Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mivel igazolható, hogy a...

Mivel igazolható, hogy a Biblia valóban Isten szava?

Figyelt kérdés

A kérdés azért merült fel bennem, mert sokan arra teszik fel az egész életüket, hogy a Bibliában leírtak - vagy a papok Bibliai alapon nyugvó útmutatásai - szerint éljenek, különben Isten ítélete által a pokolra jutnak.

Honnan lehetünk biztosak benne, hogy valóban az Isten akarata, ami a Bibliában le van írva? Ha Isten akarata, akkor teljesen hiánytalanul, manipuláció nélkül került bele a Bibliába?

A Bibliából vett idézetek önigazolások, nem sokat érnek. Ha egy fadarabra ráírjuk, hogy ez egy darab arany, attól még bizony nem lesz belőle arany.

Annak a papi rétegnek/leszármazottjaiknak állításai, akik összeállították a Bibliát (amire aztán a hatalmukat alapozták), szintén nem meggyőző, mert ez is önigazolás.

Létezik-e valamiféle konkrétum/bizonyíték, független, bárki számára elfogadható forrásból, hogy a Biblia csak és kizárólag Isten szavát tartalmazza és az az akarata, hogy mi betartsuk az ott leírtakat, valamint, hogy ezek alapján fog megítélni minket életünk végén?

2016. jan. 17. 21:20
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/150 anonim ***** válasza:

Az Ószövetség tanulságosan bemutatja, milyen sokféleképpen tud az ember a bűn útjára lépni, és azt is, hogyan kell Istenben bízva, áldás alatt élni. Viszont Jézus új törvényt hozott nekünk, és kettőre egyszerűsítette a tízparancsolatot. Ha csak a másodikat akarjuk betartani, nem fog sikerülni, mert önmagában nem áll meg. Saját elhatározásunkra, akaraterőnkre támaszkodva nem tudjuk embertársainkat szívből szeretni. Akarva akaratlanul elkezdünk bennük bízni, az pedig csalódásokhoz vezet.

Ezzel kapcsolatban a Biblia azt mondja, hogy egyszerre szeressük felebarátainkat, és ne bízzunk bennük. Ez azt jelenti, hogy hozzunk áldozatot értük, de ne várjunk viszonzást. Így élni csak Istenben való bizalommal lehet, enélkül nincs önzetlen felebaráti szeretet.

2016. jan. 19. 07:14
 22/150 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Kérdező!

"És mi van, ha valakinek nem adatott meg a hit? Az el fog kárhozni? Ez így nem tűnik túl igazságosnak a szeretet Istenétől!"

Kezd el vizsgálni a gombafajtákat a szaporodásukat és a szimbiózisukat a környezetükkel! (Róma 1:20)

40 ember írta különböző korokban különböző társadalmi rétegből származtak. S még is belső összhang jellemzi. Pedig 1600 év alatt íródott. Több mint 2500 nyelvre lefordították.

" A Biblia nyelvi gazdagsága lehetővé teszi, hogy az irodalmi műfajok, stilisztikai eszközök oly mér¬hetetlen gazdagságát tárja elénk, amelyet semmiféle más könyvben nem találunk."

"A Biblia esetén nem is beszélhetünk egy emberről, számos eltérő forrásból (helyben és időben is) állt össze a Biblia."

Maga a szó Biblia az jelenti tekercsek. Mutass még egy olyan könyvet amiben ekkora összhang van és 1600 év alatt íródott szövegekből állították össze s 40 ember által minimum!

"Ami azt illeti, elég szélsőséges Istenképet fest fel az ószövetség a "szeretet" istenéről Jehováról. Nem hiszem, hogy egy tökéletes lény, minden forrása így viselkedne."

Pedig de igen! Így viselkedett. Csak az a baj hogy te abból az időszakból kihagyod a legfontosabb tényezőt. Jézust! Ő az aki által Isten kegyelmet gyakorol. S az Ószövetségi időkben Jézus még nem töltötte be a Messiás szerepét! Ez egy óriási különbség. S nem lehet figyelmen kívül hagyni. Sajnos sokan megteszik s te is ezt tetted.

