Vallásosak ti tagadjátok az evolúciót? Még akkor is, ha kézzel fogható magyarázat áll mellette?
"A senki-re magadat és az ember teremtését tagadó..."
Ne süketelj már össze vissza plíííz! Ha Isten evolúcióval teremtett, akkor megüt a guta? Gabriel.Tailor éppen ezt gondolja, már hogy nem megüt téged a guta, hanem hogy Isten is létezik, meg az evolúció is. Pont ugyanúgy, mint ahogy Isten lehetséges létezését nem cáfolja a gravitáció működése se.
Csak te vagy itt olyan, aki foggal körömmel és leginkább bedugott fülekkel nem vagy hajlandó tudomásul venni, hogy senki se tagadja itt Isten lehetséges létezését (csak van aki ebben nagyon nem hisz), és leginkább azt állítják, hogy teljesen lényegtelen Isten létezése abból a szempontból, hogy az evolúció működését vizsgáljuk, nem tiszteletlenségből, hanem csak úgy, mint ahogy a leeső kő fizikájának vizsgálatakor se kell foglalkoznunk Isten létezésének lehetőségével.
Te kitaláltál magadnak egy introvertált világot, amiben számodra csak egyetlen egy fontos, hogy az abban lévő Isten pont olyan legyen, amilyennek te elképzelted magadnak. Semmilyen más Isten nem jó neked, és az se érdekel, hogy milyen lehet az igazi Isten. Neked csak a saját Istened az Isten, és mindenki mást, aki nem a te istenedben hisz, azt istentagadónak bélyegzel meg.
Ez vagy te, és nem egy nem rád szabott Istent kereső igazi hívő.
Egy cseppet se vagyok Istentagadó, hanem nem tagadom meg
"Lenne olyan Biblia-szakértő, aki ezt véleményezni Gabriel. Tailoron kívül is? "
Az túlzás hogy én Biblia szakértő lennék :D Egyszerűen csak gondolkozni is szoktam az igék jelentésén, nem csak mögéképzelek valamit, amit épp szimpatikus lenne elfogadnom...
Amúgy ha az is megfelel, linkelhetek néhány értelmezést:
Sokan sokmindent látnak benne, de az senkiben fel sem merült, hogy bármi köze lenne az evolúcióhoz.
Eleve, kedves 44%-os, gondoljuk végig, mit is próbálsz állítani!
"Azt, hogy mikor érjen egy fügefa, nem az időjárás dönti el. Főleg, ha ott van mellette."
Gondolom arra próbálsz utalni, hogy Krisztus egyetlen szavára teremhetne az a fügefa, akkor is ha épp nem a termésérés időszakában vagyunk. Legalábbis másra nem tudok asszociálni ebből az elvárásodból.
Majd amellett kardoskodsz, hogy a fügefa azért nem terem mégsem, mert elfajzott az evolúció során.
Most akkor gyakorlatilag arra próbálsz kilyukadni, azaz te abban hiszel, hogy az evolúció változásai felette állnak Krisztus hatalmának?
Vagy a másik lehetőség hogy olyan szinten összevissza beszélsz, hogy saját mondataiddal hazudtolod meg magad.
Most melyik az igaz?
Köszönöm!
Nos, számomra ez az ügy mást jelent. Azt jelenti, ami oda van írva, oszt' jónapot. Jézus - töredékes bibliaismereteimre jól-rosszul visszaemlékezve -, szvsz. elég sokszor kijött a sodrából, no, csak olyan emberien. :)
Pl a farizeusoknak elég sokszor nekiesett verbálisan, ill. megkorbácsolta a kufárokat, sőt, még a tanítványaira is sokszor ráripakodott - asszem.
Korántsem volt mindig végtelen türelmű, vagyis nagyon is emberien viselkedett nem egyszer. A Biblia az Ótestamentumban világosan definiálja, hogy a növények azok nem egy nagy lelki cuccosok, vagyis nyugodtan lehet velük bármit csinálni. Bárki megeheti azokat, ki-, levághatja stb., vagyis korántsem olyan nagy gonddal tekint rájuk, mint manapság mi a fákra (ill. legalábbis ezt tartanánk illendőnek, hasznosnak). Jézus semmi gondot nem látott abban, hogy egy "gazdátlan" élő fával bármit is tegyen, akár egy szemléltetőeszközként is felhasználva. Írja is, hogy tűzre azzal a fával, ami nem hoz gyümölcsöt. Érdekes, hogy az olyan mondatok mögé mindig jelképeket kell azonnal becsempészni, ami mai szemmel nézve nekünk kissé-, vagy nagyon visszatetsző, holott valszeg az égvilágon semmi jelkép nincs mögötte, hanem akkor az volt, oszt’ ennyi.
Én nagyon nehezen tudom belebeszélni ebbe a történetbe az Izraelről szóló jelkép magyarázatokat, meg miegyéb elképzeléseket, hiszen Jézus az egész sztorit tanulságként lezárja egy lelkesítő utalással, miszerint a hit hegyeket mozgat meg. Ez az optimista, lelkesítő végkövetkeztetés szvsz. baromira nem illik össze a magyarázatok kenetteljes, vagy éppen komor végkicsengéseivel. Nyilván Jézus (ha tudott csodákat tenni) termővé tudta volna varázsolni azt a fát, de úgy „botlott” bele, hogy azt várta tőle, majd egy jót csemegézik, de a dolog nem jött össze, és egyszerűen mérges lett, azután csinált, amit csinált. Kb. az történhetett, mint velem olykor, vagy bárkivel, ha a számítógép valami nem olyat csinál, mint amit szeretnénk, olykor elkezdjük szidni, haragszunk rá, pedig tudjuk, hogy mennyire is értelmetlen ez a dolog. Jézus ügyes politikusként a mérgességéből elkövetett csodából pedig kihozott egy hitre buzdító jelképet, amivel nincs is baj, mert a fa sorsa akkoriban teljesen lényegtelen volt.
