A természeti törvények miért nem bizonyitják, hogy a világunk teremtett?
Kiváncsi vagyok, hogy mit gondolnak erről a valláskritikusok.
(Senkit nem pontozok le)
Én vagyok pl. a #82-es, #85, #87, #90-es válaszoló.
Próbáltam behozni a teleológiai érvet, aminek az egyik modernizált változata az értelmes tervezettség nézete, de nem sikerült előbbre jutnunk. Abba is hagytam.
Ennek az egyik oka, hogy a természettudomány univok (egyértelmű), míg a metafizika többnyire analóg fogalmakat használ. Ez sokak szemében nem elfogadható és invalid.
Tettél egy állítást, ami mások intelligenciájáról szól.
Tehát ami mondasz: ha más nem ért velem egyet, az nem is érti miről van szó.
Gratulálok ezt is sokszor elkövetted már, de még mindig nem bizonyítottad.
Jah és a legtöbb isten érv, érvelési hibákkal van kipakolva.
Mondj egyet ami nem.
Nem azt mondtam, hogy senki nem érti, aki kritizálja, sőt, az sem állítom, hogy nincs jogos kritikája. Csak azt, hogy a legtöbben, akik kritizálják, nem a mélységében vizsgálják, hanem elolvastak róla kb egy wikipédia-cikk vagy egy középiskolás törikönyv mélységű leírást, és abból úgy érzik, hogy értik. Ez azért is van, mert a legtöbb ilyen ismertető úgy is állítja be, hogy mindössze három mondat az egész.
Egy szót sem állítottam mások intelligenciájáról.
Látod, mennyi mindent beleprojektálsz egyetlen mondatomba?
"Nem azt mondtam, hogy senki nem érti, aki kritizálja, sőt, az sem állítom, hogy nincs jogos kritikája."
{Amúgy a teleológiai érvelés is jó, és állítom, hogy a legtöbb kritikusa ugyanúgy nem érti, mint a többi istenérvet.}
Hmm.
"nem a mélységében vizsgálják"
Jó pár éve engem is érdekelnek azok az érvek, viszont 0 meggyőző vagy hasznosat találtam.
A hasznosat az alatt értem, hogy pl: a keresztény isten ha nem hiszel benne, akkor a pokolba küld stb...
Ha valóban vannak annak az istennek akaratai vagy elvárásai vagy egyáltalán létezik, azt tudni szeretném.
"Ez azért is van, mert a legtöbb ilyen ismertető úgy is állítja be, hogy mindössze három mondat az egész."
A legtöbbet össze lehet 3-5 mondatban foglalni.
Ha nem számítjuk a definíciókat.
Mindent le lehet egyszerűsíteni.
Amiről te beszéltél annak tudományos hivatkozásai voltak, viszont egy probléma van.
Azok alapján amit mondtál, hogy szerinted mi egy "isten", annyira távol ált bármilyen isten fogalmától, hogy nem is tudom mit keresel ezzel itt egy istenről és természeti törvényekről.
Plusz az isten szónak is van egy definíciója, az oké hogy úgy definiáljuk ahogy akarod, de ez olyan szinten kívül esik bármilyen isten értelmezésén, hogy nem tudom elfogadni.
"Egy szót sem állítottam mások intelligenciájáról."
{Amúgy a teleológiai érvelés is jó, és állítom, hogy a legtöbb kritikusa ugyanúgy nem érti, mint a többi istenérvet.}
Dehogynem, azt állítottad, hogy a legtöbb kritikus nem érti.
De nincs kedvem 10 oldallal előbbről idézni már.
"Látod, mennyi mindent beleprojektálsz egyetlen mondatomba?"
Oké akkor én is megpróbálom várj.
Amúgy a teleológiai érvelés nem jó, és állítom, hogy a legtöbb aki elfogadja ugyanúgy nem érti, mint a többi istenérvet.
Legtöbb =/= mindenki
Akik kritizálják, azok közül azok vannak legtöbben, akik nem értik. Ha 60%-uk nem érti 30% valamennyire érti, és 10% teljes mélységében felfogja, akkor is igaz az, amit leírtam, s mégcsak azt sem jelenti, hogy kevesen volnának azok, akik legalább részben megértették (nem azt mondom, hogy ezek a valós viszonyok, csak példát hoztam, hogy lásd, nem úgy gondolkodok ahogy hiszed rólam).
Nem ért valamit =/= hülye
Einstein sem értette a kvantummechanikát, de ezzel nem azt mondom róla, hogy hülye lett volna. Attól nem lesz valaki kevésbé okosabb vagy intelligensebb, hogy nem ért valamit. Az intelligencia szorosabban kötődik a megfigyelő- és felismerőképességhez, mint a műveltséghez vagy ismeretanyaghoz.
"Plusz az isten szónak is van egy definíciója, az oké hogy úgy definiáljuk ahogy akarod, de ez olyan szinten kívül esik bármilyen isten értelmezésén, hogy nem tudom elfogadni."
Nem esik annyira kívül, csak legfeljebb nem közismertek. Filozófiában, analitikus pszichológiában, antropológiában például elég gyakran előjönnek. Én is onnan vettem, nem vagyok én olyan okos, hogy ilyenekre magamtól rájöjjek vagy kitaláljak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!