"Ezek a bölcsességek számos akkori vallásban is megtalálhatók voltak. Pl úgy tűnik, hogy a tízparancsolat sem Mózes találmánya."

Melyek ezek a vallások s hol vannak a irataik. Ebben igazad van a 10 parancsolat nem Mózes találmánya. Az Istentől van!

"Rabszolgatartás, szemet szemért, fogat fogért, írmagjuk se maradjon! Ezek nem tűnnek túl jó tanácsoknak. Egyedül Jézus tanításait tartom elfogadhatónak, ami szerintem szemben állnak az ószövetségi tanítások egy részével."

Isten törvényt és parancsot adott az általa kiválasztott népnek. S ha nem tartották be akkor megbüntette őket! De azért had jegyezzem meg hogy gyermek áldozatot nem kellet bemutatni ennek az Istennek. Más istenségekről ez nem mondható el.

Majd foly.köv.

2016. jan. 19. 10:58
 23/150 A kérdező kommentje:

"Kezd el vizsgálni a gombafajtákat a szaporodásukat és a szimbiózisukat a környezetükkel! (Róma 1:20)"

Ez nem tudom honnan jön, az én Bibliámban a Róma 1:20-ban köze nincs a gombákhoz :)

"S még is belső összhang jellemzi. Pedig 1600 év alatt íródott."

Ez a belső összhang nálam annyira nem jött le. Különálló részekről beszélhetünk. Egyedül a zsidóság jelenléte a kapocs és az ő dogmáik. Amúgy meg volt pár éve a papság vezetőinek és a katolikus kereszténység megalkotóinak, hogy valamennyire egységessé kovácsolják a világhatalmi eszközüket. Az, hogy több mint 2500 nyelvre lefordították, szintén ezt a célt táplálta.

"Maga a szó Biblia az jelenti tekercsek. Mutass még egy olyan könyvet amiben ekkora összhang van és 1600 év alatt íródott szövegekből állították össze s 40 ember által minimum!"

Az összhangot azok teremtették meg, akik összeállították a Bibliát. És ezzel jelentősen módosították is az általa tartalmazó információkat a saját igényeiknek és céljaiknak érdekében. Mondd csak ,mi volt az az ETALON ami alapján válogattak? Isten vigyázó ereje? És aztán ezek a "szent" emberek évszázadokon keresztül pusztításra használták ezt a "szent"-írást? A történelem igazolja is ezt az állítást! Ez tény sajnos.

"Pedig de igen! Így viselkedett."

Ha ezt elhiszed, akkor sajnállak. Nekem ez beleerőltetett halandzsának tűnik. Belemagyarázás, semmi más. Aki józan ésszel gondolkozik, ezt nem hiszi el. Erről nem fogsz tudni meggyőzni.

Eleve a szövetség sántít, azzal kötök szövetséget, akire szükségem van. Ez így volt annak idején is és most is. A szövetséget Isten kezdeményezte a zsidók kimenekítésével. Miért lehetett szüksége az Istennek pont a zsidó népre?

"Melyek ezek a vallások s hol vannak a irataik. Ebben igazad van a 10 parancsolat nem Mózes találmánya. Az Istentől van!"

Egyiptomi halottaskönyv 125. fejezete (Kr.e. 2600 körül készült).

Az Egyiptomi halottaskönyv Tagadó vallomásában leírtak olyanok, mint a Tízparancsolat:

"Nem káromkodtam."

"Kivonulás 20:7 "Uradnak, Istenednek a nevét ne vedd hiába, mert az Úr nem hagyja büntetlenül azt, aki a nevét hiába veszi."

"Halottaskönyv: Nem követtem el házasságtörést, nem feküdtem össze férfiakkal."

"Kivonulás 20:14 Ne törj házasságot!"

"Halottaskönyv: Nem loptam."

"Kivonulás 20:15 Ne lopj!"

Ugyanakkor néhány hasonlóság felfedezhető a Tízparancsolat története és Hammurapi Törvénykönyve között is, amely Kr.e. 1772 körül készült.

