Mivel igazolható, hogy a Biblia valóban Isten szava?
A kérdés azért merült fel bennem, mert sokan arra teszik fel az egész életüket, hogy a Bibliában leírtak - vagy a papok Bibliai alapon nyugvó útmutatásai - szerint éljenek, különben Isten ítélete által a pokolra jutnak.
Honnan lehetünk biztosak benne, hogy valóban az Isten akarata, ami a Bibliában le van írva? Ha Isten akarata, akkor teljesen hiánytalanul, manipuláció nélkül került bele a Bibliába?
A Bibliából vett idézetek önigazolások, nem sokat érnek. Ha egy fadarabra ráírjuk, hogy ez egy darab arany, attól még bizony nem lesz belőle arany.
Annak a papi rétegnek/leszármazottjaiknak állításai, akik összeállították a Bibliát (amire aztán a hatalmukat alapozták), szintén nem meggyőző, mert ez is önigazolás.
Létezik-e valamiféle konkrétum/bizonyíték, független, bárki számára elfogadható forrásból, hogy a Biblia csak és kizárólag Isten szavát tartalmazza és az az akarata, hogy mi betartsuk az ott leírtakat, valamint, hogy ezek alapján fog megítélni minket életünk végén?
Vidiripi:
"Hát így jártak! De még is csak voltak nők."
Itt is a magyarázatod: így jártak. Erre nem gondoltam, megint tudást közvetítettél felém!
"ők is a szövetség tagjainak számítottak"
A férfi oldalán. Közvetve. Ugyanis a férfi viselte a szövetség jelét. Érthető példa: ha olyanhoz adták volna, aki nem viselte a szövetség jelét, akkor ő sem lett volna a szövetség részese. Legalábbis semmivel nem tudta volna bizonyítani. Ez a tény.
"És ha nem volt?"
És ha volt?
"S miben számított hol ír erről a Biblia?"
Az egész ószövetség arról szól, hogy milyen fontos a zsidók számára a szövetség, MINDKÉT jelképe. A zsidóknál annyira fontos volt a 8. nap, hogy ez miatt a sabbath-ot is "megszegték". Egyébként aki nem tartotta be a szövetéget, azt akár halállal is büntethették! Csak ennyire számított. Az, hogy a nők nem viselték a szövetség jelét, nem igazán számított, mert nem kezelték egyenrangú félként őket. Ahogy nyilvánvalóan JHVH sem, mert akkor a szövetség jelét a nők is viselhették volna (nem, nem növesztett volna nekik hímtagot, hanem úgy nevezte volna meg a jelképet).
"Tudod vagy sem? A felnőtteket most hadjuk!"
"Az orvosi kutatások fényt derítettek arra, hogy a véralvadás egyik faktora, a K-vitamin csak erre az időpontra ér el megfelelő szintet.". Azt tudod ugye, hogy erre könnyen rájöhettek tapasztalati úton is? Nagy számok törvénye... És akár a 9. 10, stb napokon is ugyanolyan "sikeres" lehet a metélés, mint a 8.on...
Miért hagyjuk a felnőtteket? Amikor megköttetett a szövetség, rájuk is azonnal érvényes lett.
"S lényegében el is ismerted azzal amit írtál."
Nem, csak azt próbáltam sugallni, hogy egy józan gondolkodású ember számára ez evidencia. De Te, értsd ahogy akarod. Bizonyítsd be a Bibliával, hogy JHVH nem a spagettiszörny! Nem tudod, mert sehol sem írták le, hogy hogyan néz ki! Akár a spagettiszörny is lehet! Mi lesz így velünk?! Hihi!
"Azért mert ilyen nem volt!"
Szerinted. Ahogy Ádámék sem beszélgettek a kígyóról az édenkertben... Vak hit pozitív :) Hihi :)
"A szövetség jelképét azok a férfiak sem viselték akik ez alól felmentést kaptak"
Személyesen JHVH adta a felmentést? Nem? Akkor miről beszélünk? Pontos forrást kérek.
"A jel alapján nem állíthatod hoszen volt olyan férfi aki szintén nem viselte a jelet de ettől még a nép tagja volt és minden járt neki ami a másiknak!"
Én azt olvastam, hogy aki nem viseli a jelet, az kitagadtatik! Ez kerek perec le van írva. Ott nem írtak felmentésről! Talán ez egy újabb ellentmondás a Bibliában? Még egyszer kérdezem: JHVH személyesen adta a felmentést?
"Amúgy meg mi alapján állítod hogy nem egyenrangú Isten szemében a férfi és nő?"
Többször leírtam, még egyszer leírom, de utoljára: JHVH olyan jelet választott, amiről tudta, hogy a nő nem volt képes viselni. Ez azért csak jelent valamit! Ha számodra nem, értelmetlen vitázni erről veled, mert vak hit üzemmódban működsz, megint.
"Pedig logikus hogy csak annyi infóhoz jutok hozzá amennyit leírsz!"
Ezért mondtam, hogy olvasd el előtte az egészet... Én is csak addig bontom ki, amíg látom a kérdésedből, hogy mire van szükség.
"De nekem ehhez mi közöm van?"
Kérdezted, hogy mi az egyenlő rang. Próbáltam élő példában leírni.
"De engem ez nem érdekel."
Akkor ne kérdezz vissza.
"Én csak annyit erősítek meg hogy az embert hasonlítsuk Istenhez! Ezt megerősítem."
Akkor értelmetlenséget művelsz. Anyagot hasonlítasz nem anyaghoz. A követ hasonlítod a szellőhöz. Ezt megerősítem.
"Az ember teremtés által lett és nem kifejlődött egy állatból! Még a Védák is azt írják hogy az embert teremtették!"
A teremtés is sokféle lehet. Lehet egy más meglévő anyagból beavatkozással új minőségű anyagot teremtetni.
"Kezdettől fogva férfinak és nőnek teremtette őket! Ezek Jézus szavai!"
Akkor ellentmond a teremtés könyvének. De én is is inkább Jézusnak hiszek :)
"Ha Istennek EGO-ja van akkor miért nem pusztította el az engedetlen emberpárt azonnal a bűn elkövetése után?"
Mivel nem követtek el bűnt. Ez volt a terv. Ez volt Isten akarata. Függetlenül attól, hogy mi van leírva. Istent nem lehet becsapni, mivel mindent tudó, ezt is látta előre. A mindent tudás miatt nem lehet haragos sem.
"Istent soha senki nem látta!"
Találkozás sátránál voltak fizikai jelei JHVH jelenlétének. És Ezékiel is látta JHVH-t (a saját történetében természetesen). Az eszközeit is.
"Az emberi szeretet sem feltétel nélküli!"
Miért? Mert ott az EGO. Az ember tökéletlen, mondtam. Ilyennek kell lennie. Ez így van rendjén, így van értelme az életünknek.
"A megbocsájtás nem feltétel nélküli."
Tékozló fiú. Helló?!
"Isten tud haragudni és féltékeny is tud lenni pont mint az ember akit saját hasonlatosságára teremtett!"
Már megint az anyagot hasonlítod az anyag felettihez... Hiba.
A saját képére teremtetett nem feltétlen a fizikai megjelenésre vonatkozik. Azért mert ott a "kép" szó, nem feltétlenül a kinézetre és anyagra gondolt. Nem lehet, hogy a lelkünk teremtetett Isten saját képére? Ne feledd, ez a titkos összetevő, amit ISTEN lehelt a formába, miután a teremtő társai meggyúrták a testet (anyagból). Kezd összeállni a "kép"? Nem? Akkor az a Te bajod...
"Akkor miért nem teszel ellene ha sajnálod?"
Szerinted miért szánok napi 2-3 óra időt arra, hogy Veled tárgyaljak?
