Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Sokszor olvastam, hallottam...

Sokszor olvastam, hallottam sokak véleményét, a Bibliáról. Valóban tele van elkentmondásokkal? Aki válaszol szeretném, ha azt a két állítást idéznétek, amikben ellentmondást véltek felfedezni.

Figyelt kérdés
Akik olvassák, vagy olvasták a Bibliát azok véleményét várom ídézetekkel.

2020. szept. 9. 15:30
 121/168 A kérdező kommentje:

Sajnos nem főállásban válaszolok neked Anahystor, lehet te itt főállásban vagy.

A büszkeséged kéri a bocsánatkérést?

Arra is büszke vagy amit őnekik írtál?

Szep72-nek "a hiba benned van" , Red Vixennek "önismereti zavarod" és egy anonimnak miket irogattál hogy sértegesd:

"Megártott a tömjénfüst, vagy alapból vagy ilyen?"

Más szemében a szálkát megtalálod sajátodban a gerendát nem? Annyit azonban mondhatok, igen, nagyon sokat törödtél a témával, nagyon sokat ídéztél, sok munkád van az érvelésben, köszönöm, hogy vetted a fáradságot, mégha nem értünk egyet.

De hogy visszatérjek a fő témához összegezve, melyik angyal hol volt vagy éppen kettő volt, vagy csak egyet láttak.

Az evangélistáknak nem volt m ás lehetőségük, mint a négy asszony beszámolója alapján leírni azt amiket ők láttak. Ebben talán egyet értünk.

Az ő beszámolóik különbözőek lehettek, ezt Márk jelzi is, leírja nem hittek a tizenegyek az asszonyoknak. (Azon már vitázhatnánk mit nem hittek. Nem hittek hogy üres a sír, hogy angyalok voltak ott vagy hogy Krisztus valóban üzenetet küldött, hogy Krisztus Gallileában szeretne találkozni velük.)

Én azt mondom egyiket sem hitték el. Talán még evvel is egyet értesz.

Én teljesen el tudom hinni, hogy a négy asszony nem ugyanazt látta, ezért a beszámolók kissé eltérnek egymástól.

Mit tehettek az evangélisták? Leírták azt a részletet, amelyet hihetőnek találtak úgy hogy nem beszéltek össze mert az evangéliumok nem egyidőben íródtak. Viszont ismerhették a korábbi evangéliumi változatokat ezért inkább arra törekedtek, hogy saját forrásaikkal kiegészítsék, mert a saját forrásaikat látták hihetőnek. (Itt már felhorkanhatsz.)

Azonban szólnom kell egy olyan körülményről, amiben sokan nem tájékozódtak. Én vettem a fáradságot és utána néztem. Ha most engedelmeddel volna lehetőségünk áttekinteni azokat a jelenések történeteit, amiket én áttekintettem az elmúlt tíz évben, akkor azt a következtetést kell levonnunk, hogy az elmúlt századok jelenéseiben visszatérő elem az, hogy az egyik ember látja a jelenést a másik ugyanabban a pillanatban nem.

Lourdes kislányai közül csak Bernadett látta. Fatimáben 1917 csak három gyermek látta és hallotta, de százezren vonultak ki az utolsó jelenéshez, ők ugyan nem látták a megjelentet, de mindannyian szemtanúi voltak az előre bejelentett napcsodának. Korabeli újságcikkek bizonyítják.

Egyedül Zeitounban volt hogy mindenki által látható volt a jelenés éveken keresztül 1968-tól, hogy lefotózták az ember alakú fényjelenséget a templomon. Körülbelül egymillió ember látta ezalatt. (Persze bagatelizálhatjátok ezt is. )

Tehát ne csodálkozzunk, ha az egyik asszony látta a követ elhengerítő angyalt, a másik asszony semmit sem lát ugyanabban a pillanatban.

Az égiek döntik el kinek jelennek meg, kinek nem. Ne csodálkozzunk ha az egyik egyet látott a másik kettőt.