Forrás: [link]

"Isten törvényt és parancsot adott az általa kiválasztott népnek."

Igen, és ezek milyen könyörületesek is voltak(irónia)! Sokat olvashattunk ezekről már itt a GYK-n is...

"De azért had jegyezzem meg hogy gyermek áldozatot nem kellet bemutatni ennek az Istennek."

Mózes I. könyve 22. rész: És monda: Vedd a te fiadat, ama te egyetlenegyedet, a kit szeretsz, Izsákot, és menj el Mórijának földére, és áldozd meg ott égő áldozatul a hegyek közűl egyen, a melyet mondándok néked.

Végül nem áldozta fel, de mivel Ábrahám szó nélkül belement volna a dologba, elképzelhető, hogy nem volt ismeretlen/váratlan az ilyen kérés "Istentől".

2016. jan. 19. 14:22
 24/150 A kérdező kommentje:

"Ezzel kapcsolatban a Biblia azt mondja, hogy egyszerre szeressük felebarátainkat, és ne bízzunk bennük."

A szeretet "törvényét" Jézus hozta. DE sehol sem mondta, hogy ne bízz a felebarátodban. Annyi a törvény, hogy szeresd felebarátodat mint önmagadat, nem tette hozzá, hogy "de azért ne bízz benne túlságosan". Hol mond ilyent Jézus, légy szíves világosíts fel?

Ha meg nem Jézus mondja, miért kevered az ószövetséget, vagy a buta és szűk látókörű tanítványok agyszüleményeit Jézus törvényével? Ez így ferdítés és belemagyarázás kedves barátom!

2016. jan. 19. 14:38
 25/150 Shirayuuki ***** válasza:

Kedves kérdező!

Pont ugyan ezek a kérdések merültek fel bennem is és komolyan, végig kerestem a like gombot, míg olvastam a gondolataidat :)

2016. jan. 19. 20:52
 26/150 A kérdező kommentje:

"Isten törvényt és parancsot adott az általa kiválasztott népnek. S ha nem tartották be akkor megbüntette őket!"

Erről és a Biblia következetességéről/harmóniájáról jut eszembe: a zsidók megkapták Istentől a tízparancsolatot, aminek igen fontos eleme a "Ne ölj" parancsolat. Ennek ellenére pont Isten parancsolja a zsidóknak, hogy irtsák ki a kánaánitákat (és még más útjukba kerülő egyéb népeket is!). Arra kéri a zsidókat, hogy saját parancsolatát szegjék meg. Pedig csak 10 darab parancsolatot adott, ilyen nehéz mind a tízre emlékezni?

Miért nem azt parancsolta nekik, hogy "Ne ölj, kivéve ha Istened kéri tőled"? Így már közelebb állunk a keresztes háborúkhoz is, ugye? Ott is ez volt a duma a papok részéről, hogy Isten nevében kell ölni a hitetleneket...Így már nem is néz ki olyan korrektnek a tízparancsolat, ugye?

Persze erre jön megint az erőltetett magyarázat, hogy a kánaánitákat Isten megátkozta, mert pogányok voltak, vért ittak, disznót ettek és démonokkal szimpatizáltak, Noét megsértették, a kiirtásuknak be kellett következnie, mert ez Isten ígérete volt számukra. Ez erősen izzadtság szagú magyarázat, azért valljuk be. Most akkor érvényes volt a tízparancsolat, úgy ahogy nekünk is tanították, vagy nem? Vagy erre az időre visszavonták?

És itt a következő bökkenő. Nem találtam a Bibliában, hogy Isten megbocsátott volna végül a kánaánitáknak, de a zsidók nem ölték meg őket. Szóval Jehova átka nem, vagy csak részben teljesült be? A "mindenható" Jehova nem volt képes eltörölni őket a föld színéről még úgy sem, hogy a zsidókat rájuk küldte? És azóta is élnek a leszármazottjaik? Kíváncsi vagyok erre milyen erőltetett magyarázatot tudtok összeollózni a "teljes harmóniában" lévő Bibliából?

