Keresztények szerint igazságos hogy pokolra kerül az aki nem bocsát meg az ellene vétkezőknek?
Alábbi Bibliai vers szerint kötelezően meg kell bocsátani az ellenünk vétkezőknek, különben a mi bűneinket sem bocsátja meg Isten.
"Mivel ha megbocsátotok másoknak, amikor vétkeznek ellenetek, a ti mennyei Atyátok is megbocsát nektek. De ha nem bocsájtjátok meg másoknak bűneiket, Atyátok sem bocsát meg nektek." (Mt 6:14-15)
Megpróbálom egy egyszerű jelenkori példán keresztül bemutatni mennyire igazságtalan egy ilyen eljárás. Tegyük fel engem kirabolnak. A rendőrség letartóztatja a tolvajt. Mindketten ott állunk a bíróságon. A bíró megkérdezi tőlem, megbocsátok-e a tolvajnak. Én pedig azt felelem, hogy nem. Kapja meg a büntetést. Erre pedig a bíró azt mondja, mivel nem vagyok irgalmas, nekem sem jár megbocsátás és börtönbüntetésre ítél. A tolvaj viszont azt feleli, megbocsát az ellene vétkezőknek és így szabadon távozhat. Gondolom mondanom sem kell hogy ez mennyire igazságtalan. A bűnelkövetőt jutalmazza az áldozatot pedig bünteti adott esetben. Nem is nevezhető igazságszolgáltatásnak és minden embert felháborítana. Egy ilyen ordító igazságtalanságot keresztények mégis mégis hogy tekinthetnek Isten parancsának?
"Igen, vannak különböző Bibliák, de a fő 66 könyvben csak a Jehova Tanúinál van eltérés"
Most ennyire tudatlan vagy, vagy pedig hazudozni próbálsz? Ott van a táblázat. Egyértelműen kiderül hogy sok irányzatnál nem 66 könyvből áll a Biblia. Például protestánsoknál 6 könyvvel kevesebb. olyan meg nincs hogy a kimaradt könyvek nem jelentősek. Isten szaváról beszélünk. Meg akkor ennyi erővel simán lehet hogy más könyvet is kivettek vagy hozzátettek ilyen alapon. Nem tudhatod hogy amit olvasol az az eredeti szöveg vagy hamisítás.
"Nem érted mit gondoltam az apokrifokkal. Vannak olyan apokrif evangéliumok, amik teljesen más isteneket mutatnak be és azért maradtak ki."
Az apokrif evangéliumokat korai keresztény közösségek használták annak idején. Ezek a keresztény közösségek egymástól elszigetelve voltak, ezért is a sok eltérés. Az eltérések oka lehet szándékos hamitás vagy véletlen torzulás. A lényeg az hogy az Evangéliumok nem hitelesek. Egyértelmű hogy amit ma olvasunk a Bibliában az nem eredeti legfeljebb csak részben.
"de ennyi erővel az is hitelteleníti a Koránt, hogy teljesen más vallási iratok nem kerültek bele abból az időből, például kortárs keresztény, zsidó iratok vagy valami más irat Mohamed prófétáról. Magyarul apokrifnak lehet tekinteni minden olyan kortárs vallási iratot, ami nem került bele a Koránba."
Még mindig nem értem miért kellene hogy teljesen más keresztény vagy zsidó iratok szerepeljenek a Koránban? A Korán verseit Isten nyilatkozta ki és Gabriel angyal közvetítésével szóról szóra megtanítatta Mohamed prófétával. Ebbe nem kerülhet semmilyen emberi írat. Ugye a Bibliát emberek írták (keresztények szerint Isteni sugallatra)
"De ha a wikipédiás linket nézzük és az 1.-7. századi ábrahámi vallási iratokat, mindegyik jobban beleillik a Bibliába, mint a Koránba."
Ezt sem értem.
"Ha Mózes 5. könyvének 18. fejezetét végigolvasod, akkor a végén kiderül, hogy itt nem Mohamedről van szó, hanem általánosságba a prófétákról. Meg az, amit leírtál mindegyik prófétára igaz."
