Keresztények szerint igazságos hogy pokolra kerül az aki nem bocsát meg az ellene vétkezőknek?
Alábbi Bibliai vers szerint kötelezően meg kell bocsátani az ellenünk vétkezőknek, különben a mi bűneinket sem bocsátja meg Isten.
"Mivel ha megbocsátotok másoknak, amikor vétkeznek ellenetek, a ti mennyei Atyátok is megbocsát nektek. De ha nem bocsájtjátok meg másoknak bűneiket, Atyátok sem bocsát meg nektek." (Mt 6:14-15)
Megpróbálom egy egyszerű jelenkori példán keresztül bemutatni mennyire igazságtalan egy ilyen eljárás. Tegyük fel engem kirabolnak. A rendőrség letartóztatja a tolvajt. Mindketten ott állunk a bíróságon. A bíró megkérdezi tőlem, megbocsátok-e a tolvajnak. Én pedig azt felelem, hogy nem. Kapja meg a büntetést. Erre pedig a bíró azt mondja, mivel nem vagyok irgalmas, nekem sem jár megbocsátás és börtönbüntetésre ítél. A tolvaj viszont azt feleli, megbocsát az ellene vétkezőknek és így szabadon távozhat. Gondolom mondanom sem kell hogy ez mennyire igazságtalan. A bűnelkövetőt jutalmazza az áldozatot pedig bünteti adott esetben. Nem is nevezhető igazságszolgáltatásnak és minden embert felháborítana. Egy ilyen ordító igazságtalanságot keresztények mégis mégis hogy tekinthetnek Isten parancsának?
"Csodálkoztak a zsidók ezen, és ezt kérdezték: "Hogyan ismerheti ez az Írást, hiszen nem is tanulta?" Jézus erre így válaszolt nekik: "Az én tanításom nem az enyém, hanem azé, aki elküldött engem. Ha valaki kész cselekedni az ő akaratát, felismeri erről a tanításról, hogy vajon Istentől való-e, vagy én magamtól szólok." János 7
Ez pont azt bizonyítja hogy Jézus próféta. Azt írja a vers hogy Jézust küldték. Istent nem szokás küldözgetni, egy prófétára viszont teljesen igaz hogy Isten küldte az emberekhez.
De nem az az igazságos, amit te mondasz igazságosnak. Te is tévedhetsz.
Nem fekete-fehér ez a dolog. Annyi bűnt kell megbocsátanod, mint amit te akarsz, hogy Isten megbocsásson neked. Ilyen egyszerű az egész.
"Mert mindenki a saját tetteiért felel. Olyan nincs hogy te össze-vissza bűnözöl, más meg átvállalja a bűneidet hogy te besétálj a mennyországba."
Ezt honnan veszed? A Biblia azt írja, hogy Jézus átvállalja a bűnt. Ahhoz, hogy Izrael bűnei meg legyenek bocsátva az Ószövetség idejében, az kellett, hogy feláldozzanak egy bárány és egy kecsét pedig elengedjenek a pusztába (innen ered a bűnbak kifejezés). Pont ez valósult meg Jézussal, amikor Jézust megölték és Barabbást elengedték.
Jézus biztosan nem egy sima próféta volt. Először is ott van Lukács 9: 18-22. Jézus biztosan a megváltó volt, a neve is utal rá, mivel a Krisztus Messiást jelent, a Jézus pedig az, hogy YHWH megment. Arra, hogy Isten volt, vagy Isten Fia utal az, hogy Ő azt mondta, hogy "mielőtt Ábrahám volt, én vagyok", Isten meg úgy jelentette ki magát Mózesnsek, hogy "vagyok, aki vagyok". Ézsiás 9: 1-6 is utal rá.