2016. jan. 19. 22:27
 27/150 A kérdező kommentje:

"Pont ugyan ezek a kérdések merültek fel bennem is és komolyan, végig kerestem a like gombot, míg olvastam a gondolataidat :)"

Ezért lenne fontos végre hathatós és ésszerű magyarázatot adni a felvetett kérdésekre, mert úgy néz ki, rajtam kívül másokat is foglalkoztat a dolog!

2016. jan. 19. 22:29
 28/150 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Kérdező!

"Ez nem tudom honnan jön, az én Bibliámban a Róma 1:20-ban köze nincs a gombákhoz :)"

Nem tán azt vártad hogy ebben a részben a gombákról lesz szó?

De amúgy olvasd el újra az adott részt és gondolkodj el rajta. Elemezd! Hogy mire utal, mi a mondani valója!

"Ez a belső összhang nálam annyira nem jött le. Különálló részekről beszélhetünk. "..." Amúgy meg volt pár éve a papság vezetőinek és a katolikus kereszténység megalkotóinak, hogy valamennyire egységessé kovácsolják a világhatalmi eszközüket. Az, hogy több mint 2500 nyelvre lefordították, szintén ezt a célt táplálta."

Elhiszem én hogy te ezt beveszed csont nélkül. Nem is hibáztatlak érte. De belegondoltál már abban hogy ez mekkora hülyeség? Világhatalmi eszköz? Amíg nem létezett a Biblia addig az uralkodók nem tudták irányítani a népüket vagy mi?

S még hogyan is irányítják a Bibliával a népet? Ezt végre elmagyarázhatná valaki. Ez a másik dolog ami tényleg kiakasztó hogy az egyház úgy íratta át a Bibliát hogy az neki jó legyen. Oké ha ez így is volt akkor ki írta át a Holt tengeri tekercseket? Már csak azért is mert azt nem egyházi tudósok vizsgálgatták. Aztán meg ott van még a papi nőtlenség is. Mire alapozzák a papság vezetői és a katolikus kereszténység megalkotói a papi nőtlenséget?

Mert hogy nem a Bibliára az fix. Tuti, 100% Olvasd csak!

1Timóteus 3:2 Szükséges azért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egyfeleségű férfi, józan, mértékletes, tiszteletre méltó, vendégszerető, a tanításra alkalmas,

1Tim 3:12 A diakónusok egyfeleségű férfiak legyenek, akik gyermekeiket és saját házukat jól igazgatják.

S nem csak ez a két hely van a Bibliában ahol erről esik szó! Hát ha tényleg átírták a Bibliát a saját kényük kedvük szerint, akkor hogy maradhatott benne ilyesmi? Ráadásul nem is egy helyen és nem is ugyan azon részben.

Hogy nálad a belső összhang annyira nem jött le azt sajnálom. De segítek egy kicsit. Koncentrálj azokra a részekre ahol Jézusról esik szó az Ószövetségben! De mindig tartsd szem előtt hogy különféle emberek és különböző időben írták ezeket a részeket s még is egészé áll össze!

"Egyedül a zsidóság jelenléte a kapocs és az ő dogmáik."

Ezt külön vettem. Kifejtenéd hogy pontosan mire is gondolsz?

"Az összhangot azok teremtették meg, akik összeállították a Bibliát."

Bocs de gondolj már bele hogy mit állítasz! Ez akkora baromság hogy elképesztő. Az hogy a részekből összeállítasz valamit. Amelyeket olyan emberek írtak akik már nem is élnek. Azzal te nem tudsz összhangot teremteni. Mivel az összhangot az írás tartalma adja meg és nem az hogy össze állítod. természetesen az időrend az lényeges az vitán felül áll! De az összhang az írásban keresendő és nem az összeállításban.

"És ezzel jelentősen módosították is az általa tartalmazó információkat a saját igényeiknek és céljaiknak érdekében."

S mik azok a saját igények és célok? Még a papi nőtlenséget sem tudják alátámasztani a Bibliával. Szóval ha így nézem ők a világtörténelem legbénább hamisítói mert ennyi idő alatt még ezt sem tudták elintézni. Tehát miről is van szó? Részletezd!

