonyítja előző tévedéseit. Az pedig nemes cél hogy odaszentelted az életedet, hivatásként választottad hogy a tudomány fejlődésében részt vehessél. Éppen ezért Te mint leendő biológus jobban megérted azt hogy az élet annyira bonyolult, összetett komplex rendszer, hogy mindez nem lehet a véletlen műve. Mindez feltételez egy magasabb rendű intelligenciát, egy tervezőt, és egy alkotót.

A körülöttünk lévő teremtett világot viszont nem imádhatjuk, nem szabad összetévesztenünk az alkotót az alkotással. Viszont jól visszatükrözi a teremtett világ a teremtőjét. Már ez a körülöttünk lévő világ (vegyük példának az univerzumot) meghaladja minden képzelőerőnket, és befogadóképességünket. Ha az alkotónak az alkotásait nem tudjuk megérteni, akkor nyílvánvaló hogy magát az alkotót elképzelni sem tudjuk.

Ézsaiáson keresztül szól Isten:

"Mert a mint magasabbak az egek a földnél, akképen magasabbak az én útaim útaitoknál, és gondolataim gondolataitoknál!"

Soha nem is ismernénk meg, ha nem jelentette volna ki magát. A biblia annyira csodálatos hogy ezt semmilyen vallási elme ki nem találhatta volna.

Idézlek:

"Csak még egy kérdés, amit nem tudok, valószínűleg nem olvastam elég figyelmesen a Bibliát. Ha az evolúció emberi kitaláció, meg tudja valaki mondani, hogy ki írta a Bibliát? "

A teljes Szentírás Isten Igéjének írott formája. Szerzője Izrael Istene, aki Szent Szellemtől felkent szolgái által kinyilatkoztatta örökkévaló igazságait, és utasította őket arra, hogy Igéjét írásban is rögzítsék.

A Szentírás egy olyan könyv amely egyedüli módon az emberiség történetét mutatja be a kezdettől a végéig, azonkívül egy teljesen egységes üzenetet közvetít, egységet alkot. Logikus könyv, sehol nincs benne ellentmondás, mindössze ismereti hiányok és rossz gondolkodásmód végett gondolják sokan hogy az. Már azon el kellene gondolkodni minden embernek hogy ezt a könyvet 1600 éven át írták több mint 40 különböző szerzője volt. Ezek az emberek nemcsak időben hanem földrajzi értelemben és kultúrában is távol voltak egymástól Egyiptomtól-Babilóniáig szétszórva. A szerzők is különböztek egymástól a tanulatlan halásztól az írástudóig, az orvostól a királyig stb. vámszedő de mégis kinyilatkoztatásában, tanításában, üdvtervében, és felépítésében egy csodás egységet alkot a Biblia. Ha az utóbbi 1600 vagy legyen csak 600 év orvosi közleményeit egy könyvbe kötnénk micsoda káosz lenne? :D

Minden embernek el kellene ismernie hogy az íróeszközként használt emberek mögött egy igazi tér és idő fölött álló igazi szerző van. Ez is gyakori kérdés itt hogy a bibliát kik írták... A Koránt vagy a Mormon könyvét egyfolytában írták ill. diktálták. De a Szentírás kezdeményezője és alkotója azonban évezredeken keresztül jelentette ki magát. Ez logikus igazolása annak hogy Ő az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég.

idézet a bibliából:

"A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített."

2012. jan. 19. 19:16
 24/70 eric_one ***** válasza:
61%

döncike!

Hívőként azt gondolom hogy mind az evolúció, mind a teremtés elmélete intelligens hiten alapszik. A jelenlegi fizikai törvények ismeretében, a világ keletkezését bizonyítani, megérteni nem lehet.

Tegyük félre a hitet, vegyük most csak a tudományt alapul.

Biogenezis törvénye, amely arról szól hogy egyetlen olyan folyamatot sem figyeltek meg sohasem hogy élettelenből élő származna. Ez tudományos tény, máris szembe kerülünk az élet keletkezésének elméletével.

Idézlek:

"Amikor valaki azt allitja, hogy az evolucio nem bizonyithato, csak es kizarolag a hiten alapul, az csak azt mutatja, hogy mennyire nem erti az egeszet, mennyire nincs tisztaban az elmeletet alatamaszto bizonyitekokkal."

Pontosan kimondtad a lényeget, az elmélet szóval. Mert mindez nem más mint hipotézis, melynek bizonyos szeleteit lehet bizonyítani tudományosan, de attól még az csak egy felállított elmélet.

Tudományosnak azt nevezném ami adott körülmények között megismételhető, megfighyelhető, megmérhető, feljegyezhető. A gravitációt vagyis a tömegvonzást be tudom neked bizonyítani a föld északi pólusán vagy déli pólusán is azzal hogy elejtek egy almát. Ezt megfigyeljük és máris tudományos az állításunk. Nos a kozmikus evolúció, az ősrobbanás ugyebár, vagy az élet keletkezése nem megismételhető folyamat, ezért csak elméletet állíthatunk fel róluk.

Véleményem szerint az evolúció lényegében nem más mint a világ féltett vallása. Tudományosan évtizedek óta bizonyítottan téves elméleteket mai napig tananyagként oktatnak.

2012. jan. 19. 19:37
 25/70 anonim ***** válasza:
58%

Koszi eric, mindenben hozod a megtevesztett, bigott vallasos! Ennel pontosabb demostralasat a hozzaszolasomnak nem is kivanhattam volna.