"Te nem az igaz útról írsz."
Lehet, de abban is biztos lehetsz, hogy az igaz utat és a teljes igazságot nem fogják csak úgy eléd tenni, ha eleve úgy születünk, hogy elfeledjük a teljes igazságot. Én sohasem mondtam, hogy elvezetnélek a teljes igazsághoz, csak azt, hogy ahol Istent keresed, az nem az ő "lakhelye".
"De arról nem írsz hogy hogyan lehet megismerni Istent hogy melyik az az igaz út."
Az igaz utat önmagadban találod, nem kézzel írott könyvekben. Ha készen állsz rá, tudni fogod a "hogyan"-t is. Ez minden embernél más is lehet, személyre szabott. Lehet, hogy már egy ideje az úton vagy, csak nem vetted észre, hogy merre tartasz igazán, megálltál egy fa árnyékában pihenni, aztán valahogy ott ragadtál.
"Pedig ha te erre hivatkozol akkor neked már meg kellett találnod de nem arról írsz hogy hogyan találtad meg meg hogy én merre menjek semmiféle segítséget nem nyújtasz ezt illetően csak sajnálkozol."
Minden segítséget megadtam. Majd talán rájössz egyszer, hogy miként. Ha nem, akkor majd megvitatjuk halálunk után a 128-as fénykupolában :)
"De te nem írtad le hogy hogyan találtad meg az igaz utat vagy minek a segítségével még arról sem írtál hogy Isten hogyan lehet megismerni valójában csak sajnálkozol!"
Az út talál meg téged. Én nem mutathatom meg a Te konkrét utadat. Akkor semmivel nem lennék jobb a Bibliánál, ami megmondja hogy Isten ilyen kerek-perec punktum.
"A templom a te személyes gyermekkori traumád."
Igen, elég hideg volt. És a reggeli meséről is lemaradtam! És sokat kellett térdelni. És nagyon álmos is voltam. Egy részt szerettem igazán, a végét, amikor a pap azt mondja "A szentmise véget ért, menjetek békével! Istennek legyen hála!" Ezt a végét hangosan mondtam is :) De hát tudod, menni kellett, mert bírták az ellenőrzőbe ha nem és ezt volt az elvárás...
"Én nem járok templomba. Nekm nincs is rá szükségem. Minek menjek oda? Nem is szoktam!"
Talán tényleg csak egy fa árnyékában pihensz.
"S így van nem is könyvekben lakozik mondjuk ezt soha senki nem is állította. Mivel a Bibliát a hívő emberek Isten szavának tartják és nem a lakhelyének."
Ha onnan ismered meg, akkor ott lakozik. Legalábbis az, hogy hogyan képzeled el a minőségét. Tehát más mondja meg neked, milyen Isten, nem őt kérdezed. És te ezt szó nélkül elfogadod. Mert "meggyőződéses" vagy :) Isten szava = emberek által írt szöveg isteni minőséggel történő felruházása. Tudod, hogy ez mit jelent, ugye?
"Ezt annyiszor leírod hogy rossz helyen keresed. De azt nem írod le hogy te hol találtad meg és hogy hogyan találtad meg!"
De bizony leírtam. Többször is.
"Itt van velem! De jó és akkor most hogyan tovább? Mit kell csinálni? Mire kell figyelni?"
Ez minden embernél más. Logikus lenne, ha Isten minőségét keresnéd, a szeretetet. A módszer rajtad múlik.
"Hol a bizonyíték?"
Anyagi bizonyítékot vársz? Vagy azt, hogy csodákat tegyek?
"Mivel igazolod azt hogy te megtaláltad az igaz utat és az igaz Istent?"
Az út fog megtalálni téged.
Az imádság is lehet egy út Istenhez, és akár a vak hit is (utóbbi rizikós, mert könnyen csapdába ejthetnek). Attól függ, hogy személyre szabottan melyik a legalkalmasabb arra, hogy felvedd a kapcsolatot Istennel. Ahány ember, annyiféle hatás érte, úgy alakult a személyisége és spirituális nyitottsága.
Az egyedüli dolog, amit kifogásolok és nem javasolnék, hogy a haragvó isteni minőséget elhidd, mert ezt személyes megtapasztalásból tudom, hogy nem igaz (és nem mellékesen minden porcikám, ezt üzeni). Az "istenfélelem" egy értelmetlen, alantas csapda. A szeretettől nem kell félni. Ha félsz tőle, sohasem fogod igazából magadhoz engedni. Nem figyelsz rá. A Bibliát azért ekézem, mert ezt a minőséget hirdeti Istenről. És nem mellesleg az ószövetség NEM Istenről szól.
Egy bizonyosságot tudok mondani Neked. Ha valaha is közelebb kerülsz Istenhez (mered közelebb engedni magadhoz), érezni/tudni fogod, hogy igazam van. De ehhez személyes megtapasztalás kell. Én nap mint nap tapasztalom. Ha imádkozol, próbálj úgy imádkozni, hogy ne céllal, valami miatt, csak azért, hogy érezd Isten szeretetét. Képzeld el ezt úgy, mint egy közvetlen telefonvonalat Istenhez. Nem az ima szövege számít, ne azért keresd, mert kérsz tőle valamit, vagy netán bocsánatot nyerj egy "bűnödre", csak a szeretet miatt tedd, a kapcsolat a lényeg.
Vidiripi
"A megbocsájtás nem feltétel nélküli."
Tékozló fiú. Helló?!"
Nagyon jó példa a tékozló fiú története. Olvasd csak el megint de sokkal figyelmesebben!
Vidiripi: az atyja feltétel nélkül visszafogadta a tékozló fiút. Nem mondta, hogy kérjen bocsánatot, nem volt benne egy fikarcnyi harag sem a gyermeke iránt, ő maga ment a fiú elébe, még mielőtt az esdekelni kezdett volna a bocsánatért.
Igaz a fiú bocsánatot kért, de már csak akkor, amikor nem volt más választása, éhezett, kvázi kényszer hatására.
Vidiripi
Kérdező!
Annyira nyílvánvaló hogy nem is veszed észre?
Vidiripi
A fiú megbánta a tettét!
Ez a feltétele a dolognak a megbánás!
(te magad írod Istent nem lehet becsapni)
Vidiripi
„1-88-ból valamelyik(ek)ben.”
Hát nagyon fontos lehet ha egyet sem tudsz idézni közülük fejből! :D
„Forrás? Mindenhol csak "Egyház"-ként emlegetik a kanonizálókat. Hogyan tudod bizonyítani, hogy ezeknek semmiféle köze nincs a katolikus egyházhoz?”
Hol az a mindenhol? Bizonyítani meg úgy tudom hogy az egyetemes egyház a kanonizáció után jött létre. Tudod ezeket az időrendi dolgokat évszámokkal jelölik. S az egyik esemény évszáma korábban van mint a másik eseményé! Amennyiben könyvtárban keresel forrást akkor a lexikonokat ajánlanám hogy azokban keress. Azon belül is azokat nézd amelyek egyháztörténettel foglalkoznak. A könyvtáros segíteni fog ebben mert ez a dolga. Írány a könyvtár és nézz utána! Ha nem akkor marad az internet! Ott meg nagyon egyszerű a dolgot beírod a keresőbe és böngészel a találatok között!
„DE ez még nem hitelesíti magát a Bibliát, a kanonizáló "egyház" esetleges motivációit nem ismerem és ők is csak emberek voltak!”
Ennek ellenére még is azt állítottad hogy hatalmi eszköznek szánták a dolgot most meg már azt állítod hogy nem ismered a motivációt!
„Folyamatosan meglepetéseket okozol! Már tényleg nem tudlak hová tenni. Ha nem az a kereszténység alapja, akkor mit keres a keresztény Bibliában?”
