Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » INRI - Názáreti Jézus a...

INRI - Názáreti Jézus a zsidók királya. Nem az egész emberiség feletti uralkodó?

Figyelt kérdés
2009. jún. 8. 22:25
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
ne ateisták írjanak, kérem
2009. jún. 8. 22:25
 2/12 anonim ***** válasza:
82%
Azt az emberek írták rá, egészen pontosan a rómaiak, Pilátus íratta ezt.
2009. jún. 8. 22:33
 3/12 anonim ***** válasza:
22%

Hát én felettem nem "uralkodik" senki.

És egyébként is, nemhiszem, hogy Jézus bármikor is összevethető lenne egy uralkodóval, akik sok esetben kegyetlenek és könyörtelenek voltak( mert az ország érdeke néha megkívánta)

Szerintem ő sokkal inkább tanító, egy mester, aki megmutatja az utat. Számomra nem a keresztény vallás útját mutatja, hanem a mindenféle vallástól független szeretet és megbocsájtás útját...

//egy kereszténységből kiábrándult csaj//

2009. jún. 8. 22:39
 4/12 anonim ***** válasza:
87%
Pilátus íratta rá, mert ő így tudta. Ő pedig római volt, nem zsidó.
2009. jún. 8. 22:59
 5/12 anonim ***** válasza:
82%

Ráadásul a zsidók nem ismerik őt el királynak, csak a keresztények.

De amikor ő élt, akkor még nem létezett a "keresztény" szó - még pár 100 évig. Azt nem tudták ráírni, hogy a keresztények királya!

2009. jún. 9. 00:28
 6/12 anonim ***** válasza:
91%

Amikor a főpapok halálra ítélték az Urat a teológiai vádat - alapos csúsztatásal - politikai váddá alakitották át, mert a halálos ítéletet csak igy tudták kikényszeriteni a helytartótól.

A "zsidók királya" - Izrael királya - messiási cim a próféták által megjövendölt Messiás (Fölkent, Krisztus) cime.

A római helytartó - aki a perben négyszer próbálta megmenteni Jézust, de a végén - amikor a zsidók megfenyegették, hogy feljelentik a császárnál - elgyávul - bosszút áll a főpapokon, amikor megparancsolta, hogy a keresztre a Megfeszített feje fölé szögezzenek ki egy táblát rajta elitélésének okával; "Názáreti Jézus a zsidók királya". A feliratot három nyelven irták ki

- latinul a hivatalos nyelven

- görögül a birodalomban általánosan használt nyelven

- arámi nyelven a zsidóság által akkor beszélt nyelven.

"Nem az egész emberiség feletti uralkodó?"

Amikor

2009. jún. 9. 01:55
 7/12 anonim ***** válasza:
72%

Bocsánat túl hamar küldtem el a választ.

Nem az egész emberiség feletti uralkodó?

" 33Pilátus visszament a helytartóságra, maga elé hívatta Jézust, és megkérdezte tőle: "Te vagy a zsidók királya?" 34Jézus ezt felelte: "Magadtól mondod ezt vagy mások mondták neked rólam?" 35"Hát zsidó vagyok én? - tört ki Pilátus. - Saját néped és a főpapok adtak kezemre. Mit tettél?" 36Jézus így válaszolt: "Az én országom nem ebből a világból való. Ha ebből a világból volna országom, harcra kelnének szolgáim, hogy ne kerüljek a zsidók kezére. De az én országom nem innen való." 37Pilátus közbeszólt: "Tehát király vagy?" "Te mondod, hogy király vagyok - mondta Jézus. - Arra születtem, s azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról. Aki az igazságból való, hallgat szavamra."

Jn 18, 33-37

A Katolikus Egyházban az egyházi év utolsó vasárnapján ünneplik Krisztust a Mindenség Királyát.

"1Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, 2ő volt kezdetben Istennél. 3Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett."

Jn 1, 1-2

Őáltala, Óvele és Őbenne teremtetett a világmindenség.

Ilyen értelemben Krisztus a mindenség Királya.

És Ő a Megváltó a Messiás-Király "Izrael Királya" akit a próféták megjövendöltek, és akit a választott nép vár, de nem ismerte fel látogatásának idejét.

2009. jún. 9. 02:07
 8/12 anonim ***** válasza:
73%
Sőt, még gúnyolódtak is rajta... Az INRI nem csak a "címét" jelölte, hanem megfeszítésének okát is. Ugyanis hogy mondhatja magát bárki királynak, ha egyszer a zsidó nép fölött is a rómaiak uralkodnak?
2009. jún. 9. 11:15
 9/12 anonim ***** válasza:
26%

Tanítónak jött,

nem uralkodónak,

de minden nemzet szeretné kisajátítani magának,

így a zsidók is,

ez tudva levő, hogy miért.

:-(

2009. jún. 12. 16:50
 10/12 anonim ***** válasza:
17%

A Biblia két részből áll:Ó- és Újszövetség

Az Ószövetség a zsidó nép kiválasztásáról szól, az újszövetség pedig arról, hogy Jézus eljött meghalni értünk, és ezáltal az egész világgal szövetséget kötött...így már az egész világ a kiválasztott nép!

2009. okt. 8. 19:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!