"mind az evolúció, mind a teremtés elmélete intelligens hiten alapszik."

Inteligens hit nem letezik. Csak hit van. Van olyan hit, amit lehet ellenorizni. Az evolucio ilyen.

"A jelenlegi fizikai törvények ismeretében, a világ keletkezését bizonyítani, megérteni nem lehet. "

Ki beszelt errol? Mert az evolucio nem szandekozik a vilag keletkezeset megmagyarazni.

"Tegyük félre a hitet, vegyük most csak a tudományt alapul.

Biogenezis törvénye, amely arról szól hogy egyetlen olyan folyamatot sem figyeltek meg sohasem hogy élettelenből élő származna."

Ki beszelt errol? Hol allitottam ilyet? Az evolucio azt mondja, hogy az elolenyek a mutaciok es a variansokra hato szelekcio reven valtoznak, es ennek a folyamatnak koszonhetjuk a megfigyelheto sokfeleseget. Es helyesen biogenezis elmelete!

"Ez tudományos tény, máris szembe kerülünk az élet keletkezésének elméletével. "

En? Megis hogyan?

"Pontosan kimondtad a lényeget, az elmélet szóval. Mert mindez nem más mint hipotézis, melynek bizonyos szeleteit lehet bizonyítani tudományosan, de attól még az csak egy felállított elmélet. "

Ez tipikus laikus mellefogas... a relativitas elmelete is "csak" elmelet. A tomegvonzas elmelete is "csak" elmet... :-D Igen, meghozza bizonyitott elmelet.

"Tudományosnak azt nevezném ami adott körülmények között megismételhető, megfighyelhető, megmérhető, feljegyezhető."

Akarmilyen hihetetlenul is hangzik, az evolucio elmeltenek gondolata pont igy szuletett. Tobb, mint szaz eve, es azota a tomenytelen sok kutatas csak megerositette.

"A gravitációt vagyis a tömegvonzást be tudom neked bizonyítani a föld északi pólusán vagy déli pólusán is azzal hogy elejtek egy almát."

Hogy jonnek ide a polusok? Amugy erdekelne, hogy te ezzel pontosan hogyan es pontosan mit is bizonyitanal be... Szerintem semmit. Mert nem ertesz hozza. A biologiahoz se ertesz, de mivel a hiteddel nem ellenkezik, a fizikusoknak hiszel. Azt hiszed, hogy az evoluciot nem lehet bizonyitani, megfigyelni. Tevedsz. Lehet, hogy teged nem gyoz meg, de az egy teljesen mas kerdes. Teged mivel gyoz meg az az elmelet, hogy a fold a nap korul kering? Megfigyeled? Milyen kiserleteket vegeztel?

"Véleményem szerint az evolúció lényegében nem más mint a világ féltett vallása."

Velemenyed tiszteletben tartom, de ugyanakkor megjegyzem, hogy teves. Megha vallas is lenne, mitol lenne feltett? :-D A keresztenyseg nem feltett?

"Tudományosan évtizedek óta bizonyítottan téves elméleteket mai napig tananyagként oktatnak."

Tevedsz a teves elkepzelesekrol. A tananyagbol valo kiszedese sulyos visszalepes lenne a sotet kozepkorba. Persze ez nyilvan tetszene a katolikus egyhaznak, hiszen, akkor eleg nagy volt a hatalma.

2012. jan. 19. 21:01
 26/70 anonim válasza:
Én nem hiszek a "Teremtés könyvében" de szerintem az hogy ha valaki hisz benne abból baja nem származhat . Én hiszek az evolúcióban mert nem találtam olyan dolgot még amin eltudtam volna gondolkozni , hogy :hmm talán ez az egész mégse így volt .
2012. jan. 19. 21:03
 27/70 anonim ***** válasza:
31%

Invesztor!

Illett volna elé írni, hogy kedves, de az nem voltál.

Néhány pontosítás:

Nem állítottam, hogy a tudománynak nincsenek eszközei, csak azt állítottam, nincs mindenhez eszköze. Nagyon sok olyan dolog létezik az anyagi világban, aminek a vizsgálatát a tudomány mai állása nem teszi lehetővé. Természetesen elméleteket a tudomány ezekre is gyárt, mert a tudomány már csak ilyen. Aztán az elmélet vagy meg dől, vagy nem. Ha megdől? Azonnal kapsz egy másik elméletet. Az is el van egy ideig, aztán, az is meg dől. De semmi gáz, mert jön a következő elmélet. Remélem nem kérsz rá példákat.

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2012. jan. 20. 08:19
 28/70 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Kérdező a bibliát 40 ember írta. Van köztük pásztor ,hadvezér ,királyok ,egy orvos is stb.

A biblia írói kijelentették hogy az Isten ihlette őket.

S annak ellenére hogy sokan s nagyon komolyan gondolva elakarták pusztítani azokat a tekercseket amelyekből a későbbiek folyamán a biblia lett. S mégsem sikerült nekik. Mindezek ellenére több ezer másolat van belőle.

2012. jan. 20. 19:10
 29/70 anonim ***** válasza:

A bibliát kitalálták hogy az emberek jól viselkedjenek, szófogadóak legyenek. is-is

[link]

2012. jan. 20. 23:34
 30/70 anonim ***** válasza:
29-nek. kitalálták,hogy jól viselkedjenek?A Biblia olvasásától még senki nem lesz jó.Hitler is együtt imádkozott a gyerekekkel a gázkamra elött,de ugye őt nem nevezzük jónak.
2012. jan. 21. 20:43
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!