Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények szerint igazságos...

Keresztények szerint igazságos hogy pokolra kerül az aki nem bocsát meg az ellene vétkezőknek?

Figyelt kérdés

Alábbi Bibliai vers szerint kötelezően meg kell bocsátani az ellenünk vétkezőknek, különben a mi bűneinket sem bocsátja meg Isten.

"Mivel ha megbocsátotok másoknak, amikor vétkeznek ellenetek, a ti mennyei Atyátok is megbocsát nektek. De ha nem bocsájtjátok meg másoknak bűneiket, Atyátok sem bocsát meg nektek." (Mt 6:14-15)

Megpróbálom egy egyszerű jelenkori példán keresztül bemutatni mennyire igazságtalan egy ilyen eljárás. Tegyük fel engem kirabolnak. A rendőrség letartóztatja a tolvajt. Mindketten ott állunk a bíróságon. A bíró megkérdezi tőlem, megbocsátok-e a tolvajnak. Én pedig azt felelem, hogy nem. Kapja meg a büntetést. Erre pedig a bíró azt mondja, mivel nem vagyok irgalmas, nekem sem jár megbocsátás és börtönbüntetésre ítél. A tolvaj viszont azt feleli, megbocsát az ellene vétkezőknek és így szabadon távozhat. Gondolom mondanom sem kell hogy ez mennyire igazságtalan. A bűnelkövetőt jutalmazza az áldozatot pedig bünteti adott esetben. Nem is nevezhető igazságszolgáltatásnak és minden embert felháborítana. Egy ilyen ordító igazságtalanságot keresztények mégis mégis hogy tekinthetnek Isten parancsának?

2020. máj. 21. 08:57
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 111/117 A kérdező kommentje:
*utolsó bekezdés: a keresztes hadjáratok nem összehasonlíthatóak az ISIS-el.
2020. jún. 9. 13:36
 112/117 anonim ***** válasza:

Ugyanígy a Bibliába is többféle módszer van az emberek meggyőzésére. De nem mindegy, hogy azért szolgálod az államot, mert megbüntet, ha nem tartod be a törvényeit vagy azért, mert szereted az államot és hűséges vagy hozzá.

"Akinek mindig Istenen jár a gondolata" helyett azt mondom, hogy aki minden percben Isten akaratát keresi és akkor érteni fogod.

Úgy látszik eltér, hogy mit értünk megbocsátás alatt. Ha valaki bűnt követett el, akkor mindig figyelmeztetni kell ,hogy ennek lesz következménye, máshogy nem is lehetne, Jézus is ezt tette volna. Amikor megbocsátott a házasságtörő nőnek (János 8) akkor is figyelmeztette, hogy többet ilyet ne tegyen. A megbocsátás azt jelentette, hogy nem kövezte meg. A nem megbocsátás azt jelentené, hogy többszöri megbánás után se engedsz be valakit a gyülekezetbe, mert azt mondod neki, hogy ő bűnös és ő ide nem jöhet.

2020. jún. 10. 10:00
 113/117 A kérdező kommentje:

Szerintem megbocsátás alatt ugyanazt értjük. Meg nem bocsátás alatt viszont mást értünk. Ha én nem bocsátok meg az ellenem vétkezőnek, nem azt jelenti hogy biztosan kiközösítem vagy száműzöm. Ahogy írtam ez annyit jelent hogy szembesíted, a rossztetei következményekkel járhatnak. Aztán hogy tényleg kap-e ezért büntetést vagy sem azt majd Isten eldönti, evilágon pedig esetleg egy bíróság. Egyébként sem az egyén döntése hogy kiközősítenek-e hanem egy bíróságé. A példában szereplő tolvaj megkapja a büntetését a bíróságon és a ha ez megtörtént, onnantól éli tovább az életét. Nem fogom azt kérni hogy száműzzék vagy ilyesmi. Persze Isten még számon fogja kérni rajta.

Jézus nem azt mondta hogy nem követett el bűnt a parázna nő és azt sem hogy ezért nem jár büntetés. Azt mondta ő nem ítéli el. Szerintem itt arról van szó hogy Jézus nem akarta hogy megkövezzék a nőt, mert ez valójában nem Isten törvénye. Az Ószövetségben szerepel hogy a paráznákat halálra kell kövezni, de ez nagy valószíűnséggel nem Isten törvénye hanem a zsidók hamisították a Bibliába. Tehát nem volt olyan bíróság ahol Isten törvényei szerint ítélkeztek volna a zsidók, ezért Jézus inkább elengedte azzal hogy többet ne kövesse el.

2020. jún. 10. 18:28
 114/117 anonim ***** válasza:

Senki sem mondta, hogy el fel felejteni a bűnét. Jézus sem így tett, ha ismernéd a Bibliát, akkor tudnád, hogy ezek a dolgok hogy vannak.

