Érvek a kereszténység ellen?
Ja, csak a tisztázás végett, nem írtam olyat, hogy bármit is ki szeretnék deríteni Katikáról vagy a szoknyájáról, pusztán azért figyelem meg mert a látvány tetszik.
Te amikor a távcsőbe néztél, vajon valamilyen elméletet bizonyítása miatt tetted ezt, vagy csak azért, mert kíváncsi voltál és érdekesnek találtad a látványt?
Vidiripi
"Olvasd el a linkelt oldalt és próbáld értelmezni az ott leírtakat, azután térjünk vissza Katikára."
Katikát eleve te hoztad fel és nem én. Nekem eszembe se jutott volna!
Egyébként nem kell visszatérni Katikára, én nem akarok mert nem érdekel!
"Ez nem jelenti azt, hogy a megfigyelés és kísérletezés megelőzi az elméletalkotást."
Tehát előbb elméletet kell alkotni és csak aztán lehet megfigyelni?
"A tudományos módszertan tanulmányozását napjainkban a tudományfilozófia feladatának tekintik. Hogy miben áll a tudományos módszertan, egyáltalán magának a tudománynak a mibenléte, igen jelentős és nyitottnak tekinthető probléma. A legtöbb tudományfilozófus mindössze abban ért egyet, hogy a tudomány fogalmát, módszertanát és meghatározását tekintve jelentős a disszenzus (egyet nem értés, vita, egymással teljes összhangban nem állás)
- No komment!
"Ja, csak a tisztázás végett, nem írtam olyat, hogy bármit is ki szeretnék deríteni Katikáról vagy a szoknyájáról, pusztán azért figyelem meg mert a látvány tetszik."
És ezt miért nekem magyarázod?
Teljesen hidegen hagy!
"Te amikor a távcsőbe néztél, vajon valamilyen elméletet bizonyítása miatt tetted ezt, vagy csak azért, mert kíváncsi voltál és érdekesnek találtad a látványt?"
Te miért fektetsz időt és energiát, az oldalba, a kérdésbe, a válaszírásba?
Te miért írsz ennyi felesleges dolgot a kommentedbe, anélkül, hogy
a, végig gondolnád a neked írt válaszok információit
b, legalább néhány kérdésre érdemben reagálnál.
Katikát én hoztam fel analógiaként.
A távcsöves csillagnézésre reflektálva
Magyarázó példaként arra, hogy a megfigyelésnek önmagában köze sincs a tudományos megfigyeléshez.
---
"Ez nem jelenti azt, hogy a megfigyelés és kísérletezés megelőzi az elméletalkotást."
* Tehát előbb elméletet kell alkotni és csak aztán lehet megfigyelni?*
Egy tudományos vizsgálat esetében igen, azt jelenti.
Amíg nem tudod a kérdést, amire választ szeretnél találni, addig nem is tudod.hogy mit kell megfigyelned és mi módon!
A teljes folyamat így írható le röviden:
1, valamilyen kiindulási alap (pl. HIT egy remélt eredményben, vagy valamilyen megfigyelés (ez még nem a tudományos vizsgálat része!!!)
Pl:
- Flemming, penicillin felfedezése ("Fleming később így nyilatkozott a felfedezéséről: "Amikor 1928. szeptember 28-án kicsivel hajnal után felkeltem, egyáltalán nem terveztem, hogy a világ első antibiotikumának, vagy baktériumölőjének felfedezésével forradalmasítom az orvostudományt. Pedig, azt hiszem, éppen ezt tettem." ... észrevette, hogy az asztalon hagyott baktériumtenyészetei közül az egyik penészgombával befertőződött. A gombát azonban az agaron széles, baktériummentes sáv övezte.")
2, A kiindulási alapról elindulva megfogalmaznak egy hipotézist és kidolgoznak egy kísérleti tervet, mely igazolhatja a hipotézist vagy kimutatja annak hibásságát.
(Az adott penészgomba által termelt anyag negatívan befolyásolja a baktériumok szaporodását?)
3, elvégzik a tudományos vizsgálatot (ebben a szakaszban van a tudományos megfigyelés) (kísérletek)
4, kiértékelik az eredményeket
5, a kiértékelés eredményének alapján elfogadják vagy elvetik a hipotézist.
