Mit köszönhet az emberiség az ateizmusnak?
09:04 Nem akarlak elkeseríteni, bár vallásosnak nem igazán mondható, de hívő vagyok. És inkább neked kéne utánanézni egy-két dolognak. A majomperről hallottál már? Ezek szerint nem! Itt van, művelődj egy kicsit:
Mert ugye az USA, ami keresztény állam, és ugye Bush, aki többször ejtette ki a száján az Isten szót, mint a pápa, ugye egy háborút sem indított.
Ez egy tipikus általánosítás, vannak ilyen álszent emberek, de attól még nem kéne az egész kereszténységre ráhúzni, hogy olyan. Nem a vallás fogja eldönteni, hogy jó vagy rossz ember valaki, bárki lehet tisztességes ember attól függetlenül, hogy hívő-e vagy nem. Nem tudom, miért olyan nehéz ezt felfogni. Valószínűleg nem is akarjátok, csak azt mondjátok vissza, amit más korlátolt felfogású emberektől hallotok.
" A majomperről hallottál már? "
"A szociális bajok, a nagyvárosok feszültségei bűnbakért kiáltottak, ez felerősítette a rasszizmust, az idegenek, a katolikusok és radikálisok iránti gyűlöletet"
"Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1968-ban döntött úgy a véleménynyilvánítás szabadsága alapján, hogy az evolúció darwini modellje oktatható."
Mi köze is van a szólás és véleménynyilvánitás szabadságának a tudományhoz?Ugyanis a majomper erről szólt.
De valószinüleg én vagyok túl igényes. Logikát- söt! -gondolkodási képességet várok el az észak-koreai IQ-zseniktöl.
Az ateizmus olyan mint az alkohol.Pusztitja az agysejteket.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Azoknak az embereknek, akik a Bibliát írták – akár az Ó-, akár az Újszövetségre gondolunk – nem az volt a problémájuk, hogy ki teremtette az életet, hogy az hogyan jött létre. Az ő problémájuk az volt, hogy hogyan keletkezik a világban a bűn, s mit tehetünk ellene.
A katolikus egyház létrehozta a duplex veritas, a kettős igazság elméletét, amely azt mondja, hogy a tudomány és a vallás is illetékes a maga területén, de ezeket a területeket nem szabad összemosni. Mellesleg II.János Pál pápa éppen az evolúcióról nyilatkozta, hogy az több mint hipotézis, hangsúlyozva, hogy a tudomány hipotéziseit a tudomány területén komolyan kell venni egy hívő embernek is.
Erra írtam a Majompert: "Az evolúció nem mond ellent a teremtésnek? Ne viccelj már!
Nem, nem mond ellent. Ha egy kicsit jobban ismernéd a teremtéstörténetet, akkor ezt te is tudnád. De ugyebár könnyebb tudatlanul fikázni a hülye begyepesedett vallásosokat, mint utánanézni a dolgoknak, és úgy alkotni egy tisztességes kritikát."
De igen ellentmond! Itt olvasható a per elindításának valódi oka:
"Az eljárást egy Tennessee államban abban az évben hozott törvény, a Butler Act alapján indították meg, amely kimondta: a Biblia tanításaival ellenkező eszméket nyilvános iskolákban tilos tanítani, az evolúció elméletét istenkáromlásnak tartották."
Csak hát vallásos barátunknak is könnyebb tudatlanul fikázni másokat, mint utánanézni a dolgoknak, és úgy alkotni egy tisztességes kritikát.
A hiszékeny ember bizonytalan önmagában,másokban a világban.Bizonyosságra van szüksége, ezért provokálja a hivőket akiknek van bizonyosságuk.
Az ateizmusnak - mint világnézetnek nem sok köze van a tudományhoz.(Volt rá kisérlet - a dialektikus és történelmi materializmus)
Szerintem labilitásuk miatt nem tudnak logikusan a kérdésekre válaszolni.
Pl.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__8..
Lassan irom, hogy az észak-koreai IQ-zsenik is megértsék a majomperhez a tudománynak semmi köze. Mint már irtam a biróságnak akkor és ott - vélemébnynyilvánitás szabadságáról kellet nyilatkoznia.A tudományra vonatkozóan a vallásos emberekre a már idézett duplex veritas tan vonatkozik.
Engem - mint vallásos embert semmire sem kötelez az a tény, hogy pl. Texasban egy múzeumban nyerget zablát tettek egy dinosaurus csontvázra, mert én tudom, hogy az ember és a dinók nem egy időben éltek.
Az én szellemi őseim pl.
Georges Lemaitre (1894-1966), belga pap, fizikus és csillagász. Már 1927-ben kimutatta, hogy az általános relativitáselmélet egyenleteiből következően a világegyetem vagy tágul, vagy szűkül. Ő adta meg elsőként a táguló világegyetem használható matematikai számítását is. Előre megmondta, hogy az űr nem lehet stabil, és ezt Hubble és mások bebizonyították.
Nicholas Cusa (1400-1464), német bíboros, aki megjövendölte, hogy a térnek görbülnie kell, ha Isten egyformán van jelen mindenhol. A XX. században erősítették meg ezt az elképzelést.
Kb. 600 évvel késöbb.
André-Marie Ampere (1775-1836), francia fizikus, az elektromágnesesség felfedezője. Ampere jámbor katolikus volt, és bevallása szerint kutatásait keresztény hitének köszönheti.
Alessandro Volta (1745-1827) szintén erős szállal kötődött a Katolikus Egyházhoz, és egy hitvédelmi írást is megfogalmazott. Volta az elektromosságtan úttörője. Rá emlékeztet ma is a feszültség mértékegysége, a "volt". Ő készítette az első, ma elektromos elemnek nevezett berendezést, amely elektromosságot tudott előállítani. Felfedezései az elektrosztatikában, a meteorológiában és a pneumatikában is maradandóaknak bizonyultak.
A futottak még kategóriában esetleg 1-2 ateista?
Azon kívül az alapfeltevésed is alapvetően hibás:
"A materializmus is dogma, csak tudomámyos dogma. Hinni kell benne, mert empíria útján nem bizonyítható, csak logikai deduktiv úton."
Miért nem bizonyítható empírai (tapasztalat) útján? Csak ezen a módon bizonyítható. Erről szól az egész. Kísérletekről és mérésekről.
Hol látsz te személyeskedést? Rajtad kívül általánosító személyeskedést/személyeskedőt még nem láttam.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__7..
" Az ateisták is hívők, bár olyan szempontból speciális a helyzetük, hogy hitükben elvetik a transzcendens létezését. "
"A tudomány nem foglalkozik a világ végső magyarázatával, és nem is teheti, mert képtelen rá.
"Az ateista és a vallásos világnézetek ismeretelméleti státusa ugyanaz. Dönthetsz egyik vagy másik mellett, de egyik döntés sem "tudományosabb" a másiknál. A tudomány egy egész más ügy, teljesen független a világnézettől."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!