Ha jól tudom a házasságtörők megkövezése, tolvajok kezének levágása, esetleg megölése a Koránba is benne van, tehát nem a zsidók írták bele. A Korán az Írást (Ószövetség) és az evangéliumot is emlegeti, azt írja, hogy aki azok szerint él az jót cselekszik, pedig Mohamed idejébe már a mai verzió volt. Sőt elvileg a Talmudból is idéz, amikor azt mondja, hogy aki megöl egy ártatlan embert az olyan, mintha az egész világot ölte volna meg, tehát elismerte a Talmudot is (amiről én nem tudok sokat.)

2020. jún. 11. 22:03
 115/117 A kérdező kommentje:

Én ismerem a Bibliát de ezek szerint te nem ismered a Koránt. A házasságtörők megkövezése mint büntetés nem létezik az iszlám vallásban. A Korán 100 botütést ír mint a paráznaság büntetése, akár férfi akár nő az elkövető. Én személy szerint kizártnak tartom hogy Isten ilyen brutális kivégzést írt volna elő egy ilyen, amúgy nem erőszakos büntettért. Úgy gondolom hogy ezt a zsidók hamisították az Ószövetségbe.

A Korán szerint az Ószövetség és az Evangélium is Isten szava, de ezek az idők folyamán torzultak mert emberek meghamisították. Továbbá a Korán kinyilatkoztatásától kezdve minden emberre a Korán vonatkozik (feltéve ha eljutott hozzá) tehát a Korábbi kinyilatkoztatásokat a Korán felülírta. A Talmudot viszont nem tekintjük kinyilatkoztatásnak. Amúgy a zsidók sem, hanem Tóra magyarázat. És mivel a Tórán alapul, nyilván lehetnek benne eredeti tanítások.

2020. jún. 11. 22:56
 116/117 anonim ***** válasza:
Ha jól tudom a Korán sehol sem említi, hogy meg lenne hamisítva az Ószövetség, pedig Mohamed idejében ugyanazt használták, mint ma. A Talmud pedig az akkori Tórán alapul. A Korán azt állítja, hogy a a zsidók kinyilatkoztatásként megkapták, hogy ha valaki megöl egy embert az olyan, mintha az egész világot ölné meg. Ez pedig a Talmudból származik. De azt sem hiszem ,hogy Isten elrendelné, hogy egy hely felé fordulva imádkozzunk és el kelljen oda látogatni mindenkinek.
2020. jún. 12. 11:09
 117/117 A kérdező kommentje:

A Korán egyértelműen leírja hogy az Ószövetség és az Evangélium is meg lett hamisítva. Hogy Mohamed próféta idején milyen változatok voltak nem tudom. Valószínű hogy az eredeti Tórában benne volt hogy ha valaki megöl egy embert az olyan, mintha az egész világot ölné meg amit a Talmudban is megmagyarázatak, de idővel kivették a Tórából.

"De azt sem hiszem ,hogy Isten elrendelné, hogy egy hely felé fordulva imádkozzunk és el kelljen oda látogatni mindenkinek."

Ebben mi hihetetlen? Az iszlám szerint a Kába volt az első imahely a világon mint épület még Ádám idejéből. A keresztények is egy épületben tartanak Istentiszteletet nem? És keresztények is elmennek zarándokutakra szóval nem tudom mi hihetetlen ebben neked. A zsidók meg például a siratófal felé fordulva imádkoznak. Az érhetőség kedvéért azért elmondom hogy az iszlám vallás megkülönböztet imát és fohászt. Ez lényeges különbség a keresztény valláshoz képest. Az ima sokkal kötöttebb. Kötelező mosakodás előzi meg, meghatározott módon és időben kell elvégezni, meghatározott testhelyzetben, a Korán verseit recitálva arab nyelven, ahogy a Próféta tanította. Biztosan láttál imádkozó muszlimokat. A fohász viszont nem ennyire kötött. Bármikor bárhol elvégezhető. A saját szavaiddal is megfogalmazhatod bármilyen nyelven. Például hálát adsz Istennek, segítségét kérded stb. A keresztények ezt nevezik imának. Az iszlám szerinti ima viszont a mai keresztények számára ismeretlen, de ez nem volt mindig így. A Bibliából egyértelműen kiderül hogy Jézus úgy imádkozott ahogy ma a muszlimok imádkoznak:

Máté 26:39 Majd kissé előrement, arccal a földre borult, és imádkozni kezdett.

Sőt, Mózes és Ábrahám is úgy imádkozott ahogy ma a muszlimok:

Mózes 1. könyve, a teremtésrõl 17:3 Ekkor Abrám arcra borult, Isten pedig így szólt hozzá

Mózes 2. könyve, a kivonulásról 34:8 Mózes sietve letérdelt a földre, leborult

2020. jún. 12. 18:01
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!