"Mondd csak ,mi volt az az ETALON ami alapján válogattak? Isten vigyázó ereje?"

Igen Isten vigyázó ereje! A kanonizáció egy hatalmas téma! Ha tényleg érdekel részleteiben rengeteg anyagot találsz a neten. Nézz utána!

"És aztán ezek a "szent" emberek évszázadokon keresztül pusztításra használták ezt a "szent"-írást? A történelem igazolja is ezt az állítást! Ez tény sajnos."

Ezek az általad "szentnek" mondott emberek nem az írást használták pusztításra! Bizonyára a háborúkra az inkvizícióra s az efféle dolgokra gondolsz! Oké nincs is ezzel gond. De ezt az emberek követték el s ha vért izzadsz akkor sem tudod alátámasztani a Bibliából ezeket a cselekedeteket! Érdekes módon nem olvasod sehol a Bibliában hogy Jézus hadsereget toborzott volna és leigázott volna bárkit is! Akkor hogy is van ez a kereszténység meg a pusztítás? Mert én nem látom a Jézus által tanított dolgok és a "szent" emberek cselekedetei között az összhangot! Ja biztos erre már nem maradt idejük hogy ezt átírják a sok sok év alatt! (erre se)

"Ha ezt elhiszed, akkor sajnállak. Nekem ez beleerőltetett halandzsának tűnik. Belemagyarázás, semmi más. Aki józan ésszel gondolkozik, ezt nem hiszi el. Erről nem fogsz tudni meggyőzni."

Engem nem kell sajnálnod. Biztosan van a környezetedben olyan aki lehet sajnálni. De igazából őt se sajnál hanem inkább szánd meg!

Akkor legyen beleerőltetett halandzsa nem oszt nem szoroz! A józan ész az egy érdekes dolog. Erről is sokat lehetne beszélni de ettől most tekintsünk el. Akkor nem foglak tudni meggyőzni. Na és akkor mi van?

"Eleve a szövetség sántít, azzal kötök szövetséget, akire szükségem van. Ez így volt annak idején is és most is. A szövetséget Isten kezdeményezte a zsidók kimenekítésével. Miért lehetett szüksége az Istennek pont a zsidó népre?"

Tévedésben vagy! Először is ismereteid erősen hiányosak. A szövetség kötése jóval korábban és egyetlen emberrel köttetett! Ok és okozat!

"Nem káromkodtam."

"Kivonulás 20:7 "Uradnak, Istenednek a nevét ne vedd hiába, mert az Úr nem hagyja büntetlenül azt, aki a nevét hiába veszi."

A nem káromkodtam és az Isten nevének ne vegyük a szánkra hiába. Ez a két dolog nem egészen ugyan az!

Mert káromkodni akkor is szoktak ha az emberek egymást szidják. De Isten nevét olyan esetben is a szájára veheti az ember amikor nem káromkodik.

Hasonlóság van egy kevés de erősen hiányos. De ha csak ennyi akkor ez karcsú! Nagyon!

"Igen, és ezek milyen könyörületesek is voltak(irónia)! Sokat olvashattunk ezekről már itt a GYK-n is..."

Volt amikor igen, megkönyörült! Nos ha sokat olvastál róla akkor képben vagy ezt illetően!

"Mózes I. könyve 22. rész: És monda: Vedd a te fiadat, ama te egyetlenegyedet, a kit szeretsz, Izsákot, és menj el Mórijának földére, és áldozd meg ott égő áldozatul a hegyek közűl egyen, a melyet mondándok néked."

Jó akkor megismétlem!

Gyermek áldozatot nem kellet bemutatni Istennek. Az írtam hogy nem kellett bemutatni. Nem azt hogy soha nem kért ilyesmit Isten. A kettő nem ugyan az!

3Móz 18:21 Magzatodat ne add oda, hogy a Moloknak áldozzák, és meg ne szentségtelenítsd Istened nevét. Én vagyok az ÚR.

