Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan szerezhetném vissza az...

Hogyan szerezhetném vissza az evolúcióba vetett hitemet?

Figyelt kérdés
Ahogy egyre több antievolúciós könyvet olvasok /pl. John C. Lennox: A tudomány valóban eltemette Istent?/, és ahogy egyre jobban kezdem érteni a bibliai összefüggéseket, kezdek eltávolodni attól a hittől, hogy minden magától jött létre. Eddig minden elkötelezettség nélküli szabadgondolkodó voltam, most már úgy gondolom, nem élhetek minden tekintetben úgy, ahogy nekem tetszik. Vagy mégis a régi felfogásomnak volt valódi alapja?

2016. máj. 20. 08:17
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/107 Mojjo ***** válasza:
70%

@10: nem írtam ki, elnézést. Megmondom őszintén, totál elfeledkeztem róla.

Egyébként nem igazán értem ezt az élőlények nélküli evolúciót. A biológiai értelemben vett evolúció az élőlények változása. Ha nincs élőlény, akkor nincs, ami megváltozzon. Nem hiszem, hogy ebbe bármilyen világkép keverése szükségeltetne.

Pitagorasz tétele azért létezett Pitagorasz előtt, mert síkháromszögek léteznek a világegyetemben - legalábbis most mondjuk azt, hogy léteznek. Ha pedig a tételre vonatkozó objektumok léteznek, akkor igaz a tétel. Az evolúció élőlényekre vonatkozik. Ha azok nem léteznek, olyan, mintha Pitagorasz-tétel szempontjából nem léteznének háromszögek. Érted.

Természetesen az evolúció _lehetősége_ létezik élőlények nélkül is, mert olyan a világegyetem körülöttünk, hogy kialakulhatnak élőlények és működhetnek evolúciós folyamatok benne, akkor is, ha adott időpontban épp egy deka élőlény sincs semerre.

2016. máj. 20. 11:14
 12/107 anonim ***** válasza:
10%
Isten megteremtette az élőlényeket, majd beoltotta őket evolúcióval. Azóta a dolgok maguktól működnek.
2016. máj. 20. 11:33
 13/107 anonim ***** válasza:
41%

"Az evolúció élőlényekre vonatkozik."

Nem igaz.

Ha a feltételek fennállnak, akkor bárhol és bármin végbemegy az evolúció. Ma már egy csomó helyen ezzel terveznek sok mindent (élő és élettelen dolgot is).

2016. máj. 20. 11:36
 14/107 Inkviziciós detektív ***** válasza:
24%

Isten teremttette az eget, a Foldet, az allatokat es az embert, az evolucio pedig egy mmmitosz!

Ne fordulj vissza legendakhoz:

2Tim 4:4 És az igazságtól elfordítják az ő fülüket, de a mesékhez oda fordulnak.

2016. máj. 20. 11:43
 15/107 Mojjo ***** válasza:
64%
@13: igaz, sok minden képes evolválódni.
2016. máj. 20. 11:43
 16/107 Mojjo ***** válasza:
69%

Látom, megérkezett a lepontozó különítmény :)

Ha gondoljátok, a piros kéz nyomkodása helyett/mellett hozzá is szólhattok a témához. Nem kötelező persze, csak egy kósza ötlet...

2016. máj. 20. 11:49
 17/107 anonim ***** válasza:
26%

# Mojjo

"Egyébként nem igazán értem ezt az élőlények nélküli evolúciót."

Igen, mert "arisztotelésziül" gondolkodsz, nem "platoniul". Ez persze nem baj, csak ténymegállapítás. Ha olyan rendszerben gondolkodsz, hogy az ideák, mint olyanok léteznek a tárgyuk nélkül is, akkor cseppet sem nehéz ezt elképzelni.

Mitől szék a szék, és mitől asztal az asztal? Attól hogy van bennük valami szék-ség vagy asztal-ság. De ez a székség és asztalság akkor is létező idea, ha történetesen nincs egyetlen egy konkrét szék vagy asztal a világon. A szék és az asztal ideája, mint idea, létezett a dinoszauruszok idejében is, mert abban a korban is elviekben megalkotható lett volna egy szék vagy egy asztal, ha történetesen van aki megalkotja.

UI: Adtam egy zöldet, csak hogy froclizzam azokat, akik megint a pontszámokkal bunkóznak. :)

2016. máj. 20. 11:56
 18/107 anonim ***** válasza:
94%
Az emberi elme nélküli "szék-ség vagy asztal-ság" lehetetlen. Ha a dinók idejében nem éltek emberek - van aki másként tudja -, akkor a "szék-ség vagy asztal-ság" ideája sem létezhetett. Elme nélkül idea sem nem létezhet.
2016. máj. 20. 12:05
 19/107 A kérdező kommentje:

"Beleolvastam ebbe a "John C. Lennox: A tudomány valóban eltemette Istent?" förmedvénybe."

Na ez az egyik, ami egyre jobban elriaszt az evolúciótól, mivel a képviselői olyan lelkülettel kritizálják a másik oldalt, aminek semmi köze a tárgyilagossághoz, hanem inkább a szubjektív véleményalkotáshoz, s a tudományos állásponttól is fényévekre van. Hogyan képviselheti a tárgyilagos tudományt az, aki pocskondiázza a másik ember nézetét?

Mi a bizonyíték arra, hogy teljesen átváltozik egy élőlény, ha a környezet reá hatást gyakorol.

Miért van ennyiféle vizi élőlény, amikor a tengerekben a környezet szinte ugyanaz. Miért van ennyiféle hal pl. Van ponty, oké, de minek keszeg, kárász, garda, paduc, márna, tok, kecsege, stb. Miért van annyiféle békés hal? Kb. ugyanazt eszik, ugyanott élnek, stb. Ha véletlenül létrejön egy hal, az is nagy szám, de hogy ennyi, és mind ugyanabban a környezetben? Hogy ez csak ugy ukmukfukk kifejlődött magától, mi ebben a tudományos? Nem tiszta szubjektívizmus ez?!

2016. máj. 20. 12:07
 20/107 anonim ***** válasza:
36%

"Mitől szék a szék, és mitől asztal az asztal? Attól hogy van bennük valami szék-ség vagy asztal-ság. De ez a székség és asztalság akkor is létező idea, ha történetesen nincs egyetlen egy konkrét szék vagy asztal a világon. A szék és az asztal ideája, mint idea, létezett a dinoszauruszok idejében is, mert abban a korban is elviekben megalkotható lett volna egy szék vagy egy asztal, ha történetesen van aki megalkotja."

Ez kissé erőltetettnek hangzik. Ha nincs akinek a fejében formálódjon az idea, akkor értelmetlen az idea létezéséről beszélni.

Offon kívül, kérdező, az evolúcióban nem kell hinni! Olvass, tanulj, tájékozódj, rá fogsz jönni hogy ez teljesen független valaki tetszésétől vagy nem tetszésétől, ahogy a kérdésedben említed, egyszerűen az élővilág - többek között - így működik, evolúcióval.

Ennek pedig még a Biblia sem mond ellent. Az evolúcióellenesség mindig is csak egyesek teljesen szubjektív Bibliaértelmezésén alapult, olyan gondolatokon, amiket emberek képzeltek mögé, és soha nem a Szentírás tényleges sorain.

2016. máj. 20. 12:11
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!