Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények szerint igazságos...

Keresztények szerint igazságos hogy pokolra kerül az aki nem bocsát meg az ellene vétkezőknek?

Figyelt kérdés

Alábbi Bibliai vers szerint kötelezően meg kell bocsátani az ellenünk vétkezőknek, különben a mi bűneinket sem bocsátja meg Isten.

"Mivel ha megbocsátotok másoknak, amikor vétkeznek ellenetek, a ti mennyei Atyátok is megbocsát nektek. De ha nem bocsájtjátok meg másoknak bűneiket, Atyátok sem bocsát meg nektek." (Mt 6:14-15)

Megpróbálom egy egyszerű jelenkori példán keresztül bemutatni mennyire igazságtalan egy ilyen eljárás. Tegyük fel engem kirabolnak. A rendőrség letartóztatja a tolvajt. Mindketten ott állunk a bíróságon. A bíró megkérdezi tőlem, megbocsátok-e a tolvajnak. Én pedig azt felelem, hogy nem. Kapja meg a büntetést. Erre pedig a bíró azt mondja, mivel nem vagyok irgalmas, nekem sem jár megbocsátás és börtönbüntetésre ítél. A tolvaj viszont azt feleli, megbocsát az ellene vétkezőknek és így szabadon távozhat. Gondolom mondanom sem kell hogy ez mennyire igazságtalan. A bűnelkövetőt jutalmazza az áldozatot pedig bünteti adott esetben. Nem is nevezhető igazságszolgáltatásnak és minden embert felháborítana. Egy ilyen ordító igazságtalanságot keresztények mégis mégis hogy tekinthetnek Isten parancsának?

2020. máj. 21. 08:57
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯
 91/117 A kérdező kommentje:

"Először is ott van János 14:26, ahol Jézus nyíltan kijelenti, hogy a Pártfogó a Szentlélek. mondhatod azt, hogy ezt is csak hamisították, de ennyi erővel akkor azt hamisították, ami neked nem tetszik, azt meg nem, ami téged igazol."

Ha az általam idézett Bibliai vereseket hamisították meg akkor ez azt jelentené hogy a Bibliát meghamisítottk, tehát ezzel sem vagy beljebb. Az általam hozott veresek és Péter által hozott versek ellentétesek. Egyik biztosan hamis, tehát a Bibliát mindenképpen meghamisították.

"Aztán az apostolokhoz is szólt és Jánoshoz is a Jelenésekben, itt jelentethetett ki olyan dolgokat, amiket akkor még nem tudtak volna hallani."

Mint például? Meg egyébként is ez biztosan nem lehet mert nem sokkal előtte Jézus azt mondja sok minden kellene mondanom de nem értették volna az emberek, aztán egy kis idő múlva hirtelen az emberiség képes lesz erre? Nyilván nem. Jézus és Mohamed próféta között 600 év van. Ennyi idő alatt már mondhatjuk hogy az emberiség fejlődött és képes bonyolultabb tanítások megértésére.

"Péter jobbakat szokott írni, mint én de azért leírom én is, amit gondolok."

Péter semmit nem írt János 16:7-13-ra így nyugodtan megpróbálhatod.

2020. jún. 3. 21:38
 92/117 A kérdező kommentje:

Igen a zöld színnel jelölt könyveket minden irányzat elfogadja de ugye látod hogy a többi színnel jelölt könyveket csak egyes irányzatok fogadják el és sok ilyen könyv. Tehát nincs egységes Biblia. Annyi eltérő Biblia van ahány irányzat.

"Azért mert vettek ki könyveket mért ne lenne hiteles?"

Két okból sem hiteles. Megpróbálom egy nagyon egyszerű példán keresztül bemutatni hogy értsd. Mondjuk írtam egy könyvet ami 72 fejezetből áll. Te pedig fogod ezt a könyvet és kiveszel ebből 7 fejezetet. Ez hamisítás, mert kivettél részeket amik eredetileg benne voltak, még akkor is ha a többi fejezethez nem nyúltál. De mivel az általam írt könyv eredeti példánya már nincs meg, simán lehet hogy a többi fejezetbe is benyúltál. Kivettél verseket, hozzátettél, vagy átírtál. Ha valaki olvassa ez a könyvet, bármelyik fejezet esetében, nem tudhatja hogy most az általam írt eredeti szöveget olvassa, vagy egy mások által hozzáírt részt.

