Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ráerőszakolhatja-e egy kereszt...

Ráerőszakolhatja-e egy keresztény szülő az akaratát gyermekére?

Figyelt kérdés
Ha igen,mi annak a határa?Ha nem,miért teszik ezt keresztény szülők?

#gyermekkor #erőszak #szabad akarat #bölcsesség #isteni szeretet #és annak hiánya #szülői csonkítás
2017. dec. 28. 05:27
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/84 Andizsuzsi ***** válasza:

"Hol írtam,hogy hol kezdődik a kényszerítés"

Az 53. számú válaszodban.

2017. dec. 28. 22:19
 72/84 A kérdező kommentje:

Andizsuzsi!

az 53.hsz-ban ezt írtam:

"Sehol sem írtam,hogy a keresztény szülő keresztény hitének átadása gyermekének PÉLDAADÁSSAL,és néha szavakban erőszak lenne!"

Itt nem találok semmi kényszerítést!

2017. dec. 29. 06:37
 73/84 anonim ***** válasza:
0%

Bocs de gáz ez a kérdés mert

1. Provokatív

2. Felesleges

Lepontozhatsz. Hajrá.

2017. dec. 29. 06:39
 74/84 Andizsuzsi ***** válasza:

Jogos, az 56-os volt.

"Az erőszak ott kezdődik pl,amikor a gyermeket nem engedi a szülő a haverjával a hittanórára,vagy az erkölcstan órára."

2017. dec. 29. 08:33
 75/84 anonim ***** válasza:

Szerintem a kérdés maga jó, ez egy elég fontos téma és nem csak a keresztények számára. A hit átadása kulcsfontosságú kell(ene) hogy legyen egy keresztény családban.

"Ezeket a parancsokat, amelyeket ma szabok neked, őrizd meg szívedben, és vésd gyermekeidnek is az eszébe, beszélj róluk, amikor otthon tartózkodsz s amikor úton vagy, amikor lefekszel s amikor fölkelsz."

Egy gyerek személyisége folyamatosan fejlődik, és nagyon nem mindegy, hogy milyen irányba, a szülők felelőssége a legjobbat kihozni a lehetőségekből.

A gyereket akkor is neveled, amikor éppen nem ez a célod. Ha dohányzol, ha nem dohányzol, ha rendben tartod a lakást, ha nem, ha Star Warst nézel ma délután, ha focimeccset, stb. Ha pedig nem neveled semmire egy adott területen, akkor majd más fogja. Amit az iskolában, az utcán, a tévében, vagy akárhol lát, az mind befolyásolni fogja a személyiségét. Borzasztóan könnyű észrevenni, hogy melyik gyerekekkel nem foglalkoztak eleget a szülei.

Előbb-utóbb érdekelni fogja a gyerekeidet a politika, a vallás, a történelem, és nem fogsz tudni neki objektív válaszokat adni. Vagy a saját álláspontodat képviseled, vagy nem mondasz semmit, de akkor mástól fogja megkérdezni. Persze olyan szülővel még nem találkoztam, aki ne próbálta meg volna valamiféleképpen a saját világnézetére nevelni a gyerekét. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az jó eséllyel nem mond igazat.

Ami az egész praktikus részét érinti, szerintem teljesen normális, ha a saját gyerekét egészen kis korától kezdve viszi templomba a szülő. Aztán eljön az idő, amikor ez szépen fokozatosan a gyerek döntésévé válik, a saját példámból kiindulva úgy 12-13 éves korra lőném be. Ez után is lehet és kell hatni a gyerekre, de a kényszerítés többé már nem vállalható opció. Szabályok továbbra is lesznek a gyerek érdekében, de megszabni hogy milyen programokon vegyen részt, kifejezetten káros. Ha magától is szívesen megy, rendben van.

Természetesen számtalan hibára van lehetőség a szülők részéről, de én sosem kételkedtem abban, hogy minden normális szülő a legjobbat akarja a gyerekének, akár vallásos, akár nem. Igen, az ateisták is, és eszembe sem jutna beleszólni abba, hogyan neveljék a saját gyerekeiket. Szerintem nem nagy kérés, hogy ugyanezt én is elvárjam tőlük.

