Mivel igazolható, hogy a Biblia valóban Isten szava?
A kérdés azért merült fel bennem, mert sokan arra teszik fel az egész életüket, hogy a Bibliában leírtak - vagy a papok Bibliai alapon nyugvó útmutatásai - szerint éljenek, különben Isten ítélete által a pokolra jutnak.
Honnan lehetünk biztosak benne, hogy valóban az Isten akarata, ami a Bibliában le van írva? Ha Isten akarata, akkor teljesen hiánytalanul, manipuláció nélkül került bele a Bibliába?
A Bibliából vett idézetek önigazolások, nem sokat érnek. Ha egy fadarabra ráírjuk, hogy ez egy darab arany, attól még bizony nem lesz belőle arany.
Annak a papi rétegnek/leszármazottjaiknak állításai, akik összeállították a Bibliát (amire aztán a hatalmukat alapozták), szintén nem meggyőző, mert ez is önigazolás.
Létezik-e valamiféle konkrétum/bizonyíték, független, bárki számára elfogadható forrásból, hogy a Biblia csak és kizárólag Isten szavát tartalmazza és az az akarata, hogy mi betartsuk az ott leírtakat, valamint, hogy ezek alapján fog megítélni minket életünk végén?
Vidiripi
"Mivel úgy is minden borsó számodra így aszem véget vetek ennek!"
Nem számomra, számodra. Amikor a válaszodból azt látom, hogy értelmetlen újra és újra megrágni és (megpróbálni)megértetni veled, hogy mi akart lenni a kérdés, akkor borsó kategóriába kerül a dolog. Te magad kérted ezt tőlem és valljuk be, igazad volt. Van egy határ, amin nem tudsz/akarsz túllátni, nem vagy képes értelmezni dolgokat.
A fő kérdésre mindenesetre megadtad a saját válaszod, amit köszönök.
A válasz, ahogy előre sejteni is lehetett: a vak hit, mivel az általad felsorolt "bizonyítékok" elfogadásához is vak hit szükségeltetik. Mindegyikhez le is írtam, hogy miért, hosszasan vitáztunk róla, már amíg volt értelme...
Vidiripi
És úgy érezted hogy ezt magyarázni kell! :D :D :D
Vidiripi:
Hihi. Bárki visszaolvashatja a korábbi írásokat is, ha van türelme és ereje hozzá. De egy ilyen gigászi eposzt úgy gondoltam, hogy össze kellet foglalni, hogyha valaki a végéről kezdi, akkor tudja mire számítson...
De abból következtetve, ahogy és amit reagáltál, nem értesz egyet a konklúzióval. Nos, volt lehetőséged reagálni. Te reagáltál úgy, ahogy (borsó). És az összes válaszodban erősen ott volt a vak hited (bizony, még a "páratlan műben" is, "hihi"). És azt is kifejtettem, néha többször is, hogy miért gondoltam így.
Vidiripi
Nem fogják részletesen végig olvasni. Akinek meg egy csepp logikája is van az tudja hogy mire számítson a vallás kategóriában!
Te érezted úgy hogy ezt magyarázni kell. Tehát neked nem tiszta valami!
Te vagy a kérdező és még is arról írsz hogy te akarsz megértetni velem dolgokat!
Csak azt nem értem hogy miért TE akarsz megértetni velem dolgokat amikor te kérdezel. :D
Ez is a konklúzió része. Meg az is hogy ez a vallás kategória. Kézelfoghatóságot akartál kaptál ilyen dolgokat. Olyan dolgokat amelyeket ellenőrizni lehet! Hiszen a legtöbbször épp az a bajuk a kétkedőknek hogy: Hű nem láttuk ezt meg azt! Meg nem láttuk Istent, mutasd meg!
De attól még vannak kézzelfogható dolgok is. Az egyik ilyen a Biblia s azok a tények amelyek jellemzik ezt a könyvet és ez ellenőrizhető, vizsgálható sőt lehet vele kísérletezni is! (sokan csinálják)
De neked ezek a dolgok nem felelnek meg! Ezt még el is fogadnám. De közben terjeszted a saját hitedet ami még annyi kézzelfogható dolgot sem tartalmazz mint a Biblia.
Keresd önmagadban! Állítod! Azt hogyan lehet ellenőrizni avagy kézzelfoghatóan megvizsgálni? Ha így nézem akkor vallásilag az én hitem sokkal megalapozottabb! Olyannyira hogy én gyülekezetbe is járok ami azt jelenti hogy vannak hasonló gondolkodású emberek a környezetemben! (és nem, még mindig nem fogom elárulni hogy melyik gyülekezet) Keress magadnak ha akarsz!
"Honnan lehetünk biztosak benne, hogy valóban az Isten akarata, ami a Bibliában le van írva?"
Fordítsd meg a dolgot! Mi olyan van benne ami nem lehet Isten akarata? S ha van ilyen akkor az miért nem az? Persze ha akarod megoszthatod a nyilvánossággal az eredményt. De ezeket a kérdéseket inkább magadnak tedd fel!
Megjegyzem a Bibliát nem csak önmaga igazolja hanem a RÉGÉSZET is!
Papi hatalom. Érdekes hogy azok a papok a régmúltban erőszakkal hatottak az emberekre. Ezzel szemben Jézus a szavaival! S pont erről olvashatunk a Bibliában is. S az megint csak nem önigazolás hogy míg Jézusra a hatalmukat féltő papok támadtak rá addig a papokra pont a nép támadt rá a zsarnokságuk miatt! S ez egy történelmi tény.
Hogy ezek a tények a TE megítélésed szerint mennyire függetlenek és mennyire konkrétumok, illetve hogy a források mennyire elfogadhatóak az megint csak rajtad múlik hogy hogyan viszonyulsz ezekhez! De az tény hogy rengeteg mindent az iskolákban is tanítanak. Hogy ez mekkora mértékben független forrás az iskolai tananyag azt is neked kell eldöntened.
