Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mivel igazolható, hogy a...

Mivel igazolható, hogy a Biblia valóban Isten szava?

Figyelt kérdés

A kérdés azért merült fel bennem, mert sokan arra teszik fel az egész életüket, hogy a Bibliában leírtak - vagy a papok Bibliai alapon nyugvó útmutatásai - szerint éljenek, különben Isten ítélete által a pokolra jutnak.

Honnan lehetünk biztosak benne, hogy valóban az Isten akarata, ami a Bibliában le van írva? Ha Isten akarata, akkor teljesen hiánytalanul, manipuláció nélkül került bele a Bibliába?

A Bibliából vett idézetek önigazolások, nem sokat érnek. Ha egy fadarabra ráírjuk, hogy ez egy darab arany, attól még bizony nem lesz belőle arany.

Annak a papi rétegnek/leszármazottjaiknak állításai, akik összeállították a Bibliát (amire aztán a hatalmukat alapozták), szintén nem meggyőző, mert ez is önigazolás.

Létezik-e valamiféle konkrétum/bizonyíték, független, bárki számára elfogadható forrásból, hogy a Biblia csak és kizárólag Isten szavát tartalmazza és az az akarata, hogy mi betartsuk az ott leírtakat, valamint, hogy ezek alapján fog megítélni minket életünk végén?

2016. jan. 17. 21:20
❮❮ ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
 141/150 anonim ***** válasza:

Vidiripi

„Képes vagy értelmezni, ami le volt írva a példában? Vagy szándékosan ferdítesz és borsó? Szerinted az semmi, hogy biztos a lebukás és teljes a veszteség?”

Akkor legyen borsó! Ha már választási lehetőséget adsz! :D :D

„Talán mert ez az igazság és így működik a rendszer?”

Igen így működik a rendszer! Sajnos! S szerinted rendben van hogy az embereket kizsákmányolják? Ja persze csak hibáztak és következmények nélkül megússzák. Csak azt nem értem hogy én miért nem úszom meg a hibáimat! Valami ötlet?

„Ha megnézed a bolygót, számos szörnyűségesnek tűnő természeti katasztrófa következik be nap mint nap az emberek közreműködése nélkül is.”

Nem vagyok én abban olyan biztos hogy az emberek közreműködése nélkül következnek be katasztrófák. Inkább csak nincsenek teljes tudatában annak hogy ők is okozói a dolognak.

„Ez a világ működése. Logikátlan és hibás lenne? Kizárt, hiszen ezt is Isten alkotta meg így...”

Tévedés! Isten nem ilyennek alkotta meg a világot! A világ később lett ilyen és ugye volt egy özönvíz is! Az alapjaiban törölte el azt a világot amely még hasonlított valamelyest az Éden kertjére.

„Tudtad, hogy a pofon váratlan és nem úgy szaladsz bele szánt szándékkal? A példa tökéletes, Te nem vagy képes megérteni.”

Igen ezt én is megerősítem. Sokan azután lettek hívő emberek hogy pl. túléltek valamit ami majdnem a halálukat okozta legyen az betegség vagy baleset vagy egy katasztrófa! De lehet egy szerettük elvesztése is vagy egyéb nehézség!

„Rosszul áll Neked az irónia. Nem passzol a vak hitedhez :)”

Elfelejted hogy ember vagyok és hogy nincs vak hitem. Ez is egy bizonyíték rá. Úgy néz ki hogy neked még kell idő hogy ezt felismerd. De sebaj majd eljön ennek is az ideje. Ahogyan a Bibliában áll. Mindennek meg van a maga ideje!

„Ismerték a társadalom törvényeit! Ezt nem venném egy kalap alá a vallással. A törvények egzaktok. Ha megszegik, biztosan tudhatták előre, hogy mik lesznek a következmények. Szegények. Ne ködösíts légy szíves, ezt is leírtam már...”

Akkor mi a gond az ószövetségi büntetésekkel? Ebben a kontextusban nézve semmi!

„Mondta ezt a vakhitű. És belé remegett a föld, mert minden szava "igazság". Sörhassal nem születik az ember, tenni kell érte! Haha!”

Hogy mekkorát tévedsz ezzel a vak hit dologgal. Ó ha tudnád! Dehogy van nekem vak hitem. De lehet hogy jobb lenne ha az lenne talán én is más ember lennék.

„Tudod, azok, amiket Te "kutatható bizonyítékként" fogsz fel.”

Részletezd hogy pontosan milyen történelmi egyezőségekre gondolsz!

„Igenis lényeg, JHVH válogat a teremtményei között, logikátlanság, hazugság.”

Igen! Kiválasztotta Ábrahámot Mezopotámiából! Nincs ebben semmi logikátlanság. Valahol el kellett kezdeni. Amúgy meg nem népet választott magának hanem egy embert akinek az utódait népé tette! Megsokasította az utódait, leszármazottait! Ahogyan azt megígérte neki!

„A szövetség azért köttetik, mert mindkét fél profitál belőle. Tehát mindkét félnek érdeke a dolog.”

Jaja! S mi az amit Isten nem tartott be a szövetségben?

„Ne feledd, JHVH áldozatokat várt a zsidóktól a bűnök bocsánatára :) Nem csak húst, aranyat is. Furcsa, hogy JHVH még le is raboltatta a zsidókkal az egyiptomiakat (főként nemes fényeket követeltek) a csapások után a bűneik bocsánatára, még mielőtt távoztak.”

Ki fizettette a rabszolga munkát az egyiptomiakkal amit a népe végzett nekik. Szerintem korrekt! Munkáért jár a fizetség!

„Igen, benne van a Bibliában. Milyen jól jött az a sok arany a pusztában, ugye? Hogy minek JHVH-nak az arany? Pl: az elektronikában és az űrkutatásban igen népszerű anyag az arany a tulajdonságai miatt... Furcsa, hogy a majáknál is népszerű volt az arany az "istenek" körében. Tudod, az égből érkező "istenek" legendái. Micsoda véletlen. Hm...”

Olvastam Erich von Däniken könyveit, 14 vagy 15 nem is tudom! S az aranyat a maják hogyan jutatták el az isteneiknek? Elégették?

„Egy hívő ember vagy, akit annak rendje és módja szerint alaposan palira vettek.”

Na soroljad hogy mivel is!

„A bolt éjjel nappal nyitva áll, tudod mi az "ára" a dolognak... Nem, nem a lelkedre gondoltam :)”

Akkor még lehet esélyem. Mert a lelkemet nem adom el!

„Akkor mégsem lennének olyan józanok az emberek, hogy átlássanak a hazugságon? Mert igazságból csak egy van, ugye tudod?”

Luther sem egyik napról a másikra ismert fel mindent. De egy felismeréssel kezdődött! De ahhoz hogy az az egy felismerés meglegyen ahhoz olvasnia kellett. Bővítette az ismereteit s természetesen a hitét erősítette. A probléma nem Istennel van hanem az emberekkel!

2016. márc. 13. 20:47
 142/150 A kérdező kommentje:

"Azért Istent ne keverd már össze valami királlyal vagy császárral!"

Te kevered, amikor elfogadod az ószövetségi istenképet...

"Mint ahogyan írtam is nem összeegyeztethető a reinkarnáció és a feltámadás."

Te hiszel a feltámadásban? Ne nevettessél már! :) Valaki meghalt 3000 évvel ezelőtt 13 éves korában és az még mindig a feltámadást várja, míg mostanában 60-80 évet élnek az emberek, szerinted ez korrekt lenne így ? :) Nyilvánvaló, hogy a feltámadás egy értelmetlen hazugság, abban a formában, ahogy a keresztény egyházak értelmezik.

Ellenben ha úgy értelmezzük, hogy a lélek anyagból való "feltámadásáról" van szó a fizikai test halála után, akkor rögtön értelmet nyer a dolog. Csak hát nem úgy értelmezik, mert buták...

"Mert akkor mindenkinek ténylegesen saját magának kell megtalálnia az útját! De mit állít Jézus?"

"Hogy irányt mutasson, de megtartson minket a játékban? Hogy több értelme legyen az ittlétünknek? Hogy ne csak egy helyben topogjunk, hanem legyen tovább?"

"Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam."

Tehát Jézus utat mutat, elmondja az igazságot (a szeretet az igazság) és az élet értelmét. Csakhogy mi nem Jézus közvetlen szavait olvashatjuk a Bibliából, hanem azt, amit a tanítványok megértettek és AHOGY megértették azt. De ezt már lerágtuk, a lényeg az, hogy nem lehetünk biztosak a 100%os hitelességben ezáltal.

Jézus a szeretetről beszélt, az önzetlen szeretetről, ami az "Atyához" vezet, mert az atya az önzetlen szeretet. Ha nem ezt az utat követed, akkor újra és újra ki kell járnod azt az osztályt ahol megragadtál. Az, hogy Jézust követed, nem azt jelenti, hogy el kell hinned, amit a Bibliában összehordtak róla. Ha mindentől függetlenül a szeretet útját járod, akkor ugyanúgy eljuthatsz az Atyához. Erre vallásoktól függetlenül lehetőséged van! EZ az igazság.

Mivel a maga módján minden emberek alkotta vallás korrupt, igenis magadnak kell megtalálnod az utat, de ahogy Jézus is tanította, létezik egy biztos támpont, a szeretet. Ezt én sem mondtam másként. Mondtam, hogy mi keress magadban, mire figyelj, milyen utat kövess.

