Mohamednek angyal jelent meg vagy sátán?
Látom, jól mulatsz, lassan én is gyatra értelmi képességeiden.
Ezt írtam:
"Ha nem gyakoroltad a vallásod, akkor eléggé félrevezető magad volt kereszténynek nevezni."
Fuss neki újra, próbáld meg kereszténygyűlölő füstgőztől mentesen elolvasni és értelmezni. Mert egy szóval sem írtam, hogy csak az a keresztény, aki elolvasta a Bibliát elejétől a végéig.
Egyébként ha valaki jár templomba akár időnként, gyakorolja vallását (veled ellentétben ténylegesen keresztény), akkor a Biblia nagy részét is ismeri, mert ebből olvasnak fel minden misén és istentiszteleten.
"A Képes Bibliát pedig végigolvastam :P"
Sejtettem, az a te értelmi szintednek megfelelő, képeket "olvasni".
Abdullahnak abban igazat adok, hogy azok akik keresztények nevezik magukat, sokszor nem elég tapintattal viszonyunka ehhez az egészhez. Megértem mire gondol, mert időnként tényleg rossz olvasni, amit egyesek írnak. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Abdullah még hagyján, de a másik muszlimnak rettenetes stílusa van és direkt provokál. Viszont ez nem jogosít fel senkit arra, hogy sértően nyilvánuljon meg velük szemben. A sértegetések csak az ellentétes hatást érik el, csak mélyítik az ellentéteket és egyébként nem is keresztényi megnyilvánulás. Kulturált módon kéne vitázni, mindkét részről. Sajnos a névtelenségnek ez is az egyik hátránya. És ezzel magamat is intem, mert félek néha én is adhattam volna bölcsebb válaszokat.
Viszont abban a 209-es válaszolónak adok igazat, hogy az elmondásod alapján Abdullah, tulajdonképpen sosem vetted komolyan a kereszténységet, hiába voltál névlegesen az.
"Viszont ez nem jogosít fel senkit arra, hogy sértően nyilvánuljon meg velük szemben."
Sajnos ők még ezen megnyilvánulásoknál is sértőbben szoktak írni. A másfél pipás általános szavajárása a vitapartnereire, hogy "gyengeelméjű", rendkívül szép és kulturált... De Abdu is hasonlóan szép és míves stílusban tolja, egy ateista hozzászólónak ezt írta:
"Megjött a kereszténység krémje, aki tényként kezel mindent amit felhasználhat mocskolódásra."
Sajnos teljesen mindegy nekik, hogy a kritika az iszlámot keresztény, ateista, hindu vagy bármilyen oldalról éri, csak a keresztényeket tudják gyalázni szánalmas módon.
#211: Először is tanuld meg használni az igeidőket, a magyar nyelvben többnyire csak 3 van használatban. Ha azt írom, hogy nem olvasok Bibliát az jelen idő például. Vágod ? Azt nem mondtam, hogy nem olvastam Bibliát. Mert ez már múlt idő.
Másodszor én azt írtam le, hogy nem értek a Bibliához. Kit vezettem én félre ?
Azt pedig ne te döntsd már el, hogy ki minek vallotta magát a múltban. Mint ahogyan azt sem te döntöd el, hogy ki milyen nemzetiségűnek vallja magát például. Hihetetlen mit meg nem engedtek magatoknak.
Egyébként valami olyasmit is ki tudsz préselni magadból, ami nem személyeskedés ? Ez is egy intelligencia szintet jelezne tudod.
Abdullah
"Azt nem mondtam, hogy nem olvastam Bibliát. Mert ez már múlt idő."
Akkor ezt ki írta?
"Már elmondtam milliószor, hogy jobbára csak az evangéliumokat olvastam, mert a többi számomra olvashatatlan volt. Se eleje, se hátulja az egésznek, össze van dobálva benne, minden össze nem illő dolog."
Találd már ki végre.
"Másodszor én azt írtam le, hogy nem értek a Bibliához. Kit vezettem én félre ?"
Ezzel senkit, mert már elejétől fogva látszik. Azzal vezetsz legfeljebb félre másokat, hogy írtad, keresztény voltál. Nem voltál.