Több forrásból is ellenőrizd le a dolgokat. Ne csak azt amit az iskolákban tanítanak mert az nem biztos hogy független. Na meg persze van az államérdek is és az is hatalmon. S az jóval nagyobb hatalom mint az iskolai érdek! Tehát ne csak könyvtárakban vagy az interneten nézz utána a dolognak hanem beszélj emberekkel is. Utazz! Vizsgáld meg a tárgyi bizonyítékokat!
A legjobb és legbiztosabb bizonyíték,az nem más mint a Krisztusban hívő emberek sokasága ,mint a múltban ,mint jelenben.
Nem szabad összetéveszteni a hívő embereket a vallásos ,vagy szektás emberekkel.
Csak sajnos ,úgy látom te kevés ilyen embert ismersz.
"Te érezted úgy hogy ezt magyarázni kell. Tehát neked nem tiszta valami!"
Nem, számodra nem tiszta, hiába írtam le többször is. Jól gondoltam.
"Te vagy a kérdező és még is arról írsz hogy te akarsz megértetni velem dolgokat!"
Csupán reagáltam a válaszokra. Azért, mert Te írod, még nem biztos, hogy egyetértek vele és el kell fogadnom szó nélkül. Leírtam, hogy az általad felhozott "bizonyítékok" miért nem érnek semmit. Többször is.
"Csak azt nem értem hogy miért TE akarsz megértetni velem dolgokat amikor te kérdezel. :D"
Tipikus szektás reakció: "te tanítani jöttél ide, nem megérteni, olvasgasd még a Bibliát, hogy be tudd fogadni" Bla bla bla. Ezzel tele a padlás. Elnézést, hogy van saját véleményem.
"Kézelfoghatóságot akartál kaptál ilyen dolgokat. Olyan dolgokat amelyeket ellenőrizni lehet!"
Csak azt lehet ellenőrizni, hogy vannak benne történelmileg hiteles részek. Istenről csak a zsidóktól hallottunk, azt, amit ők megértettek és amit közölni akartak felénk. Egy olyan népről van szó, amely szerint ők az igaz Isten választott népe. Ez erősen megkérdőjelezi a hitelességüket Istennel kapcsolatban.
"sőt lehet vele kísérletezni is"
Na ezt a kísérletet inkább feszegessük. Szintén értelmetlenség, ráadásul ettől nem lesz hitelesebb a Biblia... A szeretet törvényét követed és működik, micsoda meglepetés!!!
"De közben terjeszted a saját hitedet ami még annyi kézzelfogható dolgot sem tartalmazz mint a Biblia."
A terjesztem az erős, megkérdezted miben hiszek, én válaszoltam. A személyes megtapasztalás kézzelfoghatóbb mint a vértől tocsogó Bibliád.
"Azt hogyan lehet ellenőrizni avagy kézzelfoghatóan megvizsgálni?"
Lehetőséged van megtapasztalni. Bárkinek. És csak megjegyezném, hogy a Bibliád is ezt tanítja, hogy benned van Isten. Te a Bibliából akarod megismerni Istent, de még csak azt sem érted, hogy mi van leírva:
1Korinthosz 3:16
"Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Szelleme bennetek lakik?"
János Evangyélioma 14:10.
"Nem hiszed-é, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van? A beszédeket, a melyeket én mondok néktek, nem magamtól mondom; hanem az Atya, a ki én bennem lakik, ő cselekszi e dolgokat."
Róma 8:11
"De ha Annak a Lelke lakik bennetek, a ki feltámasztotta Jézust a halálból, ugyanaz, a ki feltámasztotta Krisztus Jézust a halálból, megeleveníti a ti halandó testeiteket is az ő ti bennetek lakozó Lelke által."
Persze nyilván ezek a részek nem az ószövetségben vannak, hiszen ha akkoriban ilyent állított volna valaki, helyben megkövezték volna... Ha ezek az állítások igazak, miért jelent volna meg Isten a zsidó népnek, hiszen bennünk lakozik, közvetlen kapcsolata van mindenkivel :) Miért választott volna népet :) H-A-Z-U-G-S-Á-G az egész ószövetség! JHVH nem Isten.
És én nem azért fogadom ezt el, mert le van írva a Bibliában. Tettem egy próbát és kiderült, hogy ez igaz. Megtapasztalás. Te is megteheted, a Te eszközeiddel. Leírtam hogyan. Nem vak hit és elfogadás kell.
"Ha így nézem akkor vallásilag az én hitem sokkal megalapozottabb!"
A vak hit, az elég megalapozó tényező számodra.
"Olyannyira hogy én gyülekezetbe is járok ami azt jelenti hogy vannak hasonló gondolkodású emberek a környezetemben!"
Ó, nekem is van sok olyan a környezetemben aki úgy gondolkodik mint én. De nem azért, mert olvasták valahol, vagy mert én azt mondtam volna. Megtapasztalták, rájöttek a dologra. De nyugodtan masszírozzátok csak egymás lelkét a gyülekezetben, ha sokan vagytok, biztos nektek van igazatok :)
"és nem, még mindig nem fogom elárulni hogy melyik gyülekezet"
Persze, kedves református barátom, ne áruld el!
"Fordítsd meg a dolgot! Mi olyan van benne ami nem lehet Isten akarata? S ha van ilyen akkor az miért nem az?"
Mert ha EZ lenne Isten akarata, akkor az összes többi vallási könyv HAZUGSÁG LENNE. És ha ez van, akkor már nem csak rajtad múlik, hogy megtaláld-e az utad Istenhez, hanem azon, hogy hová, milyen közösségbe születsz, mik a lehetőségeid. Véleményem szerint egy könyv sem tartalmazhatja Isten valódi akaratát az emberekkel. Ha lenne ilyen formán kötelező érvényű akarata, akkor úgy születnénk, hogy ez a tudás egész életünkre meg is maradna, megkérdőjelezhetetlenül, függetlenül a könyvektől és hazug vallásoktól. Csak így lehetne "számonkérés".