Örülök neki hogy meglepetéseket okozok. Bár számomra érthetetlen hogy ezen miért lepődsz meg! Te logikusan gondolkodó emberek mintapéldánya de komolyan. Gondolj már bele keresztény azt jelenti hogy Krisztus követő! Logikus hogy Krisztus követő csak az lehet aki ismeri a Krisztust! Az Ószövetségből mondanál olyan személyeket akik keresztények voltak? Az Ószövetség csak előre vetítette, utal rá, hogy eljön a Krisztus a messiás! Ezenkívül Jézus és a tanítványai nem egyszer idéztek az Ószövetség Írásira. S ez nem véletlenül van így ahhoz hogy megértsed az egészet a mélyebb összefüggéseket az ok okozatot ismerned kell az előzményeket is.
„Mivel belekerült a Bibliába az ószövetség, ezzel arra utalnak, hogy JHVH Jézus Atyja, ami hiteltelenné teszi az egész írást! Akkor most mi van? Egyébként, ha ezt felveted egy mai kereszténynek, akkor azonnal élve akarnak megsütni.”
Ó ennél sokkal durvább dolgokat is felszoktak vetni és azért sem sütik meg az embert. Amúgy meg miért tenné hiteltelenné?
„A Jehova Tanúi meg pl egy az egyben le vannak ragadva az ószövetségben. A zsidók csak a Tórát fogadják el, ami lényegében az ószövetség. Akkor ezek a vallások eleve hamis/hiteltelen vallások?”
A zsidók között is vannak olyanok akik felismerik Jézus jelentőségét és hívők lesznek. Jehova tanúi az egy külön téma amibe most nem kezdenék bele. Ezt illetően írj ki egy új kérdést vagy nézd meg a korábbiakat rengeteg van belőle. Sokat foglalkoznak velük. S találkozni fogsz ezen kérdéseknél a nevemmel. (Vidiripi) Az ott írtak alapján meg majd eldöntöd hogy mi a szitu!
„Ha a jézusi kereszténységnek nem az ószövetség az alapja, akkor pont hogy cáfolja az ószövetségi "istent" (JHVH-t), mivel felülbírálja annak törvényeit, új törvényeket hoz, más minőségről beszél, mint amit JHVH képviselt”
Dehogy bírálja felül! Arról van szó hogy Jézus által már nem a törvény és próféták az alapja az Istennel való kapcsolatnak hanem van egy közben járó a Úr Jézus Krisztus. Aki a megváltó s így az Isten kegyelme kiárad az emberekre a Krisztuson keresztül. S ez a lényege a dolognak. A kegyelem tehát a bűnbocsánat s az hogy Jézus vérét adta az emberekért. Ez a legfőbb különbség. Jézus vére az ár amit lefizetett! Ez a kereszténység alapja erre épül a kereszténység Jézusra és az ő vérére az árra amit megfizetett.
„Ha nem az az alapja, akkor a különböző "keresztény" egyházak milyen alapon azonosítják JHVH-t Istennel? Ez az egyik legfőbb bajom az egyházakkal, hogy nyilvánvalóan hamis istenképet festenek elénk. És megtehetik, hiszen Isten örök és ott van az ószövetségben, hogy milyen is ő. Igaz, hogy Jézus másféle Istenről beszélt, de azt és úgy idéznek a Biblia egészéből, ahogy akarnak.”
Nekem is van bajom az egyházakkal de ez nem befolyásolja a személyes hitemet. Ezek szerint a tiédet befolyásolná ha lenne. Nekem ilyen problémám nincsen! Igen úgy idéznek ahogyan akarnak. De még is mit gondolsz Luther Márton miért szorgalmazta azt hogy legyenek nemzeti nyelvű Bibliák? Vagy mit gondolsz miért volt tiltva az embereknek egy időben hogy Bibliát birtokoljanak vagy olvassanak? Na pont azért mert ha az emberek elolvassák akkor már nem úgy és azt idéz amit akar. Ugye milyen érdekes? Ha te magad is olvasod akkor már egyből más a leányzó fekvése ahogyan te fogalmaztál!
„A Biblia mint "szent" irat ott volt a katolikus egyház kezében, és a korábban említett magyarázattal, megspékelve egy kis idézettel az ószövetségből, simán meg lehetett kilóra venni az embereket.”
Nem hogy az egész Bibliát még az Ószövetséget sem olvasták az emberek. Miről beszélsz te? Nem a Bibliával „vették” meg az embereket!Mivel azzal nem lehetett volna. Engem miért nem tudsz kilóra megvenni? Pedig kapálództál ilyen-olyan jelekkel meg próbáltál a Bibliához kapcsolni olyan dolgokat amik szerinted oda tartoznak. De én tudom hogy nem így van mert olvastam róla. Ennyi! Tudod én elolvasom az apró betűs részt is! Az hogy más ezt nem teszi meg az nem az én problémám!
„A Bibliát a mai napi úgy magyarázzák, ahogy akarják. Nem csak a katolikus egyház, hanem bármelyik másik is. Lehet belőle idézni hideget meleget egyaránt. Mivel az ószövetség is megtalálható benne, ami szerintük Isten cselekedeteit és minőségét mutatja be.”
Igen így van. Minden olyan embernek aki nem olvas utána a Bibliában dolgoknak azokra ez igaz is!Igen de az is ott van a Bibliában hogy magot támaszt és most már tudjuk hogy az a mag Jézus Krisztus ő az aki a kígyó fejére tapos és ez az Ószövetségben van megírva és ez is Isten cselekedete! Isten gondoskodik megmentésről. Akkor ez mit árul el róla már az Ószövetségben? Az hogy törődik a teremtményeivel!
„Ha csak Jézus tanítását nézzük, pl a tékozló fiú története alapján, nincs számonkérés, nincs pokol.”
De nem feltétel nélküli ott sem a megbocsájtás! De a pokol az nem is a visszatérő fiúnak van „fent tartva”! Fú…
„Az apostolok egyéb zagyvaságát ne keverjük Jézus tanításaival (éppen elég az, hogy az ő értelmezésük által ismerhetjük csak meg Jézust, már ez is igen nagy torzító tényező)... Az összes vallási irányzatban, ami a Bibliára épül van számonkérés. Tudtommal. Minden vallás úgy értelmezi a Bibliát, ahogy akarja, kénye kedve szerint... Igen, ez főként az egyházak hibája. De az igazság egy, ha a Biblia valóban az igazság, nem lehetne többféleképpen értelmezni, kiforgatni.”
Ha az apostolok nem írják le amit leírtak akkor lehet nem is ismernénk Jézust! Milyen zagyvaságra gondolsz? De konkrétan és ne rébuszokban meg utalásokban írd meg hanem konkrétan! Igen van számonkérés. A szülő is számon kéri a gyermekét. De nem minden esetben bünteti meg!Nem a Biblia szövege a probléma hanem az emberek. De igen ha valamit tönkre akarsz tenni akkor megtalálod a módját. Ne legyenek illúzióid mindent ki lehet forgatni!
„Lehet, hogy ott volt, de sehol sincs leírva, hogy csak próféta által lehet háborút indítani... „
Na kavarjál már állandóan. Miért kell kiforgatni a dolgokat? Miért értelmezed másképp? A kereszténységben meg nem volt háború Jézus soha nem háborúzott. A háborúzók meg keresztény vallották magukat. De nem lehettek azok ha háborúztak hiszen Jézus nem tette így nem a Jézus által mutatott utat követték. Tehát nem a Bibliára alapoztak. Próféta nem volt így még Az Ószövetséggel sem takarózhatnak. Abban az időben meg volt a menete a dolgoknak mint ahogyan napjainkban is meg van! Hiába írod le 1000 és próbálod kiforgatni attól még nem lesz igaz. Azok a háborúk nem a Biblián vagy Isten akaratán alapultak és ez tény! S nem tudod megcáfolni.