"Tudom, hogy ezek a történetek szereplenek, de én arról beszélek ,hogy biztos vannak a Koránnal egy időbe és ugyanazon a helyen keletkezett keresztény vagy zsidó iratok."

A Biblia kanonizálása a 4. században befejeződött így a 600-as évek elején nem keletkezhetett semmilyen keresztény irat ami Isten által sugalmazott még a keresztények szerint sem.

"Ezeket koránapokrifnak lehetne nyilvánítani, ha szerinted azért hiteltelen a Biblia, mert minden bálványt imádó evangéliumok nem kerültek bele."

Hát nem. Korán apokrifnak egy olyan Koránt lehetne nyilvánítani ami eltér a jelenlegitől, de ilyen nem létezik. Minden muszlim irányzat ugyanazt a Koránt olvassa az utolsó betűig. Soha nem is volt vita tárgya hogy lenne eltérő Korán változat.

"Noé és Lót azért nem lehettek zsidók, mert akkor még nem is létezek"

Ez nem változtat azon a tényen hogy próféták voltak de nem zsidók.

"Ábrahám az első zsidó volt, Jónás is zsidó volt valószínűleg."

Ábrahám nem volt zsidó, de még Izsák sem. Ahhoz még onnantól számítva sok idő kell hogy külön népről beszélhessünk. Meg akkor ennyi erővel Ábrahám arab volt, mert a másik fia Izmael az arabok ősatyja. Jónás sem volt zsidó mert Ninivében volt próféta ami a mai Észak-Irakban található és nem éltek ott zsidók.

"Az én igéimet adom a szájába," nem feltétlenül jelenti azt, hogy szóról szóra mondja el azt, amit Isten üzent. Sehol sincs leírva, hogy azt kell jelentse."

Dehogynem. Pontosan azt jelenti hogy szóról szóra mondja el azt, amit Isten üzent. Ha a próféta a saját szavaival fogalmazta volna meg az üzenetet arra már nem mondhatnánk hogy Isten a szájába adta az igét. Persze nyilván a próféták bővebben elmagyarázták az embereknek, elmondták a gyakorlatban hogyan kell alkalmazni Isten üzenetét de ez már nem Isten üzenete szóról szóra hanem Isten üzenetének a magyarázata. Az iszlámban ezt nevezzük szunnának ami Mohamed próféta tanításait és cselekedeteit tartalmazza. A kettő együtt alkot egy egészet. Na most a keresztény vallás esetében nincs meg Isten eredeti üzente. Az Evangéliumok igazából szemtanúk beszámolói Jézus tetteiről, cselekedeteiről, ami néhol tartalmazza Isten üzenetét is de igazából ellentmondásos, nem egységes, tehát még a keresztény szunna sem hiteles, Isten szava pedig, ami az eredeti Evangélium ami egyenértékű a Koránnal, nincs meg, nem jutott el napjainkig.

2020. jún. 3. 23:11
 93/117 anonim ***** válasza:

A Pártfogóról:

Igen, bevallom valóban nem tudom mit jelent, hogy olyanokat fog mondani, amiket nem tudnak a tanítványok befogadni. Viszont Mohamed mi olyat mondott, amit Jézus nem tudott volna elmondani, azon kívül, hogy Mohamed az igaz próféta?

Meg mért mondja azt Jézus, "jobb nektek, ha én elmegyek; mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok"? Mi köze van annak a 600 évvel később élt Mohamednek, hogy Jézus eltávozik vagy nem?

A Bibliában az összes Párfogós rész igaz a Szentlélekre.

Péter amikor azt mondta, hogy a Jelenések könyvében megjelenik Mohamed, akkor szerintem negatívan értette, a hamis prófétára gondolt.