"Megjegyzem a Bibliát nem csak önmaga igazolja hanem a RÉGÉSZET is!"
Na ne beszélj! Megtalálták volna Istent valamelyik homokbucka vagy barlang mélyén? Csak azt tudja igazolni a régészet, hogy léteztek írott anyagok, azoknak köze lehetett történelmi eseményekhez. Azt NEM, hogy amit azok az emberek gondoltak/állítottak/hittek, az igaz lenne!
"míg Jézusra a hatalmukat féltő papok támadtak rá addig a papokra pont a nép támadt rá a zsarnokságuk miatt! S ez egy történelmi tény"
ÉS? Hogy jön ez ide? Jézus gondolataival egyet is értenék (bár úgy tűnik, Te nem érted őket, inkább az ószövetségi JHVH-t imádnád/szolgálnád, mint az igaz Istent szeretnéd, aki benned is lakozik), ha nem próbálnák összemosni/azonosítani az ószövetségi salakkal...
"De az tény hogy rengeteg mindent az iskolákban is tanítanak."
Az élet a legnagyobb iskola.
125:
"A legjobb és legbiztosabb bizonyíték,az nem más mint a Krisztusban hívő emberek sokasága ,mint a múltban ,mint jelenben."
Ez már előkerült: 1000 légy nem tévedhet! Egyébként meg ne feledkezzünk el arról, hogy voltak a történelem folyamán erőszakos térítések is... Az sem volt mindegy, hogy melyik világi hatalomhoz kötődő vallásról beszélünk, olyanról amely a történelem során domináns volt, vagy amelyik elnyomott. Ennek ellenére sokan hisznek más és más vallásokban a földön, ezek a számok az égadta világon semmit sem igazolnak.
"Nem szabad összetéveszteni a hívő embereket a vallásos ,vagy szektás emberekkel. Csak sajnos ,úgy látom te kevés ilyen embert ismersz."
Viszont ismerek olyanokat, akik félnek véleményt formálni, inkább behódolnak azoknak a vallási megmondóembereknek, akik úgy értelmezik a saját vallásaikat, "szent" könyveiket, ahogyan éppen kedvük tartja. EZÉRT veszélyes a vak hit és az elfogadás. És ezek az emberek is azt állítják magukról, hogy ők bizony hívők...
Vidiripi
"Csupán reagáltam a válaszokra. Azért, mert Te írod, még nem biztos, hogy egyetértek vele és el kell fogadnom szó nélkül. Leírtam, hogy az általad felhozott "bizonyítékok" miért nem érnek semmit. Többször is."
Oké akkor nevezzük reagálásnak. De én nem arra gondoltam. Hanem arra amikor a saját hitedről kezdtél el írni. Hogy Isten saját magadban kell keresni és a többi!
Én meg többször is leírtam hogy más bizonyítékot nem fogsz kapni!
"Tipikus szektás reakció: "te tanítani jöttél ide, nem megérteni, olvasgasd még a Bibliát, hogy be tudd fogadni" Bla bla bla. Ezzel tele a padlás. Elnézést, hogy van saját véleményem."
Igen az tipikus szektás reakció! De nem is tudsz vele mit kezdeni! Nem tudsz belőle pozitívumot kihozni!
"Csak azt lehet ellenőrizni, hogy vannak benne történelmileg hiteles részek. Istenről csak a zsidóktól hallottunk, azt, amit ők megértettek és amit közölni akartak felénk. Egy olyan népről van szó, amely szerint ők az igaz Isten választott népe. Ez erősen megkérdőjelezi a hitelességüket Istennel kapcsolatban."
Nem csak a történelmi részeket lehet benne ellenőrizni. Van abban bizony bőven más is!
S olyan dolgok amik kézzelfoghatóak és ellenőrizhetőek és nem hiten alapulnak hanem tényeken. Je igen és nem történelmi esemény!
Hogy Istenről mit mondanak a zsidók azt s hogy az mennyire igaz azt maximum hiheted. S az nem is egy kézzelfogható dolog. Az nem tartozik ide. Mivel ide csak a kézzelfogható dolgok tartoznak és ez nem az!
"Na ezt a kísérletet inkább feszegessük. Szintén értelmetlenség, ráadásul ettől nem lesz hitelesebb a Biblia... A szeretet törvényét követed és működik, micsoda meglepetés!!!"
Na akkor tanítsad az embereknek ezt a törvényt! De húzz bele mert rengeteg konfliktust kell elsimítani! Talán kezdhetnél az előítélet és a rasszizmus elleni tanításoddal. De ez csak egy felvetés! Ahogy te jónak látod!
"A terjesztem az erős, megkérdezted miben hiszek, én válaszoltam. A személyes megtapasztalás kézzelfoghatóbb mint a vértől tocsogó Bibliád."
Igen rengeteg keresztény adta az életét a hitéért. Kezdve az apostolokkal! (S ez a mai napig is így van!)
"Lehetőséged van megtapasztalni. Bárkinek. És csak megjegyezném, hogy a Bibliád is ezt tanítja, hogy benned van Isten. Te a Bibliából akarod megismerni Istent, de még csak azt sem érted, hogy mi van leírva: 1Korinthosz 3:16
"Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Szelleme bennetek lakik?"
Isten szelleme lakik az emberben nem maga Isten!
János Evangyélioma 14:10.
"Nem hiszed-é, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van? A beszédeket, a melyeket én mondok néktek, nem magamtól mondom; hanem az Atya, a ki én bennem lakik, ő cselekszi e dolgokat."
Ezt miért is kell vonatkoztatni az emberre? Mert ezt Jézus magára vonatkoztatta és nem az emberekre. Szövegkörnyezet!
"Róma 8:11"
Szintén lélekről ír!
"Persze nyilván ezek a részek nem az ószövetségben vannak, hiszen ha akkoriban ilyent állított volna valaki, helyben megkövezték volna..."