A vers egy-egy állítás természetesen igaz más prófétákra de csak Mohamed prófétára igaz az összes.
"Prófétát támasztok nekik atyjukfiai közül, olyant, mint te"
Mohamed próféta arab, az arabok pedig a zsidók testvérnépe, így igaz hogy rá.
"Az én igéimet adom a szájába,"
Gabriel angyal tanította meg a Korán verseit Mohamed prófétának, aki egy az egyben továbbította az embereknek. Tehát nem ő fogalmazta meg, vagyis szájába adták az igét. Keresztény vallás szerint viszont a Biblia írói saját maguk fogalmazták meg a szöveget Isteni ihletettség alatt.
"ő pedig elmond nekik mindent, amit én parancsolok."
Mohamed prófétával vált teljessé Isten vallása. Jézus még azt monda sok mindent kellene közölnie de erre nem állnak készen az emberek. Tehát ez a vers kizárólag Mohamed prófétára igaz.
"Jézus a Párfogót a Szentlélekre értette. Van olyan bibliai vers, ahol azt mondja, hogy a Szentlélek a tanítványokkal lesz az üldözésükben. Semmi nem utal arra, hogy itt Mohamedről lenne szó."
Keresztények azt állítják, ahogy te is, hogy aki itt Pártfogónak van fordítva az a Szentlélek, de ez egyértelműen kizárható. A vers szerint Jézus azt mondja, a Pártfogó nem jön el amig Jézus el nem megy. A Bibliából viszont kiderül hogy a Szentlélek Jézus előtt és Jézus alatt is jelen volt a földön így nem róla van szó. Aztán úgy folytatja Jézus hogy elvezet titeket a telje igazságra. A szentlélek semmiféle igazságot nem nyilatkozott ki és igazából nem is látta senki. Mohamed próféta viszont kijelentette hogy teljessé vált Isten vallása. Minden kinyilatkoztatásra került. Végül pedig azt mondja Jézus hogy nem önmagától szól a Pártfogó, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek. Na most keresztények szerint a Szentlélek Isten. Istenre viszont nem igaz hogy nem önmagától szól és az sem igaz hogy azokat mondja, amiket hall. Egy prófétára igaz hogy nem önmagától szól, mert ugye Isten üzenetét továbbítja, és ezt az üzenetet csak azért tudja mert Isten közölte vele. Tehát 100% hogy ez a Pártfogó nem lehet a Szentlélek. Ez kizárt.
Szia,
Nos a szövegkörnyezet alapján egyértelmű, hogy a Pártfogó nem ember:
"Mert én az Atyához megyek, és amit csak kértek majd az én nevemben, megteszem, hogy dicsőíttessék az Atya a Fiúban; ha valamit kértek tőlem az én nevemben, megteszem. Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat, én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké: az igazság Lelkét, akit a világ nem fogadhat be, mert nem látja őt, nem is ismeri; ti azonban ismeritek őt, mert nálatok lakik, sőt bennetek lesz." (János evangéliuma 14:12-17)
Miért nem Mohamed?
- Mohamed nem volt a tanítványokkal egy percig sem tekintve, hogy 600 évvel később lépett fel.
- Mohamed nincs senkivel "mindörökre".
- Mohamed nem Lélek
- Mohamedet a világ befogadta
- Mohamedet a világ látta
- Mohamedet a világ ismeri
- Mohamed nem lakott a tanítványokkal
- Mohamed nem volt a tanítványokban.
Ellenben a Szentlélek:
- velünk van mindörökre
- az igazság Lelke
- a világ nem fogadta be
- a világ nem látja
- a világ nem ismeri
- a tanítványok ismerték Őt
- a tanítványokat betöltötte
Tehát 100% hogy ez a Pártfogó a Szentlélek, és kizárt, hogy Mohamed lenne.