"Azt pedig ne te döntsd már el, hogy ki minek vallotta magát a múltban. Mint ahogyan azt sem te döntöd el, hogy ki milyen nemzetiségűnek vallja magát például."
Igen, manapság divat, hogy mindenki annak vallja magát, aminek akarja. Én ezzel nem értek egyet, ezért nem is különösebben érdekel. Például hiába vallanám magam zsidónak, ha nem tudok egyetlen zsidó felmenőt se felmutatni. Teljesen jogosan nem fogadnák el, hogy az vagyok. "Hogy mit meg nem engednek maguknak..."
"Egyébként valami olyasmit is ki tudsz préselni magadból, ami nem személyeskedés ?"
Ti is rendszeresen személyeskedtek kis haveroddal, nem tudom mi a problémád. Kettős mérce?
#215:
"Nem olvasok Bibliát"
Múltkor azt hazudtad, hogy keresztény voltál, nem?"
Nézd csak itt keveredtél meg az igeidőkkel. :)))
Jól van nem baj, jól megmondtad az a lényeg, sosem voltam keresztény... annyiszor meghallgattam már ezt a lemezt az itteni keresztényektől.
Én azt gondolom, hogy az piszkál téged, hogy valaki hogyan képes muszlimmá válni, ha keresztény volt ? Ezért sokkal könnyebb megemésztened a dolgot, ha kitalálod, hogy az illető nem is volt soha keresztény. És még a fejéhez is lehet vágni az illetőnek. 2 in 1 :D
Tudod, egyszer találkoztam itt egy emberrel aki azt mondta imádkozni fog értem, hogy találjak vissza az Atyaistenhez. Engem nem érdekel, hogy ő kiolvasta-e a Bibliát. De ő igazi keresztény volt, veled ellentétben !
Mondom ezt úgy, hogy tudom nincs más Isten kizárólag Allah (az Egyetlen Isten), és Mohammed Allah küldötte volt.
Abdullah
# 209
Az egyetlen ok, amiért itt vitatkoztam a muszlim barátunkal, az, hogy jót akarok neki. Tévúton jár mert egy hamis prófétát követ, nekünk keresztényeknek el kell indítanunk másokat a helyes úton ha tudunk. Imádkozni érte helyes dolog. De nem várhatjuk el Istentől, hogy minden munkát elvégezzen.
A másik muszlim láthatóan frusztrált volt, talán az én válaszaim miatt, nem voltam kedves. Amikor Urunk belépett a templomba, és pénzváltókkal és állatokkal szennyezettnek találta azt, megkérte őket, hogy távozzanak? Sírt? Egyszerűen elsétált? Nem. Kiűzte őket. Nem volt kedves.
De te viszont személyeskedsz, amit Abdullah nem érdemelt ki. Mit akarsz ezzel elérni? A személyeskedés nem fogja meggyőzni őt.
"1. Mert a narráció ami szerint 9 éves volt Sahih (hiteles)."
A többi verzió is sahih hadiszokon alapul.
"Mert muszlim vallástudósok is elismerik pl. Sheikh Yasir Qadhi, és azzal indokolja, hogy abban a korban az elfogadható volt"
Ha abban a korban elfogadható volt, akkor ti keresztények mi alapján rágalmazzátok Mohamed prófétát pedofiliával? A mai törvények alapján? A mai törvények alapján akkor sok Bibliai szereplő is pedofil. Keresztény hagyomány szerint Mária 12 évesen házasodott és esett teherbe a szentlélek által. Akkor ez is pedofila? És a szentlélek rontotta meg?
Mindketten tudjuk hogy keresztények azért választották ki a 6-9 éves verziót és hazudják hogy biztosan ennyi volt, mert azzla tudják pedofiliával rágalmazni a prófétát.
"Igazad van, hát kit érdekelnek a szakértők?"
Akkor úgy mondom hogy mindenki érdekel aki bizonyítékokat tud bemutatni.
"Azt mondtad, hogy szerinted erre nincs bizonyíték, ha pedig van az is kérdéses vagy túl kései. Vagyis vakon elhiszed, hogy Jézus létezett, csak mert benne van a Koránban. De ha én elhiszem, hogy Jézust keresztre feszítették, csak mert benne van a Bibliában azt persze kifogásolod. Mi ez ha nem kettős mérce?"
