A hívők miért nem képesek a saját vallásuk abszurditását észrevenni?
Isten az emberiségnek: "Tessék itt a fiam, brutálisan gyilkoljátok meg őt, hogy majd utána megbocsájthassak nektek".
Egy mindenre képes lény komolyan nem tudott ennél jobbat kitalálni? Ez nyilvánvalóan csak egy a sok példa közül amit fel lehet hozni a témában. Mit gondoltok mi az oka, hogy az embereket ehhez hasonló sztorikkal meg lehet vezetni még a mai napig is? A keresztények gondolom nem hiszik el szó szerint más vallások tanításait, de akkor az övék miért kivétel?
"Ha a hétfejű sárkányt is hét sárkánynak tartod a mesét hallgató gyerekek esetleg kinevetnek majd, mert ők értik, hogy miből van hét és miből egy."
Ez legalabb ranezesre ertheto, hogy mibol mennyi van, egy test, het fej. De a Szentharomsagnal... ott hany test es hany fej is van?
szp72:
Szerintem lépjünk túl ezen a Szentháromság témán, mert felesleges erről vitázni, nem célom az, hogy kitérítselek a hitedből.
De egy dolgot azért még elmondhatnál:
Az Atya és a Fiú között van hierarchia, vagy ugyanazon a rangon lévő isteni személyek?
Na igen.
Ez annyiban izgalmas dolog, hogy valóban léteznek például kétfejű élőlények, amelyek úgy alakulnak ki, hogy két élőlény egybenő.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy itt bizony két lényről van szó, amelyek egy közös testen osztoznak, és olyan előfordulhat, hogy valamilyen testrészt mindketten éreznek, vagy netán még vezérelni is tudnak - de közös gondolatuk az nincsen.
Például lehet olyan is, hogy a közös testet ketten kétfelé szeretnék húzni.
A hétfejű sárkány, ha létezne, jó eséllyel pont ilyen lenne.
Ezen kívül például létezik olyan hal, amelyiknek a hímje megkeresi a nőstényt, beleharap, aztán úgy marad, és belenő a nősténybe. Így termékenyíti meg az életük hátralevő részében.
Az tényleg jó kérdés, hogy az ilyen összenőtt lényeket egy, vagy több élőlénynek tekintjük-e?
@ "De bárki másnak ezek alapján ajánlani az felelőtlenség, és azt mondani rá, hogy ez bizonyítva van, az pedig becstelenség."
Minden bizonyíték relatív bizonyíték, minden bizonyíték annyiban bizonyíték, amennyiben a bizonyításra nem szorulónak vélt alaptételeink igazak.
Ha valakinek segített a hit, ha valaki életét köszönheti a hitnek, nem igazán értem miért felelőtlenség másoknak is ajánlania? Nem szabad, hogy másoknak is segítsen?
Én egyáltalán nem állítottam, hogy Jézus feltámadása minden tekintetben bizonyítva van. Ez hülyeség, hol mondtam ilyet? Itt bibliai és hitbeli elvekről beszéltünk, tehát amennyiben ez az egész keresztény hit igaz, annyiban Jézus feltámadása azt bizonyítja, hogy van értelme az Isten iránti hűségnek. Ennyit mondtam és nem többet. Hol itt becstelenség?
Amúgy a hétfejű sárkány képe pont a Bibliából származik ha jól tudom, és Sátán jelképe (Jel 12).
Feltehetően van jelentése azoknak a fejeknek, hiszen a Jel. 17-ben a hét fej megint eljön, mint a vörös fenevad fejei, amiket aktívan magyaráznak. A katolikus magyarázat az egymás után következő császárokat jelenti.
De a Sárkány (Sátán) hét feje az mi? Az ugyanaz, mint az előbbi magyarazat, azok is császárok?
Ahhoz, hogy értsük a Szentháromság-tant, ismernünk kell olyan fogalmakat, mint a lényeg (essentia, ousia), és a létalany/személy (hypostasis). És el kellene fogadnunk ezeknek a görög filozófiai fogalmaknak a valóságát.
Mivel a modern természettudomány képviselői pont ezeknek a metafizikai fogalmaknak a valótlanságára mutatnak rá (Bacon-től Newton-ig), ezért nem értik manapság sokan a Szentháromság-tant.
Egy megjegyzés:
Kempis Tamás pedig már századokkal korábban mutatott rá arra (Imitatio Christi), hogy nem az a lényeg, hogy értsük a Szentháromság dogmáját, hanem az, hogy engedelmeskedjünk a Szentháromság és képviselői parancsainak. Na, ez az, ami a nehezebb feladat...
Ha jól emlékszem, még Richard Dawkins is arról értekezik az Isteni téveszmében, hogy nem igazán világos, mi ez a Szentháromság.
Szekularista emberként beismerem, én sem igazán értem. Annyi jön le belőle, hogy három isteni személy van, aki mégis egy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!