Jézus nem azt mondta, hogy AKI ENGEM IMÁD ÉS ISTENÍT (netán az ő nevével véd jelezett vallást követi) az jut az Atyához. Hanem azt, hogy aki az Ő ÚTJÁT KÖVETI (azaz az életfilozófiáját, nyilvánvalóan nem a keresztre feszítésre gondolt)!! ÓRIÁSI a különbség.

"2Mózes 3:2 Ott megjelent neki az ÚR angyala tűz lángjában, egy csipkebokor közepében."

Ettől függetlenül egyértelmű utasítások vannak a "ránézés" tekintetében (ha nem lenne értelmük, miért lennének ilyen szabályok?). De mit is hihetett Mózes "égésnek" a csipkebokor esetén (hiszen tőle származik az írás, tehát az ő megértése által értelmezhetjük mi is)? Tényleg égett, vagy csak ő AZT HITTE, hogy ég, mert még nem látott ilyesmit.

Ugyanez a móka holografikus (vagy valami hasonló technológiával) megjelenítéssel a falra író kéz esetén is megjelenik.

Illetve utalások vannak arra is, hogy az oltárból szólította a fiút "isten hangja"(a nevére és a pontos forrásra nem emlékszem, de biztosan tudod miről van szó), az meg azt hitte, hogy az apja szólítja, így nem is válaszolt. JHVH csak akkor állt szóba vele, amikor az oltár közelében volt és válaszolt. Csak nem valamiféle kommunikációs eszköz volt az oltárban? Ha valóban Isten szólt volna a fiúhoz, akkor nem várt volna megerősítést a fiútól, hogy válaszoljon neki, hogy hallja.

Igen, olyan esetekről is olvasni a Bibliában, hogy JHVH nem volt közvetlenül ott, de hallották a hangját. Az ilyen esetekben a hang egy adott fizikai ponthoz kötött! Ma már ez nem csoda számba megy, egyszerű kommunikációs eszközökről (technológia) lehetett szó. Az akkori ember persze még nem is álmodhatott ilyen eszközökről.

"Mondom hogy te képzelsz oda olyasmit ami nincs odaírva."

"Orcámat azonban nem láthatod - mondta -, mert nem láthat engem ember úgy, hogy életben maradjon."

Ez elég egyértelmű utalás arra, hogy élőből halottá válasz, ha megpillantod az orcáját. Azt nem írt miért, mi módon halsz meg, illetve hogy miért pont az orcája a tiltott. Ha elveszik az életed, az büntetés, nem következmény :) Ez olyan, mint amikor a rendőrség azt a nyilatkozatot adja ki, hogy aki éjszaka az utcára megy, ne csodálkozzon ha megerőszakolják vagy kirabolják, ez alapértelmezett következmény...

Ezt írod s állítólag ez a Koránból való. Én nem tudom mert nem olvastam. Megadnád hogy melyik szúra? Hogy én magam is elolvashassam!

Korán, 41:53

"De én ezzel nem értek egyet s ebben most sincsen igazad!"

Szerinted benned nincs meg a lehetősége, hogy ugyanazt a megértést elsajátítsd, amit Jézus is képviselt? Így akkor nem is lenne lehetőséged Jézus "útján" járni!

"Nemesfémeket és ásványokat hogyan áldoznak?"

Ott van minden a Bibliában. A találkozás sátra körüli rész, nagyon tanulságos.

"Ádámnak és Évának is mondta Isten hogy nem szabad sőt ők még tökéletesek is voltak."

Istent nem lehet becsapni. Ha azt is mondta, hogy nem szabad, tudta előre, hogy meg fog történni. Elképzelhető, hogy ez a szabad akarat próbája volt, hogy az emberek megérettek-e arra, hogy saját döntéseket hozzanak. Sőt, tovább mennék, szerintem az édenkertből való kiűzetés sem büntetés volt, csupán elértekezett az idő arra, hogy az emberiség birtokba vegye a földet.

"De nem azért nincs mert nem tudnék szerezni. Hanem azért mert nem kell."

Akkor nyilván a példát sem értetted, hogy mit akart sugallni... Adok egy jó tippet, az áramot is köttesd ki, vegyél gyertyát, meg egy kemény padot, netán egy kis ostort és az üres szobában a padra térdelve olvasgasd a Bibliát, ez sokkal közelebb visz JHVH-hoz... :) (irónia!)

"Gyülekezethez csatlakoztam és nem egyházhoz."

Aha, akkor Te valamiféle "szektás" lehetsz... Ezért nem akartad elmondani, így már érthető :)

"A bukott angyaloknak sem volt fizikai teste de képesek voltak fizikai testet ölteni."

Haha, és képesek voltak fából vaskarikát gyártani :) Mese mese meskete :)

"Akkor csak igaz az egész Biblia hiszen nem csak Jézus hanem a tanítványai is mártírhalált haltak sőt azokról nem is beszélve akiket a római arénákban öltek meg! Ők is mártírok!"

Ez nem azt jelenti, hogy igaz lenne, csupán azt, hogy ők talán elhitték, hogy igaz :) Volt egy elképzelésük, ami szerintük megérte azt, hogy meghaljanak érte. Vagy egyébként is megölték volna őket és igazából nem is mártírhalált haltak. És még tévedhettek is. És nem is feltétlen az maradt fenn, amit ők hittek.

"Olyan legendára gondolok amik nem a Bibliában vannak. Valamikor olvastam róla."

Akkor ez messziről jött ember azt mond amit akar kategória.

"Hidd azt hogy a Biblia igaz és értelmezd ennek fényében a dolgokat."

= VAK HIT.

"Pedig egyértelmű hogy a vért a földre kellene önteni!"

Ja, én is csak kóser vágásból eszek, ettől fényesebb is a szőröm! Igazából fogalmad sincs mit eszel, ha a boltból vásárolsz.

"A pápát nem tartom Isten földi helytartójának és a többi."

Haha, a szektád felfogását követed, rendben van. De akkor is rögzített, uniformizált utat jársz :) Ezért verődtetek össze egy szektába.

"Akkor nincs félnivalóm!"

Ha valóban abban hiszel, amit felém közvetítettél, akkor VAN félnivalód. Gondolattal, szóval, cselekedettel, mulasztással + nem csapható be az Isten. Ha abban hiszel, amiben én, akkor nincs félnivalód Istentől.

"Így bizony igencsak nehéz mantrázni!"

Még van pár éved, gyakorolj bőszen!

"Az evo a fizikai tökéletességre és a túlélésre „koncentrál” míg a reinkarnáció a lelki tökéletesedés."

És? A kettő nem történhet egymással párhuzamosan? Már miért ne történhetne?!

2016. márc. 15. 12:38
 143/150 A kérdező kommentje:

"S szerinted rendben van hogy az embereket kizsákmányolják?"

Megvan a lehetőségük, hogy kizsákmányolják?

Van igény arra, hogy valaki kizsákmányoljon valakit?

Van igény arra, hogy valaki hagyja, hogy kizsákmányolják ("kedvezményes" uzsora kamatra kínált kölcsönök felvétele, hogy legyen szép új 4K-s TV a nappaliban, stb)?

"Csak azt nem értem hogy én miért nem úszom meg a hibáimat!"

Miért hibázol? Az, hogy itt az életben nem úszod meg a hibáidat, az csak az egzaktul definiált társadalmi szabályok következménye. Az, hogy nem úszod meg a hibáidat, csak segít, hogy legközelebb ne szaladj bele ugyanabba a hibába, tanulj belőle. Ellenben a keresztény egyházak felfogása szerint, ha hibázol az életedben (pl.: rossz vallást választottál), akkor neked meszeltek, nincs bocsánat, megítélnek és nem próbálkozhatsz újra.

"Nem vagyok én abban olyan biztos hogy az emberek közreműködése nélkül következnek be katasztrófák."

Én meg biztos vagyok benne, hogy az emberek a földön kívül nem nagyon tudnak ilyen méretű katasztrófákat elindítani és bizony az egész világegyetem folyamatosan formálódik, amit mi katasztrófaként is értelmezhetünk. Szóval biztos lehetsz benne, hogy itt sem minden az emberek tevékenysége miatti következik be.

"A világ később lett ilyen és ugye volt egy özönvíz is! Az alapjaiban törölte el azt a világot amely még hasonlított valamelyest az Éden kertjére."

Tévedés, nem Isten "közvetlenül" indította el az özönvizet. És az özönvíz nem törölte el a teljes világot, a föld számos pontját nem érintette, olyan helyekről beszélünk, ahol emberek is éltek. Az özönvíz is csak egy természeti "katasztrófa" volt (talán a föld természetes ciklikusságának a része), ami nem szándékosan arra lett kitalálva, hogy eltörölje a "bűnt" a föld színéről :) Babonás, dogmatikus, mese, mese, meskete.

"Elfelejted hogy ember vagyok és hogy nincs vak hitem. Ez is egy bizonyíték rá."

Többször is igazoltad, hogy vak hited van. Az a bizonyíték rá.

"Akkor mi a gond az ószövetségi büntetésekkel? Ebben a kontextusban nézve semmi!"

Az a baj, hogy a Tóra az a zsidó nép és az ők "Istenének" törvénykönyve, nem az egész emberiségé (azt láthatjuk, hogy JHVH nem Isten, mivel tökéletlen). És ezt emelték át a Bibliába, és ezt akarják elfogadtatni HITBÉLI alapon az egész emberiséggel.

