Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A "keresztény rockzene" biblikus?

Hoffman József kérdése:

A "keresztény rockzene" biblikus?

Figyelt kérdés

Mielőtt azt mondanád, hogy a zene semleges, és ízlés kérdése, hogy ki milyet szeret, fontold meg a következőket:

A "keresztyén peep-show" biblikus? Hiszen a tánc - ahogyan némelyek állítják - semleges, és ízlés dolga, ki milyet néz vagy táncol. A "keresztyén akciófilm" biblikus? Hiszen a film, a mozgókép semleges, nemde? A "keresztyén bulvárlap" biblikus? Hiszen az újság, mint olyan, semleges!

Mi a rock? "A rockzene társadalmi hatásai közül a legkomolyabb, hogy megnövelte a szakadékot a háború után felnövekvő tinédzserek és szüleik között. ... A rock mindig a lázadást és a nem beletörődést szimbolizálta és szimbolizálja ma is."

Szakadék létrehozása a szülők és a gyermekek között, a lázadás biblikus? Nem csak a múltban történt ez, a rockzene - mint írják - MA IS ilyen!

Nem lényeges, hogy hány "keresztény rockzenekar" van, mennyire elismert, vagy hányan szeretik. A kérdés az, hogy biblikus-e? Más szóval Istennek tetsző-e, vagy sem?

Nagyon kíváncsi vagyok azok érveire, akik szerint az!

"És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." (Róma 12:2)

2015. jan. 28. 10:09
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯
 71/136 anonim ***** válasza:
100%
A végső konklúzióra mondtam, hogy baromság, és azt tartom is az általam kifejtett okból. De ha a böszmeség, vagy dőreség szót alkalmasabbnak találod, ám legyen, ne mond, hogy nem vagyok elég rugodalmas.
2015. jan. 29. 00:07
 72/136 anonim ***** válasza:
Előző, természetesen nem kell egyetérteni avval, ami oda van írva, lehet más a véleményed. Én helyesnek tartom.
2015. jan. 29. 00:47
 73/136 anonim ***** válasza:

Kedves 70. válaszoló!

Idézlek: "Viszont én különbséget teszek a vétkezés és a bűnözés között."

Akkor én most vétkezek, vagy bűnözök, mert Ákosnak, vagy Pintér Bélának meghallgatom és szeretem hallgatni az Istent dicsőítő dalaikat?

2015. jan. 29. 11:06
 74/136 anonim ***** válasza:
91%

Bolyki László: Milyen zenét szeret Isten? c. könyvét ajánlom elolvasásra neked kedves kérdező.

Nem hiszem, hogy bármelyikünk el tudná dönteni, hogy milyen zene tetszik Istennek. Leginkább az új éneket szereti, a zsoltáros szerint.

Aki szerint nincs helye a dobnak és a gitárnak a templomokban, az legyen szíves az orgonát is száműzze, mert az őskeresztények szerint annál ördögibb hangszer nincs.

2015. jan. 29. 20:15
 75/136 anonim ***** válasza:

@11:06

Nos, ezt döntsd el te magad.

Az előzőnek pedig csak annyit, hogy érdemesebb lenne alaposabban utánanézi a dolgoknak.

2015. jan. 29. 21:03
 76/136 A kérdező kommentje:

Erre a kiváló írásra most bukkantam rá. Amíg a saját válaszomat befejezem, bemásolom. Érdemes végigolvasni!

[link]

2015. jan. 29. 21:19
 77/136 anonim ***** válasza:
0%

Az ókeresztény korban nem voltak még orgonák, csak majd a 9-10 századtól.

Az ókeresztény istentiszteletek a zsinagógai zsidó istentiszteletekből fejlődtek ki, a hangszerek használata tilos volt.

2015. jan. 29. 21:24
 78/136 anonim ***** válasza:

# 77

Az ókorban is voltak orgonák, csak még nem levegővel, hanem vízzel működtek. A Rómaiak már használták az orgiákba torkolló ünnepi rendezvényeiken. Ezért utasították el az ókeresztények.

2015. jan. 30. 08:09
 79/136 anonim ***** válasza:

A kérdés nem arról szólt, hogy keresztényként zenékkel imádhatom Istent, hanem, hogy egy keresztény, mondjuk mosogatás közben hallgathat-e egy Republicot, Ákost, vagy Pintér Bélát? Mert szerintetek ezzel vétkezek/ bűnt követek el!

75-ös válaszoló!

Azt írtad, Te eltudod dönteni! Miután én nem tudod eldönteni, ezért kérdeztelek téged!

2015. jan. 30. 08:26
 80/136 A kérdező kommentje:

Pál azt mondta, hogy ne szabjuk magunkat a világhoz. János azt, hogy ne szeressük a világot. De mi is az a világ, mit értsünk alatta? A legjobb és legvelősebb definíció szerintem az, hogy a világ a kultúra rossz része.

A kultúra mindazon ismeretek, értékek, reflexek, viselkedési modellek és sémák, szokások és hiedelmek összessége, melyeket az egyén az őt felnevelő közegben, a szocializáció során részint megfigyelhető, részint észrevétlen módon elsajátít.