Jézus az előtt állította hogy ezeket a sorokat leírták volna! Amúgy meg Jézust nem kövezték meg!
"Ha ezek az állítások igazak, miért jelent volna meg Isten a zsidó népnek, hiszen bennünk lakozik, közvetlen kapcsolata van mindenkivel :) Miért választott volna népet :) H-A-Z-U-G-S-Á-G az egész ószövetség! JHVH nem Isten."
Mivel Isten nem lakozik emberekben! Ennyire egyszerű! S ilyesmi nincs is írva sehol.
"És én nem azért fogadom ezt el, mert le van írva a Bibliában. Tettem egy próbát és kiderült, hogy ez igaz. Megtapasztalás. Te is megteheted, a Te eszközeiddel. Leírtam hogyan. Nem vak hit és elfogadás kell."
Hoppá! Ez fura!
"A Bibliából vett idézetek önigazolások, nem sokat érnek. Ha egy fadarabra ráírjuk, hogy ez egy darab arany, attól még bizony nem lesz belőle arany." Akkor most hogy is van ez?
„Megtapasztalták, rájöttek a dologra. De nyugodtan masszírozzátok csak egymás lelkét a gyülekezetben, ha sokan vagytok, biztos nektek van igazatok :)”
Hehe! Ha a létszámon múlna akkor helyi szinten is levagyunk maradva. Szóval ez egy marhaság.
„Persze, kedves református barátom, ne áruld el!”
A reformátusoknál van csecsemő keresztelés! De az nem Biblikus! Én ellene vagyok a csecsemőkeresztelésnek! Szóval mellé! Majd nézd csak utána a dolognak!
„Mert ha EZ lenne Isten akarata, akkor az összes többi vallási könyv HAZUGSÁG LENNE.”
Te írtad le!
„És ha ez van, akkor már nem csak rajtad múlik, hogy megtaláld-e az utad Istenhez, hanem azon, hogy hová, milyen közösségbe születsz, mik a lehetőségeid.”
Ha Istent úgy képzeled el mint az Univerzum alkotóját akkor szerinted egy ilyen Isten ne venné számításba vagy ne tudná hogy az embereknek milyen lehetőségeik vannak vagy voltak? Pl. lehetőséged van lefogyni. A kérdés az hogy élsz e a lehetőségeddel! Vagy keresed e a módját a dolognak!
„Véleményem szerint egy könyv sem tartalmazhatja Isten valódi akaratát az emberekkel.”
Ha te ebben hiszel! De még is csak keresel tovább! Szóval csak van még valami ami nem teljes!
„Ha lenne ilyen formán kötelező érvényű akarata, akkor úgy születnénk, hogy ez a tudás egész életünkre meg is maradna, megkérdőjelezhetetlenül, függetlenül a könyvektől és hazug vallásoktól. Csak így lehetne "számonkérés".”
Nem értek egyet! Az egy program lenne. Az nem szabad akarat. Ennek pedig az a lényege hogy te megismered majd eldöntöd hogy úgy cselekszel vagy nem cselekszel úgy! De ezt te döntöd el! Nem az Isten nem a szüleid vagy bárki más hanem te magad!
„Megtalálták volna Istent valamelyik homokbucka vagy barlang mélyén? Csak azt tudja igazolni a régészet, hogy léteztek írott anyagok, azoknak köze lehetett történelmi eseményekhez. Azt NEM, hogy amit azok az emberek gondoltak/állítottak/hittek, az igaz lenne!”
Sokáig azt gondolták/állították/hitték hogy Rómában nem volt általános érvényű összeírás! (Lukács 1:1-2) A betlehemi csillagot legendának tartották. Oké azt a csillagászat igazolta és nem a régészet! De az is egy tudomány ág és ellenőrizhető! Ez csak két példa, van még!
„ÉS? Hogy jön ez ide? Jézus gondolataival egyet is értenék (bár úgy tűnik, Te nem érted őket, inkább az ószövetségi JHVH-t imádnád/szolgálnád, mint az igaz Istent szeretnéd, aki benned is lakozik), ha nem próbálnák összemosni/azonosítani az ószövetségi salakkal...”
Amennyiben tényleg egyetértenél akkor azt is el kellene fogadnod amikor Jézus az Ószövetségre hivatkozik vagy abból idéz!
„Az élet a legnagyobb iskola.”
Megerősítem!
"Hogy Istenről mit mondanak a zsidók azt s hogy az mennyire igaz azt maximum hiheted. S az nem is egy kézzelfogható dolog. Az nem tartozik ide. Mivel ide csak a kézzelfogható dolgok tartoznak és ez nem az!"
De könyörgöm, pont ez volt a kérdés lényege! Hogy MI igazolja azt, hogy valóban Isten szava olvasható a Bibliában?
"Na akkor tanítsad az embereknek ezt a törvényt! De húzz bele mert rengeteg konfliktust kell elsimítani! Talán kezdhetnél az előítélet és a rasszizmus elleni tanításoddal. De ez csak egy felvetés! Ahogy te jónak látod!"
Ez a törvény és életmód csak akkor ér valamit, ha önszántából műveli az ember, nem holmi "istentől" való félelmében. És ahhoz, hogy önszántából ilyen legyen az ember, nem kell Biblia. Van aki érett arra, hogy így viselkedjen, van aki nem. A földi élet egy többosztályos iskola.
"Igen rengeteg keresztény adta az életét a hitéért. Kezdve az apostolokkal!"
Ez igaz a nem keresztényekre is.
"Isten szelleme lakik az emberben nem maga Isten!"
Isten maga a "szellem". Nincs hagyományos értelemben vett teste. Csak önmagát korlátozná ha egy testbe sűrűsödne, értelmetlen lenne.
"Ezt miért is kell vonatkoztatni az emberre? Mert ezt Jézus magára vonatkoztatta és nem az emberekre. Szövegkörnyezet!"