Moloknak feláldozták a csecsemőket! Élve égették el őket! Jahve állat áldozatot várt el de azt sem élve. Előtte leölték az állatot!

"Végül nem áldozta fel, de mivel Ábrahám szó nélkül belement volna a dologba, elképzelhető, hogy nem volt ismeretlen/váratlan az ilyen kérés "Istentől"."

Szó nélkül! Ismered Ábrahám történetét az elejétől fogva? Elgondolkodtál már azon hogy Ábrahám vajon miért nem szólalt meg?

Elképzelhető? Ábrahám hány olyan esetről tudhatott amikor Jahve ember áldozatot akart? Amiről te írsz az csupán feltételezés és semmi több. Jahve nem ilyen! Te összekevered Molokkal. S Ábrahám tudhatott illetve hallhatott Molokról és hogy milyen áldozatot mutatnak be neki.

De Isten szövetséget kötött Ábrahámmal. Tudod hogy mit ígért Ábrahámnak Jahve Isten?

2016. jan. 20. 00:30
 29/150 anonim ***** válasza:

# 24

Igen, Ézsaiás könyvében, és a Zsoltárokban van benne, hogy ne emberekbe vessük a bizalmunkat, hanem Istenbe. Sajnos ez könnyen félreérthető, talán nem is jó szó a bizalom. Nyilván nem azt jelenti, hogy ne merjünk senkire semmit rábízni, vagy a gondolatainkat, érzelmeinket ne merjük senkivel megosztani. Hanem azt jelenti, hogy ne bálványozzunk senkit, és ne várjunk a jótetteinkért viszonzást, boldogulásunkat ne emberektől várjuk. Ebbe az ember könnyen beleesik, mert ha valakit szeretünk, egyre jobban elkezdünk bízni benne, és valamiféle viszonzást várunk. A példaképeinket pedig sokszor rajongásig bálványozzuk. Többek között ez a különbség a krisztusi szeretet, és az érzelmekből fakadó emberi szeretet között.

Az Ószövetség nagyon sok ponton kapcsolódik az Újhoz. Jézus nem vonta kétségbe a törvény, vagy a próféták igazságát. :

„Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.“ Máté 5,17

2016. jan. 20. 08:12
 30/150 A kérdező kommentje:

"Nem tán azt vártad hogy ebben a részben a gombákról lesz szó?"

Amilyen "felvilágosult" és "korát megelőző" a Biblia, simán elvártam volna valami hasonlót :) De természetesen biztos voltam benne, hogy semmi ilyesmit nem tartalmaz a Biblia. Bár a Jehova tanúi és egyéb verziókban bármi előfordulhat :)

"De belegondoltál már abban hogy ez mekkora hülyeség? Világhatalmi eszköz? Amíg nem létezett a Biblia addig az uralkodók nem tudták irányítani a népüket vagy mi?"

Nem atomfizika, ez egyszerű történelem. Az uralkodók tudtak uralkodni az emberek felett, de most egy akkor új, feltörekvő uralkodói rétegről beszélünk, a papságról, akik nem származási alapon uralkodtak, hanem a tudatlan/tanulatlan tömegek vallási fanatizálása által. A szegény, nincstelen, kisemmizett embereknek már nem volt miben reménykedniük, csak a túlvilági jólétben, ezért kottára megvették azt amit a papok állítottak nekik. A korai vallási üldöztetések is emiatt a törekvések miatt voltak, az uralkodók féltették a hatalmukat.

A feltörekvő papság kezében a Biblia egy olyan eszköz, mondhatni bálvány volt, amire a köznép elhitte, hogy Isten szava és bár olvasni akkor még nem tudták, a papok kényük kedvük szerint idézgethettek belőle ha befolyásolni akarták a tömeget. Az emberek látták, hogy a papoknál van az érthetetlen "isteni eredetű" "szent" könyv (bálvány?), ami "Isten szavát" tartalmazza, azé az Istenét, aki nyomorúságos életük után az örök boldogságot jelentheti számukra. Természetes az életüket teljes szolgálatban és nélkülözésben kell leélniük, hogy a megváltást kiérdemelhessék. A papok meg közben gazdagodtak a hívek adományai és az uralkodók támogatásai által (amiknek nyilván az volt a forrása, hogy a papok jelentősen tudták befolyásolni nagy tömegek viselkedését).