„Nem kellett próféta, ott volt a Pápa, "Isten" földi helytartója, az megmondta a tutit.”
A pápa nem próféta. Amúgy a Bibliában meg püspökről van szó. Olyan püspökről akinek felesége van! A pápaság intézménye sem Biblikus. Nézz csak utána hogy mit is jelent az a kifejezés hogy pápa. Ha ez meg van után mutatok még egy érvet hogy miért is nem Biblikus a pápaság!
„Biztos sok bűnt követtek el közben és Isten megbüntette őket :) A zsidók is párszor fűbe haraptak, ami persze megint Isten büntetése volt :)”
Nem foglalták vissza Jeruzsálemet az utolsó vereség óta a keresztesek. A zsidók viszont igen. Mert az Isten akarat volt! Ennyi!
Haha, és ott nem történt semmi. Csak mászkáltak a pusztában :) Nem az a szörnyű, hogy ezt a sallang dumát nyomatják, hanem az, hogy valaki ezt elhiszi :) „
Ácsi! Én azt nem állítottam hogy ott nem történt semmi! Azt írtam hogy olyan dolog nem történt aminek a helye ott lenne a Bibliában. Amúgy van néhány töredékes utalás arra hogy mi is történt ott. Ja igen a Bibliában van benne! Csak ezek olyan kicsi dolgok még ha tudnak is róla nem kapcsolják össze őket! Na mindegy végül is én ezt nem tartom lényegesnek!
„ Hol élt felnőttkora javában, mit tanult, kiktől tanult. Mert az biztos, hogy tanult volt, tudott értelmesen beszélni is.”
A Biblia szerint hallgatta a tanítómestereket! (rabbikat) Betlehemben született de emlegeti názáreti Jézusként is. Talán azért mert ott élt? Szerinted?
„Az írást bizonyosan nem a pusztában a gyíkoktól tanulta.”
Te írtad hogy papokkal vitatkozott gyermek korában ami nem így van hanem hallgatta őket és olvasott is a Tórából. Ezekről ír a Biblia!
„Ezáltal leszünk többek. Írd már meg légy szíves privátban, hogy milyen vallást képviselsz, mert Te vagy vallásod első példánya, akivel találkozom, furcsák a nézeteid, nem tudom besorolni. Már úgysem befolyásolod a világnézetedről alkotott véleményemet.”
Járok egy gyülekezetbe. Meg is keresztelkedtem de nem az egyházra. Hogy melyik egyházról van szó az nem releváns. Későbbiekben még változhat a világnézeted és én nem akarom ezt befolyásolni. Nem baj hogy nem tudod besorolni nem is kell. Hívő ember vagyok, keresztény!Legyél te is az és kövesd az Úr Jézus Krisztust! Márk 1:15
„Honnan lehet tudni, hogy ami le van írva (főként JHVH-ról) az az igazság? Az ami le van írva Jézusról, nagyon keveset ér. Gyakorlatilag megismerjük a történetét négy szemszögből (amiből ha jól tudom 3 ugyanazon a forráson alapul, azaz 2 ugyanazt a forrást használta egy korábbi írásból, amikor megalkotta a saját verzióját - állítólag) és leírják a saját véleményüket is. Már amit az alatt a pár év (3-4) alatt megértettek. Előtte pedig egy az egyben a Tóra szerint éltek...”
Élj aszerint a tanítás szerint ahogy ezekben az írásokban áll. Csak 3-4 évig! És majd kiderül hogy mi a helyzet!Igaz vagy sem. Alkalmazd minden egyes tanítását Jézusnak!
De találtam neked egy ilyet is. Hogy megy a matek? „A bibliai igazsággal kapcsolatos kérdést egy kiválasztott példán keresztül vizsgáljuk, aminek az az előnye, hogy matematikailag követ¬hető. A Biblia 6408 prófétai jellegű állítást tartalmaz, amelyek közül 3268 már beteljesedett, míg a többi prófécia eljövendő eseményekre vo¬natkozik. Egyetlen jövendölés sem teljesedett be valamiképp megválto¬zott módon. A világtörténelem egyetlen más könyvéről se mondható ez el. A Bibliában - matematikailag is kimutathatóan - annyi valóságtarta¬lom van, amelyhez hasonlót sehol sem találunk. Tegyük fel most a kér¬dést, lehetséges-e az, hogy oly nagyszámú prófécia beteljesedése a vé¬letlen műve lett volna, azaz Isten munkálkodása nélkül megmagyarázha¬tó lenne? Ehhez vegyük segítségül a valószínűségszámítást. A követke¬ző számítási modellben nem vesszük figyelembe, hogy olykor a Bibliá¬nak több verse is egy és ugyanazt a próféciát írja le, másrészt pedig azt sem, hogy egyetlen vers több próféciát is tartalmazhat. Azt sem vesszük figyelembe a számítás során, hogy egyes jövendölések több ízben is előfordulnak.”
„ Csak egy pillanatot ismerünk az életéből, az előtte lévő legaktívabb évekről SEMMIT sem tudunk. Pedig ő az egyetlen értelmes figura az egész Bibliában!”
Miért olyan fontos ez? Avass be!
„Ja, nyilván az egész egyiptomi nép elsőszülött gyerekei is gyerekeket égettek, meg mind gonoszok voltak, mert a Fáraó beintett Mózesnek? Ez a fránya általánosítás..”
Te álltalánosítottál. Te vetted egy kalap alá az összeset, én azt írtam hogy „voltak olyan népek is”! A fáraó kapott 9 figyelmeztetést nem volt neki elég ez van!
„Nyilván azt a logikai gondolatmenetet, ahogy JHVH az ószövetségben "az ügyeit intézte" :) „
Ja hogy azt! Oké csak annyi a gond hogy folyamat rengeteg elemét kihagyták a gondolatmenetből s itt volt a gond! Na meg az azt se feledjük hogy ekkor már kereszténységről van szó. De nem azt teszik amit Jézus meghagyott!
„Jézus tanításai. Az a kevés, ami fennmaradt. Az is átengedve az akkori "tórista" világszemlélet szűrőjén, ahogy a tanítványok látták a világot (főleg Máté). Ha a Bibliában akarod keresni, akkor csak ennyi. Nagyon kevés. „
Na még a végén kiderül hogy még is csak Isten szava a Biblia! Meg az is hogy hiteles! Ezek szerint te sem tudsz más forrást. „Látszik, hogy egy hazug könyvből akarod megismerni, ahelyett, hogy az igaz utat keresnéd. Tudod, nem kézzel csinált templomokban és könyvekben lakozik, rossz helyen kerested!”
Most meg kiderül hogy te is ugyan abból a forrásból veszed az információidat! Olvasd csak el hogy mit írtál korábban meg hogy mit írsz most! Ez lenne racionális meg logikus?
„Benned van. Ott kell keresni. Szerinted min keresztül vezet az út Istenhez? Mert mindenki közvetlen kapcsolatban áll vele, minden időpillanatban.”
Az mit jelent hogy bennem van? Nem értem! Ha bennem van akkor mit kell keresni? Szerintem Jézus Krisztuson keresztül vezet az út! Ahogyan az a Bibliában olvasható.
„Önmagadban. Köved azt a dolgot önmagadba, amin keresztül kapcsolatban állsz vele. Segítek: keresd a szert, ami etet!”
„S mi az amin keresztül kapcsolatban állok vele? Meg milyen szer? Miről beszélsz? Nem értem fogalmazz világosabban!