Ezt megerősíti maga az evangélium írója is a Szentírásban:
"Én, a presbiter, a kiválasztott Úrnőnek és gyermekeinek, akiket igazán szeretek, és nemcsak én, hanem mindenki, aki ismeri az igazságot, amely bennünk marad, és velünk lesz örökké." (János második levele 1:1-2)
Apostolok cselekedeteiben pedig ezt olvassuk:
"Az első könyvet arról írtam, Teofiloszom, amit Jézus tett és tanított kezdettől fogva egészen addig a napig, amelyen felvitetett, miután a Szentlélek által megbízást adott az apostoloknak, akiket kiválasztott. Szenvedése után sok bizonyítékkal meg is mutatta nekik, hogy ő él, amikor negyven napon át megjelent előttük, és beszélt az Isten országa dolgairól.
Amikor együtt volt velük, megparancsolta nekik: Ne távozzatok el Jeruzsálemből, hanem várjátok meg az Atya ígéretét, amelyről hallottátok tőlem, hogy János vízzel keresztelt, ti pedig nemsokára Szentlélekkel kereszteltettek meg." (ApCsel. 1:1-5).
Üdv. Péter
Kedves Péter,
Valóban hoztál olyan verseket ami nem igaz Mohamed prófétára, de nem adtál magyarázatot az általam mutatott János 16:7-13-ra. Mivel az iszlám vallás szerint az Evangélium emberek által meg lett változtatva, én mondhatom hogy az általad hozott versek későbbi betoldások, és nem részei az eredeti Evangéliumnak. Te viszont nem mondhatod hogy az általam hozott versek későbbi betoldások mert ezzel elismernéd hogy az Evangéliumot emberek megváltoztatták. Ugyanakkor valamilyen magyarázatot azért várnék tőled János 16:7-13-ra.
Most vagy te vagy tudatlan, vagy te próbálsz hazudni. A táblázatba a zöld könyvek megegyeznek, az megtalálható minden irányzatnál és mindegyiknél ugyanaz. A sárgák meg nincsenek mindenkinél, de ha ezeket elolvasod csak hozzáadnak a Bibliához, nem változtatják. Például ha elolvasol egy protestáns Bibliát, akkor abban nem lesz benne a Bölcsesség könyve. De ha elolvasod a bölcsesség könyvét, akkor nincsen benne semmi olyan, ami eltérne a protestáns Biblia tanácsaitól. De a táblázatodba ha megnézed, akkor az evangéliumok mindegyik irányzatnál egyeznek.
Azért kellene, hogy szerepeljenek az akkori zsidó és keresztény iratok a Koránban, mert te is emlegeted az apokrif iratokat és például a Júdás evangéliumának annyi köze van a többi 4-hez, mint a Koránnak a katolikus iratokhoz.
Mózes 5:18 az összes prófétára igaz.
"Prófétát támasztok nekik atyjukfiai közül, olyant, mint te"
Ez mindegyik prófétára igaz, ha valakire nem, akkor az Mohamed. Hiába a zsidók testvérnépe, akkor sem zsidó. Ha jól tudom nem követelmény, hogy egy próféta zsidó legyen, de mindegyik az volt, még az apostolok is kivétel nélkül zsidók voltak. Pont Mohamed lenne a kivétel?
"Az én igéimet adom a szájába,"
Ez lehet átvitt értelemben is, például, ha valaki kedvességről beszél, akkor lehet azt mondani, hogy Isten Igéit szólja vagy az is lehet, hogy a Mózes törvényét olvassa fel és azért van a szájában Isten Igéje. De nem átvitt értelemben van, így is igaz a többi prófétára. Van olyan próféta, aki szó szerint azt mondja, amit Isten mondott neki. "Ezt mondd: Izráel hegyei, halljátok meg az én Uramnak, az Úrnak az igéjét! Ezt mondja az én Uram, az Úr a hegyeknek és a halmoknak, a medreknek és a völgyeknek:..." Ezékiel 6:3
Valószínűleg tényleg nem pontosan az került bele, amit mondott, de nem is az volt Mózes kijelentése, hogy az lesz leírva, amit Isten mond, hanem a azt fogja mondani a népnek. Én nem tekintem a Bibliát Isten Igéjének, tényleg van olyan hely, amit csak a szerző gondolt ki és írt le, például Példabeszédek, de ettől függetlenül igaz, ha egy próféta a népnek szól, akkor Isten Igéje van a szájában.
