Ráerőszakolhatja-e egy keresztény szülő az akaratát gyermekére?
"Aztán később, ahogy találkozik különféle hitekkel, ezeket is helyre kell tenni valahogy."
És hogy, ha az ateista szülő nem tanít ezzel kapcsolatban semmit?
Látod, Merete, meg az utána levő 69%-os: kiválóan bemutatjátok, milyen a tipikus vallásos nevelés.
Megtanítjátok a gyereknek a vallást - és semmi mást.
Ha valami más elé kerül: na az lesz a "nem követendő példa". Kinevelitek belőle, hogy azzal foglalkozzon.
Még, ha nem is erőszakkal, de az összes többi módszerrel.
Ez azt jelenti, hogy olyan pályára állítjátok a gyereket, ahonnan csak erőszakkal lehet leugrani. Akad, aki megteszi - de azért annyira nem sokan.
Na, ez nem vallásszabadság... még akkor sem, ha a közvetlen erőszaknál egy fokkal azért jobb.
"hogy, ha az ateista szülő nem tanít ezzel kapcsolatban semmit?"
Na, ez már elég jó kérdés.
Ilyenkor lehet pl. elmagyarázni azt, hogy mit jelent az ateizmus, és mit a hit. Persze egy kis gyereknek még túl sokat nem kell bonyolítani a kérdést: azt lehet mondani, hogy ők ebben hisznek, mi meg nem.
Aztán később lehet részletesebben magyarázni.
"azt lehet mondani, hogy ők ebben hisznek, mi meg nem"
De akkor már nem mondhatod, hogy nem foglalkozol vele. És mi van akkor, ha a "mi meg nem" ellenére a gyerek érdeklődést mutat?
Még egy dolog.
Aljas, ocsmány hozzáállásnak tartom, hogy itt kérdeztek, és közben 0%-ra lepontozzátok a válaszaimat.
Én tényleg a legjobb meggyőződésem szerint írok, és lehetőleg jól összeszedve, belegondolva abba is, hogy ti hogyan gondolkodtok, mit értenétek meg jobban.
Azt kérem, hogy ha ti is így gondoljátok, akkor pontozzátok fel a válaszaimat: azért, hogy lássam, érdemes veletek beszélgetni.
Én pl. soha nem pontozok le egy választ csak azért, mert esetleg nem tetszik. Azt nézem, hogy igaz-e, helyénvaló-e.
Mindenesetre a véleményem megvan a hívőkről... bár igyekszem nem elfogult lenni, mert tudom, hogy itt sokan pontoznak úgy, hogy közben nem is írnak semmit. Csak szórakozni járnak ide, vagy tudják, hogy úgyse tudnának semmi értelmeset írni, vagy mit tudom én... lehet, hogy eleve csak lepontozni jöttek.
Azért kérem, hogy aki viszont igaz hívőnek tartja magát, az pontozzon, és normálisan.
"már nem mondhatod, hogy nem foglalkozol vele"
Onnan kezdve néha egy kicsit foglalkozni kell vele. Ahogy a gyerek kezdi felfogni, hogy mi a különbség a mese és a vallásos hit között.
De egy hívő SOKKAL korábban elkezdi a hittant a saját gyerekénél - és még egyszer: a hittan az a hitre nevelés!
"És mi van akkor, ha a "mi meg nem" ellenére a gyerek érdeklődést mutat?"
Akkor érdeklődni fog.
Ez lehet olyan érdeklődés, ami a mesének szól, vagy a közösségnek, stb. - és lehet az is, hogy a gyereknek tényleg ilyen hajlamai vannak, és majd később hívő lesz.
Ez van... olyan ateistával én még nem találkoztam, aki pl. kitiltotta volna a gyerekét a templomból.
"engedtessék már meg,hogy elmondhassam mellette,hogy mi az én meggyőződésem,vagy talán bűn?"
Lehet, hogy félreértettem.
Olvasd el még egyszer, amit írtál... próbáld meg kívülről nézni. Mit olvasol ki belőle?
Mert én egy tipikus vallásos embert látok, aki ezerrel mutatja a gyerekének a saját vallását - és persze van még a "futottak még" kategória, akikről már messziről ordít a gyerek előtt, hogy oda nem megyünk. Sőt: oda értelmes, erkölcsös ember nem megy. Mert nem megy, és kész.
Nézd meg, amit írtál: sugárzik belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!