(A vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a gomba által termelt anyag negatívan hat a baktériumok szaporodására)
---
"Te amikor a távcsőbe néztél, vajon valamilyen elméletet bizonyítása miatt tetted ezt, vagy csak azért, mert kíváncsi voltál és érdekesnek találtad a látványt?"
Sokat mondó ahogyan, megpróbálsz kitérni a válasz elől!
Ugye kínos beismerni, hogy amikor a távcsőbe néztél az semmivel sem volt közelebb a tudományos vizsgálat megfigyeléséhez, mint amikor én Katikát szemrevételeztem?
Vidiripi
"Magyarázó példaként arra, hogy a megfigyelésnek önmagában köze sincs a tudományos megfigyeléshez."
Korábban írtam neked, hogy attól függ hogy mit figyelsz meg!
Puszta megfigyeléssel is lehet tudományos tényt rögzíteni!
"Egy tudományos vizsgálat esetében igen, azt jelenti."
"Amíg nem tudod a kérdést, amire választ szeretnél találni, addig nem is tudod.hogy mit kell megfigyelned és mi módon!"
Előbb jön megfigyelés, majd a kérdés, és aztán gondolkozol azon hogy mi lehet a válasz? A megfigyelés miatt merül fel benned a kérdés. Ha nem figyeled meg akkor nem is lesz kérdésed hiszen nincs miről kérdést feltenni!
"Sokat mondó ahogyan, megpróbálsz kitérni a válasz elől!
Ugye kínos beismerni, hogy amikor a távcsőbe néztél az semmivel sem volt közelebb a tudományos vizsgálat megfigyeléséhez, mint amikor én Katikát szemrevételeztem?"
Én nem véletlenül kérdeztem hogy belenéztél a távcsőbe vagy pedig kivetített képet láttál!
De valamit valamiért!
Már a 68-as kommentemben is kérdeztem tőled, csak ott még rövidebben.
Neked kínos, hogy a fentebbi kérdésem megválaszold?
Hmmm...
Még mindig aktuális!
"
"Sokat mondó ahogyan, megpróbálsz kitérni a válasz elől!
Ugye kínos beismerni, hogy amikor a távcsőbe néztél az semmivel sem volt közelebb a tudományos vizsgálat megfigyeléséhez, mint amikor én Katikát szemrevételeztem?"
* Én nem véletlenül kérdeztem hogy belenéztél a távcsőbe vagy pedig kivetített képet láttál! *
Lehet az ok az, hogy inkább mindenfélét kitalálsz, csak ne kelljen egyenes választ adnod?
Egyéb iránt igen, belenéztem a távcsőbe, sőt az édesapám vett egy kis méretűt, amivel azért lehetett (ha nem is a csillagászati távcsőhöz hasonlóan nagy nagyítással) megfigyelni a Vénuszt meg a Holdat például. Csak annyi hibája volt a dolognak, hogy a kis méretű talpazat miatt könnyen arrébb mozdította az ember ha óvatlanul hozzáért.
De miért érdekes ez számodra?
Befolyásolja a te általad végzett megfigyelés okát, módját, eredményét?
Én válaszoltam, úgyhogy most már rajtad a sor, ne keress kibúvót, hanem egyszerűen válaszold meg a kérdést amit már n komment óta kerülsz.
Nem olyan bonyolult!
---
"Amíg nem tudod a kérdést, amire választ szeretnél találni, addig nem is tudod.hogy mit kell megfigyelned és mi módon!"
Előbb jön megfigyelés, majd a kérdés, és aztán gondolkozol azon hogy mi lehet a válasz? A megfigyelés miatt merül fel benned a kérdés. Ha nem figyeled meg akkor nem is lesz kérdésed hiszen nincs miről kérdést feltenni!"
Olvasd el ISMÉT a válaszomban a megfelelő szakaszt ("A teljes folyamat így írható le röviden: ") és értsd meg az ott leírtakat. PONTOSAN indokolva leírtam az erre vonatkozó tudnivalókat.
Akkor szólj, ha valamit szerinted hibásan írtam le a folyamatban (idézd és indokold meg miért nem igaz).
---
*Te miért fektetsz időt és energiát, az oldalba, a kérdésbe, a válaszírásba?*
Miért ne? Van időm és energiám, és talán, mert azt gondoltam értelmes emberrel beszélgetek, aki képes megérteni bizonyos dolgokat, csak éppen eddig nem jutott megfelelő információhoz.
