Sokszor olvastam, hallottam sokak véleményét, a Bibliáról. Valóban tele van elkentmondásokkal? Aki válaszol szeretném, ha azt a két állítást idéznétek, amikben ellentmondást véltek felfedezni.
Azt miért nem írtad le, hogy asszonyok üzenetére, hogy menjenek Galileába nem hitték a 11-ek? És az első jelenésük emiatt egy asztalnál volt, nem egy a Galilei hegy tetején?
Téged az első jelenés érdekel, a hegytetőn nem hiszem hogy asztal volt.
Mondom, olvasd el a katolikus Bibliát és vesd össze a Károli régies szövegével amiből te idézel.
Kedves Kérdező!
Nem tudom miről beszélsz, kérlek IDÉZD a kérdéses részt.
A Katolikus Biblia szövege ugyanis megegyezik a Károli szövegével, asztalról az sem ír!
"
8Gyorsan otthagyták a sírt, és félelmükben meg nagy örömükben is siettek, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. 9Egyszerre csak Jézus jött velük szemben, s így köszöntötte őket: „Üdv nektek!” Odafutottak, leborultak előtte, és átkarolták a lábát. 10Jézus így szólt: „Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak.”
...
16A tizenegy tanítvány elment Galileába, arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. 17Amint meglátták, leborultak előtte, bár néhányan kételkedtek. 18Jézus odalépett hozzájuk, és így szólt: „Én kaptam minden hatalmat égen és földön. 19Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére, "
A te Bibliádban más a szöveg?
Márkra majd szintén rátérek, de most arról beszélgetünk amit Máté írt.
Ne keverd a dolgokat!
Jelenleg arról van szó, hogy MÁTÉ szerint a 11 tanítvány ELŐSZÖR Galileában találkozik a feltámadt Jézussal.
Ezt így belátod, vagy nem, először ezt tisztázzuk!
Ha nem, akkor korrekt cáfolatot várok a szöveg elemzése alapján.
Rendben.
A korrekt válaszom az, a Máté evangéliumában nem találtam azt, amin rugozól régóta.
Sehol nem írja ELŐSZÖR.
Azt te képzeled oda. Az evangélisták döntik el és nem te és nem én, hogy mit hagynak ki az írásukból és mit tartanak fontosnak beírni.
Máté nem tartotta fontosnak azt közölni, amit a már korábban megírt Márk, hogy nem hitték el az asszonyok vagy asszony hírét, hogy Krisztus megjelent (és ezért EL SEM INDULTAK GALILEÁBA) . Márk közli, hogy közülük kettőnek is megjelent vidéken és azoknak sem hittek a 11ek. Ekkor már Krisztus maga megy oda és leszídta őket! Ez biztos, hogy ez volt AZ ELSŐ JELENÉSÜK.
Ezt a leszídást Máté nem közli, lehet hogy pont ő volt a legnagyobb hangadó ebben a hitetlenségben. Hanem kihagy ja ezt az intermezzot.
Márk viszont azt nem tartja fontosnak, hogy hol adja át Krisztus az üzenetet, úgy tűnik, hogy ebben a jelenetben Máté csak kiegésziti amit Márk kihagy Galileát, és viszont amit Márk elmondott, hogy az asztalnál ülve jelenik meg nekik, azt viszont Máté hagyja ki az elbeszélésből, mert Márk már elmondta!
Tehát először egy asztalnál éri őket Jézus, azután szót fogadnak már elmennek a Gallileában lévő hegyre, visszamennek Jeruzsálembe és végül letelik a 40 nap elérkezik Pünkösdi Szentlélek kiáradás.
(Kirakósjáték.)
Kirakós játék, csak az a baj, több puzzle darabjai is vannak benne.
"Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak.”"
Jézus mondta: "OTT majd viszontlátnak"
OTT majd ... (nem máshol és nem korábban) Mondta Jézus. Neki sem hiszel???
Szerinted, ha a történet úgy szól, hogy Jézus találkozik velük Galilea ELŐTT, akkor a Galileai találkozóra így hívja el őket???
De mindegy, ne ragozzuk tovább, nem éri meg.
Te soha nem fogod elfogadni a tényeket, mert akkor megrendülne a bizalmad a Bibliában.
A tény az, hogy Márk evangéliuma előbb íródott, mint amin rugózol Máté evangéliuma. A 11-ek a cönákulumban tartózkodtak, az utolsó vacsora helyszínén. (Ez a helyszín mai napig áll. Forrás: Utolsó vacsora terme.
És a helyszínt megerősiti részletes épületleirással A. K. Emmerich is.)
Ide mentek fel az asszonyok hírt vinni a 11-nek, hogy majd Gallileában találkozhatnak vele Krisztussal.
De nem hittek az asszonyoknak.
Visszatértek az emmauszi tanítványok, nekik sem hittek.
Erre maga Krisztus jelent meg nekik a cönákulum termében, ami Jeruzsálemben van. (asztal mellett ültek éppen. )
Amit te írsz Máté evangéliuma a későbbi. Máté elovasta Márkét és úgy gondolta nem ismétli Márk már leirt részeit, ahogy te akartad volna, hogy minden mindennel egyezzen, hanem kiegészíti azokkal amiket nem olvasott Márkéban, és nem ismétli amit Márk leirt már.
Értsd meg 40napig volt a tanitványokkal Krisztus, nem írták le az összes helyszínt, mert nem tartották fontosnak.a te logikád végig arról szólt, hogy először hol jelent meg és valamiért Márkot is Galileába soroltad, pedig Jeruzsálem.
Máté csak annyit állít, hogy asszonyok kérésére elmentünk Gallileába.
Márk azt, hogy először nem Galileában egy hegyen, hanem asztalnál, és az asszonyoknak nem hitték el hogy Krisztus megjelent - (következtében azt sem hihették el, hogy nekik el kell menni Galileába ezért el sem indultak). A leszídás és a Krisztusi üzenetet Márk összevonja az pedig az egyik Jeruzsálemben a másik Gallileába történt.
És erre mondtam éppen így hitelesek az evangéliumok, mert felületes szemlélőnek ellentmondás, akik viszont alaposak, rájönnek, hogy a legrégebbi evangéliumot egészítették ki újabb és újabb információkkal, ahogy újabb és újabb hiteles források kerültek elő.
Legyél reális, ha egy író szeretne valamit írni amit már megírtak, akkor azt javító és nem ismétlő szándékból teszi.
Így van, Jézus a feltámadása után először Jeruzsálemben találkozott a tanítványokkal, mert azok nem mentek el Galileába. Azután elmentek Galileába, és ott is találkoztak.
Tipikus látszólagos ellentmondás.:)
A bibliakutatók ellentmondásként tartják számon, de nektek gyorsan sikerült megfejteni.
Nekieshettek a többi ellentmondásnak is, hátha kiderül mindegyikről, hogy látszólagos ellentmondás.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!