Azért kell valakinek megváltani a bűneid alól, mert a bűnös nem mehet a Mennyországba. Akár tetszik, akár nem, egy gyilkos is bejuthat oda. Ha nem így lenne, akkor Jézus sem mentette volna meg a házasságtörő asszonyt. Pedig az is egy nagyon súlyos bűn, ami az Ószöv szerint halált érdemel. Milyen lett volna, ha ez az asszon ítélkezett volna másnap valaki felett, aki ellopta valamijét? Amikor (szerinted) Isten prófétája az előző napon bocsátotta meg neki a nagyon súlyos bűnét és arra kért, hogy ő is tegye ezt másokkal. Ha tőled elvesznek valamit és visszaadják, akkor te ne menj a következő napokba elvenni valaki másét, mert akkor mi alapján ítélkezel afelett, aki tőled vett el, ha te is ugyanolyan vagy?
"Azt írtad aki nem cselekszik jót az nem fogadta még el Jézust. Ebből az következik hogy aki elfogadta Jézust az nem cselekszik már rosszat."
Nem, az ha valaki jót cselekszik nem azt jelenti, hogy nem cselekszik rosszat.Jót cselekedni azt jelenti, hogy ha tudod, hogy valami jót teszel, akkor megteszed azt. Ez nem azt jelenti, hogy nem cselekszel rosszat is. Az egyik apostoli levélbe van, hogy aki azt mondja, hogy nincs bűne az hazudik.
"De nem az az igazságos, amit te mondasz igazságosnak. Te is tévedhetsz."
Lehet, mindenesetre az én változatom ezerszer igazságosabb mint a amit keresztények állítanak.
"Annyi bűnt kell megbocsátanod, mint amit te akarsz, hogy Isten megbocsásson neked. Ilyen egyszerű az egész."
Kettőnek semmi köze egymáshoz. Az egyik nem feltétele a másiknak.
"Ezt honnan veszed? A Biblia azt írja, hogy Jézus átvállalja a bűnt. Ahhoz, hogy Izrael bűnei meg legyenek bocsátva az Ószövetség idejében, az kellett, hogy feláldozzanak egy bárány és egy kecsét pedig elengedjenek a pusztába (innen ered a bűnbak kifejezés). Pont ez valósult meg Jézussal, amikor Jézust megölték és Barabbást elengedték."
Isten megbocsát ha akar. Ehhez nem kell emberi alakban megjelennie és megöletnie magát. Olyan meg nincs hogy más átvállalja a bűneidet hogy te besétálj a mennyországba. Neked kell elszámolnod a tetteiddel Isten felé. A zsidó vallásban pedig csak a nem szándékos bűnükre vonatkozott az állatáldozat tehát nincs összefüggésben Jézus állítólagos kereszthalálával.
"Jézus biztosan nem egy sima próféta volt. Először is ott van Lukács 9: 18-22. Jézus biztosan a megváltó volt, a neve is utal rá, mivel a Krisztus Messiást jelent, a Jézus pedig az, hogy YHWH megment. Arra, hogy Isten volt, vagy Isten Fia utal az, hogy Ő azt mondta, hogy "mielőtt Ábrahám volt, én vagyok", Isten meg úgy jelentette ki magát Mózesnsek, hogy "vagyok, aki vagyok". Ézsiás 9: 1-6 is utal rá."
Egyetlen egy olyan vers sincs a Bibliában amiben Jézus kijelenti hogy ő Isten és sok vers egyértelműen kizárja. Amikre hivatkozol sok mindent jelenthetnek.
"Azért kell valakinek megváltani a bűneid alól, mert a bűnös nem mehet a Mennyországba."
Bűnös ember is mehet a mennyországba, sőt minden ember követ el bűnt. Akkor mehet ha Isten megbocsát. Nem kell semmiféle megváltás.
"Akár tetszik, akár nem, egy gyilkos is bejuthat oda."
Nem mondtam hogy nem mehet. Mehet csak valószínű büntetést kap előtte mert Isten és az áldozat megbocsátását kell kérnie és lehet nem lesz neki megbocsátva.
"Lehet, mindenesetre az én változatom ezerszer igazságosabb mint a amit keresztények állítanak."
És ezt miből gondolod? Mért lenne az?
"Kettőnek semmi köze egymáshoz. Az egyik nem feltétele a másiknak."