Más vallási könyvekben más és más szabályrendszereket állítottak fel. És mindegyik ellenmond a másiknak, hiszen azt állítja, hogy ő tartalmazza az igazságot, minden más hazugság és a kárhozatba vezet.

Ha Isten hozott volna ilyen törvényeket, nem egyik másik emberi vallás "szent" könyvéből kellene találomra megismernünk, hanem egész életünkben tudatában lennénk azoknak. Úgy lenne számon kérhető és igazságos. Ha lenne isteni törvény az anyagi világra. De nincs.

"Hogy mekkorát tévedsz ezzel a vak hit dologgal. Ó ha tudnád! Dehogy van nekem vak hitem. De lehet hogy jobb lenne ha az lenne talán én is más ember lennék."

Te egy olyan ember vagy, aki számtalanszor bizonyította az írásaival, hogy vakhitű, mindeközben vak hittel vallja, hogy ő nem is vakhitű. :) Gyönyörű kombináció! Azt hallottad már, hogy a függőségek feloldásának az első lépése az, hogy felismerd, hogy függő vagy ? :)

"Részletezd hogy pontosan milyen történelmi egyezőségekre gondolsz!"

Te már megtetted!

"Amúgy meg nem népet választott magának hanem egy embert akinek az utódait népé tette! Megsokasította az utódait, leszármazottait! Ahogyan azt megígérte neki!"

Hát ez szuper, de közben az összes többi népet is megsokasította :) Vagy azok maguktól nőttek, mint a gombák ? :) Mese, mese, meskete... Nem mondod, hogy beveszed ezt a maszlagot, ugye? Látod, ez a vak hit, amikor a teljes logikátlanságra azt mondod, hogy "miért ne? valahol el kellett kezdeni!". Ugyan már, a mindenható Istenről beszélünk, nem kellett sehol elkezdenie, pont ez a lényeg, "őt" semmi sem köti.

"S mi az amit Isten nem tartott be a szövetségben?"

Semmit, mivel nem kötött szövetséget. JHVH nem Isten. Isten NEM KÖT szövetséget. Már az, hogy létezel, nagyobb és szorosabb kötelék bármilyen szövetségnél.

"Ki fizettette a rabszolga munkát az egyiptomiakkal amit a népe végzett nekik. Szerintem korrekt! Munkáért jár a fizetség!"

Csakhogy nem ilyen alapon kérték el az aranyat, hanem BŰNBOCSÁNAT indokával (talán innen vette a "búcsúcédulák" ötletét az egyház?).

"S az aranyat a maják hogyan jutatták el az isteneiknek? Elégették?"

Talán ott is volt füstoszlop, meg szent tűz, ami kicsapott a templomból és "elragadta" az aranyat? Biztos, hogy láttak/tapasztaltak valamit, mert elég sok okosságot összehoztak a Maják csak úgy a semmiből, a korukat megelőzve... És a világ több pontján is vannak olyan építmények, amik a földről nézve nem tűnnek rendezettnek, míg madártávlatból(vagy még magasabbról) nézve szabályos és logikus struktúrákat alkotnak. Viccből készítették ezeket az emberek? Ha nem láthatták, mi értelme volt? A madarak számára?

"Na soroljad hogy mivel is!"

Te már felsoroltad :) Keresd vissza azokat a pontokat, amikre azt írtam, hogy a VH... Szinte csak ilyen van :)

"Mert a lelkemet nem adom el!"

Nem is tudnád, mivel az anyagi világ tudatlanságából biztosan nem rendelkezhetsz felette (ahogy örök kárhozatba sem taszíthatod tudatlanságból), meg egyébként is, a lélek nem egy "vagyontárgy", amit eladhatnál...

"A probléma nem Istennel van hanem az emberekkel!"

Én egy szóval sem mondtam, hogy Istennel bármi probléma is lenne. A tökéletességgel nem lehet probléma. Viszont JHVH nem tökéletes a leírások alapján, tehát nem lehet Isten.

2016. márc. 15. 13:56
 144/150 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Te kevered, amikor elfogadod az ószövetségi istenképet..."

Tévedés! Neked is van egy Istenképed és nekem is van. De az nem jelenti azt hogy a kettő az azonos lenne!

"Te hiszel a feltámadásban? Ne nevettessél már! :) Valaki meghalt 3000 évvel ezelőtt 13 éves korában és az még mindig a feltámadást várja, míg mostanában 60-80 évet élnek az emberek, szerinted ez korrekt lenne így ?"

Ha valaki meghalt az hogyan "várja" a feltámadást? Nem értem miért lényeges hogy ki mennyi ideje halt meg!

"Nyilvánvaló, hogy a feltámadás egy értelmetlen hazugság, abban a formában, ahogy a keresztény egyházak értelmezik. Ellenben ha úgy értelmezzük, hogy a lélek anyagból való "feltámadásáról" van szó a fizikai test halála után, akkor rögtön értelmet nyer a dolog. Csak hát nem úgy értelmezik, mert buták..."

Erre az értelmezésre tudnál egy példát mondani?

"De ezt már lerágtuk, a lényeg az, hogy nem lehetünk biztosak a 100%os hitelességben ezáltal."

Te sem lehetsz abban 100% biztos hogy másnak milyen út van rendelve. Így azt sem állíthatod hogy nem az az út amit Jézus mondott és a tanítványai lejegyeztek. S tedd meg hogy a magad nevében beszélsz s nem többesszámban.

Vagy én is írhatom azt hogy: - Biztosak lehetünk abban hogy a Biblia hiteles!

"Az, hogy Jézust követed, nem azt jelenti, hogy el kell hinned, amit a Bibliában összehordtak róla."

Ezt úgy írod mintha te teljesen tudatában lennél annak hogy mi az igazság Jézusról. Kérdésem az hogy mire építed a hitedet?

"Ha mindentől függetlenül a szeretet útját járod, akkor ugyanúgy eljuthatsz az Atyához. Erre vallásoktól függetlenül lehetőséged van! EZ az igazság."

Kb. egyetértek veled azzal a kiegészítéssel, hogy senki sem mehet az Atyához csak is Jézus közbenjárásával.

"Mivel a maga módján minden emberek alkotta vallás korrupt, igenis magadnak kell megtalálnod az utat, de ahogy Jézus is tanította, létezik egy biztos támpont, a szeretet. Ezt én sem mondtam másként. Mondtam, hogy mi keress magadban, mire figyelj, milyen utat kövess."

A helyzet az hogy pl. én fenntartással vagyok a szentháromsággal kapcsolatban. Ebben a kérdésben a saját utamat járom vallástól függetlenül. Természetesen nem ez az egyetlen dolog csak példaként említettem meg. De attól közösségre még szükség van. Viszont nem jelenti azt hogy mindenben egyet kell velük értenem. Nem is teszem.

"Jézus nem azt mondta, hogy AKI ENGEM IMÁD ÉS ISTENÍT (netán az ő nevével véd jelezett vallást követi) az jut az Atyához."

Nagyon jó felismerés! Ügyes vagy!

"Hanem azt, hogy aki az Ő ÚTJÁT KÖVETI (azaz az életfilozófiáját, nyilvánvalóan nem a keresztre feszítésre gondolt)!! ÓRIÁSI a különbség."

Igen! Így van.

"Ettől függetlenül egyértelmű utasítások vannak a "ránézés" tekintetében (ha nem lenne értelmük, miért lennének ilyen szabályok?)."

Érdekes hogy idézőjelbe tetted. :)

De nincsenek ilyen szabályok. Újra kérdezem hogy hol van ez törvénybe foglalva? Nincs ilyen törvény. Ez egy figyelmeztetés. Azért mert az ember aki Istent látná az meghalna. Ez az oka! Ennyi! Nem bonyolult ez. "Orcámat azonban nem láthatod - mondta -, mert nem láthat engem ember úgy, hogy életben maradjon."

"Tényleg égett, vagy csak ő AZT HITTE, hogy ég, mert még nem látott ilyesmit."

Milyen más szóval írhatta volna le azt amit látott? Csak azokhoz a jelenségekhez tudta hasonlítani amit ő maga is ismert. Ez sem olyan bonyolult. Logikus! Persze hogy nem úgy égett ahogyan egy tűz ég. De más szavakkal nem tudta leírni s ezért ezt írta mert erre hasonlított a legjobban! De maga a Biblia is írja hogy a bokor nem égett el!

"Ugyanez a móka holografikus (vagy valami hasonló technológiával) megjelenítéssel a falra író kéz esetén is megjelenik."

Csak hogy az írás megmaradt a falon mert sokáig kísérleteztek a megfejtésével. Aztán tudjuk hogy ki volt az aki megfejtette! Nem holografikus írás volt az!

"Illetve utalások vannak arra is, hogy az oltárból szólította a fiút "isten hangja"(a nevére és a pontos forrásra nem emlékszem, de biztosan tudod miről van szó), az meg azt hitte, hogy az apja szólítja, így nem is válaszolt. JHVH csak akkor állt szóba vele, amikor az oltár közelében volt és válaszolt. Csak nem valamiféle kommunikációs eszköz volt az oltárban? Ha valóban Isten szólt volna a fiúhoz, akkor nem várt volna megerősítést a fiútól, hogy válaszoljon neki, hogy hallja."

Nézd el nekem de nem vagyok perfekt minden részletet illetően a Bibliából. Szóval tedd meg hogy rákeresel mert nem tudom hogy most mire is gondolsz! Köszi!