Jézus maga is ember volt. Hús és vér ember. Annak ellenére, hogy a keresztények már már Istennek tartják. Egy volt közülünk. Lényegtelen, hogy a keresztény egyház milyen hazugságot akar belemagyarázni Jézus alakjába, ez van.
"Róma 8:11 Szintén lélekről ír!"
Csúnya is lenne, ha lenne egy Isten nevű szervünk, ami külön életet élne bennünk... Naná hogy a lélekről ír, hiszen az a legközvetlenebb kapcsolat Istenhez! Nem az agyaddal, vagy a kis mancsoddal fogsz kapcsolatot teremteni Istennel...
"Jézus az előtt állította hogy ezeket a sorokat leírták volna! Amúgy meg Jézust nem kövezték meg!"
Hidd el, ez egy nagyon sok összetevős képlet volt. A Bibliából nem derül ki, hogy mi történt Jézussal 18 éven keresztül, történhettek olyan dolgok, ami miatt nem kövezhették meg csak úgy... Sohasem derül ki, hogy a farizeusok miért voltak olyan visszafogottak igazából Jézussal kapcsolatban... Tény, hogy keresték rajta a fogást rendesen, de már csak a szombat nap megsértése is elég kellett volna hogy legyen...
"Mivel Isten nem lakozik emberekben! Ennyire egyszerű! S ilyesmi nincs is írva sehol."
Persze, az az anyagi, élő "isten" nem is lakozik, akiről az ószövetség ír. De JHVH nem is Isten volt. Béke poraira. Az lakozik, akiről Jézus beszél. Csak te nem vagy képes felfogni a különbséget.
"Akkor most hogy is van ez?"
Mondtam, hogy lehetséges, érdekes forrásként elismerem a Bibliát, de ez még nem jelenti azt, hogy teljes mértékben, ész nélkül elfogadnám az ott leírtakat, csak azt, amit a saját tapasztalataim igazolnak. A vak hit nem játszik. Ahogyan a Koránt az Egyiptomi Halottas Könyvet, a Védákat is elismerem forrásként, de azok sem csak igazságot tartalmaznak. De ezt is már leírtam, úgy is van ez. Kár volt a borsóért. Hihi.
"A reformátusoknál van csecsemő keresztelés! De az nem Biblikus! Én ellene vagyok a csecsemőkeresztelésnek! Szóval mellé!"
Oké, legyen úgy. Teljesen irreleváns, hogy milyen vallásúnak hiszed magad. Isten sem foglalkozik vele, hidd el :) Csak Neked számít :)
"Te írtad le!"
Nem, én azt kérdeztem, hogy mivel igazolható. Mert ha igazolható, akkor a többi hazugság.
"Ha Istent úgy képzeled el mint az Univerzum alkotóját akkor szerinted egy ilyen Isten ne venné számításba vagy ne tudná hogy az embereknek milyen lehetőségeik vannak vagy voltak? Pl. lehetőséged van lefogyni. A kérdés az hogy élsz e a lehetőségeddel! Vagy keresed e a módját a dolognak!"
Ja, de míg látod, hogy a nagy zsíros hasad csüng és lötyög minden irányba, és tudatában vagy, hogy ez nem feltétlen jó, addig a vallásokon nem látszik előre, hogy melyik hazugság és melyik nem. Mindegyik azt állítja magáról, hogy igaz és a többiről azt, hogy hazugság. Azért van egy kis különbség a vallás és a lefogyás között.
FELELŐS döntést CSAK ÚGY TUDSZ HOZNI, ha megvannak a hiteles információid hozzá. Ha mondjuk a hiteles törvények tudatában élnénk. Nos, itt a földi életben egyáltalán nem biztos, hogy olyan lehetőségek közé kerülsz, hogy valaha is megtaláld azokat az igaz információkat, amik alapján ilyen jellegű felelős döntést tudnál hozni. Ezért nem fair a játék úgy, ahogyan azt te elképzelted!
Igen, Isten számításba vette az emberek lehetőségeit, pontosan ezért nem várja el, hogy egyik vagy másik hazug, emberek által kitalált vallásban higgyél.
"Ha te ebben hiszel! De még is csak keresel tovább! Szóval csak van még valami ami nem teljes!"
Én nem ebben hiszek, hanem a tapasztalataim mást mondanak és ez egyértelműen arra utal, hogy a Biblia nem Isten akaratát tükrözi. Isten "nem úgy intézi" a dolgokat, ahogyan JHVH tette. Ez egy olcsó, tudatlan, szánalmas babona.
Az én utam már tiszta és világos, nagyon is kézzel fogható, csak azt nem értem, hogy miért ragadtak le sokan a hazug vallásokban, hogyan hihetik például vakon, hogy a Biblia az igaz Istenről szól (főleg az ószövetségre gondolok itt, Jézus hitelesnek tűnő dolgokat állít!). Gondoltam van valamiféle bizonyítékok, valami racionális érvük erre, de nem, csak a vak hit... De ezt is többször leírtam. Ezért "borsózott" be az eszmecserénk a vége felé, mert egyszerűen nem vagy képes felfogni a leírt dolgokat.
"Nem értek egyet! Az egy program lenne. Az nem szabad akarat. Ennek pedig az a lényege hogy te megismered majd eldöntöd hogy úgy cselekszel vagy nem cselekszel úgy! De ezt te döntöd el! Nem az Isten nem a szüleid vagy bárki más hanem te magad!"
De nem tudod megismerni, ha a bejáratott, emberek alkotta vallásokra hagyatkozol! Egyáltalán nem garantált, hogy létezik egyáltalán igaz vallás (mindegyik ezt állítja magáról, ne feledd!) és van-e esélyed megtalálni az egyetlen hitelest (ha létezik). Ez a vicc!!! Ezek a vallások bezárnak egy jó meleg kis áporodott pisiszagú szobába, ahol életed végéig még az ablakot sem nyithatod ki.