De van. Tegyük fel egy pisztolyt tartasz egy ember fejéhez. Ő könyörög az életéért, de neked minden érdeked ahhoz fűződik, hogy meghaljon, ezért megölöd. Aztán te egy ugyanilyen szituációba keveredsz és te kezdesz el könyörögni az életedért. Azt gondolod magadban, hogy ez ellen a szituáció ellen nem tudtál semmit tenni, pedig mindent megpróbáltál, hogy ne öljenek meg. Emiatt azt gondolod magadban, hogy ez így igazságtalan és ezért nem kéne, hogy megöljön. De mért várod el, hogy ő ne öljön meg, ha te is megöltél ugyanebben a helyzetben mást? Ha nem ölted volna meg, akkor igazságos lenne, hogy a mostani szituációban se öljenek meg. Ha te bűnös vagy, akkor Isten dönti el, hogy megbocsát-e. Ha akar, akkor igen, ha nem nem. De hogyan akarod, hogy Isten ezt megtegye, amikor, az ellened vétkező ugyanerre a kegyelemre szorult? Ilyenkor azt mondja Isten, hogy gonosz szolga vagy, mert tőle olyat vársz el, amit te nem teszel meg.
"Egyetlen egy olyan vers sincs a Bibliában amiben Jézus kijelenti hogy ő Isten és sok vers egyértelműen kizárja. Amikre hivatkozol sok mindent jelenthetnek."
Igen, ilyen valóban nincs. Olyan viszont van, hogy azt mondja, hogy Ő és az Atya egyek. Olyan is van, hogy Isten Szava egyenlő volt Istennel, Isten Szava pedig Jézus. 1 Tim 3:16 azt mondja, hogy Isten hús szerint jött el a világba, valamelyik apostoli levél azt mondja, hogy tetszett a teremtésnek, hogy Őbenne lakjon. Több olyan helyzet is van, amikor emberek és angyalok leborulnak Jézus előtt, pedig az apostolok cselekedeteiből és a Jelenések könyvéből kiderül, hogy sem ember sem a legnagyobb angyalok előtt nem szabad leborulni. És még sok utalás van. Jézust úgy képzelt el, hogy mi lenne, ha Isten emberi alakot öltene és eljönne a földre. Hogyan viselkedne, miket mondana? Na Ő volt Jézus.
"Nem mondtam hogy nem mehet. Mehet csak valószínű büntetést kap előtte mert Isten és az áldozat megbocsátását kell kérnie és lehet nem lesz neki megbocsátva."
Nem kell az áldozat bocsánatát kérnie Istennek. Azt enged be, akit akar. Ha meghívsz két embert ebédelni (és többet is, de ez a 2 e lényeg) és ők ketten összevesztek, az aki a veszekedést kezdte bocsánatot kér, mindent megtesz a ház uráért, vissza akarja állítani a régi állapotot, a másik viszont nem akar engedni és csak a balhét csinálná, akkor mondhatod azt is, hogy nem engeded be. De mindekttejüket is beengedheted. Isten igazságos, azt engedi be, akit jónak talál. Megint csak azt tudom mondani, hogy nem fekete-fehér ez a dolog, a megbocsátás mértéke is számít, a szituáció, hogy milyen súlyos volt a bűn meg minden egyéb. Isten igazságos, igazságosan engedi be a kettejük közöl azt, akit Ő akar. Rá kell bízni az ítéletet, hidd el, hogy azt fogja tenni, ami jó.
Kedves Kérdező,
Érdekes, mert én teológusként egészen másképp látom a dolgokat. Nekem meggyőződésem, hogy a Bibliában egyetlen vers sincs, ami egyértelműen kizárja, hogy Jézus Krisztus Isten, viszont olyan több is van, amiben kijelenti ezt:
János 9,35
Meghallotta Jézus, hogy kivették azt; és találkozvott vele, mondta neki: Hiszel-é te az Isten Fiában?
János 9,36
Arról mondjátok-e ti, akit az Atya megszentelt és elküldött e világra: Káromlást szólsz; mivelhogy azt mondtam: Az Isten Fia vagyok?!
