Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A hívők miért nem képesek a...

Godaime kérdése:

A hívők miért nem képesek a saját vallásuk abszurditását észrevenni?

Figyelt kérdés

Isten az emberiségnek: "Tessék itt a fiam, brutálisan gyilkoljátok meg őt, hogy majd utána megbocsájthassak nektek".

Egy mindenre képes lény komolyan nem tudott ennél jobbat kitalálni? Ez nyilvánvalóan csak egy a sok példa közül amit fel lehet hozni a témában. Mit gondoltok mi az oka, hogy az embereket ehhez hasonló sztorikkal meg lehet vezetni még a mai napig is? A keresztények gondolom nem hiszik el szó szerint más vallások tanításait, de akkor az övék miért kivétel?

2021. okt. 15. 23:53
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 91/99 anonim ***** válasza:
89%

"Kedvenc mondatom, miután a kedves ateisták lépten-nyomon kritizálják a tekintély alapon való hitet/elfogadást, miközben Hawking kvantumfizikai elméleteit legalább annyira nem értik, mint a keresztények a Szentháromságtant. De hát Hawking mondta, aki zseni. Nem tévedhet."

>Hawking nem tévedhetetlen, nem is a végső igazságot mondta ki az istenkérdésben. A könyveit viszont kifejezetten a laikusoknak írta, amiben elmagyarázza nekik azt, amivel ő foglalkozott. Az idő rövid története című könyvében például csak a híres E=mc² egyenlet van benne, más nincs. Így pedig a laikus közönség is megérthet valamit a magasabb szintű fizikából.

A kvantumfizikáról egyébként a Nóbej-díjas Richard Feynman mondta, hogy senki sem érti, szóval egy laikusnak nem kell szégyenkeznie amiatt, ha nehezen érthetőnek gondolja. Viszont a kvantumfizika kísérletileg igszolva van (lásd a kétrés kísérletet).

A Szentháromság ezzel szemben nem természettudomány, hanem a kereszténység alapvető vallási dogmája. Szerintem a hívők között többen vannak olyanok, akik maguk sem értik.

2021. okt. 20. 14:55
 92/99 anonim ***** válasza:
75%
*Nóbel-díjas
2021. okt. 20. 14:56
 93/99 anonim ***** válasza:
84%
Vannak azok a keresztények akik elfogadják a biblia hibáit hülyeségeit és teljesen el tudják fogadni más véléményét aki ateista és bár hisz istenben nem egy könyv alapján képzeli el (egy ilyennel találkoztam itt gyakorin még azt is mondta hogy őneki a biblia is csak egy könyv és nem dogmatikusan kölveti azt ami benne le van írva) na ez lenne a jó keresztény hozzáállás nem a kreatti féle meglincselni való élettelen nagyhívők
2021. okt. 20. 16:39
 94/99 anonim válasza:
69%
*Hiszek Istenben de nem feltétlenül abban a verzióban, amit a Biblia leír, hiszen azt emberek alkották* Ezt az opciót választottam,mert hiszem hogy van Isten, de nem vagyok egy begyöpösödött, életet élvezni nem tudó,hisztis, kötekedő pics@
2021. nov. 1. 21:33
 95/99 anonim ***** válasza:
0%

"A hívők miért nem képesek a saját vallásuk abszurditását észrevenni?

Figyelt kérdés

Isten az emberiségnek: "Tessék itt a fiam, brutálisan gyilkoljátok meg őt, hogy majd utána megbocsájthassak nektek"."

Miért nem vagy képes felfogni, hogy ennél azért összetettebb a sztori?

"*Hiszek Istenben de nem feltétlenül abban a verzióban, amit a Biblia leír, hiszen azt emberek alkották* Ezt az opciót választottam,mert hiszem hogy van Isten, de nem vagyok egy begyöpösödött, életet élvezni nem tudó,hisztis, kötekedő pics@"

Ezt hívják szellemi öngólnak, mikor az aberrált vágyaink miatt elkárhozunk

2021. dec. 13. 10:26
 96/99 anonim ***** válasza:
52%
Önterelő kérdés sztem. Én nem hiszek Istenben. Viszont azt látom, hogy bármelyik vallás megirigyelhetné, ahogy a többség vakon hisz a jelenlegi világrendben, hogy a Nyugat és a technika mindent megold és két év múlva úgy élünk, mint a Star WWarsban. Na, ehhez képest kell kritikusnak, nem hívőnek lenni. Ennek a rendszernek az abszurditását látni! Ehhez képest sok vallás társadalmi hatása is sokkal jobb. Csoki.
2021. dec. 13. 11:07
 97/99 anonim ***** válasza:
100%

"Miért nem vagy képes felfogni, hogy ennél azért összetettebb a sztori?"

Jólvan kreatti értjük, hogy nincs jobb dolgod a személyeskedésnél és a hülyeségek beszélésénél de de azért élj már normális életet és ne húzd itt mindenki agyát

2021. dec. 13. 13:20
 98/99 HaEv ***** válasza:
0%

Kedves Kérdező!

Nagyon jónak tarottam a kérdés címét, ezért megnyitottam. Aztán csalódott arcot vágtam. Ugyanis egy kirohanást olvashattam, nem egy józan okfejtést. Sokan összekeverik a kritikát a megvető sértegetéssel.

Reagálnék először a címben szereplő kérdésre. A hívők olyanok, mint bárki más - ritkán rendelkezünk kritikus gondolkodásmóddal. De azért vannak néhányan szerencsések, akiknek vannak józan barátaik, akik kellő szeretettel belekérdeznek dolgokba és lehet velük gondokodva beszélgetni anélkül, hogy kardot forgatnának az ember feje felett. És ugyanez igaz a nem hívőkre is. És ugyanez igaz minden más témára.

A kérdésed további részéből arra kell következtetnem, hogy nem vagy kellően tájékozott a történtekben, és ugyanúgy nem látod a saját kérdésed abszurditását, amivel a hívőket is vádolod, de jó legyen...

Te mit tettél volna Isten helyében? Ha most időben ott lennél még a történések előtt, mit javasolnál Istennek, mit tegyen? És indoklást is szeretnék kérni kifejtve, hogy megérthessem. Egyáltalán mikor kellene időben szólnod Neki?

Lehet, hogy butaságnak tűnik a kérdésem, de tényleg érdekelne, hogy Te mit javasolnál.

Előre is köszi.

2021. dec. 13. 19:47
 99/99 A kérdező kommentje:

Persze, hogy butaság a kérdésed, több szempontból is. Kezdjük ott, hogy az eredendő bűn is isten hibája. Ő volt az, aki direkt "bűnre" hajlamosra teremtette az embert és ő volt az aki szándékosan odarakta nekik a két tiltott fát a kert közepére. Isten természetesen mindentudó is, tehát még az előtt tudta, hogy enni fognak a gyümölcsből mielőtt még megteremtette volna őket. Te keresztényként milyen következtetést vonsz le ebből? Mit mondd el ez az istened jelleméről?

"Te mit tettél volna Isten helyében? "

Akármit, ami nem igényel egy barbár emberáldozatot. Bár Jézus nem is igazán volt ember, ő isten és isten fia is egyben, tehát isten saját magát tette hidegre három napra, hogy meg tudjon bocsátani a teremtményeinek azokért a bűnökért, amelyekért eleve ő a felelős.

Nem az a kérdés, hogy ebben a helyzetben én mit tennék, inkább az, hogy egy mindenható és mindentudó Isten legjobb megoldása miért az emberáldozat egy saját maga által kreált problémára.

2021. dec. 13. 21:20
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!