A társadalmi törvényeknek is tudatában vagyunk, mégis sokan feszegetik a határokat...
Egyébként az isteni törvényeket nem tudod megszegni, nem tudsz ártani ellene, mivel Isten mindentudó, mindenható. Gondolod, hogy az univerzum teremtője úgy alkotta volna meg a világot, hogy ne kalkulálta volna bele az ember tudatlanságát és ezt utólag számon is kérné tőle?! Miféle szadista, barbár "isten" lenne ez? Fogalmad sincs a szabad akaratról, Te valami dogmatikus vallásos zagyvaságban hiszel...
"Oké azt a csillagászat igazolta és nem a régészet! De az is egy tudomány ág és ellenőrizhető! Ez csak két példa, van még!"
Volt összeírás! ÉS? Volt egy üstökös, vagy ki tudja mi az égen. ÉS? Nem írhatták le az emberek? Ez isteni csoda lenne?! A napfogyatkozás is isteni jel? Hagyjad már...
"Amennyiben tényleg egyetértenél akkor azt is el kellene fogadnod amikor Jézus az Ószövetségre hivatkozik vagy abból idéz!"
Ezt is leírtam, hogy valószínűleg miért teszi. Többféle megközelítésből is. Hiába beszélsz valakinek a mikrochipekről, ha az még kőbunkóval hajkurássza a mamutokat! És minden amit tudunk Jézusról, közvetett forrásból származik, jó esetben (!) a tanítványoktól, azok értelmezésében olvasható! Ha Jézus JHVH-ról beszélne, akkor legalább egyetlen egyszer megemlítette volna a nevét, nem csak közvetett utalgatások lennének rá. Az igazság mindig egyértelmű és logikus. Az nem logikus, hogy JHVH a szeretet Istene lenne. Ez van.
Vidiripi
„De könyörgöm, pont ez volt a kérdés lényege! Hogy MI igazolja azt, hogy valóban Isten szava olvasható a Bibliában?”
Ezt is írtad korábban: "Csak azt lehet ellenőrizni, hogy vannak benne történelmileg hiteles részek. Istenről csak a zsidóktól hallottunk, azt, amit ők megértettek és amit közölni akartak felénk. Egy olyan népről van szó, amely szerint ők az igaz Isten választott népe. Ez erősen megkérdőjelezi a hitelességüket Istennel kapcsolatban."
Írtam olyan dolgokat amiket le lehet ellenőrizni. Neked az sem volt jó. Aztán meg jössz a zsidókkal és azzal hogy ők mit mondanak Istenről. Erre én, hogy az nem kézzelfogható! Meg ugye amit korábban írtam amiket már mind ismersz és nem releváns. De más meg nincs. Aztán nagy megdöbbenésemre te kezdesz el hivatkozni a Bibliára meg Jézus szavára és a többi! Szerintem néha már te sem tudod hogy mit is hiszel vagy gondolsz valójában vagy egyáltalán mi a valóság. Én csak azt látom hogy egyszer ezt írod máskor meg mást! De nem vagy következetes!
„Ez a törvény és életmód csak akkor ér valamit, ha önszántából műveli az ember, nem holmi "istentől" való félelmében.”
Ez most komoly? Te tényleg abban a hitben vagy hogy valaki azért kezd el hinni Istenben mert fél tőle? Noé félelemből építette a bárkát vagy hitből? Vagy Ábrahám félelemből cselekedett? Tényleg megfenyegette az „embereit” Isten az Ószövetségben? Megjegyzem hogy az állítólagos nagy félelem ellenére igencsak sokszor voltak engedetlenek! Nem érzel te itt finom szólva némi ellentmondást?
„És ahhoz, hogy önszántából ilyen legyen az ember, nem kell Biblia. Van aki érett arra, hogy így viselkedjen, van aki nem. A földi élet egy többosztályos iskola.”
Van aki érett rá! Remek, tehát akkor mi a különbség? Az egyikhez hit kell a másikhoz éretség!
„Isten maga a "szellem". Nincs hagyományos értelemben vett teste. Csak önmagát korlátozná ha egy testbe sűrűsödne, értelmetlen lenne.”
Te írtál testről! Ha tudod hogy nem így van akkor miért írod le? Félrevezetés az oka vagy mi? Nem tudom megérteni hogy ha tudod akkor miért nem azt írod. „És csak megjegyezném, hogy a Bibliád is ezt tanítja, hogy benned van Isten.”
Amúgy meg az „én” Bibliám nem ezt tanítja. Mert Van Isten és van a szelleme. S ez a két dolog nem ugyan azt jelenti. Lehet hogy neked igen de az „én” Bibliámban nem így van!
„Jézus maga is ember volt. Hús és vér ember. Annak ellenére, hogy a keresztények már már Istennek tartják. Egy volt közülünk. Lényegtelen, hogy a keresztény egyház milyen hazugságot akar belemagyarázni Jézus alakjába, ez van.”
Jézus igaz hogy hús és vér volt. De irgalmatlan nagyot tévedsz amikor azt hiszed hogy ő egy volt az emberek közül. Maga Jézus jelenti ki hogy ő Isten fia. Isten is kijelenti hogy Jézus a fia! S még valami. Jézus nem volt gyarló ember. Ő nem egy volt az emberek közül. Ő volt az ember!
„Naná hogy a lélekről ír, hiszen az a legközvetlenebb kapcsolat Istenhez! Nem az agyaddal, vagy a kis mancsoddal fogsz kapcsolatot teremteni Istennel...”
Te írtad a hülyeséget, pedig tudod hogy nem így van még is ezt írod. Akkor meg mire számítasz?
„És csak megjegyezném, hogy a Bibliád is ezt tanítja, hogy benned van Isten.”
„Hidd el, ez egy nagyon sok összetevős képlet volt. A Bibliából nem derül ki, hogy mi történt Jézussal 18 éven keresztül, történhettek olyan dolgok, ami miatt nem kövezhették meg csak úgy... Sohasem derül ki, hogy a farizeusok miért voltak olyan visszafogottak igazából Jézussal kapcsolatban...”