Egy idő után az uralkodóknak el kellett ismerniük a papok hatalmát, hiszen olyan szinten tudták befolyásolni a tömegeket, hogy mit sem értek a hadseregek, ha a parasztok fanatikus módon ellenük fordultak.

Ez volt az az időszak, amikor a katolikus kereszténység a legalantasabb szintre süllyedt a történelem során. De ezt a folyamatot mindenképpen megelőzte a Biblia, mint eszköz/imádható bálvány létrehozása.

Légy szíves cáfold ezt meg logikus érvekkel, példákkal, ha tudod. A valós tények, a történelem segítségével.

"Ez a másik dolog ami tényleg kiakasztó hogy az egyház úgy íratta át a Bibliát hogy az neki jó legyen. Oké ha ez így is volt akkor ki írta át a Holt tengeri tekercseket? Már csak azért is mert azt nem egyházi tudósok vizsgálgatták."

Nem csak az a lényeg, hogy mi került bele, hanem az, hogy netán mi maradt ki. A bekerülteket is fordíthatták úgy, hogy az számukra kedvező legyen, de még mindig meg tudják magyarázni.

"Aztán meg ott van még a papi nőtlenség is. Mire alapozzák a papság vezetői és a katolikus kereszténység megalkotói a papi nőtlenséget?"

Semmire. Általuk kitalált vallási dogma, megtehették, hiszen ők lettek "Isten földi helytartói". Talán az egyházi vagyon megőrzése volt a célja. Akkoriban már kezdett gyűlni a vagyon, hiszen a közember az uralkodó mellett Istennek is hódolt (az uralkodó csak a földi életét tudta elvenni, de az Isten örök kárhozatra tudta taszítani őket hitük szerint, szerinted melyik számított jobban számukra?). Ebből a fertőből azóta sem tudtak kikászálódni az egyház vezetői.

"Hát ha tényleg átírták a Bibliát a saját kényük kedvük szerint, akkor hogy maradhatott benne ilyesmi?"

Nem volt szükség arra, hogy ezt átírják. Túl nagy rizikó lett volna, hiszen az akkori idők szokásait nem csak egy forrás rögzítette, nem lehetett volna megmagyarázni, ha kiderül. Ekkora tényszerű hazugság nem kerülhetett bele. Azért a papok sem voltak teljesen hülyék.

"De segítek egy kicsit. Koncentrálj azokra a részekre ahol Jézusról esik szó az Ószövetségben!"

Csak feltételezheted, hogy róla szól. A zsidók a mai napig nem ismerik el Jézust, mint megváltót, ugyanis nem teljesítette be szerintük a próféciát, miszerint a megváltónak tökéletesen be kell tartania a törvényt.

"Egyedül a zsidóság jelenléte a kapocs és az ő dogmáik."

Az ószövetség a zsidó nép eredettörténete, amire szépen ráhelyezték a zsidó származásúnak beállított Jézus történetét, hogy hitelesítsék a saját választott nép státuszukat. Jézus nélkül senki sem fogadta volna el a Tórát, aki nem zsidó. Így keletkezett egy hibrid, ami továbbra is kiválasztott népként kezeli a zsidókat.

"Bocs de gondolj már bele hogy mit állítasz! Ez akkora baromság hogy elképesztő. Az hogy a részekből összeállítasz valamit. Amelyeket olyan emberek írtak akik már nem is élnek. Azzal te nem tudsz összhangot teremteni."

