Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Sokszor olvastam, hallottam...

Sokszor olvastam, hallottam sokak véleményét, a Bibliáról. Valóban tele van elkentmondásokkal? Aki válaszol szeretném, ha azt a két állítást idéznétek, amikben ellentmondást véltek felfedezni.

Figyelt kérdés
Akik olvassák, vagy olvasták a Bibliát azok véleményét várom ídézetekkel.

2020. szept. 9. 15:30
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/168 anonim ***** válasza:

Bevettem.

Egyèbkènt amit a 8 hsz ben jogos.

Ezert volt a kanonizacioban ha jol emlexem 180 körul törekves 1.db evangèlium kialakìtasara.

Màrk evang alapjan meg is csinaltak kb 500.ig az ortodoxok hasznalták is az egy evangeliumot.

2020. szept. 12. 23:23
 52/168 anonim ***** válasza:

Tovabbá: Mark evang volt az első.

A többiek az övet masoltak de bele helyeztek más kontextusokat.

Templom.megtisztitasa?

Kafarnaumi szazados eltero.tortenete?

Sorolni meg lehetne az ellentmondasokat.

Mint emberi szerzok emlekezhettek maskeppen.

Mas mas eletrajzot adtak Jezusròl.

Màtenal kap helyet a tobb beszed,Tòra ertelmezès.

Mark.Jezus koveteset korvonalazta.

Lukacs eletutat irt le erre.koncentralt

Janos pedig hitvedelmi evangot irt.

Mindig a celnak megfeleloen valtozott az ellentmondasos.reszek leirasa.evangeliumonkent.

Tehat a fundamentalista szo szerinti ertelmezest nem.tarthatjuk helyesnek.

Masoltak Markot.es beleillesztettek.plusz a mashonnan hallott forrasaikat is ez utobbit hivjuk quelle nek.

2020. szept. 12. 23:35
 53/168 A kérdező kommentje:

#26-os Bár sajnos nem tudok ilyen jól angolul, de ha a Biblia egészét nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az én véleményem szerint is a teológiai dolgokban azért csak látszólagos az ellentmondás, mert a Teremtéstől kezdve Krisztus után az első századig Isten fokozatosan tanítja az emberiséget.

Miért nem Ádám és Évának adta oda a Tízparancsolatot? Mert éretlenek voltak rá. Miért egy rabszolga népnek (az Egyiptomban vájogtéglát készítő zsidóknak) adta a papi nép, a kiválasztott nép címet. Mert szenvedéseikkel 40éves sivatagi nélkülözésükben megtanultak Istenhez fordulni. Mert megértek rá.

Egy nagy ugrással... Krisztus miért mondta nem megszüntetni, hanem betölteni (befejezni) jöttem a törvényeket.

Csak egyetlen parancsot adott: Szeressétek egymást. Mert ez az egyetlen törvény mely sok Ószövetségi törvényt kiegészít és kissé felülír. HOGYAN? Ne lopd meg, hanem szeresd, ne ölj hanem szeresd még ellenségedet is. Stb. Ha szereted nem fogod meglopni, ha szereted ellenségedet nem fogod megölni. Stb.

Érettek voltak erre a zsidók? Nem voltak érettek, ezért Isten Krisztus halála után ugyanúgy 40évet várt ahogy a pusztában várt, és lerombolta kr. Után 70-ben a nagytemplomot és a zsidóktól elvette a főpapi tisztséget. Ma csak rabbik vannak. Feltudta építeni templomát a zsidóság? Nem tudta majd 2000év nem volt elég egyetlen templom felépitésére, mert Isten nem engedi.

Az akkori többistenhívőknek adta Krisztus hagyatékát, akik be fogadták és elhagyták többistenhívő vallásukat. (Egy hihetetlenül gazdag görög mitológiát hagytak el, a kereszténység kedvéért pl. ) Miért? Mert szeretetben érettebbek voltak, nyitottabb szívűek, mint azok akik befogják a fülüket és bezárják szívüket, ha a szeretetről van szó.

Honnan gondoljátok, hogy Isten nem lépcsőzetesen tanít minket? Honnan gondoljátok, hogy amit Ádám Évának, vagy más népekhez szólt az ránk is vonatkozik. Hát nem biztos.

És honnan gondolod, hogy az emmausi jelenés, a másik háromban is benne kellene lennie? Írják le ugyanazt? Akkor a hitetlenek avval jönnek,... "ááá összebeszéltek és együtt találak ki egy mesét" . Egy hitetlen mindig bele tud kapaszkodni valamibe.