János 11,4
Jézus pedig, amikor ezt hallotta, mondta: Ez a betegség nem halálos, hanem az Isten dicsőségére való, hogy dicsőíttessék általa az Istennek Fia.
Lásd:
János 5,18
Emiatt aztán még inkább meg akarák őt ölni a zsidók, mivel nem csak a szombatot rontotta meg, hanem az Istent is saját Atyjának mondotta, egyenlővé tette magát az Istennel.
Üdv. Péter
"És ezt miből gondolod? Mért lenne az?"
Ez most komoly kérdés? Kifejtettem többször is. A kérdés alatt leírt példámban a tolvaj megy a mennyországba, az áldozat akit kirabolt pedig pokolra jut mert nem bocsátot meg neki. Ez neked igazság?
"Tegyük fel egy pisztolyt tartasz egy ember fejéhez. Ő könyörög az életéért, de neked minden érdeked ahhoz fűződik, hogy meghaljon, ezért megölöd. Aztán te egy ugyanilyen szituációba keveredsz és te kezdesz el könyörögni az életedért. Azt gondolod magadban, hogy ez ellen a szituáció ellen nem tudtál semmit tenni, pedig mindent megpróbáltál, hogy ne öljenek meg. Emiatt azt gondolod magadban, hogy ez így igazságtalan és ezért nem kéne, hogy megöljön. De mért várod el, hogy ő ne öljön meg, ha te is megöltél ugyanebben a helyzetben mást?"
A kettő egymástól független. Ha én megölök valakit igazságtalanul, akkor ezzel bűnt követek el. Isten ezt is megbocsáthatja ha teszek érte. Isten megbocsátását kell kérnem és az áldozatét is. Ha pedig engem gyilkolnak meg akkor a gyilkosnak az én megbocsátásomat kell kérnie, függetlenül attól hogy én is megöltem más embert. Lehet megbocsátok az illetőnek, de lehet hogy nem. Ha nem bocsátok meg, nem az van hogy nekem sem lesz megbocsátva csak ezért.
"Ilyenkor azt mondja Isten, hogy gonosz szolga vagy, mert tőle olyat vársz el, amit te nem teszel meg."
Továbbra sem érted. Nem azt mondom hogy semmiképpen sem bocsátanék meg, hanem azt hogy ha nem teszem, ezért nem vagyok büntethető. Csak azért nem kerülhetek pokolra mert nem bocsátok meg a gyilkosnak aki megölt. Bizonyára Isten is csak akkor bocsát meg ha teszel ezért. Például megpróbálod helyrehozni.
"Igen, ilyen valóban nincs. Olyan viszont van, hogy azt mondja, hogy Ő és az Atya egyek."
Meg azt is mondja Jézus hogy ő és a tanítványai egyek. Akkor a tanítványok is istenek?
"Több olyan helyzet is van, amikor emberek és angyalok leborulnak Jézus előtt, pedig az apostolok cselekedeteiből és a Jelenések könyvéből kiderül, hogy sem ember sem a legnagyobb angyalok előtt nem szabad leborulni"
Ez nyilvánvaló hamisítás a Bibliában. Jézus sosem mondta hogy ő Isten és azt sem kérte hogy hozzá imádkozzanak. Jézus maga is Istenhez imádkozott. Illetve azt is mondja Jézus hogy az Atya nagyobb nála, azt is hogy Jézus nem magától szól, hogy őt küldték, stb. Tehát lehet hogy van néhány vers amiből te arra következtetsz hogy Jézus Isten de van nagyon sok vers ami kizárja.
"hogy mi lenne, ha Isten emberi alakot öltene és eljönne a földre"
Ez egy pogány hamisítás a Bibliában. Az ókori pogány vallásokban jönnek le az istenségek emberi alakban a földre. Ezt csak azért tették hogy vonzóbb legyen az új vallás az addig többistenségekhez szokott embereknek.