"Ez elég egyértelmű utalás arra, hogy élőből halottá válasz, ha megpillantod az orcáját. Azt nem írt miért, mi módon halsz meg, illetve hogy miért pont az orcája a tiltott."

Nem élőhalottá hanem csak simán meghalsz. Zombik? Ez komoly? Ne már! Hogy miért pont az, nem tudom! Soha nem érdekelt. De van egy ötletem. Írd ki kérdésként!

"Ha elveszik az életed, az büntetés, nem következmény"

Ha szólsz a gyerekednek hogy ne nyúljon a forró vízbe mert megsüti a kezét és ő még is belenyúl az nem büntetés. Az következmény! Ha Isten arcára nézel meghalsz! Ha nem nézel életben maradsz!

"Ez olyan, mint amikor a rendőrség azt a nyilatkozatot adja ki, hogy aki éjszaka az utcára megy, ne csodálkozzon ha megerőszakolják vagy kirabolják, ez alapértelmezett következmény..."

Aszem van egy kis gondod az értelmezéssel. Ez egy eshetőség de vagy bekövetkezik vagy nem.

Viszont Mózes esetében nem eshetőség volt. Ha rá nézz meghal. Ha nem nézz rá életben marad. Ez választás kérdése és nem eshetőség!

"Így akkor nem is lenne lehetőséged Jézus "útján" járni!"

Tökéletesen nem is.

"Elképzelhető, hogy ez a szabad akarat próbája volt, hogy az emberek megérettek-e arra, hogy saját döntéseket hozzanak. Sőt, tovább mennék, szerintem az édenkertből való kiűzetés sem büntetés volt, csupán elértekezett az idő arra, hogy az emberiség birtokba vegye a földet."

Igen az volt próba. Már a kiűzetés előtt mondta Isten hogy nekik adja a földet! Ez volt az egyik feladat amit rájuk bízott!

"Akkor nyilván a példát sem értetted, hogy mit akart sugallni..."

De igen értem. Minőségi időt kell tölteni a gyerekkel foglalkozni vele tanítani, játszani vele!

"Aha, akkor Te valamiféle "szektás" lehetsz... Ezért nem akartad elmondani, így már érthető :)"

Ez is egy eshetőség. De nem fogod megtudni! :)

"Volt egy elképzelésük, ami szerintük megérte azt, hogy meghaljanak érte."

Te meghalnál egy elképzelésért! Na ehhez kell ám tényleg a vak hit!

"Vagy egyébként is megölték volna őket és igazából nem is mártírhalált haltak."

Tartsak történelem órát? Egyébként nem kellet volna meghalniuk! Választhattak!

"Akkor ez messziről jött ember azt mond amit akar kategória."

Igen így van. Pont ezért nem foglalkoztam vele nagyon mert nem érdekelt különösebben és nem sok alapja van a dolognak.

""Hidd azt hogy a Biblia igaz és értelmezd ennek fényében a dolgokat."

= VAK HIT."

Elméleti síkon próbáld. Ne a gyakorlatban. Gondoltam egyértelmű!

"Ja, én is csak kóser vágásból eszek, ettől fényesebb is a szőröm! Igazából fogalmad sincs mit eszel, ha a boltból vásárolsz."

Tudom hogy mi a helyzet. "...egyértelmű hogy a vért a földre kellene önteni!" Szerinted a "kellene" kifejezés az nem épp a feltételes módot fejezi ki? Ez nem az jelenti hogy így csinálják hanem hogy így KELLENE csinálni. De nem így csinálják.

"Haha, a szektád felfogását követed, rendben van. De akkor is rögzített, uniformizált utat jársz :) Ezért verődtetek össze egy szektába."

Ez akkor lenne igaz ha mindent elfogadnék amit ők. De ez nem így van. Viszont nem köveznek meg érte. Pl. háromság meg a karácsony. De ugyan akkor nincs is egy központi irányító szervezet mint Jehova tanúinál. Na ezt nem! Ezt tényleg nem!

"Ha valóban abban hiszel, amit felém közvetítettél, akkor VAN félnivalód. Gondolattal, szóval, cselekedettel, mulasztással + nem csapható be az Isten. Ha abban hiszel, amiben én, akkor nincs félnivalód Istentől."

Fele barátom! Remélem hogy megtalálod azt az utat amelyet Jézus Krisztus képviselt itt a földön! Kívánom neked hogy így legyen a mennyei Atya áldásával!

"Még van pár éved, gyakorolj bőszen!"

Soha nem ment jól! Csalódást okozok mert én erre nem vagyok kapható. Meg amúgy is az annyira uncsi hogy szinte már öl!

"A kettő nem történhet egymással párhuzamosan? Már miért ne történhetne?!"

Hogyan jött létre az első test ami reinkarnálódhatott? S ha csak egyetlen test volt az milyen testbe költözött a halál után?

"Megvan a lehetőségük, hogy kizsákmányolják?"

Igen meg van! Amikor a bankok csődbe mentek világszerte akkor az adófizetők pénzén a bankokat mentették meg. S amennyi pénz erre áldoztak abból ki lehetett volna fizetni az adósságokat. Mindet! (a lakóház hiteleket)

"Van igény arra, hogy valaki kizsákmányoljon valakit?

Van igény arra, hogy valaki hagyja, hogy kizsákmányolják ("kedvezményes" uzsora kamatra kínált kölcsönök felvétele, hogy legyen szép új 4K-s TV a nappaliban, stb)? "

Persze! Az emberek szeretik ha kizsákmányolják őket. Pl. Deviza hitel. Ó nem fog csak minimálisan emelkedni a törlesztő. Aha. van akinek 2-3-ra nőt! Persze mert te csak azt a nyamvadt TV látod csak. De igen az olyan meg is érdemli. De én azokról a családokról beszélek akik gyereket vállnak és lakást vesznek hogy normális körülményeket tudjanak biztosítani a gyerekeiknek.

"Miért hibázol?"

Hát nem tudom. Mond meg te! A kérdőjelet is lehagytam a mondat végéről az is hiba volt. S te meg is ítéltél miatta. Szóval te biztosan tudod. Persze aztán te is elkövetted ugyan azt a hibát mint én.

"Ellenben a keresztény egyházak felfogása szerint, ha hibázol az életedben (pl.: rossz vallást választottál), akkor neked meszeltek, nincs bocsánat, megítélnek és nem próbálkozhatsz újra."

Hála a mennyei Atyának a Bibliában nem ezt íratta le! Na meg a másik dolog hogy megint elfelejtetted hogy én nem azon egyházak tagja vagyok amiket te annyira favorizálsz. Így nem azokban a dolgokban hiszek amikről te beszélsz!

"Tévedés, nem Isten "közvetlenül" indította el az özönvizet. És az özönvíz nem törölte el a teljes világot, a föld számos pontját nem érintette, olyan helyekről beszélünk, ahol emberek is éltek. Az özönvíz is csak egy természeti "katasztrófa" volt (talán a föld természetes ciklikusságának a része), ami nem szándékosan arra lett kitalálva, hogy eltörölje a "bűnt" a föld színéről"

De Isten volt az aki előidézte az özönvíz bekövetkezését! De igen a teljes földet érintette. Ezt alátámasztják a világ minden pontján fennmaradt özönvíz történetek! Az özönvíz nem a bűnt törölte el. Igen ezt jól tudod s ez nem mese. Ez igaz!

"Az a bizonyíték rá."

Akkor hogyan is ironizálhatok? :D

"Az a baj, hogy a Tóra az a zsidó nép és az ők "Istenének" törvénykönyve, nem az egész emberiségé (azt láthatjuk, hogy JHVH nem Isten, mivel tökéletlen). És ezt emelték át a Bibliába, és ezt akarják elfogadtatni HITBÉLI alapon az egész emberiséggel."

Amire természetesen nincsen bizonyíték. Főleg nem a kereszténységben. Mivel a keresztények nem metélkednek körül és a szombat napot sem tartják csak hogy néhányat említsek.

"És mindegyik ellenmond a másiknak, hiszen azt állítja, hogy ő tartalmazza az igazságot, minden más hazugság és a kárhozatba vezet."

Tényleg? A buddhista tanokban is meg az indiai szent könyvekben is ez áll? Na ez meglepett. Mert nem erről írtál korábban.

"Ha Isten hozott volna ilyen törvényeket, nem egyik másik emberi vallás "szent" könyvéből kellene találomra megismernünk, hanem egész életünkben tudatában lennénk azoknak. Úgy lenne számon kérhető és igazságos. Ha lenne isteni törvény az anyagi világra. De nincs."

Te abban hiszel hogy nincs. Ez hit kérdése. Mivel más meg abban hisz hogy van.

De akkor ha ez így van hogy nincs semmi.

"Te egy olyan ember vagy, aki számtalanszor bizonyította az írásaival, hogy vakhitű, mindeközben vak hittel vallja, hogy ő nem is vakhitű."

Mi a vak hit? Definiáld! Mert ha az hogy elfogadom a Bibliát nem az egyházakat hanem a Bibliát akkor az vak hit? De hogyan lehet az ha nem lehetsz benne biztos hogy kinek milyen utat kell bejárnia. Hiszen mindenkinek a saját útját kell járnia. Így nem mondhatod azt hogy az enyém az nem jó. Hiszen egyénre van szabva!

"Azt hallottad már, hogy a függőségek feloldásának az első lépése az, hogy felismerd, hogy függő vagy ? :)"

Igen tudom!