A Pártfogóról meg nem írok, mert azt már leírta Péter.
Szia,
Ja értem, tehát amit én idézek Jézus korábbi szavaiból az betoldás, amit pedig te az nem. Hát így nehéz lesz a párbeszéd, mert amit te csinálsz azt úgy is nevezhetjük, hogy kiragadás. János evangéliuma szerint egyértelmű, hogy "az igazság Lelke" kicsoda, ugyanis későbbi levelében is használja ezt a kifejezést, ahogyan azt bemutattam. Apostolok cselekedetei is egyértelműen fogalmaz, ahogyan idéztem. Mohamed nem tett mást, mint kiragadott a Bibliából olyan részeket amiket magára értelmezett. Érdekes egyébként, hogy Mohamedre valóban utal a Biblia csakhogy nem az evangéliumban, ahogyan az iszlám tanítja, hanem János apostol egy másik írásában, nevezetesen Jelenések könyvében.
Üdv. Péter
Péter jobbakat szokott írni, mint én de azért leírom én is, amit gondolok.
Először is ott van János 14:26, ahol Jézus nyíltan kijelenti, hogy a Pártfogó a Szentlélek. mondhatod azt, hogy ezt is csak hamisították, de ennyi erővel akkor azt hamisították, ami neked nem tetszik, azt meg nem, ami téged igazol.
Aztán az apostolokhoz is szólt és Jánoshoz is a Jelenésekben, itt jelentethetett ki olyan dolgokat, amiket akkor még nem tudtak volna hallani.
"Most vagy te vagy tudatlan, vagy te próbálsz hazudni. A táblázatba a zöld könyvek megegyeznek, az megtalálható minden irányzatnál és mindegyiknél ugyanaz."
Te mind a 66 könyvre azt állítottad hogy az összes irányzat elfogadja, ami nem igaz, tehát most sem mondasz igazat. Idézem amit írtál:
"Igen, vannak különböző Bibliák, de a fő 66 könyvben csak a Jehova Tanúinál van eltérés"
"De ha elolvasod a bölcsesség könyvét, akkor nincsen benne semmi olyan, ami eltérne a protestáns Biblia tanácsaitól."
Nem olvastam de itt most nem elsősorban a tartalmi eltérés a lényeg, hanem az hogy van sok vitatott könyv. Ha ezek a könyvek hitelesek akkor azok az irányzatok akik kivették, meghamisították a Bibliát. Ha viszont nem hitelesek akkor azok hamisították meg a Bibliát akik betették ezeket a könyveket. Bárhogy nézzük hamisítás történt.
"De a táblázatodba ha megnézed, akkor az evangéliumok mindegyik irányzatnál egyeznek."
Igy már igaz az állítás, de korábban nem ezt mondtad. Ószövetségi könyvekben van eltérés.
"Azért kellene, hogy szerepeljenek az akkori zsidó és keresztény iratok a Koránban, mert te is emlegeted az apokrif iratokat és például a Júdás evangéliumának annyi köze van a többi 4-hez, mint a Koránnak a katolikus iratokhoz."
Látszik hogy sosem olvastad a Koránt. Mert akkor tudnád hogy sok Bibliai történet és sok próféta és más személy szerepel a Koránban. Tehát benne van csak nem olvastad.
"Ez mindegyik prófétára igaz, ha valakire nem, akkor az Mohamed. Hiába a zsidók testvérnépe, akkor sem zsidó. Ha jól tudom nem követelmény, hogy egy próféta zsidó legyen, de mindegyik az volt, még az apostolok is kivétel nélkül zsidók voltak. Pont Mohamed lenne a kivétel?"
A vers nem azt írja hogy zsidónak kell lennie hanem hogy a zsidók testvérei közül kerül ki és ők pedig az arabok. Amúgy egyáltalán nem igaz hogy minden próféta zsidó. Az iszlám vallás szerint Isten minden néphez küldött prófétákat. A Bibliában ez így nincs kijelentve de tudjuk hogy sok Bibliai próféta nem zsidó, mint például Noé, Ábrahám, Lót, Jónás.
