Hisztek Isten létezésében?
Ha Istenre gondolsz mint egy személyre, mint egy valakire, akkor azt mondom, hogy nem hiszek benne. Márpedig azért mert ha Isten létezik, akkor kell hogy egy személyt, egy valakit minden tekintetben végtelen felülmúljon, de egy ilyen lényre nincs kifejezésünk – jobbhijján Istennek nevezzük, aligha értve, hogy ez a fogalom feltétlen mindent magába foglal.
Igen én hiszek Istenben, de úgy hiszem közelebb állunk a valósághoz, ha Istent úgy képzeljük el mintha ihlet lenne, mindennek oka, forrása és kezdete, amiből minden létrejött, akár teremtés akár fejlődés útján. Az ihletre ugyanis a közlés, a kibontakozás, a fejlődés a gyarapodás stb. jellemző. Valójában mi és velünk eggyütt feltétlen minden létező dolog, lehet nem közvetlen, Isten fejleményei vagyunk. Ez máris megmagyarázza a vallások tanítását, hogy Isten folyton mindenütt jelen van, és ugyanakkor mindenhatóságát is, mivel minden belőle fejlődött ki, jelen van mindenben és kihat mindenre.
Isten nem egy személy, nem egy valaki, de válhat nekünk személyessé, mint ahogy nagyjainknak, Mint Jézusnak személyessé vált, aki isteni kilétére ébredve a Krisztust hozta kifejezésre, aki Őt Mennyei Atyának nevezte és úgy is szólította, tudva, hogy saját isteni kilétével van dolga.
"Annyira a világ közepének gondoljuk magunkat, hogy már azt hisszük bármit meg tudunk tenni."
Ez pontosan melyik válaszból jött le neked? Ha megfordítjuk,akkor lehet a hívőkre is igaz,hogy a világ közepének gondolják az embert,mert tudtommal szerintük a teremtés koronája az ember,akiért az egész "szellemi világban" megy a hepaj. A hívők szerint kell az ember a Sátánnak is meg az univerzum teremtőjének is. Én nem gondolom,hogy egy mindenható lénynek bármit is jelentenék,szóval tényleg nem értem,honnan szűrted le,hogy mi a világ közepének hisszük magunkat.
#11 Ne haragudj meg kérlek, de hatalmas zagyvaság, amit írsz.
Isten szellem. És az ember véges elméje nem tud feldolgozni egy végtelen valamit. Nem fér a fejünkbe, hogy lehetséges az, hogy Isten öröktől fogva volt, és lesz is mindig. Nem a mi hibánkból nem tudjuk felfogni. Egyszerűen ilyen az elménk. Véges. Nem tudjuk ezt el sem képzelni, mert egy anyagi világban élünk, ahol mindennek van kezdete és van vége. Az agyunk erre van ráállva. Ezt szokta meg. Elképzelhetetlen számunkra egy végtelen valami.
Nem csak a válaszokból vontam le ezt a következtetést, hanem abból, ahogy a világunk működik.
És nem a hívők nem gondolják magukat a világ közepének. A hívőség pont arról szól, hogy HISZEM ÉS VALLOM, hogy Jézus Isten fia, és az ő engesztelő áldozatán keresztül megváltott engem a bűneim alól. Ezért ALÁRENDELEM MAGAM az Isten akaratának, mert az Ő akarata az, hogy az ember ne vesszen el, hanem örök élete legyen.
Egyik válaszból sem következik, amit te levontál következtetésképp.
Szerined az ember csak kétféle lehet? Istenhívő vagy önmagát a világ közepének képzelő?
Máté, 5:4 - Boldogok, a kik sírnak: mert ők megvígasztaltatnak.
János, 20:29 - Monda néki Jézus: Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél: boldogok, a kik nem látnak és hisznek.
Máté, 11:28 - Jőjjetek én hozzám mindnyájan, a kik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.
Máté, 11:29 - Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek.
Máté, 7:7 - Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.
Máté, 7:8 - Mert a ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik. :)
"Nem, mert semmi nem utal rá, hogy létezne."
"Nem, nincs rá okom."
"Nem, mert azon dolgoknak, amiket tett, annak ma semmi nyoma, látszata. Ha akkor tett cselekedeteket, akkor ma miért nem?"
"Nem, mert emberként akarok jó lenni, és nem azért mert egy ideológia azt mondja."
Akkor inkább úgy fogalmazom meg a következtetesemet, hogy az ember csak a láthatóra néz, az anyagira, az emberire, "hiszem ha látom".
"Jól csak a szívével lát az ember; ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
János, 20:29 - Monda néki Jézus: Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél: boldogok, a kik nem látnak és hisznek.
Pontosan ez az emberközpontú, énközpontú, anyagi világra leszűkülő életszemlélet teszi egyre gyarlóbbá az embert.
Nem igazán van összefüggés a példáid, a következtetéseid és a konklúziód között...
Ez egyébként szimpla érzelmi manipuláció. Aki nem ért egyet veled, annak megpróbálod egy negatív skatulyába gyömöszölni a véleményét, majd az így kapott hamis eredményt kritizálni. Ez azért elég alja húzás, pláne egy hívőtől. Nem rémlik hogy a Biblia propagálná az ilyen viselkedést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!