Pontosan így hiteles. Ez az evangélista ebből a forrásból az meg egy másik forrásból táplálkozott. Lukács úgy indul neki mint egy nyomozó, egy szír orvostól van szó. Máté viszont ott volt együtt vele!

Krisztus feltámadása után a földön járt ő maga mondta még nem ment fel az Atyához. Mennyi napig volt még a földön, hány száz embernek jelenhetett meg, amit le se jegyeztek?

2020. szept. 13. 00:00
 54/168 anonim ***** válasza:
69%

A 40 éves sivatagi bóklászást nagy pénzügyi támogatás mellett (ha jól emlékszem Ben-Gúrión alatt) kezdték el kutatni a tudósok, de hosszú munka után arra jutottak, hogy semmi nem mutat arra, hogy a zsidóság valaha Egyiptomban élt volna rabszolgasorban, valamint onnan elvándoroltak volna. Ha valakiknek volt motivációjuk találni bármit is, akkor nekik volt.

Azt hittem, hogy a szokásos szöveggel jössz elő, miszerint ami értelmetlen a Bibliában, azt átvitt értelemben kell olvasni. Ami mai tudásunk szerint értelmes lehet, azt szó szerint. De megleptél, most azt mondod, Isten fokozatosan tanít bennünket. Mormon vallású vagy talán? Vagy mire gondolsz, honnan származik friss tudás az Istentől?

Te hogy olvastad, Krisztus feltámadása után valóban, fizikailag a földön járt, vagy csak álomban és látomásokban jelent meg? A Biblia sokszor számol be túlzóan a hallgatóság számáról (ez is ellentmondáas: olyan sokan hallgatták Jézust, ami fizikailag képtelenség, hogy hallották volna a szavait, nem fértek volna el). Ha 100 embernek jelenik meg, szerintem legalább 100 embert írtak volna. Nem mintha hitelesebb lenne tőle a Biblia, sajnos attól hogy 1000 embert írnak bele, nem válik hihetőbbé.

Nekem úgy tűnik, nem volt komoly a kérdésed, mert valahányszor megválaszoltunk neked konkrét ellentmondásokkal, problémákkal, te mindig valami ravasz kis technikával kikerülöd a szembenézést a problémával. Ha a célod a hibák megismerésére irányul, akkor már több hasznos választ is kaptál. Ha csak vitatkozni akarsz, akkor erre ennek a honlapnak a formátuma nem annyira alkalmas.

2020. szept. 13. 00:33
 55/168 Tevenyereggyarto ***** válasza:
67%

Nekem csak megakadt a szemem ezen:

#53 Kérdező

“Miért nem Ádám és Évának adta oda a Tízparancsolatot? Mert éretlenek voltak rá.”

Öhm, tehát az első emberpár akik elvileg tökéletesek voltak (Isten még a bűnbeesés előtt beszélt velük), Isten képmásai voltak azok ketten éretlenek voltak olyan egyszerű szabályokra mint a tízparancsolat ? Tehát Isten tökéletes képmásai éretlenek voltak. Hmm, ez megmagyarázza ,hogy Isten sokszor miért viselkedett úgy mint egy durcis óvodás. Egyszerűen éretlen volt, erőfitogtatás volt az egész.

Ez önellentmondásnak számít ? Nem emlékszem ,hogy a Bibliában szerepel-e így Ádámék éretlensége :/. Az “Isten tökéletes képmásai” részben szinte biztos vagyok mert ezt mindig elmondják valahágyszor szóba kerülnek Ádámék, ez biztos benne van.

2020. szept. 13. 07:28
 56/168 A kérdező kommentje:

Egyrészt tényleg kíváncsi vagyok, hogy miket tartotok ellentmondásnak. Hogy ravasz volnék nem tudom, szerintem csak védem a Bibliát, mert szerintem olyan is lehet, hogy az egyik kiegészíti a másik információt, csak látszólagos.

Hogy fizikailag járt, azt több információ alátámasztja.

Bibliában:

1 Éhes volt halat kért

2 Hitetlen Tamás azt mondta nem hiszi hogy Krisztus ha csaknem a sebét megtapintja. Nem írja hogy megtapintotta, de azt igen hogy elhitte.

3 Hogy a test nem volt a sírban, és zsidó törvény szerint tilos a halotthoz nyúlni temetés után, ezért sem valószínű ellopták volna, ugyan miért tették volna.

A hittanításban: testestül lelkestül támadt fel.

