Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ráerőszakolhatja-e egy kereszt...

Ráerőszakolhatja-e egy keresztény szülő az akaratát gyermekére?

Figyelt kérdés
Ha igen,mi annak a határa?Ha nem,miért teszik ezt keresztény szülők?

#gyermekkor #erőszak #szabad akarat #bölcsesség #isteni szeretet #és annak hiánya #szülői csonkítás
2017. dec. 28. 05:27
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/84 anonim ***** válasza:
95%
Jó,akkor hagyjuk az ateistákat,akkor legyenek más vallásúak,amiről fentebb írtam is,pl muszlim. Miben különbözik az ő tanítása egy keresztényétől? Azt leszámítva,hogy nyilván teljesen más a hite,de ezt ugyanúgy fogja a gyereke elé tárni,mint egy keresztény is tenné a saját hitével. Mert én azt még mindig nem értem,hogy ez mitől lenne csak a kereszténységre jellemző. Mert oké,azt elismerem,hogy amiben mi hiszünk,azt fogjuk átadni a gyereknek,arról fogunk beszélni,de ezt szerintem más is így csinálja,ettől függetlenül egy rahedli ember van,aki ateista,vagy más vallású lesz,nem veszik el a szabad akarata. Főleg,hogy ahogy a legelső kommentemben is írtam,a kereszténység lényegét tekintve nem nevelhető,nem lehet beleprogramozni valakibe,hogy szeressen valakit (Istent). Megismertetni lehet vele,aztán,hogy ezzel mit kezd,az az ő dolga. Pontosan ezért szeretnék a gyerekemmel normálisan beszélni erről és nem programozni,mert az amúgy sem igazi hit,hanem egy tanult viselkedésforma,amit visszatükröz,de hinni igazán nem fog. Én nem azt szeretném,ha a gyerekem képmutató lenne és eljátssza a hívőt,miközben nem az,vagy esetleg elhiggye saját magáról,hogy mekkora hite van,közben meg semennyi sincs,mert csak utánozza,amit tőlem látott. A szabad döntését nem tudom és nem is akarom elvenni,miért "programoznám be" hívőnek,mikor annak pont az a lényege,hogy ugyan hall róla,de teljes mértékben az ő döntésének kell lennie? Hidd el,ismerem ezt,amíg nem érdekelt igazán a kereszténység,csak a társaság miatt jártam gyülekezetbe én ugyanúgy eljátszottam a hívőt és a végén kiderült számomra is,hogy nem is hiszek el semmit,csak meg akartam felelni a többieknek. Pedig nem erőltettek még gyülekezeten belül sem,csak egyszerűen az volt bennem valamiért,hogy ha köztük vagyok,akkor olyannak kell lennem,de erről nem a másik ember tehet.
2017. dec. 28. 13:55
 42/84 anonim ***** válasza:
0%

"ez mitől lenne csak a kereszténységre jellemző."

Ki mondta ezt?

Nagyon sok vallásra jellemző - főleg az egyistenhitekre. A Koránban kifejezett parancsok vannak erre.

Én az ateistákról beszéltem.

"ettől függetlenül egy rahedli ember van,aki ateista,vagy más vallású lesz,nem veszik el a szabad akarata."

Te elolvastad, amit írtam?

Hol van most pl. Magyarországon 70% ateista?

Vagy mondjuk Iránban?

Vagy Egyiptomban, ahol most ismét börtön jár az ateistáknak? Érdekes az indoka is: szerintük aki ateista, az garantáltan erkölcstelen ÉS homoszexuális IS közben.

Tipikus hívő "érv"...

Az ateisták mikor mondanak ilyet a hívőkre? És ma nálunk mennyi hívőt csuknak le a hitéért?

"a kereszténység lényegét tekintve nem nevelhető,nem lehet beleprogramozni valakibe,hogy szeressen valakit"

Azért eléggé lehet terelgetni, ahogy írtam is. Azt is elolvashatnád...

Meg mondjuk az, hogy beleneveled: az isten VAN, ill. eleve az, hogy istenek vannak, nem pedig természeti törvények. Jó, azok is - de csak mellékesen. Isten fontosabb. A szemléletet adod át, a hívő életfilozófiát. És itt nem az erkölcsre gondolok, mert az nem szerves része. Arra gondolok, hogy a hívőnek az a természetes, ha hisz - és NEM az, ha kérdez, keres, és végül tudást szerez.