"Ez lehet átvitt értelemben is, például, ha valaki kedvességről beszél, akkor lehet azt mondani, hogy Isten Igéit szólja vagy az is lehet, hogy a Mózes törvényét olvassa fel és azért van a szájában Isten Igéje."
"Az én igéimet adom a szájába," azt jelenti szóról szóra azt mondja amit Isten üzenet. Ez pedig kizárólag a Koránra igaz. Az utolsó betűig Isten üzenete. Az Ó és Újszövetség írói viszont sokszor saját gondolataikat írták le, vagy saját szavaikkal fogalmazták meg.
"Én nem tekintem a Bibliát Isten Igéjének, tényleg van olyan hely, amit csak a szerző gondolt ki és írt le, például Példabeszédek, de ettől függetlenül igaz, ha egy próféta a népnek szól, akkor Isten Igéje van a szájában."
Ez a kijelentésed arra bizonyíték hogy a Bibliát meghamisították. Ha egy próféta a népnek úgy szól hogy Isten Igéje van a szájában, akkor a Bibliában is így kellene szerepelnie. Egyébként minden bizonnyal az eredeti Evangélium így is volt. Kizárólag Isten szavát tartalmazta, nem pedig az írók saját gondolatait, fogalmazását.
Kedves Péter,
A kérés az volt, hogyan értelmezd János 16:7-13-at. Igen, ezek kiragadott versek de akkor is meg kellene magyaráznod. Én olyan verseket hoztam amik igazak Mohamed prófétára és nem igazak a Szentlélekre, te pedig olyan verseket hoztál amik igazak Szentlélekre de nem igazak Mohamed prófétára. Ez egy ellentmondás a Bibliában ami a Koránt igazolja, miszerint a Bibliába belenyúltak. Tehát mindenképpen tisztáznod kellene János 16:7-13-at.
Idéznéd kérlek hogy a Jelenések könyvében hol ír Mohamed prófétáról?
Ami a táblázatodba van zöld könyvek azt az összes irányzat elfogadja. Abból van 66. Ezt a 66-ot mindegyik elfogadja.
Azért mert vettek ki könyveket mért ne lenne hiteles? Ha a Gyűrűk urából kiveszel valahány jelenetet, akkor a többi hiteltelenné válik? De elmagyarázom. A protestáns Bibliába nincs benne, a katolikusba pedig benne van a Makkabeusok könyve. Ez egy történelmi eseményt ír le a zsidók szemszögéből. Akár benne van, akár nincs a jelentése nem változik meg egyiknek sem. Lehet tényleg vannak hiteltelen könyvek, de ez nagyon messze van attól,, hogy annyi Biblia van, mint amennyi irányzat.
"Látszik hogy sosem olvastad a Koránt. Mert akkor tudnád hogy sok Bibliai történet és sok próféta és más személy szerepel a Koránban. Tehát benne van csak nem olvastad."
NINCS BENNE. Tudom, hogy ezek a történetek szereplenek, de én arról beszélek ,hogy biztos vannak a Koránnal egy időbe és ugyanazon a helyen keletkezett keresztény vagy zsidó iratok. Ezeket koránapokrifnak lehetne nyilvánítani, ha szerinted azért hiteltelen a Biblia, mert minden bálványt imádó evangéliumok nem kerültek bele.
Noé és Lót azért nem lehettek zsidók, mert akkor még nem is létezek (de szerintem Lót nem is próféta). Ábrahám az első zsidó volt, Jónás is zsidó volt valószínűleg.
"Az én igéimet adom a szájába," nem feltétlenül jelenti azt, hogy szóról szóra mondja el azt, amit Isten üzent. Sehol sincs leírva, hogy azt kell jelentse. Az meg főleg nincs leírva, hogy a próféta feladata az, hogy egy könyvet írjon, amibe szóró-szóra Isten igéje van leírva.
Attól még nem hamisították meg a Bibliát, hogy nem szóról-szólva Isten Igéit tartalmazza. Lehet nem szóról-szóra Isten Igéit tartalmazza, de attól még a szöveg lehet eredeti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!