Hitünk számára pedig lényegtelen, hogy egy vagy kettő angyalt látott ez vagy az az asszony. Ettől még nem rendül meg egyetlen igaz hitű kereszténynek a hite a Bibliában.

(Természetesen hitünk alapja nem a csoda, azok csak megerősítik a hívőket, viszont a többség számára egyáltalán nem hozzáférhető semmilyen jelenség.)

2020. szept. 22. 23:01
 122/168 Anahystor ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

1, "A büszkeséged kéri a bocsánatkérést?"

Nem. A te büszkeségednek kellene alapból, kérés nélkül ezt előidézni.

Az alaptalan vádaskodás után elvárható lenne tőled (ha már te elvártad volna tőlem!), hogy megtedd, és elismerd a hibádat.

Lám, most sem ezt teszed, hanem próbálod elkerülni egy közismert érvelési hibát használva kibúvóként:

[link]

-----

Azért válaszolok a vádjaidra, ettől függetlenül.

Azt vajon miért nem idézed, MIRE reagáltam ezekkel a szavakkal?

Pedig úgy kerek a történet:

Red Vixennek ezért a kijelentéséért írtam az általad idézett mondatot:

"

Én eléggé nagy szakértőnek, bibila értelmezőnek tartom magam, és még nem találtam ellentmondást."

Akkor épp itt az ideje, hogy megpróbáld feldolgozni az önismereti zavarodat!

"

Mi a véleményed arról a személyről, aki ilyen formán dicsekszik, és egy téma szakértőjének állítja be magát, de közben olyan kijelentést tesz ami egyértelműen megmutatja, hogy nem ért a témához?

Nézetem szerint ez tipikus önismereti zavar.

SzP-nek pedig ezért:

Szp: "Van-e a Bibliában önellentmondás? Ez attól is függ, hogy mit tekintünk ellentmondásnak."

Én:

Az "önellentmondás" egyértelműen definiálja, hogy mit kell alatta érteni.

Nem függ attól, hogy te mit tekintesz annak, ha nem azt tekinted, amire vonatkozik, akkor a hiba benned van."

Anonim:

"

Jehova tanuinál az igazsàg. A kötekedő/45/ elbukott.

A tanuk teológiája kikezdhetetlen..

Professzorok is megszégyenültek bele.

45# is megszégyenült.

A tanuk legyőzték érvelésben.

Legyőzte Jehova beszéde a pogány hozzászólót.

Nem fog már irni a pogány.

Kèrdező ne vàllalj pogánnyal beszélgetést

"

Erre a személyeskedő, tömény ostobaságra válaszoltam (igen visszafogottan):

"Megártott a tömjénfüst, vagy alapból vagy ilyen?"

Kérdezed: "Arra is büszke vagy amit őnekik írtál?"

Persze, miért, írtam bármi olyat ami nem helyénvaló?

----

De talán ez után a mellékvágány után térjünk vissza hozzád.

Továbbra is várom a reagálásodat a

"

Legalább hazugságra ne építs, vagy valld be figyelmetlenül olvastad a Bibliát!

"

mondatodra!

folytatásban a Biblia következik.

2020. szept. 23. 00:08
 123/168 anonim ***** válasza:

122#

Jehova tanuinál az igazsàg. A kötekedő/45/ elbukott.

A tanuk teológiája kikezdhetetlen..

Professzorok is megszégyenültek bele.

45# is megszégyenült.

A tanuk legyőzték érvelésben ..stb stb....az én voltam,aki irta hogy màr megint a tanúkkal van a baj?

Ez csak poén volt.

Légyszíves ne vedd magadra.

Elnézésedet kérem.

2020. szept. 23. 00:54
 124/168 Anahystor ***** válasza:
100%

"melyik angyal hol volt vagy éppen kettő volt, vagy csak egyet láttak.

Az evangélistáknak nem volt m ás lehetőségük, mint a négy asszony beszámolója alapján leírni azt amiket ők láttak. Ebben talán egyet értünk."

Nem, még ebben sem értünk egyet.