„Nem ki. Fölötte áll az emberi személyiségnek. Leginkább úgy tudnám jellemezni, hogy az önzetlen szeretet. Ez nem emberi személyiség. Mi tökéletlenek vagyunk, ott van bennünk a vívódás. Jézus a szeretet Istenéről beszél. Az az egyetlen igaz Isten. A szeretet mellett nem fér meg a harag, hiúság, féltékenység. Ha egy "istenben" már megvannak ezek a minőségek, akkor nem mondhatod rá, hogy a szeretet Istene.”
Jézus asztalokat borogatott fel haragjában! Akkor most mi van?
„Jézusról és a tanítványairól. A tanítványok szemszögéből értelmezve (ezt nagyon fontos megemlíteni). Ugyanazt a dolgot négy variációban írják le, és már abból is látszik, hogy ez igen pontatlan, hiszen a variációk itt-ott eltérnek egymástól (vannak jelentős eltérések is). A többi sallang.”
Na ná hogy eltérnek egymástól hiszen különféle emberekről van szó. Ha mind ugyan olyan lenne akkor minek kellett volna leírni 4-szer! Fölösleges lett volna!
„Vagy úgy is mondhatnám, hogy ennyit hagytak nekünk. Szerinted ez minden, mert Isten vigyázott rá, szerintem meg kizárt, hogy csak ennyi információ készült/maradt volna fenn egy ilyen kiemelkedő személyiségről, mint Jézus. Nem logikus.”
Mert honnét veszed hogy kell több infó? Meg miért kellene több infó? Mi kell még? Szerinted mi az ami hiányzik?
„Mert magadnak kell majd megtalálnod az utat. A saját utadat Istenhez. Ami benned van. Csak így juthatsz a tiszta forráshoz.”
Azt járom a saját utamat. Akkor viszont nem mondhatod nekem azt hogy a Biblia nem igaz meg hazug és a többi mert az az út amin én járok nem ezt mutatja. Hanem azt hogy ez az igazság Isten és Jézus a Bibliából ismerhető meg. Ha nekem kell megtalálni az utat akkor már megtaláltam s én mondhatom azt hogy te még nem találtad meg mert hitem szerint kell segítség ahhoz hogy az ember megtalálja az utat! S ez a segítség a Biblia amely Isten szava! (Márk 1:15)
„Mindened megvan ahhoz, hogy hozzájuss ehhez az információhoz.”
Igen ebben igazad van. A Bibliában minden információ megvan csak te félre akartál vezetni. De ez nem jött össze. Igaz kíváncsivá tettél. Önmagamban kell keresni ez a nagy titok? Ugyan már! Ez félrevezetés!
„Mert magyarázatot szeretnék találni arra, hogy a mai gondolkodó ember hogyan képes elfogadni egy olyan hazug istenképet, amit a Biblia "egysége" sugall... Hogyan képesek kezelni a kettősséget, amit JHVH és Jézus Atyja között olvashatunk.”
Az Ószövetség arról szól hogy Isten választ magának egy népet, Ábrahám az ősatya! S azok az előzmények amik addig történnek amíg el nem küldi a fiát Jézust hogy emberként megszülessen a Földre! De végig ott a szál ami a messiás eljövetelét erősíti és végül meg is történik. S megszületik Jézus s vele együtt a Krisztus követés! Az ószövetségi idő nem a kegyelemről szól hanem a törvényről és a prófétákról. isten pl. nem akarta hogy királya legyen a népének de nép kikövetelte magának hogy legyen királya. Szóval nem azt tették amit Isten akart. Megadta nekik amit akartak. De még sem volt jó ennek ellenére is gyakran csináltak olyat ami nem Isten akarat volt. S ezért büntetést kapott a nép!
„Hogyan képesek tényként kezelni dolgokat egy könyvből, az alapján, hogy a könyv azt álltja magáról, hogy a teljes igazságot tartalmazza? Azt hittem, hogy mára az emberek kinőttek a vak hitből, a dogmákból és a babonaságból, de nagyon úgy néz ki, hogy nem.”
Azt hitted? Te hitted? Hm…hogy mik vannak. :D Ember! A könyv hol is állítja azt hogy a teljes igazságot tartalmazza? Te hol olvastad ezt? Az a baj veled hogy olyasmit írsz amit nem támasztasz alá. Ezt speciel nem is tudnád (úgy ahogyan sok egyéb dolgot sem tudtál) mivel pont az ellenkezőjét írja! A Jelenések könyvében!
„Nem kell terjeszteni. Az igazság megtalálja azt, aki megérett rá.”
Ezt a szöveget mint valami TV-s guru keletről! :D
„Ezeket a dolgokat útközben fogod megtudni. Ezért nem állíthat senki sem rögtön a célvonal elé Téged! Ha így lenne, máris vak hitre lenne szükséged és akkor semmit nem tanulnál az egészből!”
Pont mint a Biblia! Azt sem lehet egyből megérteni!
„Tőled. Nem csak Téged kérdeztelek, hanem bárkit, akinek van véleménye. Gondolod, hogy te a teljes tudás birtokában vagy? Én biztos vagyok benne, hogy nem”
A legfőbb érveket már tudod! S azok nem voltak elegendőek. Megjegyzem téves elképzelés az hogy én is csak egy forrásból tájékozódtam! Amiket felhoztam neked azok több forrásból származnak. Én biztos vagyok benne hogy semmi olyasmit nem fognak neked mondani ami neked megfelelne. Mivel akkor a többit is el kellene fogadnod de nem fogadod el!
„És bizonyos magukat kereszténynek valló egyházak által indított üldöztetések ellenére is megmaradt igen nagy számú egyéb vallásban hívő ember is. Ez az égadta világon semmit sem jelent. „
De igen is jelent! Azt jelenti hogy még ilyen közegben is képes terjedni a kereszténység. Sokkal nagyobb méretekben mint egyébb vallások.
„Azért mert az érveid (NEHOGY leírd még egyszer), úgy ahogy vannak hiteltelenek számomra. Vak hit nélkül nem tudom, hogy hogyan jelenthetnének bárkinek is ezek az érvek valamit... „
Nem hogy bárkinek hanem emberek sokaságának jelentenek érveket! Azon egyszerű oknál fogva hogy a Biblia az páratlan és nem csak te de senki más sem tudok a mai napig még egy olyan művet felmutatni ami akár csak megközelítené a Bibliát!
„Az, hogy egy matematikailag megfogalmazott fizikai folyamat vagy egy leírt kémiai reakció megadott feltételek mellett végbemegy-e vagy sem, nem dönthető el egy vitakörben, hanem csak egy ellenőrizhe¬tő kísérlet során. Minden más ideológiai és vallási irattal ellentétben a Biblia módszereket nevez meg, amelyekkel igazsága kísérleti úton meg¬állapítható. Aki nemcsak filozofáló kérdéseket tesz fel, hanem valódi meggyőződésre akar jutni, az egy olyan kísérletezésre kap meghívást, amelyért maga Isten kezeskedik.
„El ne távozzék e törvénynek könyve a te szádtól, hanem gondol¬kodjál arról éjjel és nappal, hogy ügyelj arra, hogy mindent úgy cse¬lekedjél, amint írva van abban, mert akkor fogsz utaidon célba érni, és akkor fogsz eredményt elérni” (Józs 1,8; E).
Eszerint a kísérlet három lépésből áll:
1. A kísérlet leírásának a megismerése. Először is az szükséges, hogy rendszeres olvasással megismerkedjünk a Biblia tartalmával.
2. A kísérlet végrehajtása. A második lépés során a megismert utasítá¬sokat végre kell hajtani.
3. A kísérlet során nyert adatok vizsgálata. Mindenki sikerült életre vágyik házasságában és családjában, hivatásában és szabadidejében. A sajtó tanácsadó szolgálatához intézett kérdések beszédesen tanúsítják ezt. De nincs olyan pszichológiai házassági tanácsadó, nincs olyan ipari menedzser, sem pedig politikai tanácsadó, akinek teljesen biztos ered¬ményességreceptje lenne. Csak a Biblia ígér az 1. és 2. pontban leírt feltételek mellett sikert és bölcs életvitelt.