Ábrahám igenis zsidó volt. Itt vérvonalról van szó, nem pedig népről, nem véletlen hívják magukat a zsidók Ábrahám utódainak. Ugyanúgy élt, mint a zsidók (nem a maiak), a körülmetélés is tőle származik. Az, hogy az összes próféta zsidó volt, az a zsidók megjelenése utánra vonatkozik. Jónás saját maga mondja, hogy zsidó (Jónás 1:9). De én írtam, hogy nem biztos, hogy feltétel az, hogy zsidó legyen, csak attól még mindegyik az volt.

De ha már Jónás, az ő története is azt igazolja, hogy meg kell bocsátani másoknak. Isten azért szidja le, mert nem akar megbocsátani Ninivének, akik eleve bűnöző város volt, Jónás pedig Istenfélő ember.

2020. jún. 4. 14:09
 94/117 A kérdező kommentje:

"Igen, bevallom valóban nem tudom mit jelent, hogy olyanokat fog mondani, amiket nem tudnak a tanítványok befogadni."

Ezt nem csak a tanítványoknak mondta Jézus hanem a zsidó népnek.

"Viszont Mohamed mi olyat mondott, amit Jézus nem tudott volna elmondani, azon kívül, hogy Mohamed az igaz próféta?"

Jézus el tudta volna mondani, csak az emberek nem értették volna meg vagy a többség nem tudta volna betartani. Hogy konkrétan mik voltak ezek, azért nehéz pontosan válaszolni mert nincs meg az eredeti Evangélium amiből kiderülne Jézus idején milyen parancsokat küldött Isten és ezt kellene összehasonlítani az iszlám vallás parancsaival. Olyanokra tudok gondolni mint a napi legalább ötszöri ima. Lehet Jézus idején ennél kevesebb volt. Vagy például az iszlám vallásban kötelező a szegények anyagi támogatása. Lehet Jézus idején nem volt kötelező, vagy kisebb mértékben, mert az emberek nem értették volna meg miért szükséges. Aztán például lehet az alkohol tiltása. Az iszlám vallás ugye tiltja az alkoholfogyasztást. Bibliából viszont az derül ki hogy akkoriban ez nem volt tilos. Mondjuk én nem hiszem hogy Jézus valójában támogatta volna az alkohol fogyasztást, de lehet akkor még nem volt szigorú tiltás. Mohamed próféta idején is fokozatosan került tiltásra az alkohol, nem egyik napról a másikra. De ismétlem, ezek csak feltételezések részemről.

"Meg mért mondja azt Jézus, "jobb nektek, ha én elmegyek; mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok"? Mi köze van annak a 600 évvel később élt Mohamednek, hogy Jézus eltávozik vagy nem? "

Bizonyára nem pontos a szöveg. Nem Jézus küldi a prófétákat hanem Isten. Talán azok akik hittek Jézusnak, ragaszkodtak hozzá, de Jézus erre azt felelte, hogy neki m,ennie kell de jön majd egy próféta aki teljessé teszi a vallást. Nyilván ez minden keresztényhez szól. Neked is. Ha eljön a Próféta, mindenkinek őt kell követni és hallgatni rá.

"A Bibliában az összes Párfogós rész igaz a Szentlélekre."

Nem néztem át az összes Párfogós részt de az biztos hogy János 16:7-13 nem igaz a Szentlélekre. Egyébként kérésem ellenére sem próbálta meg egyik keresztény válaszoló sem tisztázni ezeket a verseket.

"Péter amikor azt mondta, hogy a Jelenések könyvében megjelenik Mohamed, akkor szerintem negatívan értette, a hamis prófétára gondolt."

Indoklás? Mert ezt nem ártana bizonyítani. Ha nem tudod bizonyítani akkor az van hogy Isten prófétáját rágalmaztad meg. Gondolom elég kényelmetlen helyzet lehet mikor ott állsz Isten előtt és meg kellene magyaráznod miért rágalmaztad meg Isten prófétáját.

Egyébként meg a zsidók Jézusra mondják ugyanezt.

"Ábrahám igenis zsidó volt. Itt vérvonalról van szó, nem pedig népről, nem véletlen hívják magukat a zsidók Ábrahám utódainak. Ugyanúgy élt, mint a zsidók (nem a maiak), a körülmetélés is tőle származik."

