Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek a pokolban történő...

Garrison 2001 kérdése:

Szerintetek a pokolban történő szenvedés soha véget nem érő vagy véges?

Figyelt kérdés
Én keresztényként úgy gondolom, hogy véges, el is mondom, hogy miért: Jézus például a Máté evangéliuma 10. részének 28. versében mondja: "Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket meg nem ölhetik. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, meg a testet is el tudja pusztítani a gyehennában." A gyehennáról egyébként azt olvastam, hogy annak idején Jeruzsálem mellett egy szemétégető hely volt. Emellett ide sorolnám még az alábbi igéket: "Eljön az a nap, amely olyan lesz, mint az izzó kemence. Olyan lesz minden kevély és minden gonosztevő, mint a polyva, és elégeti őket az az eljövendő nap - mondja a Seregek URa -, nem marad sem gyökerük, sem águk."(Malakiás 4:1), illetve: "De megsemmisülnek a bűnösök, elenyésznek az ÚR ellenségei, mégha olyanok is, mint a viruló rétek, füstként enyésznek el." (Zsoltárok 37:20). Ezek az igék szerintem azt igazolják, hogy a gyehennában sem végtelen a szenvedés, hanem egyszer véget ér. Azt is olvastam, hogy az "örök" szó görög megfelelője az "aionios", ami viszont Istenre és az angyalokra vonatkozóan jelent soha véget nem érőt, az emberre vonatkozóan viszont azt jelenti, hogy addig, ameddig az adott személy élete tart. Azt nem tagadom és egyetértek vele, hogy a bűnösök büntetést érdemelnek, de az olyat, ami soha nem ér véget egy picit túlzásnak tartom. Arról nem is beszélve, hogy a Mennyországban is nehezebben tudnám elképzelni az örök boldogságot, hogyha látnám vagy tudnám, hogy közben a haverjaim lelkei a pokolban gyötrődnek. Ti mit gondoltok erről? És milyennek képzelitek el a poklot? Én inkább lelki, mint testi szenvedésnek, és főleg sötétséget és ürességet képzelek el a gyehennában. 20/F :)

2017. jún. 12. 20:34
 181/204 anonim ***** válasza:
51%

Nem.

Tudod, ez egy végtelen isten.

Arra gondolj, hogy a semmiből hogyan tudott megteremteni egy ilyen világot.

Neked hányadszorra sikerült volna?

És MINDENT előre látott benne.

Tudod, ha még 0.0000000000000001 másodpercet gondolkodott volna rajta - akkor tényleg egy tökéletes világot teremt.

Olyat, ahol minden teljesen tökéletesen működik.

A szabad akarat is.

De valami miatt nem ez volt a szándéka.

Ő egy rossz, gonosz világot AKART teremteni, amiben van jóság is.

Ha nem ezt akarta volna, akkor nem ezt teremti meg.

2021. aug. 24. 22:56
 182/204 anonim ***** válasza:
48%

"Tudod, ha még 0.0000000000000001 másodpercet gondolkodott volna rajta - akkor tényleg egy tökéletes világot teremt."

Teremtés előtt te miként értelmezed az időt? Ebből látszik, hogy csak össze vissza beszélsz és nagyjából semmit se értesz.

2021. aug. 25. 18:03
 183/204 anonim ***** válasza:
51%

Ebből a szempontból mindegy.

Valamilyen módon előkészítette a teremtést.

Még egy icipicit kellett volna rátennie.

Amúgy az, hogy hogy a MI világunk ideje még nem létezett, nem feltétlenül jeleneti azt, hogy semmiféle idő sem létezett.

2021. aug. 25. 21:22
 184/204 anonim ***** válasza:
48%

Nincs "MI" világunk, "TE" világod, "ŐK" világa, egyetlen világ létezik jelen ismerteink szerint. Az pedig elemi fizika, hogy az idő nem valami különálló mágikus dolog, hanem a fizikai világ szerves része. Azt hittem, hogy egy ilyen rendkívül okos embernek nem kell elemi fizikát magyaráznom.

Tehát a világ teremtése előtt nem létezhetett idő sem. Így értelmetlen másodpercekben gondolkodni.