Megint ilyesmiket írsz? Ehhez kell a vakhit csak igazán. Hiszen egy nyúlfaroknyi utalás sincs arra amit itt magyarázni akarsz! Én legalább tudom azt mondani hogy olvasd el a Bibliában az adott szövegrészt én is ott olvastam. De te tényleg csak vakon hiszel! Vagy feltételezel! De igen lehet tudni hogy miért voltak olyan visszafogottak Jézussal kapcsolatban a farizeusok. Ennek történelmi okai vannak. Amúgy olvasható a Bibliában is. Persze ehhez azért már kell az hogy az ember képes legyen összefüggéseket felismerni!
„Tény, hogy keresték rajta a fogást rendesen, de már csak a szombat nap megsértése is elég kellett volna hogy legyen...”
Te magad írod hogy elég kellett volna hogy legyen! És mégsem volt elég! De biztosan azt hiszed hogy ez is a sohasem derül majd ki kategóriába tartozik!
„Persze, az az anyagi, élő "isten" nem is lakozik, akiről az ószövetség ír. De JHVH nem is Isten volt. Béke poraira. Az lakozik, akiről Jézus beszél. Csak te nem vagy képes felfogni a különbséget.”
JHVH ugyan az az Isten mint aki elküldte Jézust! Viszont nem ugyan azok az emberek. JHVH egy olyan népet választott akik vándoroltak. Nem városlakók voltak. Jézus pedig településen lakó embereket tanított. De ő maga vándorolt! Nem Isten változott Isten örök. Az emberek változnak!
„Mondtam, hogy lehetséges, érdekes forrásként elismerem a Bibliát, de ez még nem jelenti azt, hogy teljes mértékben, ész nélkül elfogadnám az ott leírtakat, csak azt, amit a saját tapasztalataim igazolnak.”
Persze elismered. Korábban meg azt írtad hogy mesekönyv. Gyorsan változik az elképzelésed!
„Oké, legyen úgy. Teljesen irreleváns, hogy milyen vallásúnak hiszed magad. Isten sem foglalkozik vele, hidd el :) Csak Neked számít :)”
Nem irreleváns! Ha az lenne akkor hogyan lehetne az ember életében olyan mint aki hisz valamiben. Te beszélsz megtapasztalásról. Akkor neked teljesen irreleváns a megtapasztalásod? De ha beépíted az életedbe akkor hogyan lehet irreleváns? Tudom hogy milyen vallású vagyok. De megmondom én neked hogy mi az ami irreleváns! Az a lényegtelen hogy melyik úgymond „egyháznak vagyok a tagja” s hogy az nem a református abban teljesen biztos lehetsz. Amúgy meg nem mondom meg hogy melyik ez senkit ne befolyásoljon. Se esetlegesen téged vagy azt aki rajtad kívül valaha is elolvassa amit írtam! Majd ő a saját tapasztalatai szerint keres magának.
„Nem, én azt kérdeztem, hogy mivel igazolható. Mert ha igazolható, akkor a többi hazugság.”
Ez egy kijelentő mondat! „Mert ha EZ lenne Isten akarata, akkor az összes többi vallási könyv HAZUGSÁG LENNE.” Ott nincs kérdőjel! Oktassalak ki úgy ahogyan te engemet a kérdőjellel kapcsolatban? Hogy mik vannak veled is megtörténik ugyan az ami velem. Elképesztő. Még a végén teljesen elfogadod a Bibliát is Isten szavának. Nos ehhez persze vak hitre van szükség de ebben az esetben én hiszek benne hogy lehetséges!
„Ja, de míg látod, hogy a nagy zsíros hasad csüng és lötyög minden irányba, és tudatában vagy, hogy ez nem feltétlen jó, addig a vallásokon nem látszik előre, hogy melyik hazugság és melyik nem. Mindegyik azt állítja magáról, hogy igaz és a többiről azt, hogy hazugság. Azért van egy kis különbség a vallás és a lefogyás között.”
A fogyás az egy példa akart lenni. Nem értetted meg! Mind1! Amúgy meg Jézus szavai cáfolják mert bizony látszik a vallásokon hogy melyik hazugság és melyik nem az! Még mindig nem látod az összefüggést? Ahogy az emberek a saját anyanyelvükön olvashatták a Bibliát egyre többen fordultak a katolikus, egyetemes egyház ellen. Na vajon miért? Azért mert amit olvastak és amit láttak az nem volt ……(fejezd be a mondatot)
„FELELŐS döntést CSAK ÚGY TUDSZ HOZNI, ha megvannak a hiteles információid hozzá. Ha mondjuk a hiteles törvények tudatában élnénk. Nos, itt a földi életben egyáltalán nem biztos, hogy olyan lehetőségek közé kerülsz, hogy valaha is megtaláld azokat az igaz információkat, amik alapján ilyen jellegű felelős döntést tudnál hozni. Ezért nem fair a játék úgy, ahogyan azt te elképzelted!”
A te megtapasztalásod akkor miért más? Amúgy meg hogy is gondolom én? Ezt tisztázzuk csak mert számtalanszor bebizonyosodott hogy rosszul gondoltad hogy én mit is gondolok!
„Igen, Isten számításba vette az emberek lehetőségeit, pontosan ezért nem várja el, hogy egyik vagy másik hazug, emberek által kitalált vallásban higgyél.”
Tényleg! Na ne mond! Szerinted mi a búbánatért nem szoktam elmondani hogy én melyik felekezetbe járok? Na mit gondolsz? Pont azért hogy ne befolyásoljam az illetőt! Téged melyik egyházhoz akartalak csábítani?
„Én nem ebben hiszek, hanem a tapasztalataim mást mondanak és ez egyértelműen arra utal, hogy a Biblia nem Isten akaratát tükrözi. Isten "nem úgy intézi" a dolgokat, ahogyan JHVH tette. Ez egy olcsó, tudatlan, szánalmas babona.”