A világunkban: A Torinói lepel Krisztus feltámadásának bizonyítéka szerintem. Neutronsugárzás érte a leplet. A szövet elroncsolódásának mértéke adja ki a test kirajzolódását. Ami azt sugallja valami fényalakban lehet. De hogy tapintható-e volt akkor amikor még nem ment fel ez nem áll össze, de úgy igen, hogy Istennek minden lehetséges.

Azonban a Bibliában sem írja, hogy Tamás valóban megtapintotta volna sebét.

Remélem most nem tünt válaszom ravasznak.

2020. szept. 13. 07:48
 57/168 Anahystor ***** válasza:
94%

Kérdező!

" Pontosan így hiteles. "

Ennyire nagy ostobaságot miért írsz le?

Az egymásnak ellentmondó tanúvallomások/beszámolók a hitelességet MEGKÉRDŐJELEZIK, nem megerősítik!

Nem arról beszélünk, hogy az egyes evangéliumok nem tartalmazhatnak olyan kiegészítő történeteket, melyek a többiben nincsenek leírva (emlékezhetnél rá, utaltam is erre!), hanem arról, hogy a bennük leírtak nem mondhatnak ellent egymásnak!

Ki erre, ki arra emlékszik vissza egy adott esemény kapcsán, ez nem baj. Az egyik tanú a kocsi rendszámát jegyezte meg, a másik a színét, a harmadik a vezető vörös hosszú haját. Ezek a részletek kiegészítik egymást. De ha az egyik szerint férfi vezette a kocsit, a másik szerint pedig nő, nos akkor vagy nem ugyanarról beszélnek, vagy hibásan emlékeznek, vagy szándékosan hazudik valaki.

Ergo: Feltámadás utáni első találkozás egyszer volt a 11 tanítvánnyal. Ha ennek a konkrét körülményeiben eltérés van az egyes beszámolók között, akkor

vagy rosszul emlékeznek/rossz forrásokra támaszkodnak a beszámolók írói (ez ugye megkérdőjelezi az általuk leírtakat)

vagy szándékosan hazudik valaki (erről többet nem is mondanék...).

Gondolkodj már néha egy kicsit....

"Ez az evangélista ebből a forrásból az meg egy másik forrásból táplálkozott. Lukács úgy indul neki mint egy nyomozó, egy szír orvostól van szó. Máté viszont ott volt együtt vele!"

VALAMENNYI evangélium egyetlen forrásból táplálkozhatott elvileg: A megtörtént eseményekből!

Bármely más forrás hiteltelen.

Ha csupán egyetlen szemtanú volt (Máté), akkor a másik három egyszerűen elmondás alapján írta le a történet, tehát nem beszámolóról, hanem anekdotáról van szó az esetükben.

Ez persze nem lenne baj, ha más szavakkal, DE UGYANAZT a történetet mondanák el, és nem egymásnak tényekben/konkrét adatokban ellentmondót.

Az eredeti kérdésed persze csupán ennyi volt: "Valóban tele van elkentmondásokkal?" (bár nem elkent mondásokról hanem ellentmondásokról van szó valójában),

de a válasz, mint a fentiekből látszik: Igen!

2020. szept. 13. 08:37
 58/168 anonim ***** válasza:
91%

Nekem úgy tűnik, hogy az igazsághoz vezető utat nehezen éred el, ha azon haladva a legésszerűtlenebb érvet is elfogadod, ha az a Bibliát támogatja. Ugyanakkor minden logikus és ésszerű érvet figyelmen kívül hagysz, ami a Biblia igazságát megkérdőjelezi.

Az episztemológiád így olyan mértékben torzult, ami meggátol a racionális érvek felismerésében és elfogadásában. Ha hinni akarsz, akkor higgy, kérdések és válaszok nélkül.

2020. szept. 13. 08:41
 59/168 Anahystor ***** válasza:
94%

Kérdező!

"szerintem csak védem a Bibliát..."

Minek?

Te hiszed, hogy helyes.

Mások nem hiszik. Zavar ez téged???

Ha itt kérdést teszel fel, annak elvileg az az oka, hogy választ szeretnél kapni egy téged érdeklő kérdésre.

A te kérdésednek nyilvánvaló oka nem ez volt, hanem a térítési szándék.

2020. szept. 13. 08:43
 60/168 anonim ***** válasza:
73%

Itt egy bónusz válasz, az hibás hivatkozások az Ótestamentumra az Újtestamentumból: [link]

Ennyire nem hiteles információs forrás a Biblia.

2020. szept. 13. 08:51
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!