"Nem kell az áldozat bocsánatát kérnie Istennek"
Ezt is félreérted. Nem Istennek kell az áldozat bocsánatát kérnie hanem a bűnelkövetőnek.
"Isten igazságos, azt engedi be, akit jónak talál. Megint csak azt tudom mondani, hogy nem fekete-fehér ez a dolog, a megbocsátás mértéke is számít, a szituáció, hogy milyen súlyos volt a bűn meg minden egyéb. Isten igazságos, igazságosan engedi be a kettejük közöl azt, akit Ő akar. Rá kell bízni az ítéletet, hidd el, hogy azt fogja tenni, ami jó."
Ezzel amit leírtál valójában engem igazoltál. Isten igazságos igen. Nem fog csak azért pokolra küldeni senkit mert nem bocsátott meg az illető az ellen vétkezőknek.
Kedves Péter,
Bizonyára keresztény teológus vagy, ezért gondolod így.
"Nekem meggyőződésem, hogy a Bibliában egyetlen vers sincs, ami egyértelműen kizárja, hogy Jézus Krisztus Isten, viszont olyan több is van, amiben kijelenti ezt"
Nagyon sok vers egyértelműen kizárja Jézus istenségét. Most nem ez a téma így nem mennék nagyon bele, de például Jézus azt mondja csak az Atyát imádd, az Atya nagyobb nála, Jézus nem magától szól, azt mondja küldték stb stb. Meg hát alapból ha Jézus valóban Isten lenne, akkor kismillió helyen kijelentette volna magáról mivel ez egy eléggé fontos információ és tele lenne az Újszövetség olyan versekkel amikben Jézus ezt közli, de ilyen ugye nincs.
Bibliában többször is szerepel a fiú, Isten fia kifejezés néha Jézusa esetében és más emberek, próféták esetében is.
Ebben a versben Dávidról van szó és azt mondja Isten Dávidnak hogy fiam vagy:
Zsoltárok 2:7 Törvényül hirdetem: Az Úr mondá nékem: Én fiam vagy te; én ma nemzettelek téged.
További hasonló versek:
Kivonulás 4:22 Ez az amit az Úr mond: Izrael az én legidősebb fiam.
Róma 8:14 Mert akiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai.
Ugyanez az helyzet az Atya szónál is. Nem szó szerint értendő:
Efézus 4:6 Egy az Isten és mindeneknek Atyja,
János 20:17 Monda néki Jézus: Ne illess engem; mert nem mentem még fel az én Atyámhoz; hanem menj az én atyámfiaihoz és mondd nékik: Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, és az én Istenemhez, és a ti Istenetekhez.
Utóbbiban még ki is jelenti Jézus hogy az Ő Istene is az Atya, így nyilván ő nem lehet Isten.
Tehát lényeg az hogy a fiú és az atya nem szó szerint értendő biológiai értelemben hanem teljesen egyértelmű hogy szimbolikus. A fiú igaz hívőt jelent Isten pedig mindenki Attya.
Kedves Kérdező,
Te hoztad fel ezt az érvet, és ez a te kérdésed fóruma, úgyhogy nyugodtan belemehetsz... :-)
Ha vagyok én, és van az apám (az atya az apa régies kifejezése), akkor nyilván tiszteletből azt mondom, hogy ő nagyobb nálam. Nyilván ha egy család vagyunk, akkor én úgyanúgy Isten vagyok, ahogyan az apám is az.
Ha az akkor élő emberek nem úgy értették volna, hogy ő Istenné tette magát nyilván nem éri ez a vád, és nem kellett volna meghalnia.
Az Úr Jézus krisztus számtalan módon bizonyította isteni hatalmát, és a tanítványoknak is ezt mondta az utolsó szavaiban: "Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön."
Üdv. Péter
Kedves Péter,
Részemről végül is nincs akadálya.