Tévedtem volna?
Jut eszembe!
A 77-es kommentemre elfelejtettél reagálni!!!
Érdekelne a véleményed a "követelésed" teljesítéséről!!!!
.
..
...
....
.....
Homokórázik a töltőképernyő.
Remélem nem bugos a rendszer...
Vagy csak a net ilyen lassú?
Mindegy, várok türelemmel...
Vidiripi
"Remélem nem bugos a rendszer..."
Nem az, és karbantartás alatt sem áll.
Ha esetleg érdekel, arról van szó hogy fontosabb dolgom akadt!
Pontosabban dolgaim. Ilyen az élet!
És ha vigasztal, nem csak téged hanyagoltalak! Mindenkit!
"A 77-es kommentemre elfelejtettél reagálni!!!"
Nem felejtettem el!
"Lehet az ok az, hogy inkább mindenfélét kitalálsz, csak ne kelljen egyenes választ adnod?"
Nem találok ki mindenfélét!
"De miért érdekes ez számodra?"
Hogy miért érdekes számomra hogy belenéztél-e a távcsőbe. Azért mert adnak ki rengeteg olyan fényképet de fantázia rajzokat is amelyek nem a teljes valóságot mutatják.
"Én válaszoltam, úgyhogy most már rajtad a sor, ne keress kibúvót, hanem egyszerűen válaszold meg a kérdést amit már n komment óta kerülsz."
Te is kerülted a válasz adást az egyik kérdésemre. Szóval egálban vagyunk. Válaszoltál! Bár többre számítottam. De tévedtem!
Ugye azt írtam hogy belenézhettem egy csillagászati távcsőbe egyszer és a Hold mellett megnéztem még a Szaturnuszt is.
A lényeg a Szaturnusz!
A távcsövön keresztül láttam a Szaturnusz gyűrűit! Persze igen érdekes és egyben gyönyörű látvány is volt! De nem ez volt a lényeg hanem a gyűrűk! Láttam fényképen meg fantáziarajzon de ott és akkor a saját szememmel láttam a bolygó gyűrűit!
Te Katikát a látvány miatt nézted. Én nem csak a látvány miatt néztem bele a távcsőbe!
Tehát attól függ hogy mit figyelsz!
"Miért ne? Van időm és energiám, és talán, mert azt gondoltam értelmes emberrel beszélgetek, aki képes megérteni bizonyos dolgokat, csak éppen eddig nem jutott megfelelő információhoz."
Miért ne jutottam volna megfelelő információhoz? Pont én voltam az aki fejtegette neked az iskolai tananyag irányvonalát!
"Tévedtem volna?"
És ezt tőlem kérdezed? Nem neked kellene tudni vagy esetleg másvalakit megkérdezned?
Eszedbe jutott az hogy én akár elfogult választ is adhatok erre a kérdésedre?
- De azért emlékeztetnélek arra, hogy mit is írtál korábban. Talán segít eldöntened a kérdést!
75. komment, olvasd el hogy mit írtál nekem!
"
"A 77-es kommentemre elfelejtettél reagálni!!!"
Nem felejtettem el!
"
Akkor csak én nem látom a választ?
az azóta eltelt időszakban
79-es kommentedben nem reagáltál rá.
82-es kommentedben nem reagáltál rá.
84-es kommentedben nem reagáltál rá.
88-as kommentedben nem reagáltál rá. (és ez volt az utolsó)
Vagyis nem felejtettél el reagálni rá, de nem is reagáltál, ami minden bizonnyal annyit jelent, hogy szándékosan nem reagálsz egy olyan válaszra, amit te követeltél ki!!!
Érdekes álláspont!
Ám mint te írtad :
"De követelem, hogy javítsd ki ha tévedek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
(kölcsön kenyér visszajár)
hasonlóképpen én is "követelem!!!!!!!!!!!!!!!!", hogy reagálj a 77-es hozzászólásban leírtakra, és ismerd el a tévedésed.
Nyilván, mindenkinek vannak egyéb elfoglaltságai is, ez természetes.
Semmi gond, csak kicsit hosszú volt a válaszidő!
Február 21.-én írtál utoljára, amire én kb. két órán belül válaszoltam, és azóta eltelt 5 nap anélkül, hogy bármi írás jött volna tőled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!