Dehogynem. Nézd meg a különböző beállítottságú tévécsatornák híradóit. Azzal, hogy kihagynak egy egy részt/szót még nem hazudnak, de teljesen megváltoztathatják a hírekből levonható következtetést. És ez véleményem szerint a hír manipulálása. Pontosan ez történt a Biblia esetén is. Azt akarták, hogy egy bizonyos kép álljon össze, az ő elképzelésük szerint, ami ennek ellentmondott, azt kihagyták, sátáni sugallatnak minősítették. És bizony a sorrendiség manipulánsával is jelentős változásokat lehet elérni. Így hiába tűnik hitelesnek a fordítás az eredetihez képest, a végkimenetel változhat. És probléma nélkül megtehettél, hiszen számtalan apróbb történetből állították össze a Bibliát (kivéve a tórát/ószövetséget, ez elég egységes volt).

És te maradéktalanul hiszel az ő akaratuknak, mert véleményed szerint a papok rendelkeztek az isteni gondviselés által nyújtott ETALON-nal, amivel ki tudták válogatni, hogy mi a hiteles és mi nem. Pont ezek a "szent" emberek álltak közvetlenül kapcsolatban Istennek, akik kitalálták a cölibátust, később amikor hatalomra jutottak az inkvizíciót is. Hát barátom, álomvilágban élsz.

"S mik azok a saját igények és célok?"

Világi hatalom, tömegek irányítása vallási alapon! Ennél többre eddig egyetlen egy uralkodó sem vágyott a Földön.

"Szóval ha így nézem ők a világtörténelem legbénább hamisítói mert ennyi idő alatt még ezt sem tudták elintézni."

Azért azt nem mondanám, mert igen sikeresek voltak. Lásd történelem.

"Ezek az általad "szentnek" mondott emberek nem az írást használták pusztításra!"

Nem az írással pusztítottak, hanem az által igazolták a pusztítást.

"Érdekes módon nem olvasod sehol a Bibliában hogy Jézus hadsereget toborzott volna és leigázott volna bárkit is! Akkor hogy is van ez a kereszténység meg a pusztítás?"

Sajnos a Biblia tartalmazza az ószövetséget is. Ha csak az újszövetségből állna, akkor nem született volna meg ez a kérdés, és nem létezne a katolikus egyház hatalma a Földön. Ószövetség, Seregek Ura, rémlik? Ez mellett bármire rámondható, hogy EZ ISTEN AKARATA. Ráadásul akkoriban még csak el sem tudták olvasni az emberek a Bibliát, azt kellett elhinniük, amit a papság mondott. Igen, ez egy hamisítatlan bálvány.

"Tévedésben vagy! Először is ismereteid erősen hiányosak. A szövetség kötése jóval korábban és egyetlen emberrel köttetett!"

Zsidó nép eredettörténete. Ábrahám, neki adja a földet örökségül. Képben vagyok. Vagy igaz, vagy nem, a tórában ez van, a zsidók Ábrahám leszármazottjai. A zsidók számára a Tóra igazolja, hogy övék az egész Föld. Biztosan hiteles (irónia). De a szövetség akkor is szövetség és Isten kezdeményezte. Lényegtelen, hogy mikor.

"Hasonlóság van egy kevés de erősen hiányos. De ha csak ennyi akkor ez karcsú! Nagyon!"

Messze több, mint az isteni gondviselés vigyázó tekintete a Biblián. Ezek legalább tények.

"Amiről te írsz az csupán feltételezés és semmi több."

"Jahve nem ilyen!"

A Biblia alapján ez csak feltételezés. Igazából Jahve bármilyen lehet az ószövetség alapján, ne feledjük, lemészárolta az egyiptomi elsőszülött gyermekeket! És ez még csak egy csepp a tengerben. Ezek alapján igazán van jogom feltételezni, hogy akár még emberáldozatot is követelhetett valamikor/valakiktől. Persze nyilván a Tórába ez nem kerülhetett volna bele, hiszen akkor semmi sem különböztette volna meg Jehovát az akkori pogány istenektől.

Amúgy tudtad, hogy a Tóra egy része is kitaláció, bizonyos történeteket a papok egészítettek/találtak ki, hogy egységes képet alkosson az egész a végén? És ebből lettek az ősi iratok, amiknek a hitelességére annyira esküszöl. Persze, nem írhattak hazugságot, mert nyilván vigyázott erre az isteni gondviselés :) Ne vicceljünk már!

2016. jan. 20. 09:51
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!