Nincs semmiféle kettős mérce. Azt állítottátok biztosan Jézus halt meg a kereszten, erre mondtam hogy erre nulla bizonyíték van, sőt még Jézust is alig említi más forrásés azok is kősőbbiek és hitelességük kérdéses. Továbbá hozzátttem hogy még a Biblia szerint sem biztos hogyJézus halt meg a kereszten és felsoroltam miért. Szóval ez nem csak hit kérdése.
"Illetve az probléma neked, hogy szerinted túl késeiek a nem bibliai források amik Jézusról szólnak, na de amit a Korán mond Jézusról azt elhiszed, pedig még későbbi (7. század) mint a források amiket én hoztam fel. Újra kettős mérce."
Mohamed próféta nyilván nem állította hogy ő látta kit feszítettek keresztre. Erre vontkozóan nincs korabeli leírás. Csak a Biblia és csak a Korán általános hitelssége alapján tudjuk megállapítani melyik mond igazat. A Korán sokkal hitelesebb mint a Biblia és ahogy mondtam már a Biblia alapján is megkérdőjelezhető hogy Jézus lett volna a kereszten.
"Csak hogy a Korán szerint a Biblia Isten hiteles szava, és a Korán szerint Isten szavait nem lehet megváltoztatni, tehát ez egy ellentmondás a Koránban,"
Ezt már nem is tudom hányszor leírtam. Ez nem azt jelenti hogy az emberek ne próbálnák meghamisítani az Isteni kinyilatkoztatásokat. Ha megpróbálják akkor Isten küld egy prófétát aki helyreállítja az üzenetet.
"elismer hitelesnek egy olyan szöveget, ami ellent mond neki."
Ezt is néhányszor már írtuk hogy az eredeti Tórát és Evangéliumot ismeri el hitelesnek.
"Félre értetted. Nem azt mondtam, hogy János Evangéliuma alapján írtak, hanem azt, hogy János tanítványai voltak, vagyis azt írták le amit Jánostól hallottak."
Te élrted félre. Nem hallhatták János apostoltól mert János Evangéliumát nagy valószínüséggel nem János apostol írta.
"Ez sem igaz. A legkorábbi szövegtöredék János Evangéliumából 70-110 közé tehető. Csakhogy a legkorábbi bibliai szövegtöredék nem János Evangéliuma. Márk Evangéliuma 66–74 közé tehető, Pál episztolája, a korintusiakhoz írt első levél 53–54 közé tehető."
Te kevered a feltételezett keletkezés idejét, az első ismert másolattöredék keletkezésének idejével. A kettő nagyon nem ugyanaz. Hiába mondod hogy Pál a korintusiakhoz írt első levél 53–54 közé tehető mikor az első ismert szövegtöredék 175-225 között íródott.
Vidiripi
"Miért mi a baj ezzel? Keresztény vallás szerint a Biblia minden emberhez szól, így én is elemezhetem a Bibilát és elmondhatom keresztényeknek hogyan kell éretlmezni. Egyébként te is olvashatod, elemezheted a Koránt.
Ó persze elemezhetem a Koránt csak egyből hazugnak nevezel ha én másképp értelmezek dolgokat.
Mohamed megszegte a saját maga által (nem Isten általi) törvényeket. Hiszen ő csak 4 feleséget engedélyez míg neki ennél több volt!
"Abdullah testvérem finomabban fogalmaz és kedvesebb nálam ennek ellenére ugyanúgy sértegettétek, rágalmaztátok őt mint engem."
Én nem sértegettem és nem is rágalmaztam!
"Honnan tudod mit hisznek?"
Hát ott a Korán a kezükben! Neked is nagyon kevés elég ahhoz hogy valakit kereszténynek nevezz! Te honnét tudod hogy mit hisz az illető?
Te épp azzal vádolod a keresztényeket hogy felcserélik a Biblia törvényeit a "császár" törvényeire!
"A legtöbben nem is vallási alapon csatlakoztak az ISIS-hez. Az Iszlám Állam nevet pedig keresztények adták ennek a terrorszervezetnek."
Teljesen mindegy hogy milyen alapon csatlakoztak. Akkor is az iszlámhoz tartoznak sokkal jobban mint amikor azt állítod hogy Magyarország keresztény ország!