Aki ezt a kísérletet végrehajtja, az mindig pozitív mérleghez jut. Nincs sem veszteség, sem kockázat, tehát nincs elveszített befektetés, mint a lottónál, vagy kamatveszteség, mint a hitelügyleteknél. Aki a Bibliára bízza magát, annak Istennel van dolga, és ezért mindig csak nyertes le¬het.”
„Én nem azt mondtam, hogy nem igaz, hanem azt, hogy nem értették mi az.”
Jézus megmagyarázta így értették meg! Mi is értjük!
„Biztos vagyok benne, hogy olvastad az ószövetséget és JHVH dicső cselekedeteit.”
Nem mindent olvastam az Ószövetségben. A nemzetség táblázatokat kihagytam pl.
„Ha az ember gondolkodik, látja az ellentmondásokat.”
Nincsenek ellentmondások amennyiben megérted az összefüggéseket és megfelelő ismeretanyagra teszel szert megérted hogy miről is van szó! Nem tudom hogy számodra mi az ellentmondás egyszer írhatnál egy listát.
„Nem ki. Megadtam a hozzá vezető utat. Ha készen vagy rá, meg fogod találni, ebben biztos vagyok. Tudod, itt a földön nem véletlenszerűen történnek a dolgok.”
Így van! Isten nem szerencse játékos! A mennyei Atya a rend Istene! Jahve mindent elrendez és irányít! Már megtaláltam a hozzá vezető utat amely Jézus Krisztus s Jahve és a fia Jézus megismerhető a Bibliából!
„"Mi a lélek mértékegysége? Ha ezt megtudod akkor meg is tudod majd mérni és így megtudod állapítani hogy egyenlőek e."
Isten. „
Na és mi jött ki? Egyenlők vagy sem?
„Tudtommal nincs a fizikai világban külön megnyilvánulása, nem mérhető fizikai eszközökkel, alakja sincs. „
Még is te ruháztad fel egy kérdésben férfi hímtaggal!
„Nem látni kell.”
Hát pont azt írtam hogy nem látom!
„Mégiscsak reménytelen vagy. Miért foglalkozna a testtel?”
Miért még is miben reménykedtél? Ahhoz kellene hit is ami neked nincs így a reményed is felesleges. A testel kapcsolatban meg annyit hogyha csak a lélekkel foglalkozna Isten akkor miért szerepel a Bibliában étkezéssel kapcsolatos szövegrész? Sőt még a minta imában is van ilyen: Minden napi kenyerünket ad meg nekünk.
„Akkor tegyél kérdőjelet.”
Tök jó hogy te tökéletes vagy! Hát én meg nem így előfordulnak ilyen hibák.
„Közösen élitek az életet, neki is ugyanannyi joga van beleszólni a dolgokba, mint neked. Függetlenül attól, hogy neked hímtagod van, ő meg tud szülni.”
Mert ki mondta hogy nem így van? Az hogy a szüleid esetében ez nem így volt arról te nem tehetsz!
„Na, EZ nem volt megadva azáltal a nőknek a JHVH-val kötött szövetség szempontjából, mivel neki nem volt közvetlenül része a szövetségnek, csak a férfin keresztül, közvetetten. Érted? Nem volt döntési helyzetben ezáltal, nem volt azonos RANGON a férfival az isteni szövetség tekintetében.”
Nem! Nem értem. Mit kapott meg a férfi Istentől a szövetségben amit a nő nem kapott meg?
„Aha, mert a teremtés könyve úgy általában ír bármit is arról, hogy "Ádiék" mit mókáztak a bozótosban... Semmi sem állítja az ellenkezőjét, mert lényegében 0 információnk van az édenkerti eseményekről. Csak a megkísértésről és az elhagyásáról ír kicsit bővebben.”
Miért mire lennél kíváncsi?
„Tévedés. Magas ívben tojnak a vallásra :) Csak én vagyok fanatikus.”
Hát ami azt illeti én intenzíven nem egészen 4 éve foglalkozom a Bibliával a kereszténységgel.
„Csupán kaptam lehetőséget, hogy átlássak a hazugságon.”
Pont a legizgibb részt hagyod ki. Mi volt az?
„A nő akkor sem tudta önmagára érvényesíteni JHVH szövetségének a jelét, ha a fejére állt és nem ő döntötte el, ki legyen a párja. Érzed az ellentétet?”
Nem! Nem is értem hogy ezt hogyan tudod összehozni napjaink élethelyzeteivel. Minek kellett volna önmagára érvényesíteni azt a jelet. Mit akarsz ezzel a jel dologgal. A nők is ott voltak a nép között és kész. Nekik is meg volt a feladatuk és a férfiaknak is. Jel ide vagy oda ugyan azt kapták Istentől mint a férfiak!
„Én használom a "szerinted" és a kérdőjel nevezetű dolgokat a mondataimban. Nyilván én nem ezt az elméletet képviseltem, csupán azt sugalltad az írásoddal, hogy Te igen. Gondoltam le kellene pontosítanunk... „
Akkor vedd úgy hogy te ugyan ezt sugalltad nekem az írásoddal. De én semmi ilyesmit nem írtam sőt ezt megelőzően már említettem neked hogy nagyrészt nőkkel dolgozom.
„Nem is állítottam :) Szerinted kérdőjel?”
Én sem állítottam hogy a nők alapvetően gyengébbek lennének szellemileg még is azt szűrted le az írásomból. Akkor nálad is van valami hiba. Azonos hibáink vannak.
„Az, hogy fizikailag egymás kiegészítői vagyunk, pont nem jelenti azt, hogy a férfinak bármiféle jogosultsága lenne rangban a partnere fölött állni.”
Mert milyen rangban lenne a férfi?
„Igen, de ez csak és kizárólag úgy lehet, hogy nem JHVH által prófétáltak, hanem az igaz Isten által, akiről Jézus is beszélt. Így összeáll a kép. Mondom nem értették, hogy mit írnak le és hogy mivel állnak szemben.”
De erről is csak a Bibliából tudhatsz te magad is! A szent szellem által prófétáltak akit Jahve küldött (JHVH) Ő az igaz Isten! De igen értették s tudták hogy mivel állnak szemben. Nem csak álmokat láttak a próféták volt hogy utasításokat kaptak olyat amit igen is érthetett az akkori ember is. S természetesen voltak olyanok is amelyeket nem.
„Isten időtlen. Ha a törvény idején ezt gondolta, akkor előtte is ezt gondolta és még most is ezt gondolja.”
Akkor a keresztényeknek miért nem kell körül metélkedniük?
„Amúgy az "egyenjogúságra" tipikus példa, hogy csak a házasságtörő nőt kövezték meg, a férfit nem :) Persze ezeket a dolgokat nagyon jól tudod Te is, csak ködösíteni próbálsz :) „
Bizonyítsd be!
„Itt is a magyarázatod: így jártak. Erre nem gondoltam, megint tudást közvetítettél felém!”
3Mózes 19:28 Testeteket a holt emberért ne hasogassátok meg, se égetéssel magatokat meg ne bélyegezzétek. Én vagyok az ÚR.
Azért nem tetoválás mert Isten megtiltja hogy tetováltassanak!
„A férfi oldalán. Közvetve. Ugyanis a férfi viselte a szövetség jelét. Érthető példa: ha olyanhoz adták volna, aki nem viselte a szövetség jelét, akkor ő sem lett volna a szövetség részese. Legalábbis semmivel nem tudta volna bizonyítani. Ez a tény.”