"Hát ez szuper, de közben az összes többi népet is megsokasította :) Vagy azok maguktól nőttek, mint a gombák ? :) Mese, mese, meskete... Nem mondod, hogy beveszed ezt a maszlagot, ugye? Látod, ez a vak hit, amikor a teljes logikátlanságra azt mondod, hogy "miért ne? valahol el kellett kezdeni!". Ugyan már, a mindenható Istenről beszélünk, nem kellett sehol elkezdenie, pont ez a lényeg, "őt" semmi sem köti."

Pedig de igen. Valahol elkezdte! Ádámnál és Évánál. Ott kezdte el. A többi az csak folytatás volt!

"Semmit, mivel nem kötött szövetséget. JHVH nem Isten. Isten NEM KÖT szövetséget. Már az, hogy létezel, nagyobb és szorosabb kötelék bármilyen szövetségnél."

Jézus is kötött! Jézus a mennyei Atya fia s ő csak azt tette amit az Atya akarat is volt!

"Csakhogy nem ilyen alapon kérték el az aranyat, hanem BŰNBOCSÁNAT indokával (talán innen vette a "búcsúcédulák" ötletét az egyház?)."

Ez neked kell kinyomozni mert téged érdekel.

2016. márc. 18. 12:34
 145/150 A kérdező kommentje:

"Tévedés! Neked is van egy Istenképed és nekem is van. De az nem jelenti azt hogy a kettő az azonos lenne!"

A bökkenő, hogy csak az egyik lehet igaz.

"Ha valaki meghalt az hogyan "várja" a feltámadást? Nem értem miért lényeges hogy ki mennyi ideje halt meg!"

Szóval szerinted azonnal feltámad, nem kell kürtre, Jézus második eljövetelére és egyéb bugyutaságokra várnia. Ez így még rendben is lehetne akár. De az lényeges, hogy ki mennyit élhetett! És mivel van aki csak 5 évet, mások meg 105-öt, így abszolút nem korrekt a dolog, ha csak egy életünk van.

"Erre az értelmezésre tudnál egy példát mondani?"

Talán a léleknek nem az a természetes állapota, hogy anyagi testben van? És az anyagi test elhasználódása után felszabadul, "feltámad" az anyagi kötöttségéből?

"Te sem lehetsz abban 100% biztos hogy másnak milyen út van rendelve."

Ezzel nem is vitatkoznék, a probléma nem is a szeretettel van, hanem a mellé gyűjtött szeméttel, amit becsomagoltak a szeretettel és átfűzték egy szép, csillogó, piros masnival.

"Így azt sem állíthatod hogy nem az az út amit Jézus mondott és a tanítványai lejegyeztek."

Saját tapasztalataim alapján a Jézus által közölni próbált szeretet útja az út, de nem úgy, ahogy a tanítványok lejegyezték, mert túl sok a zavaró adalék az ő értelmezésükben.

"Biztosak lehetünk abban hogy a Biblia hiteles!"

Abban biztos is lehetsz, hogy a Biblia hiteles. A kérdés, hogy milyen szempontból? Abból a szempontból igen, hogy azt a véleményt tükrözi, amit az összeállító emberek, netán az eredeti tekercseket megalkotó emberek hittek. Csakhogy ettől még JHVH nem Isten, mert tökéletlen. Én elhiszem azt, hogy az akkori emberek elhitték, de számomra ez az érv sovány, ismerve az akkori emberek tudásszintjét, hitvilágát. A bibliai istenkép NEM hiteles/helytálló, maga a Biblia, mint történelmi/vallási dokumentum hiteles.

"Kérdésem az hogy mire építed a hitedet?"

Természetesen csak és kizárólag személyes megtapasztalásokra. Nem hitről van szó, megtapasztalásról. Jézus is ott van benned, akárcsak Isten.

"senki sem mehet az Atyához csak is Jézus közbenjárásával"

Eddig azt hittem, hogy Szent Péter áll a kapuban, most meg kiderül, hogy Jézus? :) Mint ahogy írtam, Jézus is ott van benned, ha az ő útját járod, akkor az ő közbenjárása által/példája alapján cselekszel. Ezen kívül Jézus nem kell, hogy közbenjárjon nálad Istennél. :) Amúgy nagyon sok dolga lenne :)

"Ebben a kérdésben a saját utamat járom vallástól függetlenül."

Ejnye, kiválogattad a mogyorós csokit a dobozból és visszaraktad a többit a polcra?

"De attól közösségre még szükség van."

Ők is ott vannak benned, mert a forrás egy, Isten.

"Ez egy figyelmeztetés. Azért mert az ember aki Istent látná az meghalna."

Ezékiel láthatta Istent? Nem halt meg? Számomra úgy tűnik, hogy Isten dönti el, hogy ki láthatja és ki nem. Aki nem, azt halállal sújtja. Tehát bünteti. Élőből holt lesz, NEM ÉLŐHOLT (ufff).

"Csak hogy az írás megmaradt a falon mert sokáig kísérleteztek a megfejtésével."

Szerinted miért írtam oda, hogy "vagy valami mással". Technológiával megvalósítható.

"Nézd el nekem de nem vagyok perfekt minden részletet illetően a Bibliából. Szóval tedd meg hogy rákeresel mert nem tudom hogy most mire is gondolsz! Köszi!"

Meg fogom keresni, csak tudnom kellene a fiú nevét, én is ki akartam már gyűjteni, igyekszem, ha megvan, megírom.

"Zombik? Ez komoly? Ne már!"

Ne fárasszál már légy szíves :) Egyébként mintha lenne valami olyasmi a Bibliában, hogy holtakat támasztott fel Isten (zombik, igen :)) és azokkal mészároltatott le valami sereget. Vagy csak álmodtam? Nem, ott van az... Tiszta walking dead, nagy mókamester volt ez a seregek ura.

"Ha szólsz a gyerekednek hogy ne nyúljon a forró vízbe mert megsüti a kezét és ő még is belenyúl az nem büntetés. Az következmény!"

Nyilván, de mivel nem evidenciáról beszélünk, hogy az ember belehal Isten orcájának megpillantásába, így azt kell feltételeznem, hogy opcionális, ezt Isten dönti el és így bizony büntetés és törvény.

"Viszont Mózes esetében nem eshetőség volt."

Mondom, Ezékielnél nem volt ilyen tényező. Mózes biztos alantas volt, vagy mifene.

"Te meghalnál egy elképzelésért! Na ehhez kell ám tényleg a vak hit!"

Én nem halnék meg, de mások meghaltak, bizony ám, ez az igazi vak hit. Lásd öngyilkos merénylő terroristák. És ez még csak nem is mártírhalál, hogy berohan a tömeg közepébe, és azt kiáltja, hogy "Allah hatalmas" és az ártalmatlan, védtelen civileket halomra öli. Ezzel mintha azt mondaná, hogy Allah csak a védteleneket/ártatlanokat képes elpusztítani. Szánalmas.

"Egyébként nem kellet volna meghalniuk! Választhattak!"

Persze, nyilván el is sunnyoghattak volna. De hihették azt is, hogy mindenképpen megölik őket...

"Fele barátom! Remélem hogy megtalálod azt az utat amelyet Jézus Krisztus képviselt itt a földön! Kívánom neked hogy így legyen a mennyei Atya áldásával!"

Köszönöm, beléd is!

"Hogyan jött létre az első test ami reinkarnálódhatott? S ha csak egyetlen test volt az milyen testbe költözött a halál után?"

A lélek időtlen. Nem kizárt, hogy a világegyetem más szegletein is vannak értelmes lények, azok a világok másfajta iskolákat tartalmaznak. A lélek számára az anyagi kötődés csak egy tapasztalat. Nem tartom kizártnak, hogy fejletlen lényekhez/anyagokhoz is megtörténhet ez a fajta kötődés, pont úgy, ahogy az embernél jóval fejlettebb lények is (biológiai értelemben) rendelkezhetnek lélekkel. A lélek számára a mindenség/létezés sokkal tágabb, mint az anyagi világ. És mint írtam, az idő múlása nem tényező.

"S amennyi pénz erre áldoztak abból ki lehetett volna fizetni az adósságokat. Mindet! (a lakóház hiteleket)"

Megvolt erre is a lehetőség. És nem így lett. Mi a gond?

"Az emberek szeretik ha kizsákmányolják őket. Pl. Deviza hitel."

Az emberek hülyék. A többség. Kell nekik a pofon. Ez az igényük. Én is vehettem volna fel devizahitelt, de kicsit több eszem volt annál. És bizony velem szemben nem korrekt, hogy a közös pénzből mentik ki a naiv embereket, akik beleszaladtak a pofonba. Így hogyan fognak tanulni belőle?

"De én azokról a családokról beszélek akik gyereket vállnak és lakást vesznek hogy normális körülményeket tudjanak biztosítani a gyerekeiknek."

Van egy bölcs mondás: csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Nem kellett volna 40 milliós családi házat építeni, lehetett volna használtba is költözni hitel nélkül. Sokan ezt tették. Neki szép nagy családi ház kellett, az ő felelőssége. Volt igénye a pofonra és meg is kapta. Ámen.

"Hála a mennyei Atyának a Bibliában nem ezt íratta le!"

Te azt hiszed, hogy Krisztus megváltása/áldozata árán juthatsz el az Atyához és ezt el kell fogadnod, hogy "hasson rád". Ez sem sokkal jobb...

"De Isten volt az aki előidézte az özönvíz bekövetkezését!"