Nem az mert szekuláris de ugye hogy én így látom azt téged nem érdekel te akkor sem fogadod el az én meglátásomat! Amellyel nem vagyok egyedül mert mások is így gondolják de ez sem győz meg!
Akkor nekem milyen alapon is kellene elfogadom az állításodat?
Akkor te sem formálhatsz alapot arra hogy én nekem pedig el kell fogadni mert te sem fogadod el! És ez nem is fog változni. Oké ne változzon én elfogadom. De attól a véleményem még nem fog változni és mindig ezt fogom írni!
"Azt ugye tudod hogy az ISIS nem magától jött létre hanem keresztények hozták létre, és atöbbi hasonló terrorszervezetet is."
Ez természetesen hazugság! Ha létre is hozták akkor szekuláris emberek hozták létre ,tehát Isten nélküliek!
- De ha ez tényleg igaz ,akkor az azt jelenti hogy az iszlám az rohamosan gyengül! Mivel az iszlámnak nincs megtartó ereje hiszen ilyen könnyen belehet csapni azokat akik a Koránt forgatják hogy egy országot képesek így tönkre tenni!
De most hogy ezt így felhoztad csak most esik le hogy tulajdonképpen ez Allah gyengeségét tükrözi és azt is hogy még annyira sincs itt egység a muszlimok között mint ahogy igyekeztek azt bizonyítani! Hiszen ha tényleg olyan egység lenne akkor nem lehetne rávenni ennyi embert ilyen dolgokra! Az iszlám nem egységes!
Az iszlám gyengül és Allah nem valódi isten ezt bizonyítja az is hogy a több ezer próféta nem járt sikerrel. Allah nem volt képes kézben tartani a dolgokat! Több ezer esetben elbukott! Az ilyen tulajdonság az emberi tulajdonság és nem isteni! Az ember szokott elbukni sorozatosan!
"Ez egy keresztény hazugság. A 2000-res évek elején sem volt semmi háború mikor megjelent az USA."
Nem hazugság ez! Szerintem te lassan arról is meg leszel győződve hogy Mohamed keresztény volt hiszen nálad mindenki az! Így tulajdonképpen az angyal nem is angyal volt pláne nem Isten angyala hanem egy keresztény diktálta le Mohamednek a Korán szúráit!
Az USA már korábban is jelen volt de ez nem változtat a tényen hogy a Korán már előbb létezett! Szóval ha a Korán az igazság akkor az ott volt ,mi a gond akkor?
Nem-e véletlenül az olaj? Ez csak egy tipp részemről! Az olaj pénz és hatalmat jelent! És ezek egyenként is képesek az embert megváltoztatni hát még ha a kettő párosul! Van a mondás hogy: Van az a pénz! Igen van olyan ember akinek van az a pénz de a hívők...
Tudod a Bibliában az is olvasható hogy 1Timótheus 6:10
"Egyrészt megmutatom nektek keresztényeknek hogy azok a rágalmak amikkel az iszlámot illetitek, valójában a keresztény vallás tanítása..."
Akkor vulgáris leszek! Rohadtul nem érdekelt az iszlám és nem is foglalkoztak vele különösebben a hittestvéreim sem!
Sőt vannak muszlim országból érkezett munkatársaim. Egyiptom ,Algéria! Semmi bajom nincs velük sőt az egyiküknek még segítettem is többször! (segítséget kért)
A munkahelyen együtt dolgozunk. Néha beszélgettünk a vallásról de ennyi! Mindig érdeklődéssel hallgattam amit mondott és soha nem volt támadó!
De te megváltoztattad az eddigi tapasztalataimat az iszlámmal kapcsolatban! Egyértelműen negatív az iszlám egy agresszív vallás és már egyáltalán nem hiszem hogy a béke vallása. Sőt én azt látom veled kapcsolatban hogy te nem vagy hívő muszlim te fanatikus vagy!
És az ilyenek veszélyesek neked nem a hitről szól az iszlám és erről teljes mértékben meggyőztél.
Abdullah ő más őt valóban hívő muszlimnak tartom!
"Mutasd meg azt az Újszövetségi verset ami érvényteleníti az Ószövetséget."