Az arabok is Ábrahám utódainak hívják magukat, náluk is van körülmetélés szóval ennyi erővel akkor Ábrahám arab volt. Amúgy sem arab sem zsidó nem volt. Ahhoz még sok idő kellett hogy ezekről a népekről beszélhessünk.

"Az, hogy az összes próféta zsidó volt, az a zsidók megjelenése utánra vonatkozik. Jónás saját maga mondja, hogy zsidó (Jónás 1:9)."

Biztos hogy nem zsidó volt. Ezt a zsidók hamisíthatták bele. Mit keresne egy zsidó próféta Izraeltől sok ezer kilométerre egy idegen népnél, hmm? A próféták saját népükből lettek kiválasztva és asját népükhöz szóltak, nyilván okkal, mert így jobban megbíztak benne mint egy idegen más népből származó prófétában.

"De én írtam, hogy nem biztos, hogy feltétel az, hogy zsidó legyen, csak attól még mindegyik az volt."

Ez egy újabb ellentmondás a keresztény vallásban. Az iszlám szerint ugye Isten minden néphez küldött prófétákat, de a keresztények szerint csak a zsidókhoz. Ez azt jelenti hogy keresztény vallás szerint Isten nem foglalkozott az emberiség 99%-ával. Ez egy hatalmas igazságtalanság lenne, de Isten nem nem igazságtalan, így ez egy hamisítás a keresztény vallásban.

"De ha már Jónás, az ő története is azt igazolja, hogy meg kell bocsátani másoknak. Isten azért szidja le, mert nem akar megbocsátani Ninivének, akik eleve bűnöző város volt, Jónás pedig Istenfélő ember."

Nem ezért szidja le. Isten megparancsolta Jónásnak hogy meddig maradjon Ninivében. Jónás viszont úgy látta az emberek nem hallgatnak rá, és nem is fognak, ezért korábban elment a városból, ezt követően viszont sokan mégis megtértek volna, Isten ezért leszidta és jött a hal. Szóval semmi köze a megbocsátásnak. A tanulság ebből pedig az hogy: 1, Be kell tartani Isten parancsit. 2, Ne ítélj el senkit azzal hogy ő sosem lesz hívő, hitetlen marad

2020. jún. 4. 16:24
 95/117 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező,

Jónás történetét itt tudod elolvasni: [link]

Mielőtt nyilatkoznál róla legalább olvasd el... :-)

Az muszlimokról ez a rész szól: [link]

Üdv. Péter

2020. jún. 4. 17:34
 96/117 A kérdező kommentje:

Kedves Péter,

Én az iszlám szerinti Jónás történetéről írtam. A keresztény változat már ott megbukik hogy Jónás zsidó próféta. Mit keresne egy zsidó próféta Izraeltől sok ezer kilométerre egy idegen népnél?

Elkezdtem olvasni de sehol nem látom hogy hol ír muszlimokról. Menyből leszálló angyalokról ír, meg az alvilág angyaláról, valami sárkányról. Kicsit előrébb ír egy tengeri fenevadról meg a föld alól kimászó fenevadról szarvakkal. Szerinted ezek a fenevadak a muszlimok? :)

2020. jún. 4. 19:35
 97/117 anonim ***** válasza:
100%

Szia,

Nem, a muszlimok nem fenevadak.

Ajánlom figyelmedbe dr. Reisinger János irodalomtörténész előadását erről a témáról: [link]

Üdv. Péter

2020. jún. 5. 09:11
 98/117 A kérdező kommentje:

Kedves Péter,

Kíváncsiságból elkezdtem hallgatni és eddig eljutottam a felééig, de semmi olyat nem mondott ami alapján a muszlimokról lenne szó a Jelenések könyvében. Ezeket bárkire rá lehet húzni akivel a keresztényeknek gondja van. Még mondja is hogy korábban a hunokra gondolták ugyanezt. Azt mondja a hullócsillag a Sátánt jelképezi és egyszerűen csak kijelenti hogy Mohamed próféta is egy ilyen hullócsillag akit démoni erők vezérelnek bármiféle indoklás nélkül. A muszlim embereket pedig sáskákhoz és skorpiókhoz hasonlítja akiket szintén démoni erők vezérelnek. Na most az a helyzet hogy a muszlimok ugyanabban az Istenben hisznek mint a keresztények és az iszlám tanítási nagy vonalakban jelentős mértékben megegyezik a keresztény tanításokkal. A Tízparancsolat például szinte egy az egyben ugyanaz. Ezek után a muszlimokat démoni erők által vezérelt csúszómászóknak nevezni eléggé ellenséges kijelentés és nincs semmiféle alapja. Azért megpróbálta megindokolni. Azt mondta ez kedves Reisinger János hogy a muszlimokat azért vezérlik démoni erők mert nagyon egységesek, amin jót nevettem :) És felmerül a kérdés hogy akkor a kismillió irányzatra szakadt keresztényeket ki vezérli? :) Egy ilyen kijelentés még egy átlag kereszténytől is nevetséges nem hogy egy történésztől. Aztán a történelmi tényekre és az iszlám vallásra vonatkozó kijelentései tele vannak tárgyi tévedésekkel. Úgy próbálja meg beállítani mintha az iszlám vallás előírná a más vallásúak gyilkolását ami egy aljas hazugság. Az már eddig is feltűnt nekem hogy keresztények körében a hazudozás és gyűlölködés nagyon feltűnő jelenség de hogy diplomás keresztény történészek is ugyanazt teszik rávilágít arra milyen erkölcsi mélyeségekben vagytok. Nem csoda hogy sokan menekülnek a keresztény vallásból. Aztán elkezdett matekozni mert a jelenések könyvében van valami évszám. Na most ő azt csinálta hogy keresett egy évszámot hogy kijöjjön a matek. Valami döntő báfiumi csatáról beszél bizánc és a muszlimok között 1299-ben. Utánanéztem és nem volt semmiféle döntő csata ekkor, de még csata sem volt ebben az évben. Ez már tényleg nagyon szánalmas. A valóságban egyébként a keresztények kezdték a háborút. Mohamed próféta leveleket küldött a környező államok vezetőinek, köztük a keresztényeknek is. Az igazság pedig az hogy a keresztény vezető megölte a muszlimok követet. Mohamed próféta levelezése fennmaradt. Látható teljesen békés hangvételű levelek:

[link]

Majd írok ha végighallgattam az előadás második felét.

2020. jún. 5. 11:54
 99/117 anonim ***** válasza:
Jónás könyvéből az eredeti változat a bibliai. Itt tényleg játszik az, hogy amelyik előbb volt, az a hitelesebb. Én egy minimum 400 évvel ezelőtt íródott történetet csak úgy átírhatnék? a Holt-tengeri tekercsekbe megtalálták a Jónás könyvét és az egész Ószövetséget. Ez bizonyítja, hogy a szöveg nem változott. Így lehetne azt mondani, hogyha az Ószövetség nem változott, akkor feltételezhetjük, hogy az Újszövetség sem, de nem mondom ezt, mert ez csak feltételezés, nincsen rá bizonyíték.
2020. jún. 5. 12:20
 100/117 A kérdező kommentje:

Végighallgattam. Az előadás második felében a terroristákkal teszi egyenlővé a muszlimokat és szeptember 11-et is a muszlimok számlájára írja. Annak ellenére hogy ma már az amerikai nép sem hiszi ezt el a saját kormányának. Ha rákeresel a neten kismillió oldalt, videót találsz ahol 1 perc alatt bebizonyítják hogy maga az amcsi vezetés áll szeptember 11 mögött. Az ilyen alkaida és ISIS-hez hasonló terrorszervezeteket pedig az USA hozta létre és pénzeli a mai napig. Ezt bizonyítja a közel-keleti keresztények nyilatkozata:

[link]

Röviden összefoglalva azt tudom mondani hogy semmi nincs a jelenések könyvében muszlimokról. Az pedig hogy ez a keresztény történész hazugságokkal próbálja meg beleerőltetni a muszlimokat és az iszlámot, csak azt mutatja milyen erkölcsi mélységekben vannak a tanult keresztények is.

2020. jún. 5. 13:25
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!