Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A hívők miért nem képesek a...

Godaime kérdése:

A hívők miért nem képesek a saját vallásuk abszurditását észrevenni?

Figyelt kérdés

Isten az emberiségnek: "Tessék itt a fiam, brutálisan gyilkoljátok meg őt, hogy majd utána megbocsájthassak nektek".

Egy mindenre képes lény komolyan nem tudott ennél jobbat kitalálni? Ez nyilvánvalóan csak egy a sok példa közül amit fel lehet hozni a témában. Mit gondoltok mi az oka, hogy az embereket ehhez hasonló sztorikkal meg lehet vezetni még a mai napig is? A keresztények gondolom nem hiszik el szó szerint más vallások tanításait, de akkor az övék miért kivétel?

2021. okt. 15. 23:53
 31/99 anonim ***** válasza:
68%

A keresztények politeisták, csak nem ismerik el. Ők nem egy istent imádnak, hanem hármat:

Atya isten, Fiú isten, Szentlélek isten.

A hagyományos keresztény teológia szerint ez a három viszont egy, ezért ők egyistenhívők = logikátlanság.

2021. okt. 16. 14:31
 32/99 anonim ***** válasza:
85%
31. Jól mondod. Elvileg EGY Isten van, de HÁROM személyben, akik azonban NEM AZONOSAK. A logika elmaradt valahol.
2021. okt. 16. 14:34
 33/99 szp72 ***** válasza:
29%

Igen a keresztények, vagy legalábbis a többségük háromszemélyű egyetlen Istent vallanak, ezt hívjuk Szentháromságnak.

Például a kétkezű ember sem két ember, mert nem az emberből van kettő, hanem a kezéből. A mesebeli hétfejű sárkány sem hét sárkány, mert nem a sárkányból van hét, hanem a fejéből, amelyben ugye egy-egy sárkányi személy lakik, vagyis a hétfejű sárkány amolyan hétszemélyű egyetlen sárkány.

Isten persze nem háromfejű lény, mert Istennek nincs sem teste, sem testi feje. Istennek lelke vagy más szóval szelleme van, az Atya és a Fiú a lelkük által egy, egylelkűek-egyszelleműek-egylényegűek, azaz mindenük közös, minden ami az Atyáé az a Fiúé is, vagyis a személyüket kivéve teljesen egyek.

Sőt igazából még a személyük is eggyé lesz a Szentlélekben, aki sem nem Atya és sem nem Fiú hanem a kettőjük titokzatos egysége. Az Atya és a Fiú a Szentlélekben és Szentlélek által egy. Isten ugyanis szeretet, a tökéletes szeretet pedig különböző személyek tökéletes önátadása és egysége.

2021. okt. 16. 15:02
 34/99 anonim ***** válasza:
64%

Pontosan ez az, amiért a kereszténységet politeizmusnak tartom. Ha isteni Szentháromság személyei különállóak, akkor szerintem az nem egy isten, hanem három. Nem egyistenhit, hanem többistenhit, mert több istent imádnak.

2021. okt. 16. 15:10
 35/99 anonim ***** válasza:
87%

"Sőt igazából még a személyük is eggyé lesz a Szentlélekben, aki sem nem Atya és sem nem Fiú hanem a kettőjük titokzatos egysége."

Ez már nagyon túl van misztifikálva, és erőltetett magyarázatnak is tartom. Én azt láttam a Bibliából, hogy az isteni személyek külön vannak. Ezek szerint időnként össze is olvadnak egy személlyé?

2021. okt. 16. 15:13
 36/99 anonim ***** válasza:
79%
Ez a szentháromság úgy ronggyá lett már magyarázva az évszázadok folyamán, de ettől még ugyanaz az értelmetlenség maradt, mint ami az elején is volt. Ha mindenük közös, akkor mit beszélget saját magával, tudathasadásos?
2021. okt. 16. 15:15
 37/99 anonim ***** válasza:
20%

Azért, mert Isten egy uralkodó, aki pont attól Isten, hogy uralkodik.

Az uralkodót vagy féled, vagy nem féled. Vagy aláveted magad neki, vagy nem veted alá neki.

Nem az a lényeg, hogy konkrétan miben engedelmeskedsz neki, hanem az a lényeg, hogy engedelmeskedj neki. Mert ő Isten. Pont.

Isten semmi másban nem tud gyönyörködni, mint abban, hogy önként odaadod neki azt is, ami felett úgy döntött, hogy nem rendelkezik: a szabad akaratodat.

A milliárd galaxis csak azért van, hogy lásd, hogy te mennyire kicsi vagy ezekhez képest, és hogy ezek a galaxisok mennyire kicsik őhozzá képest.

2021. okt. 16. 15:16
 38/99 szp72 ***** válasza:
57%

@ "Mi alapján hiszed, hogy Jézus feltámadt a halálból?"

Egyrészt tekintélyi alapon, vagyis hiszek a Biblia, illetve hát az evangéliumi beszámolók szavahihetőségében. Másrész annyiban saját tapasztalat is, hogy a Krisztusba vettet hitben erő van, feltámadás van. Én például kijöttem egy súlyos depresszióból pusztán egy komolyabb megtéréssel. Természetesen ezek nem elsöprű erejű bizonyítékok, és a lehetőség meg van rá, hogy az egész tévedés, de én hiszek benne. Nekem már így is megérte, még ha esetleg nem is lenne meg az az igazi feltámadás, amiben persze én töretlenül bízok.

2021. okt. 16. 15:19
 39/99 anonim ***** válasza:
63%

Jól mondod, szp72: ezek 𝐍𝐄𝐌 bizonyítékok.

Egyik sem.

Tehát - ha te ezek alapján hiszel, az a te dolgod.

De bárki másnak ezek alapján ajánlani az felelőtlenség, és azt mondani rá, hogy ez bizonyítva van, az pedig becstelenség.

2021. okt. 16. 15:24
 40/99 szp72 ***** válasza:
34%

@ "Pontosan ez az, amiért a kereszténységet politeizmusnak tartom"

Nekem mindegy minek tartod, a keresztények mindenesetre az Atya és a Fiú között egy szoros egységet állítanak, amely szorosabb egység, mint mondjuk a mesebeli hétfejű sárkány közös testük által biztosított egység. Ha a hétfejű sárkányt is hét sárkánynak tartod a mesét hallgató gyerekek esetleg kinevetnek majd, mert ők értik, hogy miből van hét és miből egy.

2021. okt. 16. 15:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!