Olvasd el Jézus tanítását a Bibliában és megfogod érteni! (A Koránban ugye nem olvashatod el mert nincs benne)
"És ha "csak" náhány népet kellett kiirtani Isten parancsára akkor szerinted az rendben van? Ez nálad belefér?"
Jézus tanítása alapján nekem nem fér bele hogy te azt állítsd hogy nekem népet kell irtanom és nem is fogok. Egyébként meg miért kellene nekem megkérdőjelezni ezt a dolgot? Hiszem hogy Isten kézben tartja a dolgokat és akkor is kézben tartotta a dolgokat! És azt is hiszem hogy minden egyes esetben beavatkozik mikor azt Ő jónak látja! És nem nekem kell eldöntenem hogy Isten döntései milyenek!
"Ami egyébként nem igaz mert az aranyborjút imádó 3 ezer zsidót is legyilkolták tehát ez egy általános parancs volt."
Na akkor vegyél magad mellé 3000 muszlimot menjetek Mekkába és állítsatok aranyborjút. Vajon mi fog történni?
"Mindenkit meg kellett ölni a Biblia szerint aki más vallást akart követni."
Ez egy muszlim hazugság!
"Te azért nem akarsz foglalkozni az iszlámmal mert nem akarsz szembesülni az igazságal. Mint amikor valaki tudja magáról hogy nagyon beteg de nem akar orvoshoz menni."
A szövegértésed az nulla! Épp az a helyzet hogy kénytelen vagyok foglalkozni az iszlámmal és amit eddig láttam és tapasztaltam az elmúlt 1-2 évben az nem tetszik! De ettől még kell vele foglalkoznom pedig annyira nem akartam de szükségesnek látom!
"Mindketen tudjuk hogy nem a muszlimok hazudnak."
Mindketten tudjuk hogy csak te hazudsz!
"Te még arra sem válaszoltál hogy Jézus Isten vagy ember."
Válaszoltam! Olvasd vissza!
"Ha egyes muszlimok állítják honnan tudod hogy biztosan az igaz? Más muszlimok meg azt állítják 18-20 éves körül volt. Miért nem azt állítjátok ti keresztények hogy 18-20 éves körül volt? Ja mert hogy ezzel nem lehet rágalmazni?"
Nem kell tudnom hogy biztosan igaz. De bizonyítja azt hogy nincs egység a muszlimok között! Te miért nem azt állítod hogy Jézus meghalt?
"A vak is látja hogy a Bibliát meghamisították."
Akkor az össze muszlim vak! Hiszen nem ltják hogy a Biblia nincs meghamisítva aki mást állít az meg képtelen ezt bizonyítani. Ateisták is jönnek ezzel amikor meg kérdezgetek akkor nem képesek az állításukat alátámasztani!
"A több ezer próféta teljesen logikus és igazságos ellenben a csak zsidókkal foglalkozó keresztény verziónál. A valláshamistás pedig tény. Nagyonsok vallás létezik a világon. A valláshamistásra pedig legjobb példa a te keresztény vallásod. Annyi keresztény irányzat van mint csillag az égen és sokszot alaptanításokban is letérnek tehát ez is bizonyítja hogy az ember hasjlamos a valláshamistásra ."
Nem ez arra bizonyíték hogy Allah gyenge hiszen több ezer próféta közül csak egyszer sikerült neki. Valójában számomra azt erősíti hogy Allah nem isten!
Az alap dolgok pedig a keresztényeknél is egységesek! A Biblia Isten szava Jézus a megváltó és általa van bűnbocsánat! Tény és való hogy vannak szekták de az iszlám is kitermelte a maga szektáit!
Vidiripi
"Muszlim Testvérem időt és fáradságot nem sajnálva, érvel tárgyi kérdésekben is."
Ez jó vicc volt Abdullah! Csípem a humorodat! :D
"Nem olvasok Bibliát, nem készültem fel, hogy melyek a konkrét gyenge pontjai a jelenleg használatos Biblia változatoknak."
És még is nálad látom a valódi hitet!
"Az az igazság, hogy olyan vadállati stílusban nyílvánulnak meg nagyon sokan az itteni keresztények közül, hogy gyakran megbánom, hogy próbálok tapintatos lenni."