Hallottál már a Föld bolygó természetes ciklusairól? Jégsapkák olvadása, pólusváltás (igen, bizonyítható tény, hogy létezik!), természetes klímaváltozás. Ehhez mind Isten nyomogatja a gombot a magasságos irányítópanelen, ugye? Csak akkor ha rosszak az emberek! :) Vagy a csúnya bukott angyalok beszennyezik a genetikai állományt... Haha...

"Mivel a keresztények nem metélkednek körül és a szombat napot sem tartják csak hogy néhányat említsek."

És a vért sem öntik a földre, a mocskok! A metélés különösen hiányzik!

"Te abban hiszel hogy nincs. Ez hit kérdése. Mivel más meg abban hisz hogy van."

Nem hit kérdése, ez egyszerű logika és igazságosság. És Isten logikus és igazságos.

"Mi a vak hit? Definiáld! Mert ha az hogy elfogadom a Bibliát nem az egyházakat hanem a Bibliát akkor az vak hit?"

Te néhol még csak a Bibliát sem fogadod el, viszont más pontokban nem vagy képes logikusan, részrehajlás nélkül gondolkodni. Leírtam miért, bebizonyítottad miért vagy vak hitű.

"De hogyan lehet az ha nem lehetsz benne biztos hogy kinek milyen utat kell bejárnia."

Ha visszaemlékezel, én azt mondtam, hogy nincs elvesztegetett idő, mindenből tanulsz. És azt is leírtam, hogy miért zsákutca a Bibliában keresni Istent.

"Valahol elkezdte! Ádámnál és Évánál. Ott kezdte el. A többi az csak folytatás volt!"

Előtte létezett már az anyag. Ádám és Éva is csak folytatás, nem a kezdet. És ez csak a Föld. Az tudományos tény, hogy nem a Föld a legősibb bolygó.

"Jézus is kötött! Jézus a mennyei Atya fia s ő csak azt tette amit az Atya akarat is volt!"

Persze, az embernek volt szabad akarata, de az egyszülött fiának nem adott. Baromság. Dogma. Hazugság.

2016. márc. 19. 15:37
 146/150 A kérdező kommentje:

Sikerült megtalálnom a "rádió effektust", amiről írtam korábban. Most újra és újra elolvastam, teljesen egyértelmű az egész.

Sámuel I. könyve 3:1-10.

Sámuel az Úr templomában feküdt, ahol "Istennek ládája volt". A helyszín végig kötött, CSAK a láda közelében történik a megszólítás.

Háromszor szólítja nevén JHVH Sámuelt, de mivel az nem válaszol, hanem Élihez szalad, nem "tudja" elmondani a mondandóját. A történetből világos, hogy csak a templomban, a láda közelében tud JHVH Sámuelhez szólni és nincs tisztában vele, hogy Sámuel hallja-e amit mond, mivel reakciót vár Sámueltől, hogy hallja az "adást". Ebből is látszik, hogy JHVH nem mindenható, a láda alapján meg valamiféle kommunikációs technológiára lehet következtetni.

Kíváncsian várom a véleményeket...

2016. márc. 20. 19:43
 147/150 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"A bökkenő, hogy csak az egyik lehet igaz."

Vagy egyik sem!

"Szóval szerinted azonnal feltámad, nem kell kürtre, Jézus második eljövetelére és egyéb bugyutaságokra várnia. Ez így még rendben is lehetne akár."

Azt gondolsz amit akarsz. Ha neked ez jön le abból amit írtam.

"De az lényeges, hogy ki mennyit élhetett! És mivel van aki csak 5 évet, mások meg 105-öt, így abszolút nem korrekt a dolog, ha csak egy életünk van."

Ha egy ember így gondolja akkor vajon Isten hogy gondolhatja? Szerintem figyelembe veszi ezt is. Én biztos vagyok benne!

"Talán a léleknek nem az a természetes állapota, hogy anyagi testben van? És az anyagi test elhasználódása után felszabadul, "feltámad" az anyagi kötöttségéből?"

Tőlem kérdezel amikor arra kértelek hogy mondj példát! Pont azért kértem mert nem tudom hogy mire is gondolsz!

"Ezzel nem is vitatkoznék, a probléma nem is a szeretettel van, hanem a mellé gyűjtött szeméttel, amit becsomagoltak a szeretettel és átfűzték egy szép, csillogó, piros masnival."

S hogyan válogatod ki a szemetet? Mert ez lenne a lényeg!

"Saját tapasztalataim alapján a Jézus által közölni próbált szeretet útja az út, de nem úgy, ahogy a tanítványok lejegyezték, mert túl sok a zavaró adalék az ő értelmezésükben."

Valaki csak tudja hogy hogy mi a zavaró adalék na egy ilyen személlyel szeretnék én beszélni vagy olvasni az elemzését ezt illetően!

"Természetesen csak és kizárólag személyes megtapasztalásokra. Nem hitről van szó, megtapasztalásról. Jézus is ott van benned, akárcsak Isten."

Akkor mond el hogy te milyennek tapasztaltad meg Jézust aztán majd én megnézem hogy mit ír erről a Biblia! S a kettőből összehozok egy listát!

"Eddig azt hittem, hogy Szent Péter áll a kapuban, most meg kiderül, hogy Jézus?"

Péter nem a kaput őrzi. :)

"Mint ahogy írtam, Jézus is ott van benned, ha az ő útját járod, akkor az ő közbenjárása által/példája alapján cselekszel. Ezen kívül Jézus nem kell, hogy közbenjárjon nálad Istennél. :) Amúgy nagyon sok dolga lenne :)"

Tényleg sok dolga lenne? Ne már, komolyan? Annak az Istennek aki minden hajunk szálát ismeri sok dolga lenne? Elképesztő. De én azért ez miatt nem aggódom. :))

"Ejnye, kiválogattad a mogyorós csokit a dobozból és visszaraktad a többit a polcra?"

Szeretem a mogyorós csokit!

"Ők is ott vannak benned, mert a forrás egy, Isten."

Ha mindenki ott van benned akkor minek vettél feleségül egy nőt? Neki is ott kellett lennie benned. Minek vannak barátaid, ismerőseid?

"Ezékiel láthatta Istent? Nem halt meg? Számomra úgy tűnik, hogy Isten dönti el, hogy ki láthatja és ki nem."

Ő izé! Te most nem vetted észre vagy csak simán nem tudod?

"Egyébként mintha lenne valami olyasmi a Bibliában, hogy holtakat támasztott fel Isten (zombik, igen :)) és azokkal mészároltatott le valami sereget. Vagy csak álmodtam? Nem, ott van az... Tiszta walking dead, nagy mókamester volt ez a seregek ura."

Hogy mi van? Na ez most nagyon kíváncsivá tett. Gyorsan keresd meg! Érdekel!

"Nyilván, de mivel nem evidenciáról beszélünk, hogy az ember belehal Isten orcájának megpillantásába, így azt kell feltételeznem, hogy opcionális, ezt Isten dönti el és így bizony büntetés és törvény."

Ez nem opcionális ez evidencia!

"Mondom, Ezékielnél nem volt ilyen tényező. Mózes biztos alantas volt, vagy mifene."

Nagy mókamester, mi? Frissíteni kellene az emlékeidet mert kissé megkoptak! Ezékiellel kapcsolatban!

"Én nem halnék meg, de mások meghaltak, bizony ám, ez az igazi vak hit. Lásd öngyilkos merénylő terroristák."

Ez egy égbekiáltó baromság! Ez még tőled is nagyon durva logikai hiba!

Ugyan is a keresztények nem lettek öngyilkosak. Őket megölték, kivégezték. A terroristák meg saját magukat is megölik. Tehát öngyilkosak lesznek. Egy keresztény nem tesz ilyesmit főleg egy olyan keresztény nem, aki tényleg hívő. Mert ezzel a hite ellen cselekedne!

Akkor ezzel az erővel fegyvert is foghatott volna és harcolhatott volna. Épp ez a lényeg a hit. Ha hisz akkor nem lesz öngyilkos.

"És ez még csak nem is mártírhalál, hogy berohan a tömeg közepébe, és azt kiáltja, hogy "Allah hatalmas" és az ártalmatlan, védtelen civileket halomra öli. Ezzel mintha azt mondaná, hogy Allah csak a védteleneket/ártatlanokat képes elpusztítani."

A római birodalom meg elkezdte pusztítani a keresztényeket katonák ölték halomra őket! Fegyvertelenek voltak és nem is támadtak rá senkire. Ez nem szánalmas?

"Persze, nyilván el is sunnyoghattak volna. De hihették azt is, hogy mindenképpen megölik őket..."

Ez milyen gondolkodás? Mindenképpen megölik őket. Miért hitték volna ezt? Így van ha akartak akkor el is mehettek volna. Mivel csak annyit kellett volna mondaniuk hogy a császárt imádják. S ezt egy mozdulattal is kifejezik. De nem tették meg! Elképzelhető hogy volt aki ezt megtette de a többség az nem.

"Köszönöm, beléd is!"

Remélem hogy megtalálod azt az utat amelyet Jézus Krisztus képviselt itt a földön! Kívánom neked hogy így legyen a mennyei Atya áldásával!

"Nem kizárt, hogy a világegyetem más szegletein is vannak értelmes lények, azok a világok másfajta iskolákat tartalmaznak."

Csernai Zoltán - Titok a világ tetején / Az özönvíz balladája

"Megvolt erre is a lehetőség. És nem így lett. Mi a gond?"

