Sokszor olvastam, hallottam sokak véleményét, a Bibliáról. Valóban tele van elkentmondásokkal? Aki válaszol szeretném, ha azt a két állítást idéznétek, amikben ellentmondást véltek felfedezni.
Kedves 67-es, nem igazán vannak viták, szívesen rákerestem helyetted: [link]
Fontos kihangsúlyozni, hogy nem leleplező írásról van szó. Hanem rég köztudott eredményeiről a bibliakutatásnak.
Ha beszélsz angolul, kifejezetten javaslom a wikipédia angol cikkét elolvasni, mert ott sokkal több részletet megírnak. Például azt, hogy az egyes műveket kb. melyik évben írták a szerzőik.
Ebben egyetértünk, a látszólagos ellentmondásokon fennakadni balgaság. De mi van az igazi ellentmondásokkal?
A Bibliával, egy könyvvel szemben hogyan lehet valaki rosszindulatú?
Az igazi ellentmondások tényszerű felsorolása szerinted hőbörgés? Azokra válaszolni helyes úgy, hogy személyében támadjuk azt, aki ezeket elmondja? Ezt a stílust nem gondolnám, hogy Jézus cselekedetei kívánnák meg tőled.
#68 Kérdező
“Kedves 55ös, Az istenképére teremtett ember félreértelmezésével félreértés a szöveget is”
Mondjuk nem lenne rossz ha végre közmegegyezés történne ,hogy ezt hogyan kell értelmezni. Eddig valahányszor felkerült ez az “Isten képmására teremtés” azt mindenki másképp magyarázta mégis meg voltak róla győződve ,hogy csak az övék a jó értelmezés. Olvastam már olyat ,hogy itt szó szerint képmásról van szó ezért is ábrázolják Istent szakállas emberként (és Jézus is szakállas ember volt csak fiatalabb, szóval ezzel is egybevág). Olvastam olyat is ,hogy itt nem külső hanem belső értelemben képmás. Na de minden ember más belül, még ha vannak tulajdonságok amik emberről emberre azonosak. Most akkor Isten egyszerre zseni meg hülye, 60 IQ-s és 300 IQ-s, kedves meg bunkó, elfogadó meg rasszista stb ? Bár szinte mindegyikre lehet példát hozni a Bibliából szóval ez mégsem annyira hülyeség. És még ki tudja hány értelmezés van. Most itt a tiéd is, Kérdező, miszerint az “Isteni képmás” inkább egyfajta rangjelölés, képviselést jelöl az élővilágban.
"Most akkor Isten egyszerre zseni meg hülye, 60 IQ-s és 300 IQ-s, kedves meg bunkó, elfogadó meg rasszista stb ?"
A hülyét és a bunkót nem értem.
Azt értem, hogy a legjobb út Istené. Ő tudja mikor és hogyan kell fellépnie, de leginkább a halál utáni rész az ő akarata szerinti terület.
A földi élet, a mi szabad akaratunk területe, és amiért szabadon cselekedhetünk a Sátánnak is sok területe van az emberek között. Becsapások, szemfényvesztések, és csak akkor vesszük elő Istent ha bajbajutottunk.
Mindazonáltal Ádám Éva története egy profétikus multbalátás, főként teológiai értéke nagy, mely magyarázatot kíván adni miért és hogyan különbözik az állattól az ember, és miért nem élhet az ember örök boldogságban. Ebből a szempontból az emberpár szimbólum. Kiváltságos helyzetét Isten adta, hasonlatossá tette, de nem tökéletessé.
Kedves kérdező, jó lenne ha a keresztények végre eldöntenék, mit kell szó szerint értelmezni és mit szimbólikusan.
Egyelőre a több ezer keresztény vallás szivárványként tér el a Biblia legtöbb pontjának értelmezésében. Mint ahogyan te magad is az első emberpárral kapcsolatban. (A tudomány már bizonyította, hogy nem létezett egy "első emberpár", még evolúciós értelemben sem.)
Lehet előbb el kellene döntenetek kinek van közületek igaza, utána nekiveselkedni a hibák és ellentmondások magyarázatának. Nehéz veletek úgy beszélni, ha az egyikőtök valamit szó szerint ért, a másik szimbólikusan.
Igazad van.
Lehet, hogy a Biblia tanít meg arra minket, hogy differenciáltan gondolkodjunk.
Igaza van annak aki azt írta több rétege van. Van egy történetisége, ez már Ádám és Évára nem terjed ki, csak profetikusan. Van egy teológiai mélysége. Van egy összefüggéseket értelmező lehetőség. Tanítások, énekversek, buzdítások, fenyegetések, jövendölések, megfigyelések, jó tanácsok.
Sőt van aki a Bibliát kérdezi, hogy ima és kérdés után felnyitja a Bibliát és úgy érzi választ kapott kérésére.
Azonban kétezer év eltelt zsinatokkal, vitákkal, leszögeztek hit igazságokat, melyeket a következő generációnak is el kell magyarázni stb. Stb. Stb.
Sőt egyházszakadás miatt még nehezebb egyértelmű keresztény magyarázatokkal előállni.....sajnos.
Kedves Kérdező!
"Ott az áll, hogy Húsvét vasárnap ötször jelent meg Jézus. 40nap alatt tizenegyszer jelent meg."
OK, az a lábjegyzet.
De mit ír a Biblia?
"Az Apcsel elején olvashatod sokféleképpen bizonyította hogy él. Negyven napon keresztül (v. ö. Mt28, 9-10, 16-20/ Mk 16. 9-20/ Lk 24.13-53/ Jn 20,11-29/ 21.1-23/ 1Kor 15.5-8.) ismételten megjelent nekik."
Először(!) hol jelent meg?
(Mely városban találkozott a 11 tanítvánnyal feltámadása után?)
---
"
Máté 28.8 arról szól, hogy az asszonyoknak mondta: Mt28.10 vigyétek hírül térjenek vissza Galileába. Ez nem azt jelenti először jelent meg nekik ott.
"
Kérdező!
Ha ennyire nem érted ami le van írva, kérlek ülj le és gondolkodj el mélyen, hogy valóban érett vagy-e egy ilyen beszélgetésre!
Esetleg szándékosan érted félre a leírt szavakat???
Idézem ismét (ne kapkodj, olvasd el néhányszor, hogy megértsd mi van leírva PONTOSAN (ne azt olvasd amit te szeretnéd, ha oda lenne írva)!!!
"
Az asszonyok
8 ... futnak vala, hogy megmondják az ő tanítványainak.
9 ... szembe jöve ő velök Jézus...
10 Akkor monda nékik Jézus: Ne féljetek; menjetek el, mondjátok meg az én atyámfiainak, hogy menjenek Galileába, és ott meglátnak engem.
...
16 A tizenegy tanítvány pedig elméne Galileába, a hegyre, ahová Jézus rendelte vala őket.
17 És mikor megláták őt, leborulának előtte; némelyek pedig kételkedének.
"
összefoglalva
Az asszonyokkal üzen Jézus a tanítványoknak, menjenek Galileába. (8-10)
A 11 tanítvány elmegy Galileába. (16)
OTT találkoznak vele először személyesem (némelyek kételkednek - miért tennék ha előtte már találkoztak vele???)
Esetleg Jézus hazudik amikor azt mondja: "ott meglátnak engem."???
Elég egyértelmű a történet ugye?
folytatom majd a válaszodra a reagálást.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!