Mellesleg bizonyos körülmények között az állatok se sokat számítottak. Emlékeim szerint valami disznócsordából démonokat űzött ki Jézus, mire a disznócsorda belerohant a vízbe és mindegyik állat megfulladt. Senkit se érdekelt a disznók sorsa, pedig azoknak tudtommal van lelke. Szóval a történések spirituális jelentése sokkal fontosabb a Bibliában, mint holmi fák, vagy disznók élete (mondom ezt nem megvetően, hanem az akkori látásmódra utalva).
Bocsika, ha túl prózaian értelmezek, de így látom… :)
Nincs is ezzel baj, gyakorlatilag szabad az értelmezés :D
Hiszen az apostolok sem fűztek hozzá kommentárt, szóval a jelentést (ha volt neki) vagy magától értetődőnek vették, vagy direkt azért jegyezték le ezt is, hogy példázatként gondolkozzunk rajta és okuljunk belőle.
Az ember amúgy szeret jelképeket keresni, lásd csak akár a mai könyveket, filmeket, zeneszövegeket, szinteni mindenki azonnal a sorok között keresi a mögöttes tartalmat, a társadalomkritikát, vagy ott van irodalomtanáraink kedvelt mondata "Mire gondolhatott a költő?"
Nem akarom ennek az eredetét feszegetni, mindenesetre az ember ösztönös szokása, hogy szeret jelképekben gondolkodni, pláne ha számukra fontos műről van szó, ez pedig a hívők esetében hatványozottan igaz a Bibliára.
Én úgy vagyok vele, lehet hogy nincs ott semmi jelkép, hogy ahogy írod, "akkor az volt, oszt’ ennyi" :D De ha az ember csak annyit is ér el, hogy gondolkozik ezen, hogy foglalkozik Isten szavával, azzal baj nem lehet :)
Kivéve ha a 44%-os barátunkról van szó, ő sajnos annak az ékes példája, hogy ha valaki csak kötözködésre használná a Bibliát, abból semmi értelmes nem fog kisülni ><
"Senkit se érdekelt a disznók sorsa, pedig azoknak tudtommal van lelke."
Csakhogy azok meg tisztátalanok.
A gazda meg, akié a disznók voltak, ne is álmodjon kártérítésről - merthogy ez is csak egy csettintésbe került volna Jézusnak - hanem örüljön, hogy a démonok nem őt szállták meg.
"Mire gondolhatott a költő?"
Ezt imádtam. Ha erről min. két oldalt íziben összehordtam (valami nagyon látványos tűzijátékos gondolatszikra asszociációkat), legyen az bármennyire is értelmetlen (némi túlzással), akkor már előre elképzeltem magamban, ahogy hűvös, rekedtes hangon, foghegyről a családi vacsora mellé odavetem - Ötöst kaptam magyarból... - azután a kalapkarimát lassan visszahúzom szemmagasságba, jelezvén, hogy a többi már a ti ügyetek... (vagyis jutalom zsebpénz, kötelező ajnározás stb.).
;D
"Csakhogy azok meg tisztátalanok."
Ez O.K., de ez csak a kajálásukra vonatkozott, nem? Ennek okán szabadabban lehetett volna öldökölni köztük, mint más állatok esetén? - persze én ehhez nem értek...
„A gazda meg, akié a disznók voltak, ne is álmodjon kártérítésről”
No, igen. :D
Esetleg kapott bőven jelképes lóvét…
Magamtól: "Emlékeim szerint valami disznócsordából démonokat űzött ki Jézus, mire a disznócsorda belerohant a vízbe és mindegyik állat megfulladt."
Vagy rosszul emlékszem? Valami emberből űzte ki a démonokat és forwardolta a desznyókba? - ja, asszem... mondjuk a konda sorsát tekintve ez édesmindegy, de asszem a kondás igencsak meglepődhetett, amikor hirtelen a disznók a kollektív öngyilkosságba menekültek mellőle. Én a helyében azonnal kétségbeesett önvizsgálatot tartottam volna... :D
"Valami emberből űzte ki a démonokat és forwardolta a desznyókba?"
Igen, ez történt.
Mondjuk ez felveti a kérdést, hogy Jézus TÉNYLEG végtelen volt-e... merthogy akkor nem kényszerült volna ilyen kompromisszumra. Simán kiűzhette volna a démonokat egyenesen a pokolba.
Ebből látszik, hogy akkoriban a gyesznók, meg a gazdájuk magasról le voltak ejtve, ha egy Jézus sétált arra.
Hát ami azt illeti, Cerevisiae, a pásztorok se zárták a szívükbe Krisztust, igaz, a Biblia csak annyit említ, hogy kérlelték Jézust, menjen el innen, de gyanítom a valóságban némiképp máshogy fogalmaztak ><
A bolond ember mindenesetre jól járt :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!