Ha van egy apa Isten és egy fiú Isten, és az apa nagyobb a fiúnál, akkor azt jelenti hogy nem egyenlőek. Alá fölé rendeltségi viszony van közöttük. Ez pedig megegyezik az ókori többistenhívő vallások hiedelemrendszerével mert jellemzője az istenségek közötti hierarchia. Továbbá az hogy Isten megjelenik a földön emberi alakban hogy segítsen az embereknek szintén pogány elem. Hogy Isten az apja és ember az anyja, újabb pogány elem. Keresztény vallás szerint Isten csak úgy tudja megbocsátani az emberek bűnét ha feláldozzák a fiú Istent, tehát Jézus állítólagos kereszthalála valójában egy rendkívül véres áldozati rituálé ami szintén pogány elem. Szerintem ez bőven elég bizonyíték csak a Biblia alapján arra hogy Jézus nem Isten, a Jézus istenségére utaló versek pedig későbbi betoldások a Bibliába pogány kultúrkörből származó emberek keze által.
"Ha az akkor élő emberek nem úgy értették volna, hogy ő Istenné tette magát nyilván nem éri ez a vád, és nem kellett volna meghalnia."
Akkor megfordítom. Ha Jézus valóban Isten, ez nyilván feltűnt volna az embereknek és akkor nem megölni akarják hanem követik. Sőt, százezrek kellett volna hogy kövessék kapásból, de alig volt néhány követője. A zsidó papok megrágalmazhatták Jézust. A halálát akarták, de Jézus nem tett semmi rosszat ezért azzal rágalmazták meg hogy Istenné tette magát. Mikor a zsidó főpap megkérdezte Jézust hogy Istennek mondja-e magát, Jézus azt felelte hogy te mondád ami ebben a helyzetben azt jelenti nem, csak te állítod. Máskülönben azt felelte volna, igen, és Isten vagyok, borulj le előttem vagy hasonló.
"Az Úr Jézus krisztus számtalan módon bizonyította isteni hatalmát, és a tanítványoknak is ezt mondta az utolsó szavaiban: "Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön."
Ez az állítás nyilván nem igaz, mert Jézusnak nem volt hatalma a földön. Még azt sem tudta van-e gyümölcs az előtte álló fán. Természetesen tett csodákat de ilyen csodákat próféták is tettek. Tehát semmi olyat nem tett amire egy próféta ne lett volna képes.
Kedves Kérdező,
Öröm végre olyannal beszélgetni, aki tényleg értelmes érveket hoz, és nem minősíti le a vitaparnerét! Ne haragudj, de ez nekem tényleg felüdülés itt!
A Biblia szerint az Úr Jézus Krisztus maga a Teremtő Isten. Földre születése előtt a mennyben élt, de számos alkalommal megjelent itt a Földön is: Ábrahámnak Mamré tölgyesében, Jákobnak egy harcosként akivel küzdött, Mózesnek a Hóreb hegyén ahol átadta neki a Tízparacsolatos amit a saját kezével írt le, Józsuének szintén egy erős harcosként, és még lehetne sorolni. Minden esetben azt olvassuk, hogy ezek az emberek Istennel találkoztak. János evangéliuma világossá teszi, hogy "Isten soha senki nem látta, csak az Egyszülött Fiú jelentette ki." (Jn. 1:18). Pál apostol világoosá teszi a Filippi levélben, hogy Jézus "Istennek formájában volt" mielőtt a Földre jött. Azt is leírja a 2. fejezetben, hogy "önmagát megüresítette, szolgai formát vett fel, és emberekhez hasonlóvá lett".
De térjünk arra, hogy mit is mondott pontosan Jézus a Főpapnak?
"Jézus így felelt: Te mondtad. Sőt, azt mondom nektek: mostantól fogva meglátjátok az Emberfiát, amint a Hatalmas jobbján ül, és eljön az ég felhőin. A főpap ekkor megszaggatta ruháját, és így szólt: Istent káromolta! Mi szükségünk van még tanúkra? Íme, most hallottátok az istenkáromlást. Mit gondoltok? Azok így feleltek: Méltó a halálra!" (Mt. 26:64-66) Ha úgy lenne ahogyan mondanád, akkor abban mi az Istenkáromlás?
Hány próféta támadt fel? :-)
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!