Aztán már csak rá kell bökni egy istenre, aki mit ad isten, PONT a tiéd lesz, hogy "Na, ha már úgyis hiszel, mert én beléd neveltem - akkor azt tanácsolom, hogy ŐBENNE higgyél!"

Amúgy 0%-on áll a negyvenes válaszom is, miközben az előtte levő is az, és tovább megy lefelé a négyes is.

A sunyi, bigott, agy nélküli hívők megint itt voltak. A beszédhez nem értenek, azt tudjuk. Érveik nincsenek, csak a piros kezet nyomkodják. Ja, és több névről egyszerre. Nyilván a csalást is az istenük parancsolta nekik.

Értem én, hogy a vallás rovaton vagyunk, és itt nem feltétel az agy megléte... de ennyire?

EGY normális hívő nincs itt, aki meg is vallaná a hitét?

Így születik az a sztereotípia, hogy minden hívő agyatlan, sunyi és becstelen.

TE teszel ez ellen valamit?

2017. dec. 28. 14:21
 43/84 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"Akkor érdeklődni fog. "

És hogyan fogod az érdeklődését kielégíteni, ha nincs ismereted? Mit csinálsz, ha a gyerek egy nap azzal megy haza, hogy hittanra akar járni?

2017. dec. 28. 14:40
 44/84 anonim ***** válasza:
33%

Ne haragudj, Andizsuzsi - te mindig 100%-on állsz, pedig te kérdezel, az én kidolgozott és gondos válaszaim pedig 0%-on.

Ez olyan, mintha egy vitánál téged minden kérdésed után megtapsolnának - én pedig minden jó válaszom után kapnék egy istenes pofont.

Mondjuk ez mutatja is ezt az elmebeteg helyet, ahol most vagyunk.

Válaszoljon nektek ezután az, akinek két apukája volt.

Gondolom, ez is volt a pontozók célja. Nagyon a bögyükben van, hogy a vallás erőszakkal terjed - ezért aztán minden erőszakot bevetettek.

Csak gratulálni tudok!

Amúgy butaságot kérdezel, mert aki már tizenévesen érdeklődik (amikor már kialakul a normális hitre való képessége) - az talál is válaszokat. Nem kell féltened, hogy majd a gaz ateistánál hitszűzen fog meghalni.

Na, erről ennyit.

2017. dec. 28. 15:17
 45/84 A kérdező kommentje:

10.Hsz!

Olvasd el még egyszer a kérdésem,és értelmezd,mit jelent a "ráerőszakolás"!

2017. dec. 28. 16:46
 46/84 A kérdező kommentje:

11.Hsz!

Úgy látom,te sem érted mit jelent a "ráerőszakolás"kifejezés.

2017. dec. 28. 16:49
 47/84 A kérdező kommentje:

16.Hsz!

Az istentelenség is egyfajta hit világ.Minden tekintetben úgy működik,mint bármely más vallás,csak éppen nem "istának"nevezik,hanem "izmusnak".

2017. dec. 28. 16:56
 48/84 A kérdező kommentje:

Kedves Merete!

Jó dolgokat írtál,csak azt nem értem,miért adod a számba,a "ráerőszakolás"hamis értelmezését?

Hol írtam olyat,hogy az én hitem gyakorlása,megvallása erőszak?

2017. dec. 28. 17:02
 49/84 Andizsuzsi ***** válasza:

"Amúgy butaságot kérdezel, mert aki már tizenévesen érdeklődik (amikor már kialakul a normális hitre való képessége) - az talál is válaszokat."

A gyerekek már egészen kicsi korban érdeklődnek. Amikor az oviban a Mikulás viszi a szaloncukor, a többieknek a Jézuska az ajándékot, amikor karácsonykor előadják a pásztorjátékot. És amikor elsőben az osztály egyik része hittanra megy, míg ő erkölcstanra. Ilyenkor hogyan maradsz semleges? Elmondod, hogy Pistke szülei így gondolják, Ágikáé úgy, mi meg nem gondolunk semmit?

2017. dec. 28. 17:04
 50/84 A kérdező kommentje:

19.Hsz!

Javaslom,hogy a jövőben jelezd kinek válaszoltál,nehogy mást megsérts vele!

Nyilván,minden normális szülő megtanítja gyermekének azt,amit szükségesnek tart,néha még szavakkal is.Ez rendben is van,de nem ezt kérdeztem.

Erőszakot alkalmazhat-e,az általa igazságnak gondolt dolgok elfogadtatására,gyakorlására?

2017. dec. 28. 17:10
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!