A kultúrának vannak jó elemei, amelyek szükségesek a normális együttéléshez, mint pl. az illemszabályok. A kultúra folyamatosan változik, és ahogyan a társadalom egyre romlottabb, istentelenebb lesz, úgy válik azzá a kultúrája is. A lényeg tehát az, hogy ami a kultúrából rossz, az a világ.

A rockzene része a mai kultúrának. De vajon a jó vagy a rossz részéhez tartozik-e?

Gyakran mondják, hogy a zene semleges. De a zene egy általános gyűjtőfogalom. Nincs olyan, hogy csak "zene". Mint ahogy állat és növény sem létezik. Minden állat és növény valamilyen fajtához tartozik. Ha zenéről beszélünk, akkor mindig azt a konkrét zenét kell megvizsgálni, amiről szó van.

A ROCKzene a világban jött létre, és onnan vette át a kereszténység egy része. De valóban világi-e olyan értelemben, hogy a kultúra rossz részéhez tartozik? A kultúrában akkor jó valami, ha az Isten szerint való, ha az Úr is kedvét tudja lelni benne. El lehet-e ezt mondani a rockzenéről?

Vannak eszközök, amelyeket jó célra készítettek, de lehet velük akár gyilkolni is, mint pl. a konyhakés. Vannak azonban olyanok, amelyeket eleve gonosz célból készítettek, pl. géppisztoly, taposó akna. Ez utóbbiakat semmi módon nem lehet jó célra használni. A rock ez utóbbiak közé tartozik! Nem tudom elképzelni, hogy bárki be tudná bizonyítani, hogy a rockzenét a kultúra jó részéhez lehet sorolni. (Semleges pedig nincs! Ha valamit Isten elismer, az nem semleges, hanem jó. Ha nem ismeri el, akkor pedig rossz.)

Más alkalommal valaki így érvelt: "Ha a mérgező ételt, vizet fogyaszthatóvá tudta tenni, ha kövekből fiakat tudna támasztani,akkor a zenét ne tudná megtisztitani?"

Ez azért nem így működik! Isten nem egy fertőtlenítő készülék, akihez odavihetjük a mi szennyes dolgainkat, hogy megtisztítsa azokat, hogy azután nyugodtan használhassuk őket. Isten vajon egy parázna filmet is meg tudna tisztítani, hogy a keresztyének már nézhessék?

"Mit mondunk tehát? Megmaradjunk-e a bűnben, hogy a kegyelem annál nagyobb legyen? Távol legyen: akik meghaltunk a bűnnek, mimódon élnénk még abban?" (Róma 6:1-2) Miért mondja ezt Pál? Miért nem vihetjük akkor oda Istenhez a bűnös dolgainkat, aki megtisztítja azokat, hogy aztán nyugodtan tovább élhessünk azokban?

Ez is egy jellemző érv: "Nem a szövegtől, nem a dallamtól hanem a szívedtől lesz valami dicsőítő"

Ez súlyos tévedés! Istent ÚGY kell dicsőíteni, ahogyan Neki kedves, nem pedig úgy, ahogyan a mi (bűnös!) szívünk diktálja! Tényleg ennyire vakok lettek sokan? Hát még mindig nem tanultak Káin példájából, hogy nem imádhatjuk a magunk módján Istent? Nádáb és Abihú példája sem figyelmeztet, hogy idegen tűzzel nem lehet Isten elé járulni?

Isten szigorúan figyelmeztette az izraelitákat, hogy ne vegyenek át a világból semmit az istentiszteletük számára!

"Ne cselekedjetek úgy, amint Egyiptom földén cselekesznek, ahol laktatok; úgy se cselekedjetek, amint Kanaán földén cselekesznek, ahová beviszlek titeket; se azoknak rendtartásai szerint ne járjatok. Az én végzéseim szerint cselekedjetek, és az én rendeleteimet tartsátok meg, azok szerint járván. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek." (3Móz. 18:3-4)

Hiábavaló próbálkozás ósz-i idézetekkel igyekezni igazolni a rockzenét. Talán használtak akkor is elektromos gitárt, rockzenei dobfelszerelést, erősítőket és hangfalakat? Apropó: minek is kellenek azok a böhöm nagy hangdobozok? Isten talán nem jól hall, és fel kell számára erősíteni a hangzást? Vagy nem is Istennek szól a "dicsőítés", hanem embereknek?

De mindez nem számít, mert akármilyenek is voltak az ósz-i hangszerek, biztosan nem rockzenét játszottak rajtuk. Nem is a hangerő a fő kérdés. A rockzenét az dallamszerkezete határozza meg.

Ugyanez a figyelmeztetés él a mi számunkra is. Még egyszer, a nyomaték kedvéért idemásolom:

"Ne szeressétek a világot, SE AZOKAT, AMIK A VILÁGBAN VANNAK. Ha valaki a világot szereti, nincs meg abban az Atya szeretete." (1Jn. 2:15)

"És NE SZABJÁTOK MAGATOKAT A VILÁGHOZ, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." (Róma 12:2)

Nem tudom, olvasta-e valaki, de még egyszer idemásolom Solymos Dániel írását. NAGYON érdemes elolvasni!

[link]

2015. jan. 30. 10:22
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!