Azt se teljesen értem, hogy "semmiféle idő", hány féle idő van? Mi egyetemen is csak egyről tanultunk fizikán.

2021. aug. 25. 21:32
 185/204 anonim ***** válasza:
51%

Lehet, hogy valamit nem értettél:

A MI világunknak van ideje. Ez sem egységes ugyan, de ezek az idők mind kapcsolatban állnak.

Egy lehetséges másik világnak valószínűleg szintén vagy ideje. Hogy ez milyen, az jó kérdés - de lehet hasonló, mint a miénk.

Elvileg ezzel nem vagyunk kapcsolatban, vagyis nem létezik olyan világvonal, ami átvisz az egyikből a másikba - de lehet ütközés.

2021. aug. 25. 22:04
 186/204 anonim ***** válasza:
48%

"A MI világunknak van ideje. Ez sem egységes ugyan, de ezek az idők mind kapcsolatban állnak."

Hogy mi? :)

Biztos tudod, miről beszélsz?

"Egy lehetséges másik világnak valószínűleg szintén vagy ideje."

Ez hogy jön ide?

"világvonal"

Ez mi a lótúró?

"de lehet ütközés"

Ütköző világok?

Szerintem add fel, neked megártott a sok sci-fi, s teljes mértékben kevered a valóságot és a kitalált "tudományos" fantasztikumot.

2021. aug. 25. 22:08
 187/204 anonim ***** válasza:
51%

Nézd, #186: attól még, hogy te életedben nem hallottál ilyenről, még létezik.

Nézz utána a téridő szerkezetének, a relativitáselméletnek - de készülj, nagyon kemény olvasmány.

Ha nem értesz a fizikához, akkor csak hidd el, hogy ilyen lehetséges.

Hallgass Dávid Gyulát, ő nagyon érthetően elmondja.

2021. aug. 25. 23:52
 188/204 anonim ***** válasza:

Nézd, amiket te írsz, azok jelentős része tudományos fantasztikum, sci-fi. Ami lehet érdekes, én is szeretem az ilyen témájú sorozatokat, filmeket, de ezek semmivel se valóságosabbak, mint a tündék, törpök, hobbitok. Én is hallottam már ütköző univerzumokról, de még az se bizonyított, hogy egyáltalán lenne egynél több. Tehát jelenlegi tudásunk alapján abból kell kiindulni, hogy nincs több, így ütközni se tudnak.

Az idő, mint olyan, egységes. Ha az idődilatációra gondolsz, az még nem jelent eltérő időket. Sajnos a leírásodból csak találgatni lehet, hogy mire gondolsz, mert láthatóan sose tanultál fizikát (a gimis fizikát nem veszem annak) és bizonyos fogalmakat legfeljebb körülírni próbálsz helytelen szóhasználattal.

Ezeknek pedig nem kell utána néznem, mert tanultam. Nyilván nem az olyan légből kapott elméleteket, mint a multiverzum, de a relativitáselméletről esett szó elég.

2021. aug. 26. 21:16
 189/204 anonim ***** válasza:
51%

Te abból indulsz ki, hogy van a mi világunk, és kész.

De valahogyan ennek is keletkeznie kellett, és ennek csak két módja van:

- egy hasonló világból, ahol szintén téridő van,

- vagy a semmiből, vagyis egy olyan állapotból, ahol esetleg anyag van, de téridő nincs.

Esetleg tudsz valamilyen más lehetőséget?

2021. aug. 26. 23:13
 190/204 anonim ***** válasza:

Igen, tudok más lehetőséget, valaki megalkotta. Szerintem elég kézenfekvő.

"- egy hasonló világból, ahol szintén téridő van"

Ez akár elképzelhető, bár a fizika általunk ismert alapvető térvényeinek ellent mond. De ebben az esetben is felmerül a kérdés, hogy az ezt megelőző honnan van?

"- vagy a semmiből, vagyis egy olyan állapotból, ahol esetleg anyag van, de téridő nincs."

Ez az elképzelés nem értelmezhető, ha nincs tér, nincs anyag sem. Ha nincs idő, akkor az anyag nem képes változni, tehát sose lesz belőle semmi.

2021. aug. 27. 15:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!