Igen tudom hogy így van! Egy darabig volt hogy próbáltam figyelmeztetni. De aztán ráhagytam mert nem volt eredménye! Szerintem nem kellene megbánnod hogy tapintatos vagy! Nem azt szokták mondani a muszlimok hogy: Béke legyen veled?
"Abban 100 %-ig biztos vagyok, hogy Iszlámot rágalmazó, és gyalázó kérdések, akkor is lennének, ha mi ketten itt sem lennénk."
De abban biztos lehetsz hogy ezen kérdések száma a barátod tevékenysége óta megnőtt!
Egyébként az nem tűnt fel hogy a kereszténységgel kapcsolatosan is írnak ki rágalmazó, és gyalázó kérdések?
De hogy ilyen kérdéseket egy másik vallás tagjai írjanak ki az más kategória. Mert hogy ateisták kiírnak ilyen kérdéseket az teljesen érthető.
"Vannak primitív emberek akiknek ez maradt "élvezetként" sivár evilági életükben, hogy kigúnyolják azokat, akikkel szemben fölényben érzik magukat."
Mi keresztények ezt úgy gondoljuk hogy ezen emberek akár egy szellemi lény befolyásolása miatt is tehetik amit tesznek!
"Azt gondolom, hogy általában az Iszlám világ sokkal egységesebb, mint azt a keresztények gondolnák."
Ez is csak az után merült fel hogy muszlim részről kezdték el kritizálni a keresztény egységet!
Egyébként én korábban jóval egységesebbnek véltem az iszlámot. És meglepet hogy rosszul gondolom. De mentségemre szolgáljon hogy tényleg nem foglalkoztam az iszlámmal!
"Az a benyomásom, hogy a legtöbb konfliktus a muszlim világon belül, a nagyhatalmaknak köszönhető."
Miért mit gondolsz Magyarországgal kivételeztek a nagyhatalmak?
Hallottál már Trianonról? Vagy egyéb történelmi dolgokról Magyarországgal kapcsolatban? És szerinted napjainkban Magyarország nem áll valamelyik nagyhatalom befolyása alatt?
"Úgy látom, hogy a keresztények örvendeznek, ha a muszlimok között ellentétet fedeznek fel. Azonban én azt gondolom, hogy ezeket az ellentéteket gyorsabban el lehetne simítani mint a legtöbben gondolnák."
Abdullah ne már ,hát te is? Mert a keresztények között nincs ellentét? Ne legyél már vak! Ennyire ne legyél már kicsinyes! Ellentétek állandóan vannak a propagandának meg ne dőlj be! Nincs olyan hogy a muszlimok többet kapnak belőle mint mások ez hülyeség és propaganda ami semmi másra nem jó csak a feszültség szítására!
- Oszd meg és uralkodj! És hidd el hogy ezt alkalmazzák is erőteljesen! Arra törekedjenek hogy minél nagyobb legyen a megosztottság! Elmagyarázzam azt is hogy ez miért jó vagy magadtól is rájössz?
"Nem követem a világpolitikai részleteket, de az nagyon könnyen belátható, hogy a keresztény-nyugati világnak elemi érdeke, hogy megossza az Iszlám világot és ellentéteket szítson közöttük."
Látom teljesen bedőlsz te is a propagandának! Kicsit jobban kellene követned a világpolitikai eseményeket hogy képben legyél.
- Olyan pedig nem létezik hogy "keresztény-nyugati világ"!
Hogy lehet keresztény egy olyan világ ahol vallási épületeket zárnak be vagy alakítanak át mert nincsenek hívek? Na ezt magyarázd meg nekem!
Azt kellene megértened hogy az állam az nem keresztény Európában hanem szekuláris! Hahó gender lobbi és politikai szinten! Ez neked keresztény? Lengyelországban sorra küldik az emberek a katolikus egyháznak az egyházból való kilépési nyilatkozatot mióta elfogadták az új abortusz törvényt. Stb.
"Már elmondtam milliószor, hogy jobbára csak az evangéliumokat olvastam, mert a többi számomra olvashatatlan volt. Se eleje, se hátulja az egésznek, össze van dobálva benne, minden össze nem illő dolog."
Milyen össze nem illő dolgokra gondolsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!