Egy kislány vagy egy özvegyasszony mivel bizonyította a szövetséget? A szövetségkötés egy férfival történt nem egy asszonnyal. De adott egy másik kérdés is. Kinek kellett volna bizonyítania egy asszonynak a szövetséget?
„Csak ennyire számított. Az, hogy a nők nem viselték a szövetség jelét, nem igazán számított, mert nem kezelték egyenrangú félként őket. Ahogy nyilvánvalóan JHVH sem, mert akkor a szövetség jelét a nők is viselhették volna”
Azért érdekes hogy Ábrahám felesége új nevet kapott és Istentől kapta az új nevet. A nevének jelentése pedig az volt hogy „a hercegnő”! Miért kellett volna a nőknek is viselni jelet? Nem értem a lényegét a dolognak. Mi lett volna az oka amiért szerinted ennyire fontos lett volna?
„Az orvosi kutatások fényt derítettek arra, hogy a véralvadás egyik faktora, a K-vitamin csak erre az időpontra ér el megfelelő szintet.". Azt tudod ugye, hogy erre könnyen rájöhettek tapasztalati úton is? Nagy számok törvénye... És akár a 9. 10, stb napokon is ugyanolyan "sikeres" lehet a metélés, mint a 8.on...”
A 8. nap egy nagyon is lényeges dolog. A véralvadás miatt! Honnét tudták hogy a 8. napon kell elvégezni? Tényleg kikísérletezték volna ezt a dolgot? Akkor viszont azt is áruld már el nekem ha nem Isten mondta nekik hogy a 8. napon tegyék ezt akkor mi volt az ami rávette őket arra hogy ezt tegyék? S még valami a körülmetélés egy olyan beavatkozás ahol vágás van s pont egy nagyon érzékeny testrészen. Sőt azon a testrészen amivel az utód nemzés történik majd. Szóval nagyon kívánatos hogy aki ezt elvégzi annak ne remegjen a keze. S elkezdtek csecsemőkőn kísérletezni hogy körülmetéljék őket? S mind ezt úgy hogy felnőtt korban is el lehet végezni? Akkor még is mi indokolja a 8. napot? „A csecsemők 2-7 napjuk között rendkívül vérzékenyek, mivel a bélrendszer nem termel elegendő mennyiségű K vitamint. A protrombin egy másik véralvadást elősegítő anyag. Az első napokban a szükséges mennyiség alig 30%-val rendelkezik. A nyolcadik napon viszont meghaladja a normális érték 100%-át!. Tehát a nyolc napos csecsemő több protrombinnal rendelkezik, mint további élete bármelyik napján.”
„Miért hagyjuk a felnőtteket? Amikor megköttetett a szövetség, rájuk is azonnal érvényes lett.”
Mert azokról már írtál!
„Nem, csak azt próbáltam sugallni, hogy egy józan gondolkodású ember számára ez evidencia.”
Lehet hogy neked ez evidencia de egyértelmű hogy ilyesmiről szó sincsen. Sőt te magad írod hogy amelyik férfi nem hajlandó elvégeztetni ezt a beavatkozást azt megölik. De nincs odaírva hogy a családját is meg kell büntetni. Mire is alapozod azt hogy ez egyértelmű lenne? Mivel megírva nincs ilyesmi.
„Bizonyítsd be a Bibliával, hogy JHVH nem a spagettiszörny! Nem tudod, mert sehol sem írták le, hogy hogyan néz ki! Akár a spagettiszörny is lehet! Mi lesz így velünk?! Hihi!”
Látom átvetted a stílusomat. Ennek örülök mert hatással vagyok rád! „Hihi!”
A bizonyíték maga a név JHVH! De arra bizonyíték hogy akár spagetti szörny is lehet!
„Ahogy Ádámék sem beszélgettek a kígyóról az édenkertben.”
Köztünk erről eddig nem esett szó! Na és mit beszélgettek?
„Személyesen JHVH adta a felmentést? Nem? Akkor miről beszélünk? Pontos forrást kérek.”
Nem! Nem ő adta a felmentést! Arról hogy van ilyen felmentés csak nem a Bibliában írnak róla hanem a Talmudban. Rosszul emlékeztem. Igen ez hiba volt, előtte meg kellett volna néznem.
„Többször leírtam, még egyszer leírom, de utoljára: JHVH olyan jelet választott, amiről tudta, hogy a nő nem volt képes viselni. Ez azért csak jelent valamit! Ha számodra nem, értelmetlen vitázni erről veled, mert vak hit üzemmódban működsz, megint.”
Neked kellene megértened hogy a férfi és a nő nem egyforma. Ezt a Teremtő tudja a legjobban. Minek kellene a nőnek viselnie? Amúgy meg a férfit teremtette meg először. A férfi a férj a család feje nem pedig a nő. De ez nem jelenti azt hogy ha a nő nem viseli a „jelet” akkor Isten szemében kevesebbet ér. A nő is ember. S azt olvashatod hogy Isten embert teremtett! Ugyan akkor férfit is meg nőt is! Azért milyen fura hogy Isten egy nőt választott hogy megszülje Jézust! De így a férfiak kivannak rekesztve ebből a dologból. Ezek a választások. Itt meg már a férfi nem egyenrangú a nővel? Vagy akkor hogy is van ez?
„Akkor ne kérdezz vissza.”
De visszakérdezek! Ha úgy érzem hogy szükséges! Amúgy meg az nem érdekel hogy a ti házasságotokban hogyan is folyik a döntéshozatal. Az egy magán ügy és kettőtökre tartozik. Viszont egy másik házaspár ugyan ilyen dolgai meg nem tartoznak rátok. Az megint más dolog ha valaki erről kérdez konkrétan! De én nem tettem. Viszont ahogy folyik ez a téma még az is lehet hogy sor kerül rá!
„Akkor értelmetlenséget művelsz. Anyagot hasonlítasz nem anyaghoz. A követ hasonlítod a szellőhöz. Ezt megerősítem.”
Amennyiben ez így van. Akkor te milyen alapon bírálod Isten döntéseit? Az egyiptomi 10 csapás, a szövetség jele, stb. Nem értheted meg az ő gondolkodás módját vagy hogy mit miért tesz hiszen te anyag vagy! Ne hasonlítsad az ő döntéseit az anyagi lények döntéseihez. S így gyarlónak sem nevezheted.
„A teremtés is sokféle lehet. Lehet egy más meglévő anyagból beavatkozással új minőségű anyagot teremtetni.”
Ha már eleve meglévő anyagból hozol létre valamit az nem teremtés. Teremtés az amikor saját anyagot hozol létre és abból alkotsz valamit!Tehát a saját anyagodból és nem máséból. Amúgy meg leírja a Genezisben hogy Isten teremtette az embert. Nem kifejlődött hanem teremtetett az ember!
„Akkor ellentmond a teremtés könyvének. De én is is inkább Jézusnak hiszek :)”
Egyik mondatoddal ütöd a másikat! Miben mond ellen a teremtés könyvének? Ha meg Jézusnak hiszel akkor hogyan mondhat ellent?
„Mivel nem követtek el bűnt. Ez volt a terv. Ez volt Isten akarata. Függetlenül attól, hogy mi van leírva. Istent nem lehet becsapni, mivel mindent tudó, ezt is látta előre. A mindent tudás miatt nem lehet haragos sem.”
Nem követtek el bűnt? Akkor miért kell meghalniuk az embereknek? Akkor ez nem igazságos ha nincs bűn akkor miért van ez a következmény a halál?
„Találkozás sátránál voltak fizikai jelei JHVH jelenlétének. És Ezékiel is látta JHVH-t (a saját történetében természetesen). Az eszközeit is.”