Az hogy az én adómmal ne a bankárok zsebét tömjék tele. Az hogy míg ők az adófizetők pénzén dőzsölnek addig van aki a lakásában fagy meg pedig egész életében dolgozott. Csak épp a nyugdíja annyira kevés hogy tüzelőre már nem jut neki. Á mind1 ezt te úgy sem fogod soha megérteni. Csak akkor amikor majd megtapasztalod. Csak még azt nem tudom hogy kívánjam e hogy így legyen vagy azt hogy ne így legyen. Hogy soha ne tapasztald meg!

"És bizony velem szemben nem korrekt, hogy a közös pénzből mentik ki a naiv embereket, akik beleszaladtak a pofonba."

Persze! De az korrekt hogy a bankár luxus prostira meg luxus autóra költi?

"Van egy bölcs mondás: csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Nem kellett volna 40 milliós családi házat építeni, lehetett volna használtba is költözni hitel nélkül."

Hol a fenébe élsz te? Vagy milyen emberek között? A Rózsadombon vagy mi? Milyen 40 milliós házról beszélsz. Volt aki felvett 3,5 milliót aztán már majdnem a dupláját kell neki visszafizetnie. S képzeld el hogy a ház amit vettek az nem volt új hanem egy használt s bizony még fel is kellet újítani. S ez csak egy példa volt.

"Te azt hiszed, hogy Krisztus megváltása/áldozata árán juthatsz el az Atyához és ezt el kell fogadnod, hogy "hasson rád". Ez sem sokkal jobb..."

Miért mi a "jobb"?

"Ehhez mind Isten nyomogatja a gombot a magasságos irányítópanelen, ugye? Csak akkor ha rosszak az emberek! :)"

Egy mindenható Isten miért ne irányíthatná ezeket a dolgokat is? Szerintem ez nem lehetetlen!

"És a vért sem öntik a földre, a mocskok! A metélés különösen hiányzik!"

Te megeszed a vért? Ha hiányzik a metélés akkor még mindig "elmehetsz" zsidónak. Vedd fel a Judaizmust! :D

"Nem hit kérdése, ez egyszerű logika és igazságosság. És Isten logikus és igazságos."

De igen ezt hit kérdése és természetesen választás kérdése is. Mert van akinek van választási lehetősége!

"Te néhol még csak a Bibliát sem fogadod el, viszont más pontokban nem vagy képes logikusan, részrehajlás nélkül gondolkodni."

Nem barátom. Te azt írtad le amit te vélsz látni vagy hiszel. De nem azt ami valójában ott van. Kihagytál néhány részletet csak azt nem tudom hogy azért mert nem tudsz róla vagy mert nem akarsz róla tudni!

"És azt is leírtam, hogy miért zsákutca a Bibliában keresni Istent."

Persze azt leírtad hogy sajátos a nézőpont. Na de nem írtad le hogy te ezt honnét tudod hogy ami le van írva az nem helytálló. Persze neked van megtapasztalásod. De akinek nincs attól hogyan várhatod el hogy elfogadja azt amit állítasz? Hiszen semmi mást nem tudsz felhozni csak a megtapasztalásodat. De megtapasztalása sok embernek van és nem mindenkinek ugyan az a megtapasztalása mint neked. Miért nem tapasztalhatja meg mindenki ugyan azt? Nem így lenne igazságos?

"Előtte létezett már az anyag. Ádám és Éva is csak folytatás, nem a kezdet. És ez csak a Föld. Az tudományos tény, hogy nem a Föld a legősibb bolygó."

Az emberiség kezdete az Ádám és Éva! Az hogy melyik bolygó ősibb az az élet szempontjából irreleváns! Meg kit érdekel? Senkit!

"Persze, az embernek volt szabad akarata, de az egyszülött fiának nem adott. Baromság. Dogma. Hazugság."

A hazugság az ami a te fejedben van! De olvasd az igazságot!

Máté 26:39, Lukács 22:42

2016. márc. 20. 20:02
 148/150 A kérdező kommentje:

"Vagy egyik sem!"

Így van.

"Ha egy ember így gondolja akkor vajon Isten hogy gondolhatja? Szerintem figyelembe veszi ezt is. Én biztos vagyok benne!"

Hidd el, nem azon aggódom, hogy az 5 évet élt lelket bűnösnek találja-e Isten. Az a nem korrekt, hogy van, aki önhibáján kívül 80 év "próbatételnek" van kitéve, és van, aki szintén külső tényezők hatására egyetlen "próbatételt" sem él át, mivel pici korában meghal. És mindkét testben ugyanolyan minőségű lélek van, az egyik 80 évet vívódik, a másiknak meg "ingyen" belépő a paradicsomba, mivel még nem is tudott volna tévútra térni. Ez szerinted igazságos?

"Tőlem kérdezel amikor arra kértelek hogy mondj példát! Pont azért kértem mert nem tudom hogy mire is gondolsz!"

Ezek amolyan elgondolkodtató kérdések voltak, igazad van, kellett volna a ... is! Lehetőségeket vázoltam fel, amik igenis elképzelhetőek és lehetnek helytállóak.

"S hogyan válogatod ki a szemetet? Mert ez lenne a lényeg!"

Ehhez bizony kellene egy kis józan ész. Tudod, az az a dolog, ami nem szívesen cimborál a vak hittel, vagy az egyik, vagy a másik...

"Valaki csak tudja hogy hogy mi a zavaró adalék na egy ilyen személlyel szeretnék én beszélni vagy olvasni az elemzését ezt illetően!"

Te is tudod, csak nem hallgatsz a józan eszedre.

"Akkor mond el hogy te milyennek tapasztaltad meg Jézust aztán majd én megnézem hogy mit ír erről a Biblia! S a kettőből összehozok egy listát!"

Nem te mondtad, hogy az én megtapasztalásom számodra semmit sem jelent ? :)

"Péter nem a kaput őrzi. :)"

"A hagyomány szerint a mennyország kapujának kulcsait Szent Péter őrzi, a lelkeket pedig Szent Mihály viszi a mennybe."

Hanem a kulcsait, az ugyanaz. A kapu törhetetlen, csak a kulcsokkal lehet átjutni, tehát a kaput is őrzi a kulcsokkal együtt. Persze tudjuk, hogy ez csak kitaláció.

"Szeretem a mogyorós csokit!"

Csak vigyázz, nehogy az egérkakit is csokinak nézd és elmajszolgasd, mert a csomag amiből mazsolázgatsz, tele van kakival...

"Ha mindenki ott van benned akkor minek vettél feleségül egy nőt? Neki is ott kellett lennie benned. Minek vannak barátaid, ismerőseid?"

A feleségem TESTE nincs bennem, az én testem egy része van időnként az ő testében, de ez nem a dolgok spirituális vetülete :) Szóval igen, a lelkem kapcsolatban áll az ő lelkével, ha tudatos vagy rá, érezheted. Mivel a forrás közös.

"Ő izé! Te most nem vetted észre vagy csak simán nem tudod?"

Persze, az látomás volt! HAHA.

"Hogy mi van? Na ez most nagyon kíváncsivá tett. Gyorsan keresd meg! Érdekel!"

Megpróbálom megkeresni, a rádiós rész megvan, nehogy kihagyd, az utolsó válaszod előtt írtam közvetlenül.

"Frissíteni kellene az emlékeidet mert kissé megkoptak! Ezékiellel kapcsolatban!"

Persze persze.

"Ugyan is a keresztények nem lettek öngyilkosak."

Senki sem mondta, hogy a KERESZTÉNYEK lettek volna öngyilkosok. Csupán egy példát említettem a vallásos mártír halálra és a vak hitre!

"Ez nem szánalmas?"

De az.

"Remélem hogy megtalálod azt az utat amelyet Jézus Krisztus képviselt itt a földön! Kívánom neked hogy így legyen a mennyei Atya áldásával!"

Ne aggódj, én már megtaláltam, Te vagy eltévedve :) De hasonlóan jókat Neked is!

"Az hogy az én adómmal ne a bankárok zsebét tömjék tele."

Sajnálod a bankár testvéreinktől a jólétet? Ha bankár lennél és megtehetnéd, akkor is ez lenne a véleményed?

"Á mind1 ezt te úgy sem fogod soha megérteni. Csak akkor amikor majd megtapasztalod. Csak még azt nem tudom hogy kívánjam e hogy így legyen vagy azt hogy ne így legyen. Hogy soha ne tapasztald meg!"

Evidencia, hogy NEKEM már NEM LESZ NYUGDÍJAM (SEMMI!). Én erre készülök, ennek megfelelően alakítom az életem.

"Persze! De az korrekt hogy a bankár luxus prostira meg luxus autóra költi?"

Ha nem, miből élne meg a luxus prosti és az autógyártó?

"Milyen 40 milliós házról beszélsz."

Ennyi egy új építésű ház teljes költsége kb. Ez van ma abszurdisztánban! Sokan megengedhetik még hitel nélkül is. Korrekt? Nem ! :(

"Volt aki felvett 3,5 milliót aztán már majdnem a dupláját kell neki visszafizetnie"

Én addig nem vettem lakást, amíg nem volt pénzem rá! Deviza hitelben még véletlenül sem gondolkodtam, mert az apró betűs részből már akkor látszott, hogy átvágás az egész. Tudod én nem hiszek a tündérmesékben. Mégis az én pénzemből is segítették a szerencsétlen hülyéket, akik mesevilágban éltek. Én mit szóljak? Ez van.