Aszem ez a te babonád vagy fétised vagy nem is tudom minek nevezzem. De abban a korszakban igen is így intézte a dolgokat. Mert az akkor élt emberekhez igazította JHVH Isten a „módszerét”! De aztán megváltoztak a körülmények és megérkezett Jézus is. Várták is az utódok a Messiást hiszen rengeteg prófécia szólt erről az eseményről. Olvasd el Ábrahám történetét. Hányszor is indult el Ábrahám? Mennyi idő kellett neki amíg tényleg hitt? Isten megfélemlítette őt? Türelmes volt vele? Stb.
„Az én utam már tiszta és világos, nagyon is kézzel fogható, csak azt nem értem, hogy miért ragadtak le sokan a hazug vallásokban, hogyan hihetik például vakon, hogy a Biblia az igaz Istenről szól”
Nekem nem ez jön le. Inkább az hogy csapongsz ide-oda! Hogy a vallásokban miért ragadtak le azt tudom. Azért mert nem olvasnak Bibliát és ha olvasnak is néha igen csak felületesen mert nem látják meg az összefüggéseket. Biztosan nem érettek rá! – Te írtad, lehet hogy itt is ez a magyarázat! A Biblia ír Istenről arról az Istenről aki elküldte a szeretett fiát hogy megváltsa az embereket. János 3:16
Miért mi szól az igaz Istenről? Milyen az igaz Isten? Hogyan lehet megismerni? Ha ezekre a kérdésekre keresi valaki a választ akkor csak talál valamit! S mivel a Bibliában vannak válaszok így érthető a dolog. Amúgy meg mihez kellene hasonlítani a Biblia Istenét? Ha soha nem olvasták a Bibliát akkor pl. a volt Szovjetunióban vagy Észak-Koreában hogyan képzelik el az igaz Istent? Hogyan ismerték meg?
„(főleg az ószövetségre gondolok itt, Jézus hitelesnek tűnő dolgokat állít!). Gondoltam van valamiféle bizonyítékok, valami racionális érvük erre, de nem, csak a vak hit... De ezt is többször leírtam. Ezért "borsózott" be az eszmecserénk a vége felé, mert egyszerűen nem vagy képes felfogni a leírt dolgokat.”
Te nem vagy képes felfogni azt hogy nincs más! Ez van. Írtam orvosi dolgokról. De írhattam volna higiéniai szabályokról is amit a korukat évezredekkel megelőzik. Ezek kézzelfoghatóak és ellenőrizhetők. Nem a vak hiten alapulnak. Te nem fogod fel azt hogy nincs más amit írhatnék. Írjak az étkezéssel kapcsolatos utasításokat az Ószövetségből s a mai orvostudomány igazolásáról? Az összefüggésekről? De szerintem ezzel te is tisztában vagy valamelyest!
De honnét tudták ezeket? Ellopták más népektől? De kiktől? Ha nem lopták akkor hogyan jöttek rá? Ki mondta nekik és minek?
„De nem tudod megismerni, ha a bejáratott, emberek alkotta vallásokra hagyatkozol!”
Csakhogy én nem arra hagyatkozom. Persze neked ez a vesszőparipád. De a bejáratott vallások mind azt akarják hogy hozzájuk tartozz az adott egyházhoz. De én nem hívtalak hogy legyél tag mert nálunk az igazság.
„Egyáltalán nem garantált, hogy létezik egyáltalán igaz vallás (mindegyik ezt állítja magáról, ne feledd!) és van-e esélyed megtalálni az egyetlen hitelest (ha létezik). Ez a vicc!!! Ezek a vallások bezárnak egy jó meleg kis áporodott pisiszagú szobába, ahol életed végéig még az ablakot sem nyithatod ki.”
Hitted valamikor hogy létezik nem vagy vele egyedül. Keresztelkedésem előtt pontosan erről beszéltem a gyülekezet vezetőjének. Hogy nem hiszem hogy létezik igaz vallás. S képzeld el hogy én is a megtapasztalásomra építettem ezt a hitemet! Na erre varrjál gombot! De a jézusi kereszténység az út ebben viszont hiszek s ez az igazi. Meg abban is hogy kell egy gyülekezet is. De nem egyháznak keresztelkedtem meg! Ha bárki is ezt várta volna tőlem akkor bizony csalódnia kellett volna.
„Gondolod, hogy az univerzum teremtője úgy alkotta volna meg a világot, hogy ne kalkulálta volna bele az ember tudatlanságát és ezt utólag számon is kérné tőle?! Miféle szadista, barbár "isten" lenne ez? Fogalmad sincs a szabad akaratról, Te valami dogmatikus vallásos zagyvaságban hiszel...”
Tehát akkor rendben van hogy emberek gyilkolják egymást, kizsákmányolnak másokat szülök megrontják a saját gyermekeiket vagy épp másét! Tudod hányszor hallottam én már azt hogy valakinek a halálát kívánták? Ha mindenki tényleg kihasználná a szabad akaratát és nem szorítaná szabályok közé akkor szerinted hány ember lenne még életben? De nyugodtan részletezd hogy mire gondolsz. Ne fogd vissza magadat. Különben minek van szabad akaratod?
„Volt összeírás! ÉS? Volt egy üstökös, vagy ki tudja mi az égen. ÉS? Nem írhatták le az emberek? Ez isteni csoda lenne?! A napfogyatkozás is isteni jel? Hagyjad már...”
Ja hogy nem tudtál róla hogy ezt is mesés elemeknek kitalációnak tartották. Nos így volt de megcáfolták és a plusz poén az hogy világi tudósok tették. Azért is hoztam fel! Na de mind1
„Az nem logikus, hogy JHVH a szeretet Istene lenne. Ez van.”
Hol is írja ezt a Biblia? Segíts már egy kicsit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!