1,

Négy asszonyról beszélsz, pedig az evangélisták beszámolóiban ez a szám éppen nem szerepel.

Egymásnak ellentmondóan 1, 2, 3, és 5(vagy több, itt nem eldönthető) asszony van említve, mint az üres sírt megtalálók.

Itt elköveted ezt az érvelési hibát [link] (úgy írsz valamiről, mintha konszenzus lenne róla - asszonyok száma)

2,

Abban valóban egyetértünk, hogy az evangélisták valóban nem voltak ott a sír megtalálásakor. (Sőt, nagy valószínűséggel az asszonyokkal sem beszéltek személyesen.) Ennek azonban egyenes következménye, hogy a beszámolóikat csak fenntartással lehet kezelni, mivel hallomásból szerzett információt adnak tovább.

"És erre mondtam éppen így hitelesek az evangéliumok, mert felületes szemlélőnek ellentmondás, akik viszont alaposak, rájönnek, hogy a legrégebbi evangéliumot egészítették ki újabb és újabb információkkal, ahogy újabb és újabb hiteles források kerültek elő."

Milyen "hiteles" forrásokra gondolsz?

Asszonyok, akik nem ugyanazt a történetet mesélik el?

3,

" Én teljesen el tudom hinni, hogy a négy asszony nem ugyanazt látta, ezért a beszámolók kissé eltérnek egymástól."

Azt nem tudom elhinni, hogy négy különböző látványról számoltak be a szemtanúk (eltérő számú(!) asszonyok) közvetlenül az esemény után egy ilyen fontos kérdésben (nem mindennap látni angyalokat).

Ennek a valószínűsége igen csekély.

Annak inkább van esélye, hogy az evangélisták eltérő meséket hallottak és azokat írták le. Ez esetben viszont hogyan döntöd el, melyik mese hasonlít leginkább a valóságra? És mi van a többivel? Azok nyilvánvalóan nem lehetnek igazak. Ezt nevezik tudod belső ellentmondásnak, ha egyazon dologról két vagy több egymással össze nem egyeztethető állítás van.

És egymás "kiegészítése". Szerinted az kiegészítés, ha egy történetet egyszer úgy mesélek el, hogy a főhős egyedül vág át a rengetegen, majd később már úgy, hogy egy barátjával, azután a következő meséléskor már hárman mennek együtt, végül egy egész sereg kel át az erdőn?

4,

"Az égiek döntik el kinek jelennek meg, kinek nem. Ne csodálkozzunk ha az egyik egyet látott a másik kettőt."

Értem. De ez nem kibúvó az alól, hogy az alap kérdésed ez volt:

"Sokszor olvastam, hallottam sokak véleményét, a Bibliáról. Valóban tele van elkentmondásokkal?"

Mint rámutattunk többen is a válasz IGEN.

Azután persze lehet az okokat vizsgálni, hogy MIÉRT is vannak benne ellentmondások.

Tudod, ha az égiekre kell hivatkozni egy egyszerű kérdés megválaszolásához, akkor az azt jelenti, hogy nincs valós válasz.

Az égiek intézték el, hogy a szemtanúk egymásnak ellentmondóan számoljanak be egy olyan fontos történésről, mint Jézus feltámadásának előjele, az üres sír megtalálása?

Hát ezen én bizony csodálkozom. Szándékkal hiteltelenítik el a beszámolókat???

"Hitünk számára pedig lényegtelen, hogy egy vagy kettő angyalt látott ez vagy az az asszony. Ettől még nem rendül meg egyetlen igaz hitű kereszténynek a hite a Bibliában."

Ez a te magánügyed, de a kérdésed szempontjából igencsak nagy jelentősége van annak, hogy egyes beszámolók között ellentmondás van.

Amennyiben pedig ennyire lényegtelen számodra (és más igaz hitű keresztény számára), hogy milyen ellentmondások vannak a Bibliában, akkor nem értem, minek tartunk most már a 123. hozzászólásnál. Eleve felesleges volt feltenned a kérdést, ha úgy sem akarod elfogadni a válaszokat, mert azok ellenkeznek a hiteddel (a Biblia tökéletes).