"Miért mi a "jobb"?"

Már ismered az álláspontomat.

"Egy mindenható Isten miért ne irányíthatná ezeket a dolgokat is? Szerintem ez nem lehetetlen!"

A Teremtő már a kezdetek kezdetén úgy alkotta meg az egész univerzumot, hogy utólag ne kelljen belenyúlni, korrigálni. Véleményem szerint ha mindenható és mindent tudó, akkor megtehette ezt. Ha korrigálna, az csak arra utalna, hogy tökéletlenséget alkotott elsőre. Ez igaz arra is, hogy NEM jelenik meg az emberek előtt élő fizikai formában, DE MÉG JELEKBEN SEM. Ez úgyszintén beavatkozás lenne.

"Te megeszed a vért?"

Én csak vért eszek. A vezetéknevem "Vérszopó".

"De igen ezt hit kérdése és természetesen választás kérdése is. Mert van akinek van választási lehetősége!"

Akkor van szabad akaratod és szabadon választási lehetőséged, ha nem kell tartanod a következményektől. A következmények lehetősége korlátoz, oda a szabadság!

"Nem barátom. Te azt írtad le amit te vélsz látni vagy hiszel. De nem azt ami valójában ott van."

Ez inkább rád jellemző barátom. Olvasd csak vissza az írásaidat. A tékozló fiú volt az egyik legszebb példa :)

"Na de nem írtad le hogy te ezt honnét tudod hogy ami le van írva az nem helytálló."

De bizony leírtam!

"Persze neked van megtapasztalásod. De akinek nincs attól hogyan várhatod el hogy elfogadja azt amit állítasz?"

Neked is lehet megtapasztalásod, ha nem egy poros, vértől tocsogó könyvben keresed az igazságot, hanem ott ahol valójában van, önmagadban.

"Miért nem tapasztalhatja meg mindenki ugyan azt? Nem így lenne igazságos?"

Mert mindenki kicsit más utat járt be az életében és pontosan azt kapja, amire szüksége van. Ettől még elviekben lehet két ugyanolyan, vagy nagyon hasonló megtapasztalás is, de nem jellemző.

"Az emberiség kezdete az Ádám és Éva!"

Nem, minden élő kezdete az anyag, amiből az élet megformálódik. Így az emberiség kezdete is az anyag.

"Az hogy melyik bolygó ősibb az az élet szempontjából irreleváns!"

A Biblia szerint először a Földet teremtette Isten, csak aztán a csillagokat, a harmadik napon. Nem irreleváns. Nyilvánvalóan nem helytálló.

"Máté 26:39, Lukács 22:42"

Szóval szerinted itt lényegében lemondott a szabad akaratáról. Csakhogy ezt senki sem láthatta, hiszen a tanítványok nem voltak ott, sőt, mint kiderült el is aludtak. Tehát nem tudhatták, hogy mit mondott/imádkozott Jézus. Persze a szentlélek megsúgta nekik utólag. Vagy Jézus dicsekedett el, hogy neki nem is annyira kívánatos a "szerető" Atya akarata, aki újfent emberáldozatot kért a bűnök bocsánatára? Véleményem szerint ez egyszerű kitaláció, agymenés.

2016. márc. 20. 21:15
 149/150 KZitus ***** válasza:

Kedes kérdező

A te egész problémádat én abban látom(bocsi ha tévedek), hogy nem tudod elfogadni a Bibliát Isten szavának.

Legyen benned alázatosság és keresd meg erre a bizonyítékot a Bibliából, akár az ellenkezőjét is.

Amikor azt mondta Krisztus "A te Szavad igazság", valóban, ő csak a már leírott Isten Szavára mondta. De miért kételkednél abban, hogy a Görög iratokat éppen olyan ihletés alatt írták, mint a Héber iratokat?

Ha Isten képes volt megíratni, megőrizni Krisztus idejére az úgynevezett Ó szövetséget, miért nem tudod elhinni ugyan ezt az Új szövetségről?

Krisztus SOHA nem bírálta felül a Héber iratokat, inkább rengeteget idézett belőle, és sok száz olyan prófécia is van benne, amelyek Krisztuson telhesedtek be. Tübb helyen írva van, hogy Krisztus nem a maga akaratából jött, hanem annak akaratából aki küldte őt: „Az én eledelem az, hogy cselekedjem annak akaratát, aki küldött engem, és elvégezzem a munkáját." Ha figyelembe veszed Krisztus szavait, semmit sem tett önmagától, vagy önmagáért, csak azt tette, amire megbizatása volt az Atyától

Istent jóslással, mágiával és babonával vádolni több mint sértés. Ezért is:

"Megszégyenülnek a látnokok, és csalódás éri a jósokat! Eltakarják majd bajszukat mindannyian, mert nincs válasz Istentől.« Mikeás 3:7

„Hazugságot prófétálnak nevemben a próféták. Nem küldtem őket, parancsot sem adtam nekik, nem is beszéltem hozzájuk. Hamis látomást és jóslatot, hiábavalóságot és szívük csalárdságát szólják nektek prófétálás gyanánt. Azért ezt mondja Jehova a prófétákról, akik a nevemben prófétálnak, de akiket én nem küldtem, és akik azt mondják, hogy nem jön kard, sem éhínség e földre: »Kard és éhínség fog végezni azokkal a prófétákkal! A nép pedig, amelynek prófétálnak, kivetve fog heverni Jeruzsálem utcáin az éhínség és a kard miatt. Nem lesz, aki eltemesse őket; sem őket, sem feleségüket, sem fiaikat, sem leányaikat. Rájuk zúdítom nyomorúságukat.«Jeremiás 14:14-16

2016. márc. 21. 11:33
 150/150 A kérdező kommentje:

Kedves KZitus!

"A te egész problémádat én abban látom(bocsi ha tévedek), hogy nem tudod elfogadni a Bibliát Isten szavának."

Mivel nyilvánvalóan nem az. Ez nem elfogadás kérdése, bárki elolvashatja józan paraszti ésszel és láthatja, hogy JHVH tökéletlen és a nevével ellentétben NEM mindenható, tehát NEM lehet Isten.

"Legyen benned alázatosság és keresd meg erre a bizonyítékot a Bibliából, akár az ellenkezőjét is."

Így tettem. Számos bizonyítékot felsoroltunk már ebben a kérdésben is azzal kapcsolatban, hogy miért nem Isten JHVH.

""A te Szavad igazság", valóban, ő csak a már leírott Isten Szavára mondta."

Ez egyáltalán nem biztos. Ha így gondolta volna, akkor pontosan fogalmazott volna. Jézus maga sem tartotta be a Tórát, sőt, új törvényeket hozott, tehát nem lehetett igazság.

"De miért kételkednél abban, hogy a Görög iratokat éppen olyan ihletés alatt írták, mint a Héber iratokat?"

Mert semmi bizonyíték nincs erre az "ihletésre". A héber iratok ihletésére sem! Az ihletés egy mese, amivel a hiszékeny embereket etetik.

"Ha Isten képes volt megíratni, megőrizni Krisztus idejére az úgynevezett Ó szövetséget, miért nem tudod elhinni ugyan ezt az Új szövetségről?"

Az ószövetség, mint egység, Jézus idején még nem létezett, csak az összetevői. Isten számos más vallást is "megőrzött", mivel a mai napig fennállnak. Sokkal ősibbek is léteznek, mint a zsidó vallás, vagy a keresztény. Ha régebbiek és léteznek, akkor ezzel a logikával fontosabbnak és igazabbnak kell lenniük, mint a később keletkezett vallások.

"sok száz olyan prófécia is van benne, amelyek Krisztuson telhesedtek be"

A prófécia ellentmond a szabad akaratnak. Ha nincs szabad akarat, nem létezhet bűn sem. Illetve hallottál-e már az önbeteljesítő jóslatokról?

"Tübb helyen írva van, hogy Krisztus nem a maga akaratából jött, hanem annak akaratából aki küldte őt: „Az én eledelem az, hogy cselekedjem annak akaratát, aki küldött engem, és elvégezzem a munkáját.""

JHVH nagyon szerethette az egyszülött fiát, ha még a leghitványabb embernek is adott szabad életet, de a fiának nem. És aztán emberáldozatot követelt az emberek bűneinek bocsánatára. Teljesen logikus (irónia)!

"Ha figyelembe veszed Krisztus szavait, semmit sem tett önmagától, vagy önmagáért, csak azt tette, amire megbizatása volt az Atyától"

Máté 11/19: Eljött az embernek Fia, a ki eszik és iszik, és ezt mondják: Íme a nagy étkű és részeges ember, a vámszedők és bűnösök barátja!

Én úgy látom, hogy azért nem vetette meg Jézus a világi dolgokat sem... Legalábbis nem tiltakozott ezek ellen a kijelentések ellen.

"Istent jóslással, mágiával és babonával vádolni több mint sértés."

Ha a próféciák igazak, akkor lényegtelen mit teszünk, a sorsunk eleve elrendeltetett, nincs szabad akaratunk, nem dönthetünk a végkimenetel felől, mert az mindenképpen bekövetkezik. Tehát bűnt sem követhetünk el, illetve ha elkövetjük, akkor az is előre meg van írva, nincs kibúvó alóla. Ilyen formán nem is ítélhetnek meg minket. A büntetés és a próféciák mégis fontos részei a Bibliának.

2016. márc. 21. 21:57
❮❮ ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!