2017. dec. 29. 11:22
 76/84 anonim ***** válasza:
Azt látom helyesnek, hogy a gyerek ha már vallást választ, ismerje meg elötte mindet (a mind alatt a Magyarországon is gyakoroltakra gondolok) aztán majd ő választ. A szabad akarat akkor szabad ha ismeri a lehetőségeket és a következményeket egy döntés elött. Szerintem bár lehet én vagyok a hülye mert sokszor lepontoznak a vallás kategóriában.
2017. dec. 29. 11:24
 77/84 anonim ***** válasza:

Nem vagy hülye, miért lennél az? Attól, hogy lepontozzák egy válaszod, még lehet igazad. Egyesek túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a százalékoknak, az csak egy szám!

Mit értesz azalatt, hogy ismerje meg mindet? Biztos vagyok benne, hogy az emberek 99%-a nem az alapján választ vallást, hogy utánaolvasott és szimpatikus. Egy vallás, felekezet, közösség megismerése minimum hónapokig tart, nem lesz időd mindet kipróbálni.

A szabad akarat nagyon nem jelenti, hogy ismered a következményeket, sőt. Ha a tolvaj előre tudná, hogy a 10. lopás után elkapják és börtönbe kerül, szerinted belevágna az egészbe? Ha tudom, hogy egy év után kibukok az egyetemről, akkor is belevágnék? Ha tudom, hogy a házasságom 5 év után tönkremegy, akkor is igent mondok az oltárnál? A szabad akarat azt jelenti, hogy szabadon tehetünk bármit, akkor is, ha nem vagyunk tisztában a tetteink következményével, márpedig az esetek többségében ez így van.

Egy bizonyos kor után a gyerekek is szabadon dönthetnek a saját életükről, kipróbálhatnak egy csomó mindent, akkor is, ha később ezt megbánják. A szülők az élettapasztalatukkal segíthetnek nekik, de helyettük nem dönthetnek el mindent. A felnőtté válás folyamata pont erről szól, vállalj felelősséget a saját döntéseidért.

2017. dec. 29. 11:44
 78/84 A kérdező kommentje:

Az,minden ember számára fontosnak kellene lenni,hogy tisztában legyen a különböző vallási irányzatok-közte az istentelenség-eszméivel.

A tipikus hiba ebben,hogy az emberek zöme pletykák alapján szerez félrevezető információt,az eredeti-az adott vallástól eredő-információk helyett.

Ha egy szülő betölti küldetését,a gyermekében felmerülő ezzel kapcsolatos kérdéseit,neki teszi fel.

(Rossz módszernek tartom leültetni a gyermeket,és az 5 világvallás tömör összefoglalóját felmondani neki.Meg kell várni a kérdéseket,s ha azok nem érkeznek,óvatosan lehet provokálni azokat.)

Tilos hazudni a gyermeknek minden ürüggyel,és bizalmatlanságot okoz a szülő,az elhallgatással!

2017. dec. 29. 18:52
 79/84 anonim ***** válasza:
Hát gondolom van az a pont ahol már elvenné a gyámhatóság, ha tudna róla, illetve azt, hogy miben higgyen nyilván nem tudják megszabni neki, bárhogy is akarják, de ilyet, hogy elmenjen templomba,v agy büntetést kap (mondjuk nincs internet), meg hasonlók szerintem simán megtehetnek. (de hadd ne mondjam el az ilyen szülőkről a véleményem)
2017. dec. 30. 04:28
 80/84 Alex Fly ***** válasza:

Természetesen erre a kérdésre nem lehet értelmesen válaszolni...

Ráerőszakolhatom-e a gyerekre az akaratomat, ha másnap iskolába kell mennie, de ő nem kíván elmenni aludni, én pedig szeretném, ha megtalálná az ágyát? És ezt mennyiben befolyásolja az, hogy keresztény vagyok avagy nem?

A gyereknevelés bizony azzal jár, hogy sok esetben rá kell kényszeríteni az embernek az akaratát a gyerekre...

Meg kell tanulnia, hogy nem történhet mindig az, amit ő szeretne. Mindezt azért, hogy felnőttként képes legyen élni egy szabályokkal teli társadalomban.

És ez alól az sem kivételb ha a szülő keresztény -ő is a legjobb útravalót szeretné átadni a gyermekének.

2017. dec. 31. 01:23
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!