2020. szept. 23. 01:00
 125/168 Anahystor ***** válasza:
100%

#123,

OK, ez esetben nincs miről beszélni.

Elfogadod a válaszomat hasonlóképpen?

2020. szept. 23. 01:02
 126/168 Anahystor ***** válasza:
100%

Még egy pillanatra visszatérnék erre a mondatodra:

"Az égiek döntik el kinek jelennek meg, kinek nem. Ne csodálkozzunk ha az egyik egyet látott a másik kettőt."

Ha ezt komolyan gondolod, akkor itt, így le lehet zárni a kérdésed megválaszolását:

A VÁLASZ a kérdésedre : "IGEN",

vannak a Bibliában ellentmondások,

mivel ugyanazt az eseményt több egymásnak ellentmondó módon beszélik el a szemtanúk (ez definíció szerint ellentmondás).

A KÉRDÉSEDRE így a korrekt választ megkaptad.

Az már túl mutat a kérdéseden, hogy az égiek MIÉRT akarták szánt szándékkal, hogy legyenek ellentmondások a Bibliában.

Ilyen formában ezt égi akaratnak kell elfogadnod(!), de akkor miért is tiltakozol ellene???

2020. szept. 23. 08:34
 127/168 anonim ***** válasza:
100%

Elfogadod a válaszomat hasonlóképpen?"

Ez mit is jelent?

2020. szept. 23. 08:48
 128/168 Anahystor ***** válasza:
100%

Annyit, hogy egy falsz válasz fals választ szült. Nem neked, hanem az általad megjelenített hozzászólónak íródott, hasonló hangnemben.

"

Ez csak poén volt.

Légyszíves ne vedd magadra.

Elnézésedet kérem.

"

Szintúgy akkor én is.

2020. szept. 23. 14:24
 129/168 anonim ***** válasza:
100%

Jaaaaaaa,èrtem.

Persze ,minden rendben a válaszoddal.

2020. szept. 23. 18:58
 130/168 A kérdező kommentje:

(válasz Anahystornak)

Először is elnézésésedet kérem a hazugságra építesz vagy-vagylagos kijelentésemért, találgatásomért. Úgy látom magadra vetted, de nem kellett volna. Én meg túlságosan durván fogalmaztam, igazán azt akartam kifejezni, hogy alapjaiban valótlanságra építed a logikai érvelésedet, ami tőled független.

Miért?

Ebben a válaszsorban valaki felvetette, hogy először tisztázni kellene, mi az ellentmondás fogalma. Igaza volt.

Te válaszoltál volna, megtetted volna, de a válaszod koránt sem volt átgondolt. Az ellentmondásra önellentmondással válaszoltál ami nem teljesen ugyanaz és eléggé semmitmondóan.

Ezért nekem kell megtennem.Az ellentmondás az, amikor az egyik állítás és a másik állítás között kizárólagosság lép fel, akarva akaratlan.

Van a Bibliában ellentmondásra példa? Igen van! Például Jézus testvérei-e vagy rokonai voltak-e. Protestáns-katolikus vita.

Van más? Igen rengeteg, ha arra gondolunk hányszor mond ellent Istennek vagy az Isten által adott törvénynek az ember. Az ember kizárja Isten kérését, hogy ne ölj, amikor öl. Ekkor ellentmondásba áll Istennel, amit bűnnek hívunk ebben a példában.

De nézzük a mi vitákat, az asszonyok esetét, van-e kizárólagosság az evangéliumok között. Ha volna ám legyen neked volna igazad. Ha nincs, akkor az nem ellentmondás hanem pontatlan beszámolók, zavaros, érthetetlen történet.

(Az érthető történetet neked elsőként küldtem el, hogy egy látnok hogyan látta az eseményeket, ami már teljesen érthető és a foszlánys evangéliumi kijelentéseket egy élő eseménnyé teszi.)

(folyt köv.)

2020. szept. 27. 16:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!