A fizikai jelek és az hogy valakit látunk szemtől szemben az nem ugyan az! Fizikai jel lehet az is hogy én írok e cetlit és az asztalon hagyom. De attól még nem láttak csak a kézírásom miatt tudják hogy ott voltam!
„A saját képére teremtetett nem feltétlen a fizikai megjelenésre vonatkozik. Azért mert ott a "kép" szó, nem feltétlenül a kinézetre és anyagra gondolt.”
A harag az mióta fizikai tulajdonság?
„Nem lehet, hogy a lelkünk teremtetett Isten saját képére? Ne feledd, ez a titkos összetevő, amit ISTEN lehelt a formába, miután a teremtő társai meggyúrták a testet (anyagból). Kezd összeállni a "kép"? Nem? Akkor az a Te bajod...”
Miért ne állna össze a kép? Igen a lelkünk is hozzá hasonlatos pl. lelkiismeret! S Igen a legfőbb isteni hasonlatosságunk a lélek.
„Lehet, de abban is biztos lehetsz, hogy az igaz utat és a teljes igazságot nem fogják csak úgy eléd tenni, ha eleve úgy születünk, hogy elfeledjük a teljes igazságot. Én sohasem mondtam, hogy elvezetnélek a teljes igazsághoz, csak azt, hogy ahol Istent keresed, az nem az ő "lakhelye".”
Ja hogy lehet hogy az az út amiről te beszélsz az nem az igazság útja. Hát ebben biztos lehetsz! Jézus szavai – János 14:6
Én sem azt állítottam hogy Isten lakhelye a Biblia lenne. Erről csak és kizárólag te beszéltél én nem!
„Az igaz utat önmagadban találod, nem kézzel írott könyvekben. Ha készen állsz rá, tudni fogod a "hogyan"-t is. Ez minden embernél más is lehet, személyre szabott. Lehet, hogy már egy ideje az úton vagy, csak nem vetted észre, hogy merre tartasz igazán, megálltál egy fa árnyékában pihenni, aztán valahogy ott ragadtál.”
Tényleg önmagamban? S hogyan állhat készen az ember? Mi kell hozzá? Mert ha szétnézek a világban akkor csak azt látom hogy nagy baj van. Biztos nem vették észre hogy mikor állnak készen. Ha meg személyre van szabva akkor miért vagy benne olyan biztos hogy nem egy könyv kell hozzá? Ha én leragadtam akkor te egyenesen be vagy betonozva!
„Minden segítséget megadtam. Majd talán rájössz egyszer, hogy miként. Ha nem, akkor majd megvitatjuk halálunk után a 128-as fénykupolában :)”
Ez lenne az a nagy segítség hogy – Keresd magadban? Meg hogy majd ha készen állok? Mert ennyi a te segítséged és nem több!
„Az út talál meg téged. Én nem mutathatom meg a Te konkrét utadat. Akkor semmivel nem lennék jobb a Bibliánál, ami megmondja hogy Isten ilyen kerek-perec punktum.”
Akkor meg miért biztos hogy nem a helyes úton vagyok? Hogy nekem ez a személyre szabott utam. Megtaláltam az utamat te meg leakarsz róla téríteni! Miért is?
„Igen, elég hideg volt. És a reggeli meséről is lemaradtam! És sokat kellett térdelni. És nagyon álmos is voltam. Egy részt szerettem igazán, a végét, amikor a pap azt mondja "A szentmise véget ért, menjetek békével! Istennek legyen hála!" Ezt a végét hangosan mondtam is :) De hát tudod, menni kellett, mert bírták az ellenőrzőbe ha nem és ezt volt az elvárás...”
Akarsz még róla beszélni? Mond el az egészet. Hátha jobb lesz! Vagy keress egy gyülekezetet. Templomban nem találsz olyat. Keress egy igazi gyülekezetet ahol van élet!
„Ha onnan ismered meg, akkor ott lakozik.”
Hogyan lehet megismerni?
„Tehát más mondja meg neked, milyen Isten, nem őt kérdezed. És te ezt szó nélkül elfogadod. Mert "meggyőződéses" vagy :) Isten szava = emberek által írt szöveg isteni minőséggel történő felruházása. Tudod, hogy ez mit jelent, ugye?”
Hogyan kell kérdezni Istent? S hogyan adja a választ? Pl. miért kell ennyit szenvednie az embernek? Emberek által LE JEGYZETT szöveg. Nem kitaláció. Esemény leírásról lehet olvasni arról hogy mi történt! Hogy mit mondott Jézus! Az a Jézus aki az Isten fia!
„De bizony leírtam. Többször is.”
Jó!
„Logikus lenne, ha Isten minőségét keresnéd, a szeretetet.”
Hogyan kell keresni a szeretetet az isteni szeretetet? Milyen az? Hogyan keressem ha nem tudom mit kell keresni?
„Anyagi bizonyítékot vársz? Vagy azt, hogy csodákat tegyek?”
Mindkettő!
„Mivel igazolod azt hogy te megtaláltad az igaz utat és az igaz Istent?”
Te mivel igazolod, mi a bizonyíték rá hogy az út amin jársz az igazi? S hogy ismered az Igaz Istent. Konkrétum, bizonyíték. Olyan ami nem önigazolás! Független forrásból való és mindenki számára elfogadható nem manipulált!
„Az imádság is lehet egy út Istenhez…”
Mert milyen van még?
„Az egyedüli dolog, amit kifogásolok és nem javasolnék, hogy a haragvó isteni minőséget elhidd, mert ezt személyes megtapasztalásból tudom, hogy nem igaz…”
Isten képes haragudni. Ez vitán felül áll!
„Az "istenfélelem" egy értelmetlen, alantas csapda. A szeretettől nem kell félni. Ha félsz tőle, sohasem fogod igazából magadhoz engedni. Nem figyelsz rá. A Bibliát azért ekézem, mert ezt a minőséget hirdeti Istenről. És nem mellesleg az ószövetség NEM Istenről szól.”
Szerintem te nem érted a lényegét a dolognak. Az Ószövetségben van szó Istenről de nem csak róla szól. Vannak benne utalások a Messiásra is illetve próféciák. De történetek, példabeszédek, énekek még a szerelemről is írnak benne. De lehetne sorolni. Páratlan mű a Biblia benne az Ószövetséggel!
„Egy bizonyosságot tudok mondani Neked. Ha valaha is közelebb kerülsz Istenhez (mered közelebb engedni magadhoz), érezni/tudni fogod, hogy igazam van. De ehhez személyes megtapasztalás kell. Én nap mint nap tapasztalom. Ha imádkozol, próbálj úgy imádkozni, hogy ne céllal, valami miatt, csak azért, hogy érezd Isten szeretetét. Képzeld el ezt úgy, mint egy közvetlen telefonvonalat Istenhez. Nem az ima szövege számít, ne azért keresd, mert kérsz tőle valamit, vagy netán bocsánatot nyerj egy "bűnödre", csak a szeretet miatt tedd, a kapcsolat a lényeg.”
Ezen gondolkodom!
Vidiripi:
"A fiú megbánta a tettét! Ez a feltétele a dolognak a megbánás!"
Tévedés, az apja már akkor megölelte, amikor a fiú még meg sem mukkant. Feltétel, előítélet, harag nélkül! A Te könyved, olvasd el!
A tékozló fiú pont te vagy, aki nem vagy képes elhinni, hogy az atyád feltétel nélkül szeret, függetlenül attól, hogy mit tettél. Nem a gyerek ment oda az apjához, hanem az apja sietett elé! És nem azzal kezdte, hogy "fiam, most szépen kérjél bocsánatot, különben mehetsz a pokolba!". Feltétel nélkül visszafogadta rég nem látott fiát, aki hiányzik neki, érted? Feltétel nélküli szeretet, ez Isten! Olvasd el. Újra és újra, szó szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!